Korzyści z sałaty lodowej są niezaprzeczalne: soczyste liście zawierają witaminy i minerały, które wspomagają trawienie i wspierają układ odpornościowy. Z góry lodowej przygotowywane są dania mięsne, rybne, serowe i przekąski, Wikipedia pisze o tej sałatce.
Pochodzenie produktu i cechy składu
Ludzie jedli soczyste zielone liście już 2000 lat temu. Warzywo uprawiano w starożytnym Egipcie iw starożytnej Grecji.
Jak wygląda sałatka i co można nią zastąpić? Sałata lub sałata ma dwie odmiany – liść i główkę. Z nazw wynika, że liść rośnie z oddzielnymi liśćmi, a główka jest zbierana w widelec przypominający kapustę. Góra lodowa to rodzaj sałaty, który powstał w USA. Swoją niezwykłą nazwę zawdzięcza warunkom przechowywania: lód był używany do przedłużenia „życia” liści i utrzymania ich świeżości.
Każda odmiana sałaty – rzymska (rzymska), bostońska, lodowa, czerwona – ma swoje charakterystyczne cechy smakowe. Niektóre liście są przyjemnie gorzkie, inne bardziej soczyste i wodniste, inne są odporne na wysokie temperatury. Góra lodowa charakteryzuje się chrupiącymi, gęstymi liśćmi i neutralnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, pikantnymi i słonymi.
kalorie
Kwestia wartości energetycznej dotyczy każdego, kto liczy kalorie i diety. Z tego punktu widzenia góra lodowa przewyższa wiele produktów. Ilościową kombinację białek, tłuszczów i węglowodanów (zawartość białek, tłuszczów, węglowodanów) w 100 g produktu przedstawia tabela. Ile kalorii zawiera sałatka?
Tabela – Stosunek zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów w liściach sałaty
Wiewiórki | Tłuszcze | Węglowodany |
---|---|---|
0,9 g | 0,1 g | 3 gramy |
Sałata lodowa ma tylko 14 kalorii. Liście zawierają dużą ilość wody – ok. 95%. Reszta to błonnik, który zawiera błonnik pokarmowy, witaminy i pierwiastki śladowe. Dlatego góra lodowa jest idealnym produktem dla tych, którzy chcą uzyskać szczupłą sylwetkę oraz dbać o zdrowie osobiste i rodzinne.
Korzyść…
Dietetycy zalecają kobietom w ciąży włączenie do swojej diety zielonych liści. Warzywo zawiera niezbędne substancje do prawidłowego rozwoju płodu. Góra lodowa pomoże matce w okresie laktacji wyzdrowieć po porodzie, poradzić sobie ze stresem fizycznym i moralnym oraz uporządkować figurę. Zaleca się jednak wprowadzanie produktu stopniowo, około miesiąca po urodzeniu dziecka. Dzieciom można podawać sałatkę od drugiego roku życia.
Zielone liście pobudzają aktywność umysłową, poprawiają trawienie, podnoszą poziom hemoglobiny, dzięki czemu przydadzą się uczniom, studentom, osobom cierpiącym na anemię i cukrzycę. Zawartość substancji aktywnych i korzystne właściwości sałaty lodowej przedstawiono w tabeli.
