Ryba faszerowana: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować pyszne faszerowane ryby

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • deska do krojenia;
  • ostre noże: duże i małe;
  • duże głębokie miski (2 szt.);
  • duża łyżka do mieszania;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • duży rondel z grubym dnem;
  • cedzidło;
  • chochla;
  • sito;
  • ręcznik kuchenny;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Cebula 3 głowy
skórka cebuli na twój wygląd
lustrzany karp 4 kg (ok. 2 sztuki)
Marchewka (średnia wielkość) 4 rzeczy.
Buraczany 2 szt.
jajka kurze 4 rzeczy.
Biały bochenek 250-300g
Sól 3 łyżeczki
Cukier 2 łyżeczki
Pieprz mielony 1 łyżeczka (Nie kompletny)
Woda pitna 1 stos
Gotująca się woda 1-1,5 l

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie warzyw i pieczywa

  • Opłucz i obierz cebulę (3 główki). Jedną cebulę pokrój w krążki, a dwie na małe kawałki, aby można je było przepuścić przez maszynkę do mięsa. Nie wyrzucaj łuski, będziesz potrzebować jej do dalszego gotowania.

    Cebulę myjemy, nie wyrzucamy łuski.

  • Bochenek (250-300 g) pokroić w plastry, włożyć do głębokiej miski i namoczyć w wodzie (potrzebna będzie ok. 1 szklanka wody pitnej).

    Namocz kawałki banana w wodzie.

  • Obierz marchewki (4 szt.) i buraki (2 szt.), dobrze opłucz w wodzie i pokrój w cienkie kółka.

    Pokrój buraki i marchewki.

  • Przygotowanie ryb

  • 2 duże karpie (całkowita waga ok. 4 kg), dobrze umyj wodą i usuń łuski. W razie potrzeby płetwy można również usunąć. Następnie odetnij głowę i pokrój tuszę na kawałki o grubości 2,5-3 cm.

    Czyścimy karpia i kroimy na porcje.

  • Za pomocą małego i bardzo ostrego noża odetnij mięso z każdego kawałka i z głowy. Miąższ wkładamy do jednej miski, a skórkę z kością do drugiej, jeszcze tego potrzebujemy.

    Ostrożnie wytnij miąższ z każdego kawałka.

  • Przygotowanie mięsa mielonego

  • Przełóż przez maszynkę do mięsa mięso ryby, 2 cebule i chleb namoczony w wodzie, który należy najpierw wycisnąć.

    Pomijamy miąższ, a także cebulę i bochenek namoczony w wodzie przez maszynkę do mięsa.

  • Dodaj sól (2 łyżeczki), mielony pieprz (1 łyżeczka), wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj sól i pieprz do mielonego mięsa.

  • Następnie dodaj surowe jajka kurze (4 szt.).

    Dodajemy również jajka.

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby farsz miał jednolitą konsystencję.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  • Czy wiedziałeś?  Aby nie ryzykować, warto najpierw rozbić każde jajko do osobnej miski, upewnić się, że jest świeże, a dopiero potem dodać je do mięsa mielonego.

    Faszerowanie ryb i kształtowanie potrawy

  • Następnie napełnij każdy kawałek ryby i głowę mięsem mielonym.

    Nadziewamy kawałki ryb mięsem mielonym, a także głowy.

  • Teraz musisz wziąć duży rondel z grubym dnem, na dole położyć łuski, na wierzchu warstwę buraków, a następnie kółka marchewki.

    Na dnie dużego garnka lub kociołka ułóż skórkę cebuli, a następnie warzywa.

  • Połóż ogony i pozostałe kości na wierzchu marchewki, a na wierzch nałóż krążki cebuli.

    Następnie ułóż duże ości ryb, grzbiety i cebulę.

  • Następnie ułóż pierwszą warstwę ryb (najpierw ułóż nadziewane głowy, a następnie kawałki).

    Ułóż kawałki ryby na wierzchu warzyw.

  • Ułożyć buraki, marchewki i cebulę na wierzchu i między plasterkami. Potem kolejna warstwa ryb.

    Naprzemienne warstwy ryb i warzyw.

  • Z pozostałego mięsa mielonego można uformować kotlety i położyć je na wierzchu ryby. Na wierzchu posyp resztę warzyw. Buraki można umieścić między patelnią a rybą, aby nie sklejały się ze sobą podczas gotowania i nie przyklejały się do krawędzi.

    Jeśli mięso mielone pozostanie, po prostu robimy z niego kotlety i również wkładamy na patelnię.

  • Czy wiedziałeś?  Aby farsz nie przyklejał się do palców i wygodnie go wpychać, musisz postawić obok miskę z wodą i stale zanurzać w niej palce.

    gotowanie ryb

  • Wlej wrzątek na patelnię łyżką cedzakową tak, aby woda całkowicie pokryła rybę.

    Ostrożnie napełnić naczynie wodą łyżką cedzakową i zagotować.

  • Podpal, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

    Danie należy gotować na małym ogniu.

  • Następnie dodaj sól do smaku, cukier (2 łyżeczki) i gotuj jeszcze przez 1 godzinę, do miękkości.

    Posolić i popieprzyć rybę do smaku.

  • Gotową rybę położyć na półmisku, posypać odcedzoną juszką i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ryba ostygnie, wyślij ją do lodówki, a gdy yushka stwardnieje, danie można podać przy stole.

    Tak podaje się faszerowaną rybę.

  • Przepis

    Zwracamy uwagę na szczegółowe i szczegółowe instrukcje przygotowania bardzo smacznej, pachnącej i pożywnej ryby nadziewanej.

    Czy próbowałeś gotować ryby w tak niezwykły sposób? Jeśli nie, koniecznie spróbuj. To danie z pewnością ucieszy Twoją rodzinę i przyjaciół. Skorzystaj z tego przepisu i zostaw swoje wrażenia w komentarzach. A także podziel się swoimi opcjami gotowania nadziewanych ryb.

    Inne przepisy rybne

    Przybranie do smażonej ryby
    Solona makrela
    Ryba po polsku
    Ryba marynowana w wolnowarze
    Marynowana makrela

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author