Receptury sałaty lodowej, korzyści, szkody i zawartość kalorii w produkcie

Przepisy na sałatę lodową dla tych, którzy chudną i nie tylko

Korzyści z sałaty lodowej są niezaprzeczalne: soczyste liście zawierają witaminy i minerały, które wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy. Z góry lodowej przygotowywane są dania mięsne, rybne, serowe i przekąski, Wikipedia pisze o tej sałatce.

Pochodzenie produktu i cechy składu

Ludzie jedli soczyste zielone liście już 2000 lat temu. Warzywo uprawiano w starożytnym Egipcie iw starożytnej Grecji.

Jak wygląda sałatka i co można nią zastąpić? Sałata lub sałata ma dwie odmiany – liść i główkę. Z nazw wynika, że ​​liść rośnie z oddzielnymi liśćmi, a główka jest zbierana w widelec przypominający kapustę. Góra lodowa to rodzaj sałaty, który powstał w USA. Swoją niezwykłą nazwę zawdzięcza warunkom przechowywania: lód był używany do przedłużenia „życia” liści i utrzymania ich świeżości.

Każda odmiana sałaty – rzymska (rzymska), bostońska, lodowa, czerwona – ma swoje charakterystyczne cechy smakowe. Niektóre liście są przyjemnie gorzkie, inne bardziej soczyste i wodniste, inne są odporne na wysokie temperatury. Góra lodowa charakteryzuje się chrupiącymi, gęstymi liśćmi i neutralnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, pikantnymi i słonymi.

kalorie

Kwestia wartości energetycznej dotyczy każdego, kto liczy kalorie i diety. Z tego punktu widzenia góra lodowa przewyższa wiele produktów. Ilościową kombinację białek, tłuszczów i węglowodanów (zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów) w 100 g produktu przedstawia tabela. Ile kalorii zawiera sałatka?

Tabela – Stosunek zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów w liściach sałaty

Wiewiórki Tłuszcze Węglowodany
0,9 g 0,1 g 3 gramy

Sałata lodowa ma tylko 14 kalorii. Liście zawierają dużą ilość wody – ok. 95%. Reszta to błonnik, który zawiera błonnik pokarmowy, witaminy i pierwiastki śladowe. Dlatego góra lodowa jest idealnym produktem dla tych, którzy chcą uzyskać szczupłą sylwetkę oraz dbać o zdrowie osobiste i rodzinne.

Korzyść…

Dietetycy zalecają kobietom w ciąży włączenie do swojej diety zielonych liści. Warzywo zawiera niezbędne substancje do prawidłowego rozwoju płodu. Góra lodowa pomoże matce w okresie laktacji wyzdrowieć po porodzie, poradzić sobie ze stresem fizycznym i moralnym oraz uporządkować figurę. Zaleca się jednak wprowadzanie produktu stopniowo, około miesiąca po urodzeniu dziecka. Dzieciom można podawać sałatkę od drugiego roku życia.

Zielone liście pobudzają aktywność umysłową, poprawiają trawienie, podnoszą poziom hemoglobiny, dzięki czemu przydadzą się uczniom, studentom, osobom cierpiącym na anemię i cukrzycę. Zawartość substancji aktywnych i korzystne właściwości sałaty lodowej przedstawiono w tabeli.

