Różane bułeczki: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne różane bułeczki

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kij pomiarowy;
  • wagi kuchenne;
  • wydrążone naczynia;
  • sito;
  • kołek;
  • śmigać;
  • naczynia żaroodporne;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • film spożywczy;
  • nóż;
  • wałek do ciasta;
  • pergamin;
  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik;
  • deska do miksowania;
  • silikonowa szczotka.

Składniki

dżem 150 gramów
mąka premium 550 gramów
mleko 300 ml
żywe kultury drożdży 25 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
Sól 8 gramów
jajko 1 szt.
masło 100 gramów
olej słonecznikowy 20 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek 300 ml mleka jest lekko podgrzewane na małym ogniu. Następnie dolewamy około 100 ml z całej ilości i dodajemy do nich 25 g żywych drożdży.

    Aby przygotować bułeczki różane, przygotuj składniki

  • Pobieramy 100 g masła i podgrzewamy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wyjmij i pozwól mu trochę ostygnąć. Teraz dodaj do mieszanki mleka i drożdży 1 łyżkę. l. Sahara. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aby drożdże miały czas na aktywację w ciepłym mleku.

    Aby zrobić różane bułeczki, połącz składniki

  • Następnie weź 1 jajko i wbij je do głębokiego pojemnika, gdzie ciasto będzie zagniatane. Tam dodajemy 10 g cukru waniliowego i pozostałe 70 g zwykłego cukru. Wszystko wymieszaj trzepaczką.

    Aby zrobić różane bułeczki, ubij składniki

  • Teraz dodaj do mieszanki 200 ml ciepłego mleka i 100 g roztopionego masła. Wszystko ponownie wymieszaj trzepaczką i dodaj drożdże, które już wyrosły. Następnie pobieramy 550 g mąki i przesiewamy przez sito. Następnie w częściach dodaj go do pozostałych składników. Za każdym razem mąkę należy mieszać, aby uniknąć tworzenia się grudek. Kiedy trudno będzie Ci zagnieść ciasto łyżką, przejdź do wyrabiania ręcznego.

    Aby przygotować bułeczki różane, przygotuj ciasto

  • Teraz bierzemy głęboki talerz, smarujemy go 20 ml oleju roślinnego i przenosimy tam powstałe ciasto. Przykryj talerz folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

    Dodaj masło, aby zrobić różane bułeczki

  • Gdy ciasto podwoi się, wyłóż je na deskę i podziel na 2 równe porcje. Powierzchnię deski należy najpierw posypać odrobiną mąki.

    Aby przygotować bułeczki różane, umieść ciasto pod folią

  • Z każdej części ciasta należy uformować okrągłe bułeczki o masie około 80 g. W sumie powinno się uzyskać 15 takich kulek. Muszą być pokryte folią spożywczą, aby nie zwietrzały podczas wałkowania.

    Podziel ciasto na różane bułeczki

  • Każdą kulkę toczymy wałkiem do ciasta i kroimy w kształt czterolistka. Na środku takiego kwiatka kładziemy łyżeczkę dowolnego dżemu i zamykamy każdy z płatków. W rezultacie powinieneś otrzymać 15 róż z nadzieniem w środku.

    Aby przygotować bułeczki różane, włóż ciasto do woreczka

  • Wszystkie bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić różane bułeczki

  • Weź 1 jajko, rozbij je i wymieszaj widelcem. Następnie smarujemy nim powierzchnię ciasta. Następnie wstawiamy natłuszczone róże do piekarnika i pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Aby zrobić różane bułeczki, posmaruj ciasto jajkiem.

  • Gotowe bułeczki można posypać odrobiną cukru pudru, ostudzić i zjeść z herbatą lub kawą.

    Bułeczki rozetowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Jako nadzienie możesz użyć nie tylko dowolnego dżemu, ale także twarogu lub gotowanego skondensowanego mleka. Najważniejsze, aby konsystencja wybranego nadzienia nie była płynna.

    Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia, które szczegółowo pokazuje każdy z procesów wytwarzania bułek.

    Podobał Ci się przepis na bułki? Jak myślisz, jakie dodatki pasowałyby do nich najlepiej? Nie zapomnij podzielić się swoimi opiniami i rekomendacjami w komentarzach.

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z dżemem

    Bułeczki budyniowe

    Bułeczki ze skondensowanym mlekiem

    Bułki do hamburgerów

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author