Rosół z makaronem i ziemniakami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Rosół z makaronem i ziemniakami - prosty i pyszny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • akcesoria pomiarowe;
  • rondel o pojemności 3 litrów;
  • deska do krojenia;
  • ostry nóż;
  • duża tarka;
  • patelnia;
  • drewniana szpatułka;
  • tkanina z gazy.

Składniki

składniki Proporcje
skrzydełko kurczaka 7-8 szt.
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
Ziemniak 1 szt.
krótki makaron 50-70 g
woda butelkowana 1,5 litra
pietruszka i koperek 1-2 gałęzie
Sól opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
olej roślinny 20 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw umyj 7-8 skrzydełek kurczaka pod bieżącą wodą, a następnie podziel każde skrzydełko na dwie części.

    Myjemy skrzydełka z kurczaka i dzielimy na dwie części.

  • Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do rondla i zalewamy półtora litra wody butelkowanej. Patelnię z zawartością wysyłamy na średni ogień i doprowadzamy płyn do wrzenia.

    Skrzydełka wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy.

  • W międzyczasie obierz jedną cebulę, jedną marchewkę i 2-3 ziemniaki, a następnie umyj jedzenie.

    Czyścimy i myjemy cebulę, marchew, ziemniaki.

  • Pokrój ziemniaki w średniej grubości plastry.

    Pokrój ziemniaki na małe kawałki.

  • Drobno posiekaj cebulę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Marchewki pocieramy na grubej tarce.

    Trzy marchewki na grubej tarce.

  • Kładziemy patelnię na małym ogniu i wlewamy do niej 20 ml oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Jak tylko olej się rozgrzeje, włóż posiekaną cebulę i smaż, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty, aż pojawi się złocisty odcień.

    Najpierw usmaż cebulę na patelni.

  • Połóż startą marchewkę na cebuli i smaż mieszankę przez około 2 minuty, aż stanie się miękka.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Po około pół godzinie wyjmij skrzydełka z bulionu.

    Wyjmij skrzydełka kurczaka z bulionu.

  • Gotowy bulion filtrujemy przez gazę złożoną z kilku warstw. Przefiltrowaną ciecz wlej do czystego rondla i ponownie zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę i cebulę.

    Wysyłamy ziemniaki do bulionu, a także smażenia.

  • Ustaw ogień na średni i gotuj zupę, aż ziemniaki będą miękkie. W przybliżeniu zajmie to 15-20 minut.

    Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe.

  • Wkładamy skrzydełka z kurczaka na patelnię, a następnie pieprz i sól bulion. Ilość pieprzu i soli zależy od osobistych preferencji.

    Zwracamy skrzydełka z kurczaka do naszej zupy.

  • Gdy zupa ponownie się zagotuje, dodaj do niej 50-70 g makaronu i gotuj maksymalnie przez 5 minut. Podczas gotowania okresowo mieszaj składniki, w przeciwnym razie makaron może przykleić się do dna patelni.

    Na sam koniec dodaj do zupy mały makaron.

  • Bierzemy 1-2 gałązki świeżej pietruszki i koperku i drobno siekamy. Wlej posiekane warzywa do zupy, następnie przykryj patelnię pokrywką i wyłącz kuchenkę.

    Drobno posiekaj warzywa i wyślij do zupy.

  • Gotowe danie gotujemy na wolnym ogniu przez 5-10 minut, po czym możemy rozpocząć degustację.

    Rosół z makaronem i ziemniakami jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

  • Przepis

    Proponowany film pomoże Ci dowiedzieć się, jak ugotować pyszną i zdrową rosół z makaronem i ziemniakami według klasycznego przepisu własnymi rękami. W tym filmie profesjonalny kucharz bardzo szczegółowo przedstawia cały proces i udziela wielu przydatnych wskazówek.

    Teraz znasz klasyczny przepis na rosół. Zdaniem wielu doświadczonych szefów kuchni, ten przepis będzie dobrą podstawą dla młodszego pokolenia, zwłaszcza dla tych, którzy chcą pomóc mamie lub marzą o zostaniu profesjonalnym specjalistą kulinarnym. Napisz w komentarzach, czy podobał Ci się smak i aromat pierwszego dania przyrządzonego według opisanej receptury. Jeśli masz dodatkowe sugestie lub uwagi, napisz – odpowiem na wszystkie pytania. Dziękuję za uwagę i życzę smacznego!

    Inne przepisy na zupy

    Zupa z suszonych grzybów
    Fińska kremowa zupa rybna ze śmietaną
    Konserwa rybna saury
    Ucho szczupaka
    Barszcz z pączkami czosnkowymi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author