Tabela – Skład i użyteczne właściwości sałaty lodowej

Substancja Działanie na ciało
Kwas foliowy – To zapobieganie nowotworom;
– przyczynia się do budowy ciała (ważne dla rozwoju wewnątrzmacicznego);
– pozytywnie wpływa na układ nerwowy;
– stymuluje wydajność;
– wspiera układ odpornościowy;
– uczestniczy w hematopoezie
Witamina C – Wzmacnia zęby, dziąsła, włosy, paznokcie;
– uelastycznia i uelastycznia skórę;
– wspomaga odporność;
– pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych;
– uczestniczy w syntezie białek
Witaminy z grupy B – korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają nastrój, utrzymują ton;
– pobudzają przewód pokarmowy;
– wzmocnić układ odpornościowy;
– poprawić metabolizm
Witamina K – Niezbędne do krzepnięcia krwi;
– uczestniczy w syntezie białek;
– tworzy i odbudowuje kości;
– normalizuje pracę nerek
Witamina E – Wzmacnia układ odpornościowy;
– obniża poziom cukru we krwi;
– utrzymuje wydajność;
– poprawia krążenie krwi;
– odbudowuje strukturę skóry, włosów, paznokci
Witamina A – Korzystnie wpływa na widzenie i strukturę oka;
– wzmacnia paznokcie i włosy;
– zapobiega pojawianiu się guzów;
– wspomaga odporność;
– poprawia krążenie krwi
Cholina (witamina B4) – Reguluje poziom insuliny we krwi;
– korzystnie wpływa na pracę wątroby;
– uczestniczy w przemianie materii
Potas – Wspomaga równowagę kwasowo-zasadową organizmu;
– zapobiega drgawkom;
– wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
Sód – Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową;
– promuje produkcję soku żołądkowego;
– stymuluje trzustkę
Fosfor – Wzmacnia kości i mięśnie;
– promuje aktywność umysłową;
– uczestniczy w przemianie materii
Selen – jest integralnym pierwiastkiem większości związków chemicznych w organizmie;
– reguluje przemianę materii;
– uczestniczy w syntezie białek

…i szkodzą

Pomimo tego, że sałatka zawiera wiele pożytecznych i niezbędnych dla organizmu substancji (np. ilość kwasu foliowego wypełnia dzienne zapotrzebowanie), należy przestrzegać miary spożycia.

Oprócz witamin i minerałów liście zawierają lateks, mleczny sok roślin kauczukowych. Większość soku znajduje się w łodygach. Lateks spowalnia przemianę materii i działa odprężająco (z soku wyrabiano tabletki nasenne i przeciwbólowe).

Przy nadmiernym stosowaniu produktu osoba odczuwa dyskomfort związany z trawieniem. Przejawia się to w grawitacji i tworzeniu się gazów. Jeśli masz już problemy z układem pokarmowym, powinieneś ograniczyć ilość sałatek w swojej codziennej diecie. W każdym razie nie przekraczaj dziennej dawki i spożywaj warzywo w kilogramach.

Aby cieszyć się smakiem i uzyskać wszystkie przydatne substancje produktu, powinieneś wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać sałatę lodową. Liście boją się wysokich temperatur, dlatego najlepszym miejscem do ich przechowywania jest lodówka. Roślina jest przechowywana w kawałkach w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby zachować świeżość całej główki kapusty, konieczne jest owinięcie warzyw wilgotną szmatką. W tej formie sałatka nie zepsuje się nawet przez dziesięć dni.

Zdemontowana sałatka na półmisku

Przepisy na sałatę lodową: 10 oryginalnych odmian

Myśląc o tym, co ugotować z sałatą lodową, laik zapamięta soczystego hamburgera z zielonym liściem wystającym spod kotleta. Lodowiec dobrze komponuje się z kanapkami, burgerami, tacos i bułeczkami (np. z chleba pita), nadając mięsnemu nadzieniu świeżość. Góra lodowa dobrze komponuje się z produktami mlecznymi, solonymi rybami, warzywami, produktami mącznymi.

Eksperci kulinarni, którzy śledzą figurę i zdrowe odżywianie, wiedzą, że góra lodowa jest dobrym dodatkiem do każdej sałatki warzywnej, owocowej czy mięsnej. Dalej znajduje się wybór popularnych przepisów z zielonymi liśćmi.

„Nautyczny”

Opis. Marynowane lub świeże owoce morza dobrze komponują się z warzywami. Pyszna sałatka z dużą ilością białka i jodu jest dobra jako lekka i zdrowa przekąska na bufetowym stole.

