
Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia z wysokimi bokami, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drewniana łopatka, deska do krojenia, pałeczki, głęboka miska o małej średnicy, ostry nóż, rondel, durszlak.
Składniki
składniki | proporcje |
ryż długoziarnisty | 100 gramów |
woda butelkowana | 200 ml |
sól kuchenna lub sól morska | 2 szczypty |
cebula | połowa |
marchewka | 1 szt. |
czosnek | 2 goździki |
imbir | 20-40 g |
limonka lub cytryna | 1 szt. |
jajko | 1 szt. |
olej sezamowy | 30-40 ml |
krewetki | 15-20 szt. |
papryczka chili (płatki) | 5-10 g |
sos sojowy | 20-30 ml |
obrane orzeszki ziemne | 30-50g |
świeża mięta | 2-3 liście |
zmielony czarny pieprz | opcjonalny |
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy produkty
Dokładnie umyj 100 g ryżu długoziarnistego pod bieżącą wodą. Wlej umyte płatki do małego rondla. Wlej tam 200 ml wody butelkowanej i dodaj 2 szczypty soli. Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Zajmie to średnio około 20 minut. Odsącz ugotowany ryż na durszlaku i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. 
Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę. Połowę cebuli drobno posiekać ostrym nożem. Miażdżymy dwa ząbki czosnku ostrzem noża, a następnie drobno siekamy. Imbir w ilości 20-40 g pokroić w cienkie talerze. Sam dostosuj ilość tego składnika i pamiętaj – im więcej imbiru, tym bardziej pikantne będzie danie. Pokrój limonkę na dwie części, następnie delikatnie ściśnij obie połówki w dłoniach i na razie odłóż cytrusy. 
Przygotowujemy produkt
Postaw patelnię na dużym ogniu i bardzo mocno podgrzej. To bardzo ważny moment w przygotowaniu tego dania. Na patelnię wlej 30-40 ml oleju sezamowego i poczekaj, aż się zagotuje. Zamiast oleju sezamowego możesz użyć masła, oliwy lub rafinowanego oleju słonecznikowego. Ważne jest, aby olej nie miał specyficznego, ostrego zapachu. 
Do rozgrzanego oleju wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez minutę, energicznie mieszając. Po minucie dodać marchewki, imbir i czosnek. Smaż składniki przez kilka minut, nie przerywając ich mieszania przez sekundę. 
Na wierzch warzyw połóż 15-20 kawałków krewetek i od razu wyciśnij na nie sok z połowy limonki. Na dodatek wszystkie składniki rozbijamy jedno jajko kurze i bez marnowania czasu bardzo szybko mieszamy masę, aby jajko nie miało czasu „złapać”. 
Otrzymaną masę posyp 5-10 g płatków papryki chili. Wysyłamy tam ugotowany ryż i wlewamy całe 20-30 ml sosu sojowego. W tym przepisie, wraz z sosem sojowym, mile widziane jest użycie ryb. Mieszankę dobrze wymieszaj i smaż przez 20-30 sekund przy aktywnym i ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj 30-50 g obranych orzeszków ziemnych, wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejną minutę. 
Ostatni etap
Ugotowane jedzenie włożyć do głębokiego małego naczynia. Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki bezpośrednio na ryż z krewetkami. Na wierzch naczynia połóż 2-3 listki świeżej mięty. Jeśli mięta nie jest dostępna, można zastąpić świeżą kolendrę lub pietruszkę. Posyp mielonym czarnym pieprzem i podawaj z pałeczkami.

Przepis
To pokazuje cały proces wytwarzania ryżu z krewetek według przepisu opisanego powyżej.
Teraz możesz z łatwością przygotować pyszne tajskie danie własnymi rękami i rozpieszczać nim swoją rodzinę. Gotuj dla zdrowia i koniecznie zostaw w komentarzach swoją opinię na temat smaku ryżu z krewetkami, przygotowanego według przepisu opisanego powyżej. Smacznego!