
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, deska do krojenia, nóż, naczynie do pieczenia, rękaw do pieczenia, talerze.
Składniki
Różowy łosoś świeżo mrożony | 1 szt. (1 kg) |
Średnia cebula | 2-3 szt. |
ogromna marchewka | 1 szt. |
Bułgarska słodka papryka średnia | 3 szt. |
mały pomidor | 6 szt. |
mrożona kukurydza (opcjonalnie) | 1 stos |
Cytrynowy | 1 szt. |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Suszona pietruszka | smak |
Gotowanie krok po kroku
Bierzemy łososia różowego (ok. 1 kg). Rozmrozmy to. Odetnij płetwy. Odetnij głowę i ogon (przydają się do gotowania zupy rybnej). Rozetnij brzuch i ostrożnie usuń wnętrze. W naszym przypadku złapaliśmy samicę z jajami. Ostrożnie oddziel kawior. Może być solony. Myjemy powstałą tuszę ryb. Po obu stronach wykonujemy płytkie cięcia po grzbiecie. 
Moja cytryna, parzona. Aby wycisnąć jak najwięcej soku, przyciśnij dłonią cytrynę do deski do krojenia i rozwałkuj ją na desce (nie przykładaj zbyt dużej siły). Podczas tego zabiegu wszystkie komory, wszystkie segmenty wewnątrz cytryny zostają złamane, a cytryna staje się miękka. Teraz weź cytrynę i pokrój ją na pół. Wyciskając sok z cytryny, aby nie dopuścić do przedostania się nasion cytryny do naczynia lub sosu, podczas wyciskania soku należy lekko przycisnąć plasterek cytryny do dłoni. Naturalne rowki palców uwolnią cytrynę, a nasiona pozostaną w dłoni. Lekko przekręcając cytrynę, wyciskamy z niej sok. Druga połowa cytryny trafi do dekoracji. Wymieszaj sok z połowy cytryny, sól (do smaku) i czarny pieprz (do smaku). Tą marynatą nacieramy rybę po obu stronach, a także w jamie brzusznej. 
Czyścimy i myjemy 2-3 średnie cebule i kroimy je w krążki. Jedną dużą marchewkę myjemy i myjemy, a także kroimy w krążki. Umyj trzy średniej wielkości papryki, wyczyść rdzenie i nasiona, spłucz wodą. Kroimy na duże słomki. Umyj sześć małych pomidorów i połóż je na talerzu. 
Bierzemy rękaw do pieczenia. Mierzymy długość nieco więcej niż naczynie do pieczenia i odcinamy. Zawiązujemy jedną stronę rękawa i zaczynamy rozkładać warzywa, rozprowadzając je na całej powierzchni formy. Zachowaj trochę pieprzu na później. 
Marynowaną rybę rozkładamy w rękawie, po bokach układamy pozostałą paprykę, około szklanki mrożonej kukurydzy i pomidorów pokrojonych na pół. W kawałki ryby wkładamy półpierścienie cytryny. 
Posyp rybę suszoną natką pietruszki. W razie potrzeby suszoną pietruszkę można zastąpić dowolnymi innymi suszonymi ziołami lub ich mieszanką, taką jak „zioła prowansalskie” lub „zioła włoskie”. Wtedy ugotowany różowy łosoś okaże się jeszcze bardziej pachnący. Zawiązujemy paczkę. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. 
Po 30 minutach wyjąć z piekarnika, otworzyć rękaw do pieczenia i położyć na talerzu. Warzywa i ryby są dobrze ugotowane. Oczywiście różowy łosoś jest trochę wytrawny. Ale celowo nie dodaliśmy żadnych olejów i sosów i ugotowaliśmy je we własnym soku. Przed podaniem rozłóż duszone warzywa na wierzchu ryby i polej sokiem, który wyrósł podczas duszenia. Niech ryba tak stoi, moczy się, a wtedy będzie bardziej soczysta. 
Przepis
To pokazuje proces pieczenia różowego łososia z warzywami w piekarniku.
Z tego materiału nauczyłeś się gotować różowego łososia z warzywami we własnym soku w piekarniku. Oczywiście warzywa, których użyjesz do tego dania, mogą się różnić. Napisz w komentarzach, z jakich warzyw próbowałeś upiec różowego łososia. Jakie są twoje ulubione suszone zioła? Co poleciłbyś zmienić w tym daniu?
Inne przepisy rybne
Różowy łosoś z cebulą i marchewką zapiekany w piecu
Heh z różowego łososia
Różowy łosoś pod futrem w śmietanie
Różowy łosoś pieczony pod futrem z pomidorów i sera w piekarniku
Sandacz smażony na patelni
Smacznego!