Tabela – Skład i użyteczne właściwości sałaty lodowej
Substancja | Działanie na ciało |
---|---|
Kwas foliowy | – To zapobieganie nowotworom; – przyczynia się do budowy ciała (ważne dla rozwoju wewnątrzmacicznego); – pozytywnie wpływa na układ nerwowy; – stymuluje wydajność; – wspiera układ odpornościowy; – uczestniczy w hematopoezie |
Witamina C | – Wzmacnia zęby, dziąsła, włosy, paznokcie; – uelastycznia i uelastycznia skórę; – wspomaga odporność; – pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych; – uczestniczy w syntezie białek |
Witaminy z grupy B | – korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają nastrój, utrzymują ton; – pobudzają przewód pokarmowy; – wzmocnić układ odpornościowy; – poprawić metabolizm |
Witamina K | – Niezbędne do krzepnięcia krwi; – uczestniczy w syntezie białek; – tworzy i odbudowuje kości; – normalizuje pracę nerek |
Witamina E | – Wzmacnia układ odpornościowy; – obniża poziom cukru we krwi; – utrzymuje wydajność; – poprawia krążenie krwi; – odbudowuje strukturę skóry, włosów, paznokci |
Witamina A | – Korzystnie wpływa na widzenie i strukturę oka; – wzmacnia paznokcie i włosy; – zapobiega pojawianiu się guzów; – wspomaga odporność; – poprawia krążenie krwi |
Cholina (witamina B4) | – Reguluje poziom insuliny we krwi; – korzystnie wpływa na pracę wątroby; – uczestniczy w przemianie materii |
Potas | – Wspomaga równowagę kwasowo-zasadową organizmu; – zapobiega drgawkom; – wzmacnia ściany naczyń krwionośnych |
Sód | – Utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową; – promuje produkcję soku żołądkowego; – stymuluje trzustkę |
Fosfor | – Wzmacnia kości i mięśnie; – promuje aktywność umysłową; – uczestniczy w przemianie materii |
Selen | – jest integralnym pierwiastkiem większości związków chemicznych w organizmie; – reguluje przemianę materii; – uczestniczy w syntezie białek |
…i szkodzą
Pomimo tego, że sałatka zawiera wiele pożytecznych i niezbędnych dla organizmu substancji (np. ilość kwasu foliowego wypełnia dzienne zapotrzebowanie), należy przestrzegać miary spożycia.
Oprócz witamin i minerałów liście zawierają lateks, mleczny sok roślin kauczukowych. Większość soku znajduje się w łodygach. Lateks spowalnia przemianę materii i działa odprężająco (z soku wyrabiano tabletki nasenne i przeciwbólowe).
Przy nadmiernym stosowaniu produktu osoba odczuwa dyskomfort związany z trawieniem. Przejawia się to w grawitacji i tworzeniu się gazów. Jeśli masz już problemy z układem pokarmowym, powinieneś ograniczyć ilość sałatek w swojej codziennej diecie. W każdym razie nie przekraczaj dziennej dawki i spożywaj warzywo w kilogramach.
Aby cieszyć się smakiem i uzyskać wszystkie przydatne substancje produktu, powinieneś wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać sałatę lodową. Liście boją się wysokich temperatur, dlatego najlepszym miejscem do ich przechowywania jest lodówka. Roślina jest przechowywana w kawałkach w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby zachować świeżość całej główki kapusty, konieczne jest owinięcie warzyw wilgotną szmatką. W tej formie sałatka nie zepsuje się nawet przez dziesięć dni.
Przepisy na sałatę lodową: 10 oryginalnych odmian
Myśląc o tym, co ugotować z sałatą lodową, laik zapamięta soczystego hamburgera z zielonym liściem wystającym spod kotleta. Lodowiec dobrze komponuje się z kanapkami, burgerami, tacos i bułeczkami (np. z chleba pita), nadając mięsnemu nadzieniu świeżość. Góra lodowa dobrze komponuje się z produktami mlecznymi, solonymi rybami, warzywami, produktami mącznymi.
Eksperci kulinarni, którzy śledzą figurę i zdrowe odżywianie, wiedzą, że góra lodowa jest dobrym dodatkiem do każdej sałatki warzywnej, owocowej czy mięsnej. Dalej znajduje się wybór popularnych przepisów z zielonymi liśćmi.
„Nautyczny”
Opis. Marynowane lub świeże owoce morza dobrze komponują się z warzywami. Pyszna sałatka z dużą ilością białka i jodu jest dobra jako lekka i zdrowa przekąska na bufetowym stole.
