Rolada z wątroby : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną wątróbkę
Sprzęt i przybory kuchenne: maszynka do mięsa, deska do krojenia, rondel, miski, płyta grzewcza, nóż, patelnia, folia spożywcza, lodówka.

Składniki

Wątróbka z kurczaka 1 kg
ogromna marchewka 1 szt.
Cebula 2 szt.
Masło 250g
Czosnek 2 goździki
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
koperek 1 pęczek
Rafinowany olej roślinny 30 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Postaw rondel z wodą na ogniu. W tym czasie opłucz kawałki wątróbki drobiowej (1 kg) pod zimną bieżącą wodą i gdy płyn na patelni się zagotuje, wrzuć go tam. Gotuj przez 15 minut.

    Gotowanie wątróbki

  • Zetrzyj jedną dużą marchewkę na grubej tarce i posiekaj w dowolny sposób dwie średnie cebule.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Dobrze podgrzej patelnię, wlej do niej około 30 ml rafinowanego oleju roślinnego i włóż posiekaną cebulę i startą marchewkę. Lekko podsmaż warzywa do miękkości.

    Aby przygotować danie, zetrzyj marchewki

  • Gdy wątroba się ugotuje, a warzywa podsmaży, włóż je do misek i poczekaj, aż ostygną. Gdy jedzenie się ochładza, zdobądź 200 gramów masła, powinno być miękkie, czyli w temperaturze pokojowej. Lekko posolić, dodać drobno posiekany pęczek świeżego koperku i wszystko dokładnie wymieszać, aż będzie gładkie.

    Przygotuj opatrunek

  • Schłodzoną wątrobę i marchewkę z cebulą należy dwukrotnie przewijać przez maszynkę do mięsa. Jest to ważne, aby uzyskać bardziej konsystencję pasty.

    przewiń m = wątroba przez maszynkę do mięsa

  • W powstałej masie dodaj sól i pieprz do smaku, 50 gram miękkiego masła, wyciśnij kilka ząbków czosnku i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj olej do mielonego mięsa

  • Złóż folię spożywczą na dwie warstwy tak, aby uzyskać prostokąt około 60 cm na 40 cm Rozłóż całą masę na folii do brzegów, grubość warstwy powinna wynosić około 3-4 mm.

    rozwałkuj warstwę wątroby

  • Nasmaruj powierzchnię wcześniej przygotowaną mieszanką olejów, cofając się od krawędzi 1 cm.

    posmaruj wątrobę masłem

  • Delikatnie uformuj rolkę, usuwając pęknięcia w procesie skręcania. Następnie szczelnie zawinąć w folię spożywczą, włożyć szew do lodówki na co najmniej 5 godzin.

    wątróbka gotowa

  • Po określonym czasie można wyjąć naczynie, zdjąć folię i podawać. Rolka jest całkowicie zamrożona, nie rozpada się i ma delikatną strukturę. Danie doskonale łączy smak miękkiego pasztetu z wątróbki i masła. W kontekście okazał się bardzo piękny, z wyraźnym rozkładem warstw.

    Możesz go wstępnie pokroić na porcje lub położyć na stole w całym stanie – wszystko według własnego uznania. Kolejna, bardziej codzienna opcja zastosowania: połóż cienko pokrojoną bułkę na kromce białego chleba i delektuj się kanapką.

    Przepis

    Na filmie zobaczysz, jak posiekać cebulę, ile przekręcić podrobów warzywami w maszynce do mięsa, jak rozprowadzić masę na folii spożywczej i oczywiście przekręcić. Możesz również zobaczyć wynikowy rzut w kontekście.

    Jesteśmy pewni, że Ty i Twoi goście będziecie zachwyceni daniem z wątróbki o kremowym smaku. Pamiętaj, aby ugotować go w domu i podzielić się wrażeniami z przepisu. Mamy nadzieję, że docenicie Państwo cały urok takiego jedzenia i zostanie on z Wami na długo.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author