
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel, miska, łyżka cedzakowa, deska do krojenia, nóż, łyżka kuchenna, serwetki papierowe.
Składniki
mięso z kręgosłupa, głowy i łososia | 1,5 kg |
marchewka | 1 szt. |
cebula | 1 szt. |
ziarnka pieprzu | 10-15 szt. |
Liść laurowy | 4-5 szt. |
mała cytryna | 1 szt. |
jajka przepiórcze | 6-8 szt. |
żelatyna | 1 paczka |
zielony groszek | 50-70 g |
Sól | 1 ul. l. |
Pietruszka | ½ pęczka |
Gotowanie krok po kroku
Dziś ugotujemy bardzo smaczną i zdrową galareta z czerwonej ryby.
Użyjemy łososia: kręgosłup, głowa, kawałki miąższu. Rybę przed użyciem opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z łusek, pokroić na kawałki, oddzielając głowę i ogon. Kupię kalenicę osobno do galaretki. Należy go również umyć przed użyciem. Wszystkie części wkładamy do rondla, odstawiamy na bok. 
Cebulę oczyszczamy z łuski, myjemy pod kranem, a także umieszczamy na patelni z rybą. Średniej wielkości marchewki obiera się, myje i dodaje na patelnię. 
Teraz wrzucamy 4 małe liście laurowe, zalewamy zimną czystą wodą, stawiamy patelnię na ogniu. Wlej wodę tak, aby przykryła rybę o 2-3 centymetry. Doprowadzić do wrzenia, usunąć powstałą piankę łyżką cedzakową, posolić do smaku, zmniejszyć ogień. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż ryba będzie gotowa. 
Ryba powinna gotować się około pół godziny. Po 30 minutach wyłącz ogień. Z bulionu wyjmujemy kawałki ryby, odstawiamy do ostygnięcia. Odcedź bulion rybny. Teraz musisz zebrać tłuszcz z bulionu. Robimy to za pomocą papierowych serwetek, delikatnie zanurzając je na wierzchu, gdzie zgromadziło się dużo tłuszczu. 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Aby dowiedzieć się, ile żelatyny potrzeba na danie, uważnie przeczytaj instrukcje na opakowaniu. Wskazuje liczbę proporcji na objętość wody. Możesz więc obliczyć, ile żelatyny musisz namoczyć, aby uzyskać powstały bulion i znasz jego objętość. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj do niej gorący bulion, dobrze wymieszaj. 
Na kuchence gotujemy 6-8 jaj przepiórczych, obieramy je ze skorupki, kroimy na połówki. Miąższ łososia uwalniamy z kości, wkładamy do specjalnego przezroczystego pojemnika na galaretę, po wylaniu odrobiny bulionu na dno pojemnika tak, aby dno było zakryte. 
Wśród mięsa łososia umieszczamy połówki jaj przepiórczych, zielony groszek konserwowy. Przy okazji można też ugotować świeży groszek i z niego zrobić galaretowatą potrawę. Na pojemnik rozprowadzamy również kilka ziaren granatu, kółka marchewki, które ugotowaliśmy w bulionie, wstępnie pokrojone przed wylaniem. 
Teraz napełnij pojemnik powstałym bulionem, pozostaw na stole, aż całkowicie ostygnie. Gdy bulion ostygnie, umieść pojemnik w lodówce na kilka godzin. 
Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo pięknie wyglądający i smaczny produkt. Można go przygotować na świąteczny stół, na spotkania, wesela, urodziny, na święta noworoczne.
Główny składnik galaretki, czerwona ryba, ma wiele zalet. Nasz łosoś, jeden z gatunków czerwonych ryb, ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka: poprawia przemianę materii, krążenie krwi, normalizuje pracę wątroby, narządów trawiennych, wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy. Zapraszam do leczenia swoich przyjaciół, zapraszając ich do siebie i gotuj galaretę z łososia.
Przepis
Prowadzący jasno i szczegółowo opowiada o tym, jak prawidłowo ugotować galaretę z łososia, informuje o ilości produktów, dołączając do informacji pokaz procesu gotowania.
Drodzy czytelnicy, powiedzcie nam, czy kiedykolwiek gotowaliście czerwoną rybę galaretę? Jakich produktów używałeś? Podziel się być może swoim indywidualnym przepisem na gotowanie galaretki.
Inne przepisy rybne
Kanapki z czerwoną rybą
Ciasto z rybą
Konserwy rybne w domu Suflet
rybny z
piekarnika Pollock z warzywami
Smacznego!