Pogarszać:

  • koktajl morski (kałamarnice, małże, ośmiornice, krewetki) – 150 g;
  • góra lodowa – cztery arkusze;
  • awokado – jeden kawałek;
  • pomidor – jeden kawałek;
  • czosnek – jeden ząbek;
  • strąk papryczki chili – pół;
  • pietruszka, rukola – do smaku;
  • oliwa z oliwek – dwie lub trzy łyżki stołowe;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Wszystkie warzywa umyć, pozostawić do wyschnięcia.
  • Awokado obrać, pokroić, usunąć pestkę i pokroić w kostkę.
  • Pomidora pokroić w kostkę.
  • Odcedź marynatę z puszki koktajlu morskiego i pokrój zawartość w paski.
  • Oderwij lub pokrój liście rukoli.
  • Wymieszaj wszystkie posiekane składniki w misce sałatkowej.
  • Do masy wycisnąć ząbek czosnku i papryczki chili.
  • Napełnij olejem.
  • Rozerwij górę lodową na kawałki i połóż na talerzu do serwowania.
  • Ułóż przygotowaną mieszankę na wierzchu.
  • Z krewetkami

    Opis. Możesz przygotować sałatkę z krewetkami i sałatą lodową według własnych upodobań. Dla pikanterii i smaku dodaj czerwoną cebulę, ostrą paprykę, bazylię, rukolę, orzeszki pinii. Gruszki, mandarynki, mango nadają słodkawy smak. Gotową sałatkę można posypać cytryną. Jeśli używa się świeżych krewetek (niemarynowanych), zaleca się najpierw usmażyć je na odrobinie oleju.

    Pogarszać:

    • góra lodowa – 200 g;
    • krewetki duże – 12 sztuk;
    • ogórki – 250 g;
    • pomidory – 250 g;
    • mozzarella w solance – 200 g;
    • olej z oliwek, sezamu lub słonecznika – dwie łyżki;
    • sos sojowy – pół łyżeczki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Krewetki ugotować, ostudzić, obrać i pokroić na kilka kawałków.
  • Umyj i grubo posiekaj ogórki.
  • Pokrój pomidory w kostkę, małe pomidory wystarczy przeciąć na pół.
  • Połam górę lodową na małe kawałki.
  • Wymieszaj posiekane produkty w jednej misce.
  • Odcedź solankę i dodaj kulki serowe.
  • Skrop oliwą i sosem sojowym, dopraw.
  • Wegetariański

    Opis. Przepisy na sałatkę lodową dają upust fantazjom wegetarian. Sałatkę lodową można urozmaicić owocami (gruszka, pomarańcza, ananas), tostami, orzechami i nasionami (sezam, dynia, słonecznik). Przyjemny kwaśny smak przyniesie borówki lub żurawinę. Dressing również zależy od osobistych preferencji – sok z limonki lub cytryny, sos sojowy, sezam lub olej lniany.

    Pogarszać:

    • kapusta (biała lub pekińska) – 300 g;
    • liście góry lodowej – 200 g;
    • papryka – jeden kawałek;
    • pomidory – dwie sztuki;
    • świeże ogórki – dwie sztuki;
    • pietruszka, rukola – do smaku;
    • orzeszki pinii – 100 g;
    • pół cytryny;
    • oliwa z oliwek – dwie do trzech łyżek stołowych;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Pokrój kapustę w cienkie paski.
  • Oczyść nasiona i pokrój paprykę w paski.
  • Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  • Pokrój ogórki w paski.
  • Ręce rozerwij liście sałaty, rukolę, pietruszkę.
  • Piecz orzeszki pinii na małym ogniu przez jedną do dwóch minut.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej i dopraw.
  • Kucharze wszystkich pasków nadal kłócą się o to, jak prawidłowo przyciąć liście sałaty. Zaleca się rozrywać rękami, a nie szlifować nożem. Podobno metal utlenia sok, który traci swoje dobroczynne właściwości. Uważa się również, że posiekane liście są mniej przechowywane – szybko więdną i stają się brzydkie. (Kolejnym powodem do rozrywania sałatki rękoma jest estetyka. Poszarpane liście wyglądają na talerzu zwiewnie i pięknie.

    „Cezar”

    Opis. Klasyczny przepis koniecznie zawiera kurczaka i suszony chleb. Każdy smakosz przygotowuje sałatkę na swój sposób, ale niewielu obywa się bez góry lodowej.

