
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- deska do krojenia;
- ostre noże: duże i małe;
- duże głębokie miski (2 szt.);
- duża łyżka do mieszania;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- duży rondel z grubym dnem;
- cedzidło;
- chochla;
- sito;
- ręcznik kuchenny;
- naczynia do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Cebula | 3 głowy |
skórka cebuli | na twój wygląd |
lustrzany karp | 4 kg (ok. 2 sztuki) |
Marchewka (średnia wielkość) | 4 rzeczy. |
Buraczany | 2 szt. |
jajka kurze | 4 rzeczy. |
Biały bochenek | 250-300g |
Sól | 3 łyżeczki |
Cukier | 2 łyżeczki |
Pieprz mielony | 1 łyżeczka (Nie kompletny) |
Woda pitna | 1 stos |
Gotująca się woda | 1-1,5 l |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie warzyw i pieczywa
Opłucz i obierz cebulę (3 główki). Jedną cebulę pokrój w krążki, a dwie na małe kawałki, aby można je było przepuścić przez maszynkę do mięsa. Nie wyrzucaj łuski, będziesz potrzebować jej do dalszego gotowania. 
Bochenek (250-300 g) pokroić w plastry, włożyć do głębokiej miski i namoczyć w wodzie (potrzebna będzie ok. 1 szklanka wody pitnej). 
Obierz marchewki (4 szt.) i buraki (2 szt.), dobrze opłucz w wodzie i pokrój w cienkie kółka. 
Przygotowanie ryb
2 duże karpie (całkowita waga ok. 4 kg), dobrze umyj wodą i usuń łuski. W razie potrzeby płetwy można również usunąć. Następnie odetnij głowę i pokrój tuszę na kawałki o grubości 2,5-3 cm. 
Za pomocą małego i bardzo ostrego noża odetnij mięso z każdego kawałka i z głowy. Miąższ wkładamy do jednej miski, a skórkę z kością do drugiej, jeszcze tego potrzebujemy. 
Przygotowanie mięsa mielonego
Przełóż przez maszynkę do mięsa mięso ryby, 2 cebule i chleb namoczony w wodzie, który należy najpierw wycisnąć. 
Dodaj sól (2 łyżeczki), mielony pieprz (1 łyżeczka), wszystko dobrze wymieszaj. 
Następnie dodaj surowe jajka kurze (4 szt.). 
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby farsz miał jednolitą konsystencję. 
Czy wiedziałeś? Aby nie ryzykować, warto najpierw rozbić każde jajko do osobnej miski, upewnić się, że jest świeże, a dopiero potem dodać je do mięsa mielonego.
Faszerowanie ryb i kształtowanie potrawy
Następnie napełnij każdy kawałek ryby i głowę mięsem mielonym. 
Teraz musisz wziąć duży rondel z grubym dnem, na dole położyć łuski, na wierzchu warstwę buraków, a następnie kółka marchewki. 
Połóż ogony i pozostałe kości na wierzchu marchewki, a na wierzch nałóż krążki cebuli. 
Następnie ułóż pierwszą warstwę ryb (najpierw ułóż nadziewane głowy, a następnie kawałki). 
Ułożyć buraki, marchewki i cebulę na wierzchu i między plasterkami. Potem kolejna warstwa ryb. 
Z pozostałego mięsa mielonego można uformować kotlety i położyć je na wierzchu ryby. Na wierzchu posyp resztę warzyw. Buraki można umieścić między patelnią a rybą, aby nie sklejały się ze sobą podczas gotowania i nie przyklejały się do krawędzi. 
Czy wiedziałeś? Aby farsz nie przyklejał się do palców i wygodnie go wpychać, musisz postawić obok miskę z wodą i stale zanurzać w niej palce.
gotowanie ryb
Wlej wrzątek na patelnię łyżką cedzakową tak, aby woda całkowicie pokryła rybę. 
Podpal, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. 
Następnie dodaj sól do smaku, cukier (2 łyżeczki) i gotuj jeszcze przez 1 godzinę, do miękkości. 
Gotową rybę położyć na półmisku, posypać odcedzoną juszką i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ryba ostygnie, wyślij ją do lodówki, a gdy yushka stwardnieje, danie można podać przy stole. 
Przepis
Zwracamy uwagę na szczegółowe i szczegółowe instrukcje przygotowania bardzo smacznej, pachnącej i pożywnej ryby nadziewanej.
Czy próbowałeś gotować ryby w tak niezwykły sposób? Jeśli nie, koniecznie spróbuj. To danie z pewnością ucieszy Twoją rodzinę i przyjaciół. Skorzystaj z tego przepisu i zostaw swoje wrażenia w komentarzach. A także podziel się swoimi opcjami gotowania nadziewanych ryb.
Inne przepisy rybne
Przybranie do smażonej ryby
Solona makrela
Ryba po polsku
Ryba marynowana w wolnowarze
Marynowana makrela
Smacznego!