Ryba w galarecie z żelatyną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ryba w galarecie z żelatyną - przepis z łososiem

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, miska, łyżka cedzakowa, deska do krojenia, nóż, łyżka kuchenna, serwetki papierowe.

Składniki

mięso z kręgosłupa, głowy i łososia 1,5 kg
marchewka 1 szt.
cebula 1 szt.
ziarnka pieprzu 10-15 szt.
Liść laurowy 4-5 szt.
mała cytryna 1 szt.
jajka przepiórcze 6-8 szt.
żelatyna 1 paczka
zielony groszek 50-70 g
Sól 1 ul. l.
Pietruszka ½ pęczka

Gotowanie krok po kroku

Dziś ugotujemy bardzo smaczną i zdrową galareta z czerwonej ryby.

  • Użyjemy łososia: kręgosłup, głowa, kawałki miąższu. Rybę przed użyciem opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z łusek, pokroić na kawałki, oddzielając głowę i ogon. Kupię kalenicę osobno do galaretki. Należy go również umyć przed użyciem. Wszystkie części wkładamy do rondla, odstawiamy na bok.

    Aby przygotować galaretę rybną z żelatyną, przygotuj składniki

  • Cebulę oczyszczamy z łuski, myjemy pod kranem, a także umieszczamy na patelni z rybą. Średniej wielkości marchewki obiera się, myje i dodaje na patelnię.

    Aby przygotować galaretę rybną z żelatyną, włóż rybę do rondla

  • Teraz wrzucamy 4 małe liście laurowe, zalewamy zimną czystą wodą, stawiamy patelnię na ogniu. Wlej wodę tak, aby przykryła rybę o 2-3 centymetry. Doprowadzić do wrzenia, usunąć powstałą piankę łyżką cedzakową, posolić do smaku, zmniejszyć ogień. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż ryba będzie gotowa.

    Aby przygotować galaretę z ryby z żelatyną, składniki zagotować

  • Ryba powinna gotować się około pół godziny. Po 30 minutach wyłącz ogień. Z bulionu wyjmujemy kawałki ryby, odstawiamy do ostygnięcia. Odcedź bulion rybny. Teraz musisz zebrać tłuszcz z bulionu. Robimy to za pomocą papierowych serwetek, delikatnie zanurzając je na wierzchu, gdzie zgromadziło się dużo tłuszczu.

    Aby przygotować galareta z ryby z żelatyną, odcedź bulion

  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Aby dowiedzieć się, ile żelatyny potrzeba na danie, uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Wskazuje liczbę proporcji na objętość wody. Możesz więc obliczyć, ile żelatyny musisz namoczyć, aby uzyskać powstały bulion i znasz jego objętość. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj do niej gorący bulion, dobrze wymieszaj.

    Aby przygotować galaretę z ryb z żelatyną, rozpuść żelatynę

  • Na kuchence gotujemy 6-8 jaj przepiórczych, obieramy je ze skorupki, kroimy na połówki. Miąższ łososia uwalniamy z kości, wkładamy do specjalnego przezroczystego pojemnika na galaretę, po wylaniu odrobiny bulionu na dno pojemnika tak, aby dno było zakryte.

    Aby przygotować galaretę z ryby z żelatyną, włóż rybę do foremki

  • Wśród mięsa łososia umieszczamy połówki jaj przepiórczych, zielony groszek konserwowy. Przy okazji można też ugotować świeży groszek i z niego zrobić galaretowatą potrawę. Na pojemnik rozprowadzamy również kilka ziaren granatu, kółka marchewki, które ugotowaliśmy w bulionie, wstępnie pokrojone przed wylaniem.

    Ryba w galarecie z żelatyną - przepis z łososiem

  • Teraz napełnij pojemnik powstałym bulionem, pozostaw na stole, aż całkowicie ostygnie. Gdy bulion ostygnie, umieść pojemnik w lodówce na kilka godzin.

    Ryba w galarecie z żelatyną według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo pięknie wyglądający i smaczny produkt. Można go przygotować na świąteczny stół, na spotkania, wesela, urodziny, na święta noworoczne.

    Główny składnik galaretki, czerwona ryba, ma wiele zalet. Nasz łosoś, jeden z gatunków czerwonych ryb, ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka: poprawia przemianę materii, krążenie krwi, normalizuje pracę wątroby, narządów trawiennych, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Zapraszam do leczenia swoich przyjaciół, zapraszając ich do siebie i gotuj galaretę z łososia.

    Przepis

    Prowadzący jasno i szczegółowo opowiada o tym, jak prawidłowo ugotować galaretę z łososia, informuje o ilości produktów, dołączając do informacji pokaz procesu gotowania.

    Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy kiedykolwiek gotowaliście czerwoną rybę galaretę? Jakich produktów używałeś? Podziel się być może swoim indywidualnym przepisem na gotowanie galaretki.

    Inne przepisy rybne

    Kanapki z czerwoną rybą
    Ciasto z rybą
    Konserwy rybne w domu Suflet
    rybny z
    piekarnika Pollock z warzywami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author