    Pogarszać:

    • filet z kurczaka – 250 g;
    • liście sałaty – od trzech do czterech sztuk;
    • jajko na twardo – dwa kawałki;
    • parmezan lub gouda – 50 g;
    • krakersy lub smażone kawałki bochenka – jedna szklanka;
    • ząbek czosnku – dwa kawałki;
    • majonez – pięć łyżek stołowych.

    Gotowanie

  • Gotuj mięso z kurczaka przez pół godziny.
  • Grubo posiekaj filet.
  • Zetrzyj parmezan.
  • Rozerwij liście góry lodowej.
  • Wyciśnij ząbek czosnku.
  • Filet wymieszać z sałatą, pieczywem, czosnkiem.
  • Sezon i sól.
  • Udekoruj połówkami jajka.
  • Na wierzch posyp startym parmezanem.
  • „Szanghaj”

    Opis. Kolejny przepis na sałatkę z liśćmi góry lodowej i kurczakiem. Mimo imponującego składu jest przygotowywany dość szybko. Wszystkie składniki przygotowywane są podczas smażenia i marynowania mięsa. Aby plasterki mandarynki były bardziej soczyste, zaleca się usunięcie z nich folii. W razie potrzeby można do smaku zmniejszyć ilość cukru w ​​sosie, a także dodać czosnek lub ostrą paprykę.

    Pogarszać:

    • pierś z kurczaka – 100-150 g;
    • liście góry lodowej – 80 g;
    • liście rzymskie – 80 g;
    • parmezan – jedna łyżka stołowa;
    • czerwona kapusta – 10 g;
    • rzodkiewka – trzy kawałki;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • pomidory – jeden kawałek;
    • plastry mandarynki – 10-12 sztuk;
    • zielona cebula, kolendra – mała pęczek;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • zielona papryka – jeden kawałek;
    • cukier – jedna szklanka;
    • suszona bazylia – szczypta;
    • limonka – jeden kawałek;
    • olej słonecznikowy – pięć łyżek;
    • ocet – dwie łyżki stołowe;
    • sos sojowy – pięć łyżek;
    • przyprawy, przyprawy.

    Gotowanie

  • Lekko ubić kurczaka, doprawić i podsmażyć na patelni.
  • Przygotuj marynatę do kurczaka: Zmieszaj ręcznie lub w blenderze kolendrę, czosnek, cukier, zielony pieprz, sos sojowy, sok z limonki, olej.
  • Kurczaka pokroić w paski, polać powstałym sosem i odstawić na półtorej godziny.
  • Pokrój rzodkiewki i marchewki.
  • Rozdrobnij liście sałaty i kapustę.
  • Pomidora pokroić w kostkę.
  • Kroić cebule.
  • Drobno zetrzyj parmezan.
  • Wymieszaj wszystkie zmiażdżone składniki.
  • Dodaj łyżkę oleju, posyp bazylią, solą i pieprzem.
  • Sałatkę ułożyć na talerzach do serwowania, udekorować plastrami mandarynki.
  • Ułóż kawałki mięsa na wierzchu i podawaj.
  • „Sombrero”

    Opis. Sałatka o „męskim” charakterze bez zbędnych ozdobników nie pozostawi obojętnych smakoszy uwielbiających obfity posiłek. Groszek i kukurydzę można stosować zarówno w puszkach, jak i świeżych (rozmrożonych). Aby uzyskać pikantność, zaleca się dodanie świeżych papryczek chili.

    Pogarszać:

    • szynka (mięso wędzone lub suszone) – 300 g;
    • liście sałaty – kilka sztuk;
    • żarówka – jedna sztuka;
    • papryka słodka (żółta lub czerwona) – 150 g;
    • kukurydza w słoiku – 100 g;
    • groszek konserwowy – 100 g;
    • ocet jabłkowy – jedna łyżka stołowa;
    • olej roślinny – trzy do czterech łyżek stołowych;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Paprykę pokroić w paski.
  • Mięso pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę obrać i pokroić na osiem kawałków.
  • Kukurydzę i groszek odsączyć na durszlaku.
  • Podnieś liście góry lodowej.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Olej mieszamy z octem, doprawiamy i doprawiamy sałatkę.
  • Udekoruj liściem pietruszki.
  • Góra lodowa w składzie sałatki szybko traci swój kształt. Aby liście nie „pływały” i nie traciły pięknego wyglądu, zaleca się posiekać i dodać je na końcu. Następnie danie jest przyprawiane i od razu podawane na stole.