Pogarszać:
- koktajl morski (kałamarnice, małże, ośmiornice, krewetki) – 150 g;
- góra lodowa – cztery arkusze;
- awokado – jeden kawałek;
- pomidor – jeden kawałek;
- czosnek – jeden ząbek;
- strąk papryczki chili – pół;
- pietruszka, rukola – do smaku;
- oliwa z oliwek – dwie lub trzy łyżki stołowe;
- przyprawy.
Gotowanie
Z krewetkami
Opis. Możesz przygotować sałatkę z krewetkami i sałatą lodową według własnych upodobań. Dla pikanterii i smaku dodaj czerwoną cebulę, ostrą paprykę, bazylię, rukolę, orzeszki pinii. Gruszki, mandarynki, mango nadają słodkawy smak. Gotową sałatkę można posypać cytryną. Jeśli używa się świeżych krewetek (niemarynowanych), zaleca się najpierw usmażyć je na odrobinie oleju.
Pogarszać:
- góra lodowa – 200 g;
- krewetki duże – 12 sztuk;
- ogórki – 250 g;
- pomidory – 250 g;
- mozzarella w solance – 200 g;
- olej z oliwek, sezamu lub słonecznika – dwie łyżki;
- sos sojowy – pół łyżeczki;
- przyprawy.
Gotowanie
Wegetariański
Opis. Przepisy na sałatkę lodową dają upust fantazjom wegetarian. Sałatkę lodową można urozmaicić owocami (gruszka, pomarańcza, ananas), tostami, orzechami i nasionami (sezam, dynia, słonecznik). Przyjemny kwaśny smak przyniesie borówki lub żurawinę. Dressing również zależy od osobistych preferencji – sok z limonki lub cytryny, sos sojowy, sezam lub olej lniany.
Pogarszać:
- kapusta (biała lub pekińska) – 300 g;
- liście góry lodowej – 200 g;
- papryka – jeden kawałek;
- pomidory – dwie sztuki;
- świeże ogórki – dwie sztuki;
- pietruszka, rukola – do smaku;
- orzeszki pinii – 100 g;
- pół cytryny;
- oliwa z oliwek – dwie do trzech łyżek stołowych;
- przyprawy.
Gotowanie
Kucharze wszystkich pasków nadal kłócą się o to, jak prawidłowo przyciąć liście sałaty. Zaleca się rozrywać rękami, a nie szlifować nożem. Podobno metal utlenia sok, który traci swoje dobroczynne właściwości. Uważa się również, że posiekane liście są mniej przechowywane – szybko więdną i stają się brzydkie. (Kolejnym powodem do rozrywania sałatki rękoma jest estetyka. Poszarpane liście wyglądają na talerzu zwiewnie i pięknie.
„Cezar”
Opis. Klasyczny przepis koniecznie zawiera kurczaka i suszony chleb. Każdy smakosz przygotowuje sałatkę na swój sposób, ale niewielu obywa się bez góry lodowej.
Pogarszać:
- filet z kurczaka – 250 g;
- liście sałaty – od trzech do czterech sztuk;
- jajko na twardo – dwa kawałki;
- parmezan lub gouda – 50 g;
- krakersy lub smażone kawałki bochenka – jedna szklanka;
- ząbek czosnku – dwa kawałki;
- majonez – pięć łyżek stołowych.
Gotowanie
„Szanghaj”
Opis. Kolejny przepis na sałatkę z liśćmi góry lodowej i kurczakiem. Mimo imponującego składu jest przygotowywany dość szybko. Wszystkie składniki przygotowywane są podczas smażenia i marynowania mięsa. Aby plasterki mandarynki były bardziej soczyste, zaleca się usunięcie z nich folii. W razie potrzeby można do smaku zmniejszyć ilość cukru w sosie, a także dodać czosnek lub ostrą paprykę.
