
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- deska do krojenia;
- wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
- kilka misek;
- ostry nóż;
- Papier do pieczenia;
- papier do pieczenia.
Składniki
składniki | Proporcje |
podeszwa | 2 szt. |
sól kuchenna lub sól morska | opcjonalny |
zmielone ziele angielskie | opcjonalny |
sałata | 2-3 szt. |
Pietruszka | 1 pęczek |
Oliwa z oliwek | 10-15 ml |
papryka | 1 szt. |
Mąka pszenna | 30-50g |
rafinowany olej słonecznikowy | 20 ml |
sok cytrynowy | 5-10 ml |
Gotowanie krok po kroku
Język morski dokładnie spłukujemy w ilości dwóch sztuk zimną wodą z kranu. Lekko wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Język rozkładamy na płaskiej powierzchni, a następnie sól i pieprz z obu stron zgodnie z osobistymi upodobaniami smakowymi. W razie potrzeby można pokroić język na porcje, których długość nie powinna przekraczać 5 cm. 
Produkt spryskać około 10-15 ml oliwy z oliwek, a następnie lekko wmasować w powierzchnię. 
Patelnię podgrzewamy do gorącego stanu, po czym wlewamy do niej 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego. Na mały talerz wsypać 30-50 g mąki pszennej, a następnie dokładnie zawinąć w nią przygotowany język. 
Produkt rozprowadzamy na gorącym oleju i smażymy z obu stron, aż pojawi się złotobrązowa skórka. Smażenie z każdej strony zajmie około 1,5-2 minut. 
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy smażony język. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 °C. Blachę do pieczenia z przysmakiem wysyłamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tam nie dłużej niż 10 minut. 
Spłucz dokładnie zimną wodą liście sałaty w ilości 2-3 sztuk i niewielką pęczek pietruszki. Osusz zielenie papierowymi ręcznikami, a następnie drobno posiekaj pietruszkę ostrym nożem. 
Oczyszczamy jedną paprykę z nasion i rdzenia, po czym kroimy na półpierścienie o średniej grubości. 
Na dużym płaskim naczyniu pięknie ułóż całe liście sałaty. Obok nich w chaotyczny sposób ułóż posiekaną paprykę. 
Połóż upieczoną solę na wierzchu liści. 
Powstałą kompozycję lekko skropiono oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. 
Rozłóż posiekaną pietruszkę na końcu. 
Przepis
Po obejrzeniu proponowanego filmu zapoznasz się z najprostszą metodą przygotowania soli w domu. Ponadto początkujący kucharz zaprezentuje niedrogą i skuteczną opcję serwowania gotowego dania.
Jak widać, w przygotowaniu podeszwy nie ma nic trudnego i niemożliwego. Stosując się dokładnie do opisanych zaleceń przygotujesz prawdziwie pachnące, apetyczne danie o niezrównanym, niepowtarzalnym smaku. Jeśli masz ochotę podzielić się swoim godnym uwagi przepisem, koniecznie opisz jego przygotowanie w komentarzach. Koniecznie podziel się również z nami swoją opinią na temat smaku podeszwy, wykonanej według powyższego przepisu. Smacznego!
Inne przepisy rybne
Karp faszerowany w piekarniku Filet z
różowego łososia zapiekany
Sałatka z warzywami w sosie pomidorowym Zapiekany
w piekarniku różowy łosoś w śmietanie Zapiekany w piekarniku
różowy łosoś z serem i grzybami
Smacznego!