Raffaello z paluszków krabowych: 🍥 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne Raffaello z paluszków krabowych 🍥

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • rondel;
  • głęboka miska;
  • drobna tarka;
  • prasa do czosnku;
  • nóż kuchenny;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • płaski talerz;
  • rękawiczki celofanowe;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
twardy ser 150 gramów
Jaja kurze 3 szt.
Czosnek 4 goździki
Sól szczypać
Oliwki drylowane 10-12 szt.
Paluszki krabowe 200 gramów
majonez 4-5 łyżeczek
Woda 400-500 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Wcześniej w rondlu musisz ugotować 3 jajka. Aby to zrobić, wlej około 400-500 ml wody, włóż jajka i gotuj je na średnim ogniu przez 10-12 minut. Muszą być ugotowane na chrupko. Po ugotowaniu ostudź je i obierz ze skorupki.

    Gotujemy jajka na twardo.

  • Wygodniej będzie przygotować danie w głębokiej misce, w której bez problemu wymieszasz wszystkie składniki. Zetrzyj 150 g twardego sera do głębokiej miski. Możesz wybrać dowolny produkt, którego smak Ci się podoba.

    Trzy twarde sery na drobnej tarce.

  • W misce z tartym serem na grubej tarce natrzeć jajka kurze ugotowane na twardo.

    Trzy jajka na twardo z serem.

  • Możesz dodać trochę pikanterii i pikanterii do gotowego dania za pomocą czosnku. Ta ilość składników będzie wymagała 4 ząbków, ale jeśli naprawdę nie lubisz czosnku, zmniejsz jego ilość. Przełóż czosnek przez praskę i dodaj do miski z resztą produktów.

    Wyciśnij czosnek

  • Posol wszystkie składniki, jeśli chcesz. Wystarczy mała szczypta, ale jeśli chcesz, nie możesz w ogóle dodać soli kuchennej.

    Posolić dużo do smaku.

  • Elementem wiążącym jest majonez, który należy dodać około 4-5 łyżeczek. Sam dostosuj ilość majonezu, ważne jest, aby masa była lepka, ale niezbyt płynna. Zaleca się dodawać majonez w porcjach, a nie od razu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Masa powinna być na tyle gęsta, aby łatwo było z niej zrobić kulki.

    Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

  • Zetrzyj 200 g paluszków krabowych na drobnej tarce i ułóż na płaskim talerzu.

    Trzy paluszki krabowe osobno na drobnej tarce.

  • Przechodzimy do formacji Raffaello. Aby to zrobić, weź niewielką ilość masy serowej, około 1 łyżki. l. Własnoręcznie formujemy małe ciasto. Aby masa nie przywierała do rąk, zaleca się pracę z celofanowymi rękawiczkami lub okresowe moczenie rąk w zimnej wodzie. Do sernika włożyć 1 pestkę oliwki. Zamiast oliwek możesz użyć dowolnych orzechów.

    Z masy serowej i jajecznej formujemy ciasto, a na środek wkładamy oliwkę.

  • Z ciasta toczymy piękną kulkę z oliwką w środku.

    Ciasto z oliwką zwinąć w kulkę.

  • Dobrze obtocz kulkę w startych paluszkach krabowych. Podobnie tworzymy Raffaello z pozostałej masy serowej.

    Rzuć piłkę w paluszki krabowe.

  • Ułóż gotowy paluszek krabowy raffaello na pięknym talerzu i podawaj gościom. Taka przystawka nadaje się na każdy świąteczny stół i bufet. Przygotowuje się go szybko, prosto i okazuje się bardzo smaczny i interesujący.

    Tutaj mamy takie apetyczne Raffaello z paluszków krabowych.

  • Przepis

    film poświęcony jest procesowi przygotowania tak ciekawej przystawki jak rafaello z paluszków krabowych. Przepis jest dość prosty, a gotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Cały proces jest szczegółowo opisany, a wszystkie niezbędne składniki są przedstawione na początku w odpowiedniej ilości.

    Czy próbowałeś ugotować w domu taką przystawkę jak Raffaello z paluszków krabowych? Jakie inne składniki dodajesz i jak długo trwa gotowanie? Jeśli przygotowujesz podobne danie, skupiając się na innym przepisie, podziel się nim w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author