Różowy łosoś z pomidorami i serem w piekarniku krok po kroku przepis ze zdjęciem

Soczysty różowy łosoś pieczony pod futrem z pomidorów i sera w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • naczynie do pieczenia;
  • 2 deski do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • kilka płaskich talerzy;
  • talerz zupy;
  • łyżka;
  • szczoteczka silikonowa;
  • Puchar.

Składniki

Produkt Ilość
średniej wielkości łosoś 1 szt.
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
cytrynowy 1 szt.
twardy ser 90-100g
pomidor 1 szt.
kwaśna śmietana 4-5 art. l.
Sól smak
zmielony czarny pieprz smak
mleko ½ stosu
olej roślinny 1-2 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Jeśli łosoś został zamrożony, najpierw go rozmroź. Przed przystąpieniem do gotowania rybę należy oczyścić z łusek, wypatroszona, odciąć głowę, ogon i wszystkie płetwy.

    Myjemy i patroszymy różowego łososia.

  • Następnie oddziel filet z ryby od grzbietu i usuń duże kości.

    Ostrożnie usuń grzbiet i oddziel filet z ryby.

  • Na desce do krojenia pokrój filet na porcje, po około 6 kawałków z każdego fileta. Lekko posolić rybę.

    Filet z łososia pokroić na kawałki.

  • Pokrój cytrynę na pół i posyp rybę, wyciskając sok.

    Posyp kawałki ryb sokiem z cytryny.

  • Posyp czarnym pieprzem do smaku. Opcjonalnie można użyć innych przypraw odpowiednich do ryb.

    Kawałki pieprzu z ryb.

  • Cebulę obrać i na drugiej desce pokroić w ćwiartki lub półpierścienie według uznania.

    Cebulę pokroić w ćwiartki.

  • Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki.

    Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

  • Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  • Około 100 g twardego sera również zetrzeć na grubej tarce.

    Ucieramy również twardy ser.

  • Teraz przygotuj sos śmietanowy. Aby to zrobić, wymieszaj w głębokim talerzu 4-5 łyżek. l. kwaśna śmietana i około 2 łyżki. l. mleko. W razie potrzeby zamiast kwaśnej śmietany można wziąć majonez, a następnie rozcieńczyć wodą. Dobrze wymieszać.

    Wymieszaj śmietanę z mlekiem.

  • Następnie wlej około 1-2 łyżki. l. olej roślinny, wlej do niego posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu, aż będzie jasnobrązowy, mieszając.

    Cebulę podsmażyć na patelni z olejem roślinnym.

  • Gdy cebula się zarumieni, dodaj do niej marchewkę i lekko posol. Cebulę i marchew gotujemy na patelni jeszcze przez około 1-2 minuty, mieszając. Następnie pozwól pieczeniowi całkowicie ostygnąć.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Gdy cebula i marchewka ostygną, włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 ºС. W międzyczasie lekko posmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym za pomocą pędzla silikonowego lub łyżki.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym.

  • Rybę ułożyć na dnie formy w rzędach i obficie polać sosem śmietanowym.

    Kawałki ryby rozkładamy w formie, zalewamy sosem mleczno-kwaśnym.

  • Rozłóż smażoną cebulę i marchew równomiernie na rybie.

    Na każdym kawałku rozkładamy marchewki z cebulą.

  • Na każdy kawałek ryby położyć plaster pomidora i posypać startym serem.

    następnie ułóż plastry pomidorów i posyp naczynie serem.

  • Wyślij rybę do pieczenia w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa, a ser będzie złotobrązowy. Czas gotowania może się różnić w zależności od używanej formy. Sprawdź gotowość ryby nożem: jeśli sok jest różowy, ryba nie jest gotowa, jeśli jest przezroczysta, jest gotowa.

    Pieczemy różowego łososia z pomidorami i serem w piekarniku i możemy skosztować wspaniałego dania.

  • Jeśli chcesz dodać przyprawy do dania z różowego łososia, użyj posiekanego czosnku do sosu śmietanowego.

    Różowego łososia zapiekanego z serem i pomidorami możesz podać jako samodzielne danie na liściu sałaty i udekorowane zieleniną. Ryż z warzywami, ziemniakami lub po prostu świeżymi warzywami jest również dobry do tej ryby.

    Przepis

    Jak prawidłowo podzielić rybę na filety i przygotować ją do pieczenia, możesz się przyjrzeć.

    Przygotuj to soczyste danie dla siebie i swoich bliskich nie tylko na świąteczny stół, ale także na obiad lub kolację. Ciesz się najdelikatniejszą pieczoną czerwoną rybą i zostaw swoją opinię na temat przepisu. Powiedz nam, z jakich składników wolisz upiec różowego łososia i czy używasz specjalnych przypraw?

    Inne przepisy rybne

    Sandacz smażony na patelni
    Różowy łosoś pieczony w piekarniku w śmietanie z brokułami
    Filet z morszczuka zapiekany w piecu pod płaszczem z warzyw
    Solony różowy łosoś w domu
    Łosoś królewski gotowany w wolnowarze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author