
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- rondel;
- głęboka miska;
- drobna tarka;
- prasa do czosnku;
- nóż kuchenny;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- płaski talerz;
- rękawiczki celofanowe;
- talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
twardy ser | 150 gramów |
Jaja kurze | 3 szt. |
Czosnek | 4 goździki |
Sól | szczypać |
Oliwki drylowane | 10-12 szt. |
Paluszki krabowe | 200 gramów |
majonez | 4-5 łyżeczek |
Woda | 400-500 ml |
Gotowanie krok po kroku
Wcześniej w rondlu musisz ugotować 3 jajka. Aby to zrobić, wlej około 400-500 ml wody, włóż jajka i gotuj je na średnim ogniu przez 10-12 minut. Muszą być ugotowane na chrupko. Po ugotowaniu ostudź je i obierz ze skorupki. 
Wygodniej będzie przygotować danie w głębokiej misce, w której bez problemu wymieszasz wszystkie składniki. Zetrzyj 150 g twardego sera do głębokiej miski. Możesz wybrać dowolny produkt, którego smak Ci się podoba. 
W misce z tartym serem na grubej tarce natrzeć jajka kurze ugotowane na twardo. 
Możesz dodać trochę pikanterii i pikanterii do gotowego dania za pomocą czosnku. Ta ilość składników będzie wymagała 4 ząbków, ale jeśli naprawdę nie lubisz czosnku, zmniejsz jego ilość. Przełóż czosnek przez praskę i dodaj do miski z resztą produktów. 
Posol wszystkie składniki, jeśli chcesz. Wystarczy mała szczypta, ale jeśli chcesz, nie możesz w ogóle dodać soli kuchennej. 
Elementem wiążącym jest majonez, który należy dodać około 4-5 łyżeczek. Sam dostosuj ilość majonezu, ważne jest, aby masa była lepka, ale niezbyt płynna. Zaleca się dodawać majonez w porcjach, a nie od razu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Masa powinna być na tyle gęsta, aby łatwo było z niej zrobić kulki. 
Zetrzyj 200 g paluszków krabowych na drobnej tarce i ułóż na płaskim talerzu. 
Przechodzimy do formacji Raffaello. Aby to zrobić, weź niewielką ilość masy serowej, około 1 łyżki. l. Własnoręcznie formujemy małe ciasto. Aby masa nie przywierała do rąk, zaleca się pracę z celofanowymi rękawiczkami lub okresowe moczenie rąk w zimnej wodzie. Do sernika włożyć 1 pestkę oliwki. Zamiast oliwek możesz użyć dowolnych orzechów. 
Z ciasta toczymy piękną kulkę z oliwką w środku. 
Dobrze obtocz kulkę w startych paluszkach krabowych. Podobnie tworzymy Raffaello z pozostałej masy serowej. 
Ułóż gotowy paluszek krabowy raffaello na pięknym talerzu i podawaj gościom. Taka przystawka nadaje się na każdy świąteczny stół i bufet. Przygotowuje się go szybko, prosto i okazuje się bardzo smaczny i interesujący. 
Przepis
film poświęcony jest procesowi przygotowania tak ciekawej przystawki jak rafaello z paluszków krabowych. Przepis jest dość prosty, a gotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Cały proces jest szczegółowo opisany, a wszystkie niezbędne składniki są przedstawione na początku w odpowiedniej ilości.
Czy próbowałeś ugotować w domu taką przystawkę jak Raffaello z paluszków krabowych? Jakie inne składniki dodajesz i jak długo trwa gotowanie? Jeśli przygotowujesz podobne danie, skupiając się na innym przepisie, podziel się nim w komentarzach.