Ryż do sushi w powolnej kuchence jak prawidłowo ugotować ryż, przygotować sos octowy, prosty przepis na gotowanie sushi w domu

Ryż do bułek w powolnej kuchence w domu, 5 sekretów jak gotować ryż

Ryż jest głównym składnikiem sushi, dlatego przygotowując go należy wziąć pod uwagę wszystkie zalecenia japońskich szefów kuchni. Niedogotowany zepsuje smak potrawy, rozgotowany zepsuje Twoje bułeczki. Brak wyraźnego smaku jest również uważany za „zły smak” w Krainie Wschodzącego Słońca. Dlatego dokładnie rozumiemy przepis na robienie ryżu do sushi!

5 sekretów ryżu sushi w domu

  • Japończycy używają odmian ryżu do swojej ulubionej potrawy, którą nazywamy „japońską” i „mistral”. Jeśli nie możesz ich znaleźć w supermarkecie, możesz sobie poradzić ze zwykłymi okrągłymi ziarnami. To nie pogorszy bułek – udowadniają to kulinarni eksperci w wielu krajach świata.
  • Musisz gotować ryż do miękkości, używając wody w objętości 1: 1,5. Oznacza to, że 200 gramów ryżu gotuje się w 250 ml wody. Możesz gotować w dowolnym naczyniu. W tej proporcji zboże nie gotuje się miękko, zachowa swój kształt.
  • Ryż należy wypłukać przed użyciem. Opłucz w misce pod bieżącą wodą. Musisz wielokrotnie spuszczać wodę, aż pozostanie mętna. Ziarna ryżu, które unoszą się na powierzchni, również są usuwane: Japończycy uważają je za zepsute. I wszystkie czarne cząstki słabo obranych zbóż.
  • Na początku gotowania kostkę wodorostów nori (kombu) umieszcza się w zimnej wodzie. Nadaje ryżowi sushi szczególny smak, przepis wymaga ponadto usunięcia nori przed zagotowaniem wody, aby nie zepsuć smaku. Niewielu gotuje bez tego składnika.
  • Klasyczny przepis na sushi polega na użyciu dressingu octowego. Po ugotowaniu posypuje się ryżem. Ziarna ryżu są starannie odwracane, aby sos był równomiernie rozłożony. Nie możesz im przeszkadzać, w przeciwnym razie powstanie owsianka. Ryż i dressing powinny być gorące, ale nie ogniste, dlatego po ugotowaniu ryż należy pozostawić do ostygnięcia.
  • Przepisy na ryż sushi

    Ucząc się, jak zrobić ryż do sushi, będziesz mógł zrobić w domu każdy rodzaj dania, od sushi z Filadelfii z wędzonym łososiem po bułki Dynamite z krewetkami i awokado. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie podstawy dania. Przedstawiamy najpopularniejsze i najprostsze.

    Przepis #1

  • Ryż opłukać, przelać do rondla, zalać wodą. Umieść kawałek nori w zimnej wodzie. Wyjmij nori przed gotowaniem. Następnie nie otwieraj ponownie pokrywy.
  • Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do minimum. Ile czasu na gotowanie? Gotuj przez 10-15 minut. Woda zostanie całkowicie wchłonięta.
  • Wyłącz ogrzewanie, wyjmij garnek z pieca. Trzymaj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Zjeżdżalnia ryżowa
    Przepis numer 2

  • Umyte płatki zalać wodą: 2 szklanki na szklankę ryżu.
  • Pozostaw do spęcznienia na 30 minut.
  • Zagotować na kuchence pod przykryciem.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  • Wyjmij z pieca, nie otwieraj pokrywy przez 20 minut.
  • Przepis numer 3

  • Ryż opłukać, wlać do wrzącej wody.
  • Zmniejsz ogień i przykryj garnek.
  • Ryż gotuj na wolnym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie.
  • Przepis w powolnej kuchence krok po kroku

    Przygotowanie spodu bułek jest możliwe nie tylko w rondlu. Oferujemy naukę gotowania ryżu na sushi w powolnej kuchence.

