Ryba morska: przepis na gotowanie krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na rybę morską - smacznie, zdrowo, szybko

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • deska do krojenia;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • kilka misek;
  • ostry nóż;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia.

Składniki

składniki Proporcje
podeszwa 2 szt.
sól kuchenna lub sól morska opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
sałata 2-3 szt.
Pietruszka 1 pęczek
Oliwa z oliwek 10-15 ml
papryka 1 szt.
Mąka pszenna 30-50g
rafinowany olej słonecznikowy 20 ml
sok cytrynowy 5-10 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Język morski dokładnie spłukujemy w ilości dwóch sztuk zimną wodą z kranu. Lekko wytrzyj ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Język rozkładamy na płaskiej powierzchni, a następnie sól i pieprz z obu stron zgodnie z osobistymi upodobaniami smakowymi. W razie potrzeby można pokroić język na porcje, których długość nie powinna przekraczać 5 cm.

    Posolić i popieprzyć umytą podeszwę w postaci fileta do smaku.

  • Produkt spryskać około 10-15 ml oliwy z oliwek, a następnie lekko wmasować w powierzchnię.

    Lekko skrop rybę oliwą z oliwek.

  • Patelnię podgrzewamy do gorącego stanu, po czym wlewamy do niej 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego. Na mały talerz wsypać 30-50 g mąki pszennej, a następnie dokładnie zawinąć w nią przygotowany język.

    Rybę obtocz z mąką.

  • Produkt rozprowadzamy na gorącym oleju i smażymy z obu stron, aż pojawi się złotobrązowa skórka. Smażenie z każdej strony zajmie około 1,5-2 minut.

    Rozprowadzamy rybę na dobrze rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smażymy na złoty kolor.

  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy smażony język.

    Następnie przełóż rybę na blachę wyłożoną pergaminem.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 °C. Blachę do pieczenia z przysmakiem wysyłamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tam nie dłużej niż 10 minut.

    Wysyłamy rybę na blasze do pieczenia do piekarnika na 10 minut.

  • Spłucz dokładnie zimną wodą liście sałaty w ilości 2-3 sztuk i niewielką pęczek pietruszki. Osusz zielenie papierowymi ręcznikami, a następnie drobno posiekaj pietruszkę ostrym nożem.

    Myjemy liście sałaty, siekamy pietruszkę.

  • Oczyszczamy jedną paprykę z nasion i rdzenia, po czym kroimy na półpierścienie o średniej grubości.

    Paprykę pokroić w paski.

  • Na dużym płaskim naczyniu pięknie ułóż całe liście sałaty. Obok nich w chaotyczny sposób ułóż posiekaną paprykę.

    Na półmisku ułożyć liście sałaty i paprykę.

  • Połóż upieczoną solę na wierzchu liści.

    W pobliżu warzyw rozkładamy język morski.

  • Powstałą kompozycję lekko skropiono oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

    Ugotowaną rybę skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

  • Rozłóż posiekaną pietruszkę na końcu.

    Ugotuj solę według tego przepisu i upewnij się, że jest to dość łatwe.

  • Przepis

    Po obejrzeniu proponowanego filmu zapoznasz się z najprostszą metodą przygotowania soli w domu. Ponadto początkujący kucharz zaprezentuje niedrogą i skuteczną opcję serwowania gotowego dania.

    Jak widać, w przygotowaniu podeszwy nie ma nic trudnego i niemożliwego. Stosując się dokładnie do opisanych zaleceń przygotujesz prawdziwie pachnące, apetyczne danie o niezrównanym, niepowtarzalnym smaku. Jeśli masz ochotę podzielić się swoim godnym uwagi przepisem, koniecznie opisz jego przygotowanie w komentarzach. Koniecznie podziel się również z nami swoją opinią na temat smaku podeszwy, wykonanej według powyższego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy rybne

    Karp faszerowany w piekarniku Filet z
    różowego łososia zapiekany
    Sałatka z warzywami w sosie pomidorowym Zapiekany
    w piekarniku różowy łosoś w śmietanie Zapiekany w piekarniku
    różowy łosoś z serem i grzybami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author