Pogarszać:
- pierś z kurczaka – 100-150 g;
- liście góry lodowej – 80 g;
- liście rzymskie – 80 g;
- parmezan – jedna łyżka stołowa;
- czerwona kapusta – 10 g;
- rzodkiewka – trzy kawałki;
- marchewki – jeden kawałek;
- pomidory – jeden kawałek;
- plastry mandarynki – 10-12 sztuk;
- zielona cebula, kolendra – mała pęczek;
- czosnek – trzy ząbki;
- zielona papryka – jeden kawałek;
- cukier – jedna szklanka;
- suszona bazylia – szczypta;
- limonka – jeden kawałek;
- olej słonecznikowy – pięć łyżek;
- ocet – dwie łyżki stołowe;
- sos sojowy – pięć łyżek;
- przyprawy, przyprawy.
Gotowanie
„Sombrero”
Opis. Sałatka o „męskim” charakterze bez zbędnych ozdobników nie pozostawi obojętnych smakoszy uwielbiających obfity posiłek. Groszek i kukurydzę można stosować zarówno w puszkach, jak i świeżych (rozmrożonych). Aby uzyskać pikantność, zaleca się dodanie świeżych papryczek chili.
Pogarszać:
- szynka (mięso wędzone lub suszone) – 300 g;
- liście sałaty – kilka sztuk;
- żarówka – jedna sztuka;
- papryka słodka (żółta lub czerwona) – 150 g;
- kukurydza w słoiku – 100 g;
- groszek konserwowy – 100 g;
- ocet jabłkowy – jedna łyżka stołowa;
- olej roślinny – trzy do czterech łyżek stołowych;
- przyprawy.
Gotowanie
Góra lodowa w składzie sałatki szybko traci swój kształt. Aby liście nie „pływały” i nie traciły pięknego wyglądu, zaleca się posiekać i dodać je na końcu. Następnie danie jest przyprawiane i od razu podawane na stole.
Z pomidorami i łososiem
Opis. Łososia lub łososia różowego można soloć niezależnie. Ryba dobrze komponuje się z pomidorami i sokiem z cytryny (można też dodać do sałatki małe plasterki cytryny). Zamiast soku można użyć octu jabłkowego. Zaleca się dodać oliwki, orzeszki pinii lub sezam.
Pogarszać:
- góra lodowa – kilka liści;
- lekko solony łosoś – 100 g;
- gotowane jajko przepiórcze – osiem sztuk;
- wiśnia – 15-20 sztuk;
- rukola, koperek – do smaku;
- oliwa z oliwek – dwie do trzech łyżek stołowych;
- świeży sok z cytryny – jedna łyżka stołowa;
- przyprawy.
Gotowanie
Z tuńczykiem
Opis. Obfita i prosta sałatka dla miłośników ryb. W razie potrzeby dodaje się do niego plasterki ogórka, plasterki jajka, ostrą paprykę, zieloną cebulę, nasiona sezamu. Jako dressing nadaje się sok z cytryny lub limonki, kwaśna śmietana lub musztarda.
Pogarszać:
- tuńczyk w oleju – jedna puszka;
- góra lodowa – jeden widelec;
- czerwona cebula – jeden kawałek;
- pomidory – dwie sztuki;
- sól, przyprawy, przyprawy.
Gotowanie
Z grzybami i ananasami
Opis. Marynowane pieczarki z ananasem nadają słodko-kwaśny smak. Zamiast pieczarek można użyć grzybów. Warto też spróbować opcji ze świeżymi pieczarkami (dłużej smażonymi i duszonymi niż marynowane).
Pogarszać:
- puszka ananasów – jedna sztuka (200 g);
- marynowane grzyby – 200 g;
- góra lodowa – jeden widelec;
- wędzona szynka drobiowa – dwie sztuki;
- cebula – jeden kawałek;
- pieczywo chrupkie lub krakersy – 100 g;
- olej słonecznikowy – dwie łyżki stołowe;
- kwaśna śmietana – trzy łyżki stołowe.