  • Kaszy opłucz, moczyć przez 30 minut, jeśli jest to ryż japoński. W przypadku regularnego stosowania okrągłoziarnistego namaczania nie jest konieczne.
  • Przełóż do miski, napełnij wodą w ilości 250 ml na 200 g płatków zbożowych.
  • Ustaw tryb na „Kasza gryczana” lub „Ryż”. Jeśli nie są podane, użyj trybu „Pieczenie” z zegarem przez 10 minut, a następnie włącz „Gaszenie” na 20 minut.
  • Przygotowanie przypraw. Czy powinienem dodać ocet?

    Równie proste pytanie brzmi jak przygotować dressing do ryżu sushi. Będziesz potrzebował 3 składników:

    • ocet ryżowy – 2 łyżki;
    • cukier – 1 łyżeczka;
    • sól – 1 łyżeczka.

    Ta objętość wystarcza na 450 gramów gotowych zbóż (przy użyciu 200 gramów suchego ryżu).

    Gotowanie

  • Wlej ocet do rondla.
  • Wsyp cukier i sól.
  • Mieszaj na średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Okazuje się, że to klasyczny dressing do ryżu sushi, natomiast przepis jest skomplikowany, ponieważ nie zawsze można u nas znaleźć ocet ryżowy. Jeśli nie jest dostępny w sklepach, możesz sam przygotować analog i go wypełnić.

    Ocet do sushi – przepisy kulinarne

    Ryż w drewnianej misce
    Numer opcji 1

    Będziesz potrzebować:

    • ocet winogronowy – 4 łyżki stołowe;
    • sól morska – łyżeczka;
    • cukier (biały, brązowy) – 3 łyżeczki.

    Wszystko wymieszaj i rozpuść w ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

    Numer opcji 2

    Będziesz potrzebować:

    • ocet jabłkowy – łyżka stołowa;
    • sól – pół łyżeczki;
    • cukier – łyżeczka;
    • gorąca woda – 1,5 łyżki stołowej.

    Przygotowanie jest podobne do pierwszej opcji.

    Numer opcji 3

    Będziesz potrzebować:

    • ocet stołowy 6% – 1,5 łyżki stołowej;
    • sos sojowy – 1,5 łyżki stołowej;
    • cukier – łyżeczka.

    Wszystko wymieszaj i podgrzej do rozpuszczenia.

    Jeśli ocet nie jest dostępny, można użyć soku z cytryny. Wymieszaj z odrobiną cukru i skrop ryżem.

    Imbir do sushi Metoda gotowania

    Niektóre przepisy na sushi wymagają użycia imbiru, aby uzyskać ostry, pikantny smak. Pytanie, jak ugotować imbir do sushi, jest również łatwe do rozwiązania.

    Gotowanie:

  • Oczyścić świeży korzeń (ważący około 400 g), pokroić w cienkie plasterki – „płatki”. Gotować przez minutę we wrzącej wodzie lub natrzeć solą i pozostawić na noc. Zmyj sól rano.
  • Wymieszaj 2 łyżki wódki lub sake, 150 ml octu ryżowego, 3 łyżki. łyżki czerwonego wina, 70 g cukru. Rozpuścić przez ogrzewanie na średnim ogniu.
  • Imbir polać marynatą, użyć po 4 dniach.
  • Znając te sekrety, szybko i profesjonalnie przygotujesz odpowiedni ryż do sushi. I podbij najbardziej złożone przepisy tego dania!

    : przygotowanie ryżu sushi i imbiru

    Inne przepisy na owsiankę

    Ziemniak w mundurze

    Wątroba i jabłka

    Jęczmień z warzywami 🍲

    Jęczmień z kurczakiem

    Zupa grzybowa

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author