Ryba wędzona: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne wędzone ryby

Sprzęt kuchenny:

  • nóż;
  • talerz;
  • trzy kamienie;
  • sito / podstawka do kuchenki mikrofalowej / blacha do pieczenia z szybkowaru lub szybkowaru;
  • folia / pergamin;
  • papierowe ręczniki.

Składniki

Nazwa  Ilość 
Tusze rybne (dowolne) 800 gramów
Sól pieprz smak
Zrębki (olcha) garść

Aby przygotowanie wędzonego przysmaku było jak najłatwiejsze, lepsza jest mrożona makrela, która nie wymaga obierania. Ryby nie trzeba rozmrażać do końca, więc łatwiej będzie ją pokroić.

Gotowanie krok po kroku

Wykonujemy wędzarnię na warunki mieszkania

  • Namoczyć dużą garść wcześniej przygotowanych zrębków (najlepiej olchowych – dobrze się tli) namoczyć w wodzie przez kilka minut.

    Wypełniamy chip wodą.

  • Na dnie mocnego rondla (musi być z dobrze dopasowaną pokrywką) połóż trzy małe kamyki.

    Umieść małe kamyki na dnie garnka.

  • Rozsyp mokre wióry na dnie patelni między kamykami.

    Włóż spuchnięte zrębki do garnka.

  • Wewnątrz patelni umieść płaską płytkę na kamieniach, tak aby między ściankami patelni a talerzem utworzyła się niewielka szczelina. Olej rybny spłynie na ten talerz.

    Na kamieniach kładziemy talerz, na którym spłynie tłuszcz.

  • Aby zapobiec ulatnianiu się dymu z garnka, przed nałożeniem pokrywki należy uszczelnić brzegi folią lub papierem do pieczenia.

    Krawędzie patelni uszczelniamy folią.

  • Czy wiedziałeś?  Jako durszlak do wędzenia możesz użyć dowolnego niepowlekanego metalowego stojaka, nawet z kuchenki mikrofalowej, o ile pasuje do patelni i umieścić go bezpośrednio nad talerzem.

    Wędzimy ryby

  • Od jednej lub dwóch ryb (ile zmieści się na patelni), odetnij głowę, następnie wypatroszyć, odciąć płetwę ogonową i dobrze umyć. Osusz tusze ręcznikami papierowymi.

    Myjemy ryby.

  • Na osobnym płaskim talerzu (wygodniej będzie w ten sposób zwinąć rybę) wymieszać grubą sól stołową z czarnym pieprzem w stosunku 1:1.

    Wymieszaj sól i pieprz.

  • Każdą tuszę rybną dokładnie natrzeć mieszanką soli i pieprzu zarówno na wierzchu, jak i wewnątrz.

    Posmaruj rybę solą i pieprzem.

  • Każdą tuszę pokrój na dwa duże kawałki, aby lepiej się uwędziła.

    Pokrój tuszę na pół.

  • Kawałki ryby luźno włożyć do przygotowanej wędzarni, kładąc na niej parujący ruszt.

    Kawałki ryby rozkładamy w zaimprowizowanej wędzarni.

  • Bardzo mocno, naciskając, przykryj patelnię pokrywką (możesz nałożyć ucisk na wierzch).

    Przykryj szczelnie patelnię pokrywką.

  • Ustaw zaimprowizowaną wędzarnię na palniku o średnim ogniu i trzymaj w ogniu przez 30 minut.

    Nakładamy ucisk na wierzch, ustawiamy patelnię na kuchence i włączamy ogień na pół godziny.

  • Po pół godzinie wyjmujemy wędzarnię z pieca i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-5 godzin, aż całkowicie ostygnie.

    Taka wędzona ryba zachwyci Cię przyjemnym aromatem i wspaniałym smakiem.

  • Przepis

    Działka oferowana do oglądania wyraźnie pokazuje ekspresowy sposób wędzenia ryb w domu. Szef kuchni oferuje szereg sztuczek życiowych i ujawnia wiele sekretów, aby zmienić własną kuchnię w mini-palacza. Co więcej, zapachy palenia jako takie praktycznie nie są odczuwalne podczas pracy.

    Dziękujemy za zainteresowanie przepisem na domową wędzoną rybę. Podziel się, w jaki sposób sugerowane rekomendacje były dla Ciebie przydatne. Jakich nowych rzeczy nauczyłeś się z przewodnika krok po kroku? Może jakiś aspekt stał się prawdziwym odkryciem? Czy próbowałeś ugotować danie zgodnie z sugerowanymi instrukcjami? Jeśli tak, co chciałbyś zaproponować, aby usprawnić proces palenia w domu? Opisz, co zrobiłeś, publikując swoją opinię na dole strony pod artykułem w sekcji komentarzy.

    Inne przepisy rybne

    Pstrąg z warzywami zapiekany w piekarniku
    Makrela z ziemniakami zapiekany w piekarniku
    Pstrąg zapieczony w folii w piekarniku
    Karp w śmietanie w piekarniku
    Ryba smażona

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author