Ryż z krewetkami według przepisu krok po kroku 🍛 ze zdjęciem

Tajski smażony ryż z krewetkami 🍛

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia z wysokimi bokami, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drewniana łopatka, deska do krojenia, pałeczki, głęboka miska o małej średnicy, ostry nóż, rondel, durszlak.

Składniki

składniki proporcje
ryż długoziarnisty 100 gramów
woda butelkowana 200 ml
sól kuchenna lub sól morska 2 szczypty
cebula połowa
marchewka 1 szt.
czosnek 2 goździki
imbir 20-40 g
limonka lub cytryna 1 szt.
jajko 1 szt.
olej sezamowy 30-40 ml
krewetki 15-20 szt.
papryczka chili (płatki) 5-10 g
sos sojowy 20-30 ml
obrane orzeszki ziemne 30-50g
świeża mięta 2-3 liście
zmielony czarny pieprz opcjonalny

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy produkty

  • Dokładnie umyj 100 g ryżu długoziarnistego pod bieżącą wodą. Wlej umyte płatki do małego rondla. Wlej tam 200 ml wody butelkowanej i dodaj 2 szczypty soli. Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Zajmie to średnio około 20 minut. Odsącz ugotowany ryż na durszlaku i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

    Gotowanie ryżu z krewetkami

  • Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę. Połowę cebuli drobno posiekać ostrym nożem. Miażdżymy dwa ząbki czosnku ostrzem noża, a następnie drobno siekamy. Imbir w ilości 20-40 g pokroić w cienkie talerze. Sam dostosuj ilość tego składnika i pamiętaj – im więcej imbiru, tym bardziej pikantne będzie danie. Pokrój limonkę na dwie części, następnie delikatnie ściśnij obie połówki w dłoniach i na razie odłóż cytrusy.

    Przygotuj składniki na ryż z krewetkami

  • Przygotowujemy produkt

  • Postaw patelnię na dużym ogniu i bardzo mocno podgrzej. To bardzo ważny moment w przygotowaniu tego dania. Na patelnię wlej 30-40 ml oleju sezamowego i poczekaj, aż się zagotuje. Zamiast oleju sezamowego możesz użyć masła, oliwy lub rafinowanego oleju słonecznikowego. Ważne jest, aby olej nie miał specyficznego, ostrego zapachu.

    Rozgrzej piekarnik, aby ugotować ryż z krewetkami

  • Do rozgrzanego oleju wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez minutę, energicznie mieszając. Po minucie dodać marchewki, imbir i czosnek. Smaż składniki przez kilka minut, nie przerywając ich mieszania przez sekundę.

    Aby ugotować ryż z krewetkami, podsmaż warzywa

  • Na wierzch warzyw połóż 15-20 kawałków krewetek i od razu wyciśnij na nie sok z połowy limonki. Na dodatek wszystkie składniki rozbijamy jedno jajko kurze i bez marnowania czasu bardzo szybko mieszamy masę, aby jajko nie miało czasu „złapać”.

    Aby ugotować ryż z krewetkami, przygotuj krewetki

  • Otrzymaną masę posyp 5-10 g płatków papryki chili. Wysyłamy tam ugotowany ryż i wlewamy całe 20-30 ml sosu sojowego. W tym przepisie, wraz z sosem sojowym, mile widziane jest użycie ryb. Mieszankę dobrze wymieszaj i smaż przez 20-30 sekund przy aktywnym i ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj 30-50 g obranych orzeszków ziemnych, wymieszaj i kontynuuj pieczenie przez kolejną minutę.

    Aby przygotować ryż z krewetkami, wymieszaj składniki

  • Ostatni etap

    Ugotowane jedzenie włożyć do głębokiego małego naczynia. Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki bezpośrednio na ryż z krewetkami. Na wierzch naczynia połóż 2-3 listki świeżej mięty. Jeśli mięta nie jest dostępna, można zastąpić świeżą kolendrę lub pietruszkę. Posyp mielonym czarnym pieprzem i podawaj z pałeczkami.

    ryż z krewetkami gotowy

    Przepis

    To pokazuje cały proces wytwarzania ryżu z krewetek według przepisu opisanego powyżej.

    Teraz możesz z łatwością przygotować pyszne tajskie danie własnymi rękami i rozpieszczać nim swoją rodzinę. Gotuj dla zdrowia i koniecznie zostaw w komentarzach swoją opinię na temat smaku ryżu z krewetkami, przygotowanego według przepisu opisanego powyżej. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author