
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- piekarnik;
- patelnia;
- naczynie do pieczenia;
- 2 deski do krojenia;
- nóż;
- tarka;
- kilka płaskich talerzy;
- talerz zupy;
- łyżka;
- szczoteczka silikonowa;
- Puchar.
Składniki
Produkt | Ilość |
średniej wielkości łosoś | 1 szt. |
cebula | 1 szt. |
marchewka | 1 szt. |
cytrynowy | 1 szt. |
twardy ser | 90-100g |
pomidor | 1 szt. |
kwaśna śmietana | 4-5 art. l. |
Sól | smak |
zmielony czarny pieprz | smak |
mleko | ½ stosu |
olej roślinny | 1-2 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Jeśli łosoś został zamrożony, najpierw go rozmroź. Przed przystąpieniem do gotowania rybę należy oczyścić z łusek, wypatroszona, odciąć głowę, ogon i wszystkie płetwy. 
Następnie oddziel filet z ryby od grzbietu i usuń duże kości. 
Na desce do krojenia pokrój filet na porcje, po około 6 kawałków z każdego fileta. Lekko posolić rybę. 
Pokrój cytrynę na pół i posyp rybę, wyciskając sok. 
Posyp czarnym pieprzem do smaku. Opcjonalnie można użyć innych przypraw odpowiednich do ryb. 
Cebulę obrać i na drugiej desce pokroić w ćwiartki lub półpierścienie według uznania. 
Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. 
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. 
Około 100 g twardego sera również zetrzeć na grubej tarce. 
Teraz przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, wymieszaj w głębokim talerzu 4-5 łyżek. l. kwaśna śmietana i około 2 łyżki. l. mleko. W razie potrzeby zamiast kwaśnej śmietany można wziąć majonez, a następnie rozcieńczyć wodą. Dobrze wymieszać. 
Następnie wlej około 1-2 łyżki. l. olej roślinny, wlej do niego posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż będzie jasnobrązowy, mieszając. 
Gdy cebula się zarumieni, dodaj do niej marchewkę i lekko posol. Cebulę i marchew gotujemy na patelni jeszcze przez około 1-2 minuty, mieszając. Następnie pozwól pieczeniowi całkowicie ostygnąć. 
Gdy cebula i marchewka ostygną, włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 ºС. W międzyczasie lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki. 
Rybę ułożyć na dnie formy w rzędach i obficie polać sosem śmietanowym. 
Rozłóż smażoną cebulę i marchew równomiernie na rybie. 
Na każdy kawałek ryby położyć plaster pomidora i posypać startym serem. 
Wyślij rybę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa, a ser będzie złotobrązowy. Czas gotowania może się różnić w zależności od używanej formy. Sprawdź gotowość ryby nożem: jeśli sok jest różowy, ryba nie jest gotowa, jeśli jest przezroczysta, jest gotowa. 
Jeśli chcesz dodać przyprawy do dania z różowego łososia, użyj posiekanego czosnku do sosu śmietanowego.
Różowego łososia zapiekanego z serem i pomidorami możesz podać jako samodzielne danie na liściu sałaty i udekorowane zieleniną. Ryż z warzywami, ziemniakami lub po prostu świeżymi warzywami jest również dobry do tej ryby.
Przepis
Jak prawidłowo podzielić rybę na filety i przygotować ją do pieczenia, możesz się przyjrzeć.
Przygotuj to soczyste danie dla siebie i swoich bliskich nie tylko na świąteczny stół, ale także na obiad lub kolację. Ciesz się najdelikatniejszą pieczoną czerwoną rybą i zostaw swoją opinię na temat przepisu. Powiedz nam, z jakich składników wolisz upiec różowego łososia i czy używasz specjalnych przypraw?
Inne przepisy rybne
Sandacz smażony na patelni
Różowy łosoś pieczony w piekarniku w śmietanie z brokułami
Filet z morszczuka zapiekany w piecu pod płaszczem z warzyw
Solony różowy łosoś w domu
Łosoś królewski gotowany w wolnowarze
Smacznego!