
Sprzęt i przybory kuchenne: maszynka do mięsa, deska do krojenia, rondel, miski, płyta grzewcza, nóż, patelnia, folia spożywcza, lodówka.
Składniki
Wątróbka z kurczaka | 1 kg |
ogromna marchewka | 1 szt. |
Cebula | 2 szt. |
Masło | 250g |
Czosnek | 2 goździki |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
koperek | 1 pęczek |
Rafinowany olej roślinny | 30 ml |
Gotowanie krok po kroku
Postaw rondel z wodą na ogniu. W tym czasie opłucz kawałki wątróbki drobiowej (1 kg) pod zimną bieżącą wodą i gdy płyn na patelni się zagotuje, wrzuć go tam. Gotuj przez 15 minut. 
Zetrzyj jedną dużą marchewkę na grubej tarce i posiekaj w dowolny sposób dwie średnie cebule. 
Dobrze podgrzej patelnię, wlej do niej około 30 ml rafinowanego oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Lekko podsmaż warzywa do miękkości. 
Gdy wątroba się ugotuje, a warzywa podsmaży, włóż je do misek i poczekaj, aż ostygną. Gdy jedzenie się ochładza, zdobądź 200 gramów masła, powinno być miękkie, czyli w temperaturze pokojowej. Lekko posolić, dodać drobno posiekany pęczek świeżego koperku i wszystko dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie. 
Schłodzoną wątrobę i marchewkę z cebulą należy dwukrotnie przewijać przez maszynkę do mięsa. Jest to ważne, aby uzyskać bardziej konsystencję pasty. 
W powstałej masie dodaj sól i pieprz do smaku, 50 gram miękkiego masła, wyciśnij kilka ząbków czosnku i wszystko dobrze wymieszaj. 
Złóż folię spożywczą na dwie warstwy tak, aby uzyskać prostokąt około 60 cm na 40 cm Rozłóż całą masę na folii do brzegów, grubość warstwy powinna wynosić około 3-4 mm. 
Nasmaruj powierzchnię wcześniej przygotowaną mieszanką olejów, cofając się od krawędzi 1 cm. 
Delikatnie uformuj rolkę, usuwając pęknięcia w procesie skręcania. Następnie szczelnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć szew do lodówki na co najmniej 5 godzin. 
Po określonym czasie można wyjąć naczynie, zdjąć folię i podawać. Rolka jest całkowicie zamrożona, nie rozpada się i ma delikatną strukturę. Danie doskonale łączy smak miękkiego pasztetu z wątróbki i masła. W kontekście okazał się bardzo piękny, z wyraźnym rozkładem warstw.
Możesz go wstępnie pokroić na porcje lub położyć na stole w całym stanie – wszystko według własnego uznania. Kolejna, bardziej codzienna opcja zastosowania: połóż cienko pokrojoną bułkę na kromce białego chleba i delektuj się kanapką.
Przepis
Na filmie zobaczysz, jak posiekać cebulę, ile przekręcić podrobów warzywami w maszynce do mięsa, jak rozprowadzić masę na folii spożywczej i oczywiście przekręcić. Możesz również zobaczyć wynikowy rzut w kontekście.
Jesteśmy pewni, że Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni daniem z wątróbki o kremowym smaku. Pamiętaj, aby ugotować go w domu i podzielić się wrażeniami z przepisu. Mamy nadzieję, że docenicie Państwo cały urok takiego jedzenia i zostanie on z Wami na długo.