
Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- patelnia;
- pojemnik z pokrywką;
- widelec;
- głęboka pojemność;
- tarka;
- moździerz;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Filety z łososia | 600 gramów |
Wędzony łosoś | 200 gramów |
koperek | Belka |
Cytrynowy | 1 szt. |
Migdałowy | 70 gramów |
Twarożek | 100 gramów |
Wytrawne białe wino | 1 ul. l. |
musztarda Dijon | 2 łyżeczki |
Olej z pestek winogron | 1 ul. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Filet z ryby umyć, pokroić tak, aby wygodnie włożyć go na patelnię, napełnić wodą i postawić na średnim ogniu. Powinien gotować przez dziesięć minut po ugotowaniu. Do wody do ryby dodać liść laurowy, sól nie jest potrzebna. Łatwiej będzie usunąć skórę po ugotowaniu, niż odciąć ją, gdy ryba jest surowa. Do gotowania wybierz najświeższy filet. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmrażaj ją równomiernie, naturalnie, a nie w kuchence mikrofalowej. Jeśli sam demontujesz rybę, bez użycia gotowych filetów, ostrożnie usuń ości z ryby i odetnij płetwy. 
Gdy filet się gotuje, weź dwieście gramów wędzonego łososia i pokrój go na deskę jak najmniejszą. Wlej posiekane kawałki do głębokiego pojemnika, w którym później wygodnie będzie zagnieść riet. 
Następnie posiekaj koperek. Zwykle używam całego grona, ale to kwestia gustu. Jeśli masz mniej ryb, możesz włożyć połowę koperku. Nie należy dodawać za dużo. 
Umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Skoro potrzebujemy skórki z cytryny, polecam parzyć ją wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny drobną tarką i wlej do miski. 
Twaróg również powinien być drobno posiekany, zwłaszcza jeśli jest to twardsza odmiana. Jeśli twój ser jest kremowy, po prostu przelej go do miski. 
Migdały Rieta należy posiekać. Robię to za pomocą moździerza. Jeśli nie masz tego narzędzia, możesz użyć blendera lub młynka do kawy. Lepiej jest wziąć suszone migdały, aby bez problemu zostały zmielone na proszek. Do miski również wsypać starte migdały. 
Schłodzony gotowany filet z łososia układamy na desce do krojenia. Ostrożnie odklej skórę. Mielenie łososia może być bardzo proste i szybkie za pomocą zwykłego widelca. Wystarczy docisnąć na nim łososia, a ryba rozpadnie się na małe włókna. 
Po posiekaniu wlej filet do pozostałych składników. 
Pokrój pół cytryny i wyciśnij z niej sok bezpośrednio do pojemnika. Użyj durszlaka, aby usunąć pestki cytryny z naczynia. Sok będzie łatwiej wycisnąć, jeśli przed pokrojeniem wyciśniesz cytrynę. 
Dodaj również dwie łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczkę soli i po jednej łyżce wytrawnego białego wina i oleju z pestek winogron. 
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wlej riet do pojemnika szczelnie zamykanego pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej dzień. 
Riet z łososia należy podawać rozsmarowany na toście, bagietce, bułce lub toście. Na ucztę możesz włożyć riet do tartlets i udekorować zieleniną na wierzchu. Więc danie będzie wyglądało bardziej imponująco. 
Przepis
Po zapoznaniu się z przepisem zobaczysz prostotę przygotowania riety z łososia oraz dowiesz się, jak zrobić pyszne grzanki z pieczywa nacieranego czosnkiem.
Riet z łososia to prawdziwy przysmak, który nigdy nie stagnuje na półkach lodówki. Uwierz mi, ten przepis ozdobi każdy świąteczny stół. Delikatny, rozpływający się w ustach riet nie pozostawi obojętnym nie tylko dorosłych, ale także dzieci, dlatego nie odmawiaj sobie przygotowania tej niesamowitej przekąski. Napisz w komentarzach, jakie inne rodzaje ryb lub mięsa próbowałeś ugotować riet.
Inne przepisy rybne
Różowy łosoś na parze z warzywami w
wolnowarze Różowy łosoś w śmietanie
Bruschetta z łososiem
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Różowy łosoś mleko
Smacznego!