Sałatka „Alenka” z buraków na zimę: przepisy kulinarne, czy można gotować bez octu i sterylizacji

Przepisy na sałatkę z buraków Alenka na zimę, czyli Jak zrobić preparat dwa w jednym

Nie wiadomo, skąd przystawka zyskała tak ciekawą i uroczą nazwę. Może na cześć dziewczyny, która nie lubiła buraka, ale spróbowała go w połączeniu z innymi warzywami w przygotowaniu i zmieniła swoje nastawienie. W rzeczywistości nie wszyscy jedzą jasny owoc. Wynika to z jego specyficznego smaku, który może się nasilić, jeśli warzywo jest niedogotowane lub ugotowane nieprawidłowo. Ale dzięki odpowiednio dobranemu przepisowi na sałatkę z buraków Alenka na pewno dostaniesz pachnącą i apetyczną przekąskę.

Smak przedmiotu zależy bezpośrednio od tego, jakie przyprawy i przyprawy zostaną do niego dodane. Możesz ugotować danie o łagodnym słodkim, pikantnym lub kwaśnym smaku. Za każdym razem, korzystając z tego samego przepisu, istnieje możliwość eksperymentowania i zdobycia zupełnie nowej przekąski.

Główny składnik: co jest przydatne w składzie

W procesie obróbki cieplnej buraki tracą wiele ze swoich użytecznych właściwości. Następujące elementy są przechowywane w wystarczających ilościach:

  • magnez – poprawia pracę serca, pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych;
  • żelazo – bierze udział w tworzeniu komórek krwi;
  • jod – przydatny w zapobieganiu rozszerzaniu naczyń, z naruszeniem elastyczności ścian tętnic tarczycy;
  • kwas foliowy – normalizuje pracę narządów rozrodczych, poprawia metabolizm białek;
  • błonnik – normalizuje przemianę materii, oczyszcza z toksyn i toksyn.

Warzywo nie jest zalecane w dużych ilościach osobom z dużą kwasowością żołądka. Nie należy go nadużywać z niedoborem wapnia. Buraki są przeciwwskazane dla diabetyków i kamicy moczowej.

Sałatka „Alenka” z buraków na zimę: 3 przepisy

Ten skręt nie wymaga sterylizacji. Głównym składnikiem dania są buraki. Uzupełniają go marchew, pomidory, czosnek i cebula, papryka słodka i ostra, kapusta. W razie potrzeby niektóre produkty można zastąpić innymi. Bez względu na to, jakie składniki zawiera przystawka, okazuje się, że ma bogaty, jasny kolor i efektownie prezentuje się na stole. Cóż, jako sos na barszcz – nie do pochwały.

Klasyczny

Osobliwości. Obecność octu w preparacie sprawia, że ​​buraki nie tracą bogatego burgundowego koloru. Można go podawać do dań mięsnych i rybnych, ziemniaków i ryżu, makaronów. Sałatka „Alenka” z burakami jest dobra nawet z kawałkiem chleba lub grzankami. A w połączeniu z kapustą kiszoną nabiera zupełnie nowego smaku.

Składniki:

  • 4 kg buraków;
  • 500 g cebuli;
  • 500 g papryki;
  • 1,5 kg pomidorów;
  • 200 g czosnku;
  • 200-250 ml oleju słonecznikowego;
  • 150 g cukru;
  • 60 g soli;
  • 150 ml octu;
  • pęczek pietruszki.

Gotowanie

  • Zmiel buraki na tarce, pomidory – przez maszynkę do mięsa lub w blenderze, pieprz – w paski.
  • Drobno posiekaj cebulę, zmiażdż czosnek i posiekaj warzywa.
  • Podsmaż cebulę w misce na złoty kolor. Dodaj do niego pastę pomidorową, sól, cukier. Gotujemy przez dziesięć minut. Zasypiamy buraki, czosnek i wlewamy ocet. Gotuj przez co najmniej 30 minut.
  • Gorącą mieszankę sałatek układamy w sterylnych pojemnikach, korku, odwracamy na pokrywki i podgrzewamy.
  • Zabieramy go w zimne miejsce w jeden dzień.
  • Aby zrobić sałatkę Alenka z buraków „jak na zdjęciu”, musisz wybrać warzywo bordowe, bez białych pasków, kółek i żyłek. Zaleca się preferowanie specjalnych soczystych odmian przeznaczonych do konserw –
    „egipski” i „Bordeaux”. Owoce nie powinny mieć uszkodzeń zewnętrznych, oznak zgnilizny, czarnych plam.

    buraki w puszkach

    Pikantne Z Marchewką

    Osobliwości. Zimowa sałatka „Alenka” z buraków może być podawana na stole zarówno na zimno, jak i na gorąco. W przypadku drugiej opcji wystarczy przyciemnić warzywa na patelni przez około pięć minut. Przystawka okaże się bardziej pożywna, jeśli dodasz do niej kawałki gotowanego lub smażonego mięsa.