    Z pomidorami i łososiem

    Opis. Łososia lub łososia różowego można soloć niezależnie. Ryba dobrze komponuje się z pomidorami i sokiem z cytryny (można też dodać do sałatki małe plasterki cytryny). Zamiast soku można użyć octu jabłkowego. Zaleca się dodać oliwki, orzeszki pinii lub sezam.

    Pogarszać:

    • góra lodowa – kilka liści;
    • lekko solony łosoś – 100 g;
    • gotowane jajko przepiórcze – osiem sztuk;
    • wiśnia – 15-20 sztuk;
    • rukola, koperek – do smaku;
    • oliwa z oliwek – dwie do trzech łyżek stołowych;
    • świeży sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Pokrój pomidory w ósemki.
  • Łososia pokroić na kawałki i lekko skropić cytryną.
  • Przygotuj sos: olej, sok, zioła ubij ręcznie lub blenderem.
  • Górę lodową porwać na duże kawałki lub odstawić w całości, położyć na talerzu.
  • Na wierzch ułożyć kawałki ryby, połówki jajka i pomidory.
  • Zalej sosem i podawaj.
  • Z tuńczykiem

    Opis. Obfita i prosta sałatka dla miłośników ryb. W razie potrzeby dodaje się do niego plasterki ogórka, plasterki jajka, ostrą paprykę, zieloną cebulę, nasiona sezamu. Jako dressing nadaje się sok z cytryny lub limonki, kwaśna śmietana lub musztarda.

    Pogarszać:

    • tuńczyk w oleju – jedna puszka;
    • góra lodowa – jeden widelec;
    • czerwona cebula – jeden kawałek;
    • pomidory – dwie sztuki;
    • sól, przyprawy, przyprawy.

    Gotowanie

  • Sałatę umyć i pokroić na kawałki.
  • Ułóż liście na talerzu.
  • Odcedź nadmiar oleju z konserw.
  • W razie potrzeby pokrój zawartość na kawałki i połóż małe kawałki na górze lodowej.
  • Pokrój pomidory w kostkę i ułóż na wierzchu ryby.
  • Pokrój cebulę w krążki i ułóż na wierzchu.
  • Z grzybami i ananasami

    Opis. Marynowane pieczarki z ananasem nadają słodko-kwaśny smak. Zamiast pieczarek można użyć grzybów. Warto też spróbować opcji ze świeżymi pieczarkami (dłużej smażonymi i duszonymi niż marynowane).

    Pogarszać:

    • puszka ananasów – jedna sztuka (200 g);
    • marynowane grzyby – 200 g;
    • góra lodowa – jeden widelec;
    • wędzona szynka drobiowa – dwie sztuki;
    • cebula – jeden kawałek;
    • pieczywo chrupkie lub krakersy – 100 g;
    • olej słonecznikowy – dwie łyżki stołowe;
    • kwaśna śmietana – trzy łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Z szynki zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości.
  • Pokrój mięso i ananasa na małe kawałki.
  • Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Dodaj pieczarki do cebuli i smaż przez pięć minut.
  • Rozerwij liście sałaty.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Dodaj bochenki.
  • Posyp kwaśną śmietaną i podawaj.
  • Wino z bazylią

    Opis. Orzeźwiająca lekka sałatka w sosie winnym jest dobra jako przystawka do spaghetti. Jeśli chcesz, możesz zrobić tylko wino, bez dodawania octu.

