Riet z łososia krok po kroku z przepisem zdjęcie

Salmon Riette - świetna przystawka do Twojego stołu

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • patelnia;
  • pojemnik z pokrywką;
  • widelec;
  • głęboka pojemność;
  • tarka;
  • moździerz;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Filety z łososia 600 gramów
Wędzony łosoś 200 gramów
koperek Belka
Cytrynowy 1 szt.
Migdałowy 70 gramów
Twarożek 100 gramów
Wytrawne białe wino 1 ul. l.
musztarda Dijon 2 łyżeczki
Olej z pestek winogron 1 ul. l.
Sól 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Filet z ryby umyć, pokroić tak, aby wygodnie włożyć go na patelnię, napełnić wodą i postawić na średnim ogniu. Powinien gotować przez dziesięć minut po ugotowaniu. Do wody do ryby dodać liść laurowy, sól nie jest potrzebna. Łatwiej będzie usunąć skórę po ugotowaniu, niż odciąć ją, gdy ryba jest surowa. Do gotowania wybierz najświeższy filet. Jeśli używasz mrożonej ryby, rozmrażaj ją równomiernie, naturalnie, a nie w kuchence mikrofalowej. Jeśli sam demontujesz rybę, bez użycia gotowych filetów, ostrożnie usuń ości z ryby i odetnij płetwy.

    Zagotowujemy kilka kawałków fileta z łososia.

  • Gdy filet się gotuje, weź dwieście gramów wędzonego łososia i pokrój go na deskę jak najmniejszą. Wlej posiekane kawałki do głębokiego pojemnika, w którym później wygodnie będzie zagnieść riet.

    Wędzonego łososia pokrój jak najmniej.

  • Następnie posiekaj koperek. Zwykle używam całego grona, ale to kwestia gustu. Jeśli masz mniej ryb, możesz włożyć połowę koperku. Nie należy dodawać za dużo.

    Drobno posiekaj również koperek.

  • Umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Skoro potrzebujemy skórki z cytryny, polecam parzyć ją wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny drobną tarką i wlej do miski.

    Wcieramy skórkę z cytryny na najmniejszą tarkę.

  • Twaróg również powinien być drobno posiekany, zwłaszcza jeśli jest to twardsza odmiana. Jeśli twój ser jest kremowy, po prostu przelej go do miski.

    Twaróg drobno posiekać.

  • Migdały Rieta należy posiekać. Robię to za pomocą moździerza. Jeśli nie masz tego narzędzia, możesz użyć blendera lub młynka do kawy. Lepiej jest wziąć suszone migdały, aby bez problemu zostały zmielone na proszek. Do miski również wsypać starte migdały.

    Zmiel migdały w moździerzu.

  • Schłodzony gotowany filet z łososia układamy na desce do krojenia. Ostrożnie odklej skórę. Mielenie łososia może być bardzo proste i szybkie za pomocą zwykłego widelca. Wystarczy docisnąć na nim łososia, a ryba rozpadnie się na małe włókna.

    Ugotowanego łososia lekko zetrzyj widelcem.

  • Po posiekaniu wlej filet do pozostałych składników.

    Wszystkie składniki wysyłamy w jednej misce.

  • Pokrój pół cytryny i wyciśnij z niej sok bezpośrednio do pojemnika. Użyj durszlaka, aby usunąć pestki cytryny z naczynia. Sok będzie łatwiej wycisnąć, jeśli przed pokrojeniem wyciśniesz cytrynę.

    Dodaj sok z cytryny do posiekanych składników.

  • Dodaj również dwie łyżeczki musztardy Dijon, łyżeczkę soli i po jednej łyżce wytrawnego białego wina i oleju z pestek winogron.

    Dodajemy również białe wino, olej z pestek winogron.

  • Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wlej riet do pojemnika szczelnie zamykanego pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej dzień.

    Dokładnie wymieszaj riete z łososia.

  • Riet z łososia należy podawać rozsmarowany na toście, bagietce, bułce lub toście. Na ucztę możesz włożyć riet do tartlets i udekorować zieleniną na wierzchu. Więc danie będzie wyglądało bardziej imponująco.

    Ten najdelikatniejszy pasztet rybny najczęściej podawany jest na grzankach.

  • Przepis

    Po zapoznaniu się z przepisem zobaczysz prostotę przygotowania riety z łososia oraz dowiesz się, jak zrobić pyszne grzanki z pieczywa nacieranego czosnkiem.

    Riet z łososia to prawdziwy przysmak, który nigdy nie stagnuje na półkach lodówki. Uwierz mi, ten przepis ozdobi każdy świąteczny stół. Delikatny, rozpływający się w ustach riet nie pozostawi obojętnym nie tylko dorosłych, ale także dzieci, dlatego nie odmawiaj sobie przygotowania tej niesamowitej przekąski. Napisz w komentarzach, jakie inne rodzaje ryb lub mięsa próbowałeś ugotować riet.

    Inne przepisy rybne

    Różowy łosoś na parze z warzywami w
    wolnowarze Różowy łosoś w śmietanie
    Bruschetta z łososiem
    Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
    Różowy łosoś mleko

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author