    Składniki:

    • 2 kg buraków;
    • 800 g pomidorów;
    • 300 g papryki;
    • 250 g marchewki;
    • 250 g cebuli;
    • 100-120 g czosnku;
    • jeden lub dwa małe strąki ostrej papryki;
    • 25-30 g soli;
    • 40-50 g cukru;
    • 130-150 ml oleju roślinnego;
    • 60-70 ml octu.

    Gotowanie

  • Zmiel pomidory razem z ostrą papryką w maszynce do mięsa lub w blenderze.
  • Pozostałe warzywa pokrój w cienkie paski.
  • Cebulę podsmażyć w rondelku z oliwą. Zasypiamy słomki z papryki i marchewki. Gotujemy nie dłużej niż pięć minut.
  • Dodaj buraki, cukier. Skrop warzywa połową octu. Dusić przez około 15 minut.
  • Zalej mieszankę sałat z pastą pomidorową z ostrą papryką. Wlej resztę octu, posolić. Gotuj przez co najmniej 40 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaj posiekany czosnek.
  • Gorącą przekąskę układamy w pojemnikach, korku, odwracamy na pokrywki, ogrzewamy.
  • Po całkowitym schłodzeniu zabieramy się do chłodnego pomieszczenia.
  • Najlepiej zażywać bezwonny rafinowany olej roślinny. W przeciwnym razie zdominuje smaki warzyw. Ilość przypraw i przypraw w przystawce zmienia się w gestii szefa kuchni. Sałatka „Alenka” z buraków na zimę bez octu lepiej nie gotować. Po pierwsze, kwas „zachowa” bogaty, bordowy kolor owocu. Po drugie, obrabiany przedmiot wytrzyma znacznie dłużej. W przeciwnym razie może być przechowywany tylko przez rok.

    Sałatka z buraków i kapusty na zimę

    z kapustą

    Osobliwości. Przekąskę instant najlepiej spożyć w ciągu trzech do czterech miesięcy. Po tym okresie zacznie tracić smak i estetykę. Ilość przypraw i przypraw obliczona jest na 1 litr marynaty.

    Składniki:

    • średnia główka białej kapusty;
    • 1,5 kg buraków;
    • 1 kg marchwi;
    • 50 g chrzanu;
    • 40-60 g czosnku;
    • 150 ml octu;
    • 150 g cukru;
    • 100-125 ml oleju słonecznikowego;
    • 25-30 g soli;
    • groszek ziele angielskie, liść laurowy;
    • pietruszka lub koperek.

    Gotowanie

  • Warzywa kroimy w paski lub ścieramy na marchewki po koreańsku.
  • Zmiel czosnek, zioła i chrzan.
  • Dobrze wymieszaj warzywa w rondlu.
  • Ułóż w sterylnych słoikach.
  • Gotujemy marynatę z pozostałych przypraw i przypraw.
  • Mieszankę sałat zalać gorącą solanką. Uszczelnij plastikowymi wieczkami.
  • Możesz przygotować sałatkę z buraków „Alenka” jako sos do barszczu. Dodaj 10-15 minut przed końcem gotowania. Znakomity „ratownik” dla tych, którzy mają ograniczenia czasowe i chcą szybko przygotować pyszne pierwsze danie.

    Przepisy na sałatkę z buraków Alenka na zimę są bardzo wygodne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli musisz zaopatrzyć się w sałatkę Alenka na zimę, ale nie ma pomidorów, możesz je zastąpić kupioną w sklepie pastą pomidorową lub sokiem.

    Inne przepisy na sałatki

    Bakłażan w piekarniku
    Faszerowane pomidory Roladki z bakłażana Gruziński
    bakłażan Sok pomidorowy na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author