    Pogarszać:

    • góra lodowa – jeden widelec;
    • gouda – 200 g;
    • wytrawne białe wino – jedna łyżka stołowa;
    • pomidory – dwie sztuki;
    • ogórek – jeden kawałek;
    • świeża bazylia – 10 g;
    • cebula – pół;
    • woda – 50 g;
    • ocet – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – jedna łyżeczka;
    • olej sezamowy lub lniany – dwie łyżki;
    • przyprawy, przyprawy.

    Gotowanie

  • Warzywa pokroić w kostkę.
  • Pokrój pół cebuli.
  • Sałatę porwać na duże kawałki.
  • Ser pokrój w kostkę.
  • Posiekaj bazylię.
  • Wymieszaj zmiażdżone potrawy.
  • Przygotuj sos: do jednego pojemnika wlej wodę, wino, ocet, dodaj przyprawy, cukier i wymieszaj.
  • Dopraw sosem.
  • Liście lodowe można umieścić w zupie zamiast kapusty. Ze względu na gęstą i soczystą strukturę sałatki różnica praktycznie nie będzie zauważalna. Zupę śmietankową, gazpacho, a nawet barszcz gotuje się z górą lodową. Należy jednak pamiętać, że podczas obróbki cieplnej warzywo traci większość swoich korzystnych właściwości.

    Przepisy z sałatą lodową spodobają się całej rodzinie. Lekkie, świeże liście sprawią, że przystawka będzie zdrowa i piękna. Każda sałatka zmieni się, jeśli położysz ją na liściach góry lodowej złożonej w wachlarz. Pamiętaj, aby przed jedzeniem dokładnie opłukać i wysuszyć każdy liść na serwetce.

    Danie sałatkowe z tuńczyka i suszonych pomidorów

    i rekomendacje

    Robię tak: na płaskim talerzu rozkładam pokrojoną chińską sałatkę (dostępna w Ramstore cały rok), potem kawałki gotowanego kurczaka (albo krewetki, albo szynki – wszystkie trzy opcje są możliwe, tylko nie mieszaj), potem polewam amerykańską Sos Ceasar (dostępny w Ramstore, 7 kontynent, ok. 80 r), potem kolejna warstwa sałaty, na wierzchu piękne kółka z pomidorów i papryki (pomarańczowe!!!) i wszystko przykryj parmezanem. Osobno posmarować biały chleb ze zmiażdżonym czosnkiem, masłem, pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika. Grzanki są na osobnym talerzu (inaczej odpadają :))) – można już wymieszać z talerzem). Otóż ​​sos kładę na stole – aby dodać więcej bezpośrednio przed procesem. Smacznego:)

    Ira, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/308915/

    Ryż + kalmary + czerwony kawior + majonez. lub sałata lodowa + paluszki krabowe południkowe + krewetki + jajka przepiórcze + różowe winogrona. lub sałata lodowa + filet z kurczaka + melon tarpeda lub ananas w puszce + majonez domowy

    Anonimowy, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3276847/2/

    Grillowana pierś z kurczaka, starte płatki parmezanu, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa i rukola, grzanki. Kupuję stację benzynową gotową na Cezara.

    Olesya Olegovna, https://deti.mail.ru/forum/dosug/kulinarija/salat_cezar_nuzhen_recept/

    Prosty przepis: krewetki podsmażyć na maśle, dodać pomidorki koktajlowe, sałatę lodową, ogórek, ser feta, doprawić oliwą czosnkową, skropić sokiem z cytryny i sałatka gotowa. Szybko otrzymuje smaczną i satysfakcjonującą sałatkę.

    Barinova, http://forum.kulina.ru/topic11909.html

    Fajna sałatka z paluszków krabowych:
    200 g paluszków krabowych
    200 g obranych krewetek.
    300 g sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
    1 puszka kukurydzy
    2 średnie świeże ogórki
    1 żółta lub czerwona papryka
    Pokrój wszystko i wymieszaj z majonezem.

    Evgenia Zelentsova, https://answer.mail.ru/question/52988287

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka z kurczakiem z
    ananasami Sałatka Stolichniy Sałatki z wołowiną
    i wątróbką drobiową
    Klasyczna sałatka z kurczakiem
    Z kapustą pekińską i piersią z kurczaka

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author