Gotowanie
Wino z bazylią
Opis. Orzeźwiająca lekka sałatka w sosie winnym jest dobra jako przystawka do spaghetti. Jeśli chcesz, możesz zrobić tylko wino, bez dodawania octu.
Pogarszać:
- góra lodowa – jeden widelec;
- gouda – 200 g;
- wytrawne białe wino – jedna łyżka stołowa;
- pomidory – dwie sztuki;
- ogórek – jeden kawałek;
- świeża bazylia – 10 g;
- cebula – pół;
- woda – 50 g;
- ocet – jedna łyżka stołowa;
- cukier – jedna łyżeczka;
- olej sezamowy lub lniany – dwie łyżki;
- przyprawy, przyprawy.
Gotowanie
Liście lodowe można umieścić w zupie zamiast kapusty. Ze względu na gęstą i soczystą strukturę sałatki różnica praktycznie nie będzie zauważalna. Zupę śmietankową, gazpacho, a nawet barszcz gotuje się z górą lodową. Należy jednak pamiętać, że podczas obróbki cieplnej warzywo traci większość swoich korzystnych właściwości.
Przepisy z sałatą lodową spodobają się całej rodzinie. Lekkie, świeże liście sprawią, że przystawka będzie zdrowa i piękna. Każda sałatka zmieni się, jeśli położysz ją na liściach góry lodowej złożonej w wachlarz. Pamiętaj, aby przed jedzeniem dokładnie opłukać i wysuszyć każdy liść na serwetce.
i rekomendacje
Robię tak: na płaskim talerzu rozkładam pokrojoną chińską sałatkę (dostępna w Ramstore cały rok), potem kawałki gotowanego kurczaka (albo krewetki, albo szynki – wszystkie trzy opcje są możliwe, tylko nie mieszaj), potem polewam amerykańską Sos Ceasar (dostępny w Ramstore, 7 kontynent, ok. 80 r), potem kolejna warstwa sałaty, na wierzchu piękne kółka z pomidorów i papryki (pomarańczowe!!!) i wszystko przykryj parmezanem. Osobno posmarować biały chleb ze zmiażdżonym czosnkiem, masłem, pokroić w kostkę i wstawić do piekarnika. Grzanki są na osobnym talerzu (inaczej odpadają :))) – można już wymieszać z talerzem). Otóż sos kładę na stole – aby dodać więcej bezpośrednio przed procesem. Smacznego:)
Ira, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/308915/
Ryż + kalmary + czerwony kawior + majonez. lub sałata lodowa + paluszki krabowe południkowe + krewetki + jajka przepiórcze + różowe winogrona. lub sałata lodowa + filet z kurczaka + melon tarpeda lub ananas w puszce + majonez domowy
Anonimowy, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/3276847/2/
Grillowana pierś z kurczaka, starte płatki parmezanu, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa i rukola, grzanki. Kupuję stację benzynową gotową na Cezara.
Olesya Olegovna, https://deti.mail.ru/forum/dosug/kulinarija/salat_cezar_nuzhen_recept/
Prosty przepis: krewetki podsmażyć na maśle, dodać pomidorki koktajlowe, sałatę lodową, ogórek, ser feta, doprawić oliwą czosnkową, skropić sokiem z cytryny i sałatka gotowa. Szybko otrzymuje smaczną i satysfakcjonującą sałatkę.
Barinova, http://forum.kulina.ru/topic11909.html
Fajna sałatka z paluszków krabowych:
200 g paluszków krabowych
200 g obranych krewetek.
300 g sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy
2 średnie świeże ogórki
1 żółta lub czerwona papryka
Pokrój wszystko i wymieszaj z majonezem.Evgenia Zelentsova, https://answer.mail.ru/question/52988287
Inne przepisy na sałatkę z kurczaka
Sałatka z kurczakiem z
ananasami Sałatka Stolichniy Sałatki z wołowiną
i wątróbką drobiową
Klasyczna sałatka z kurczakiem
Z kapustą pekińską i piersią z kurczaka
Smacznego!