Nie wiadomo, skąd przystawka zyskała tak ciekawą i uroczą nazwę. Może na cześć dziewczyny, która nie lubiła buraka, ale spróbowała go w połączeniu z innymi warzywami w przygotowaniu i zmieniła swoje nastawienie. W rzeczywistości nie wszyscy jedzą jasny owoc. Wynika to z jego specyficznego smaku, który może się nasilić, jeśli warzywo jest niedogotowane lub ugotowane nieprawidłowo. Ale dzięki odpowiednio dobranemu przepisowi na sałatkę z buraków Alenka na pewno dostaniesz pachnącą i apetyczną przekąskę.
Smak przedmiotu zależy bezpośrednio od tego, jakie przyprawy i przyprawy zostaną do niego dodane. Możesz ugotować danie o łagodnym słodkim, pikantnym lub kwaśnym smaku. Za każdym razem, korzystając z tego samego przepisu, istnieje możliwość eksperymentowania i zdobycia zupełnie nowej przekąski.
Główny składnik: co jest przydatne w składzie
W procesie obróbki cieplnej buraki tracą wiele ze swoich użytecznych właściwości. Następujące elementy są przechowywane w wystarczających ilościach:
- magnez – poprawia pracę serca, pomaga wzmocnić ściany naczyń krwionośnych;
- żelazo – bierze udział w tworzeniu komórek krwi;
- jod – przydatny w zapobieganiu rozszerzaniu naczyń, z naruszeniem elastyczności ścian tętnic tarczycy;
- kwas foliowy – normalizuje pracę narządów rozrodczych, poprawia metabolizm białek;
- błonnik – normalizuje przemianę materii, oczyszcza z toksyn i toksyn.
Warzywo nie jest zalecane w dużych ilościach osobom z dużą kwasowością żołądka. Nie należy go nadużywać z niedoborem wapnia. Buraki są przeciwwskazane dla diabetyków i kamicy moczowej.
Sałatka „Alenka” z buraków na zimę: 3 przepisy
Ten skręt nie wymaga sterylizacji. Głównym składnikiem dania są buraki. Uzupełniają go marchew, pomidory, czosnek i cebula, papryka słodka i ostra, kapusta. W razie potrzeby niektóre produkty można zastąpić innymi. Bez względu na to, jakie składniki zawiera przystawka, okazuje się, że ma bogaty, jasny kolor i efektownie prezentuje się na stole. Cóż, jako sos na barszcz – nie do pochwały.
Klasyczny
Osobliwości. Obecność octu w preparacie sprawia, że buraki nie tracą bogatego burgundowego koloru. Można go podawać do dań mięsnych i rybnych, ziemniaków i ryżu, makaronów. Sałatka „Alenka” z burakami jest dobra nawet z kawałkiem chleba lub grzankami. A w połączeniu z kapustą kiszoną nabiera zupełnie nowego smaku.
Składniki:
- 4 kg buraków;
- 500 g cebuli;
- 500 g papryki;
- 1,5 kg pomidorów;
- 200 g czosnku;
- 200-250 ml oleju słonecznikowego;
- 150 g cukru;
- 60 g soli;
- 150 ml octu;
- pęczek pietruszki.
Gotowanie
Aby zrobić sałatkę Alenka z buraków „jak na zdjęciu”, musisz wybrać warzywo bordowe, bez białych pasków, kółek i żyłek. Zaleca się preferowanie specjalnych soczystych odmian przeznaczonych do konserw –
„egipski” i „Bordeaux”. Owoce nie powinny mieć uszkodzeń zewnętrznych, oznak zgnilizny, czarnych plam.
Pikantne Z Marchewką
Osobliwości. Zimowa sałatka „Alenka” z buraków może być podawana na stole zarówno na zimno, jak i na gorąco. W przypadku drugiej opcji wystarczy przyciemnić warzywa na patelni przez około pięć minut. Przystawka okaże się bardziej pożywna, jeśli dodasz do niej kawałki gotowanego lub smażonego mięsa.
Składniki:
- 2 kg buraków;
- 800 g pomidorów;
- 300 g papryki;
- 250 g marchewki;
- 250 g cebuli;
- 100-120 g czosnku;
- jeden lub dwa małe strąki ostrej papryki;
- 25-30 g soli;
- 40-50 g cukru;
- 130-150 ml oleju roślinnego;
- 60-70 ml octu.
Gotowanie
Najlepiej zażywać bezwonny rafinowany olej roślinny. W przeciwnym razie zdominuje smaki warzyw. Ilość przypraw i przypraw w przystawce zmienia się w gestii szefa kuchni. Sałatka „Alenka” z buraków na zimę bez octu lepiej nie gotować. Po pierwsze, kwas „zachowa” bogaty, bordowy kolor owocu. Po drugie, obrabiany przedmiot wytrzyma znacznie dłużej. W przeciwnym razie może być przechowywany tylko przez rok.
z kapustą
Osobliwości. Przekąskę instant najlepiej spożyć w ciągu trzech do czterech miesięcy. Po tym okresie zacznie tracić smak i estetykę. Ilość przypraw i przypraw obliczona jest na 1 litr marynaty.
Składniki:
- średnia główka białej kapusty;
- 1,5 kg buraków;
- 1 kg marchwi;
- 50 g chrzanu;
- 40-60 g czosnku;
- 150 ml octu;
- 150 g cukru;
- 100-125 ml oleju słonecznikowego;
- 25-30 g soli;
- groszek ziele angielskie, liść laurowy;
- pietruszka lub koperek.
Gotowanie
Możesz przygotować sałatkę z buraków „Alenka” jako sos do barszczu. Dodaj 10-15 minut przed końcem gotowania. Znakomity „ratownik” dla tych, którzy mają ograniczenia czasowe i chcą szybko przygotować pyszne pierwsze danie.
Przepisy na sałatkę z buraków Alenka na zimę są bardzo wygodne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli musisz zaopatrzyć się w sałatkę Alenka na zimę, ale nie ma pomidorów, możesz je zastąpić kupioną w sklepie pastą pomidorową lub sokiem.
Inne przepisy na sałatki
Bakłażan w piekarniku
Faszerowane pomidory Roladki z bakłażana Gruziński
bakłażan Sok pomidorowy na zimę
Smacznego!