Ryba pod futrem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ryby pod futrem

Sprzęt i przybory kuchenne:  łuszczarka do ryb, deska do krojenia, nóż, tarka, blacha do pieczenia, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
różowa ryba łososia 1 szt.
Marchewka 2 szt.
Cebula 2 szt.
majonez 150 gramów
Ser 150 gramów
Olej roślinny 3 art. l.
Sól smak
Pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój i umyj łososia. Filet oddzielić i pokroić na porcje. Sól i pieprz do smaku.

    Filet z łososia pokroić na porcje, posolić i popieprzyć.

  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.

  • Połóż pokrojonego łososia na blasze do pieczenia.

    Połóż kawałki ryby na blasze do pieczenia.

  • Marchewki pocieramy na grubej tarce.

    Pocieramy marchewki na tarce.

  • Cebulę dzielimy na pół, następnie ponownie na pół i siekamy na małe półpierścienie.

    Kroimy cebulę.

  • Smaruj różowego łososia cienką warstwą majonezu. Możesz użyć niskokalorycznych.

    Smaruj rybę majonezem.

  • Na wierzch połóż marchewki, a następnie cebulę.

    Połóż marchewki na majonezie. a potem cebula.

  • Wcieramy trochę sera i obficie smarujemy wszystko majonezem na wierzchu.

    Warstwę warzyw posyp tartym serem i ponownie posmaruj niewielką ilością majonezu.

  • Wysyłamy blachę do pieczenia do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 40 minut.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z rybą do piekarnika.

  • Gdy ser jest całkowicie roztopiony i zarumieniony, pokrój skórkę serowo-majonezową i podawaj. Smacznego!

    Ryba pod futrem to wspaniałe danie, które można przygotować nawet na świąteczny stół.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • To danie jest idealne na każdą przystawkę. Możesz użyć tłuczonych ziemniaków lub warzyw gotowanych na parze.
    • Bardzo dobrze upieczona ryba dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami.
    • Aby urozmaicić smak potrawy, możesz dodać swoje ulubione przyprawy.
    • Przed podaniem ryby pod futrem można ozdobić zielonymi liśćmi lub małymi plasterkami cytryny.
    • Można go również podawać z lekko podpieczoną chrupiącą kromką chleba.
    • Jeśli do podania ryby użyjesz liści sałaty, układając je na talerzu, danie będzie wyglądało znacznie bardziej apetycznie.
    • To danie można również podawać na płaskim talerzu, przyozdobionym gałązką kolendry lub pietruszki, z kilkoma plasterkami pomidora.
    • Możesz umieścić kawałek ryby pod futrem na środku talerza i rozłożyć wokół niego małe gałązki świeżego kopru lub innych ziół.
    • Miłośnicy granatu często posypują gotowe danie nasionami granatu, ale wcale nie jest to konieczne.

    Czy wiedziałeś? Zapach ryb jest bardzo specyficzny i bardzo często tak mocno wgryza się w naczynia, że ​​prawie nie da się go zmyć. Aby temu zapobiec, przykryj blachę do pieczenia folią i już połóż na niej rybę. Aby usunąć rybi zapach z rąk lub noża, możesz natrzeć je sokiem z cytryny lub octem. Bardzo ważne jest ugotowanie ryby przed bezpośrednim podaniem. Schłodzona i odgrzana ryba traci znaczną część swojego smaku.

    Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować smaczną i zdrową rybę pod futrem. Autorka szczegółowo opisuje każdy etap gotowania, od krojenia ryby po bezpośrednie pieczenie. Danie wykorzystuje minimum składników, a mianowicie: ryby, cebulę, marchew, ser i majonez.

    Teraz już wiesz, jak upiec soczyste i zdrowe ryby pod futrem w piekarniku i w każdej chwili możesz zadowolić siebie i swoich bliskich. Jak często pieczesz ryby? Używasz majonezu czy sera? A może wolisz marynować przed pieczeniem? Jakie sztuczki mogą sprawić, że ryba będzie pachnąca i miękka? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Panga w piekarniku
    Navaga, zapieczona w folii w piekarniku
    Tartlets z czerwoną rybą
    Szaszłyki z suma z konfiturą cebulową, zapiekane w piekarniku
    Labraks w piekarniku w folii

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author