Sałatka „Bransoletka z granatów” według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka Świąteczna „Bransoletka z granatów”

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • danie;
  • Puchar;
  • 4-5 talerzy;
  • 2 garnki do gotowania warzyw i mięsa;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka;
  • wałek do ciasta lub młynek do kawy (do orzechów);
  • film spożywczy.

Składniki

  • granat – 2-3 szt.
  • majonez – do smaku
  • pierś z kurczaka – 2 szt.
  • marchewki – 2 szt.
  • ziemniaki – 3 szt.
  • orzechy włoskie – 100 g
  • buraki – 2 szt.
  • jajko – 3 szt.
  • sól dla smaku
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • cebula – 1-2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Zanim zaczniesz formować sałatkę Granatowa Bransoletka, musisz przygotować wszystkie produkty. Weź 2-3 szt. pierś z kurczaka, dokładnie opłucz i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    gotować filet z kurczaka
  • Ugotuj 2 marchewki, 2 buraki i 3 ziemniaki w mundurkach, a następnie ostudź i obierz.
    ugotować marchewki i ziemniaki
  • Zmiel 100 g orzechów włoskich wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy.
    posiekaj orzechy włoskie
  • 3 jajka również należy ugotować, oblać zimną wodą, aby były lepiej oczyszczone i obrane.
    ugotuj i oczyść jajka
  • Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie ćwiartki lub półpierścienie, a następnie smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu na złoty kolor.
    usmaż cebulę
  • Podczas smażenia cebuli możesz zacząć siekać warzywa. Zetrzyj ziemniaki, jajka, marchewki i buraki na grubej tarce bez mieszania składników. Wrzuć smażoną cebulę do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    drobno trzy warzywa
  • Następnie pokrój ugotowany filet w niezbyt duże kostki.
    krojenie fileta z kurczaka
  • Teraz możesz zacząć składać sałatkę. Aby to zrobić, weź duże okrągłe naczynie i umieść na środku wysoką szklankę, dzięki której możesz pięknie uformować sałatkę.
    połóż sałatkę na talerzu
  • 1/2 fileta z kurczaka wyłożyć na naczynie i rozprowadzić na całej powierzchni wokół szklanki, posolić i popieprzyć filet. Następnie dobrze posmaruj filet majonezem, aby krawędzie nie wyschły.
    rozłóż kurczaka
  • Po majonezie wlej w kółko startą marchewkę. Trzeba go również posmarować sosem majonezowym, ale jego ilość powinna być nieco mniejsza niż w przypadku mięsa, ponieważ marchewki nie są tak suche. Górna warstwa majonezu powinna być odrobina pieprzu.
    rozłóż marchewkę
  • Następnie pojawia się warstwa startych ziemniaków. Rozłóż ½ całej części, a pozostałe ziemniaki będziesz potrzebować na jeszcze jedną warstwę. Ponownie rozprowadź warstwę majonezu i trochę pieprzu.
    rozłóż ziemniaki
  • Weź 1/3 orzechów i lekko posyp je na wierzchu, rozprowadź na całej powierzchni sałatki, a następnie lekko dociśnij rękami.
    posyp orzechami
  • Rozłóż ½ buraków na orzechach i posmaruj je odrobiną majonezu. Ponownie posyp orzechami.
    rozłóż buraki
  • Rozłóż smażoną cebulę na wierzchu orzechów. Cebuli nie trzeba smarować majonezem, wystarczy położyć resztę fileta z kurczaka na wierzchu.
    rozłóż smażoną cebulę
  • Następnie pozostałe ziemniaki podążą za filetem, a po rozłożeniu ziemniaków i filetu posmaruj sałatkę majonezem i trochę pieprzem.
    ułóż filet
  • Połóż warstwę startego jajka na wierzchu majonezu i dociśnij sałatkę ręką, aby ją trochę ubić.
    składający jaja
  • Po jajkach wsypać pozostałe orzechy, a następnie rozłożyć warstwę buraków i posmarować majonezem.
    wlać orzechy
  • Następnie bez zdejmowania szklanki przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się zacięła i nie rozpadła.
    zawinąć sałatkę w folię spożywczą
  • Gdy sałatka jest w lodówce, obierz granat i usuń z niego pestki. Wierzch i boki sałatki udekoruj pełnymi ziarnami, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne półtorej godziny.
    Bransoletka z granatu
  • Przepis

    Jeśli masz dość prostych sałatek majonezowych, czas poeksperymentować i przygotować niezwykłą bransoletkę z granatu, która zaskoczy Cię swoim pięknem. Zwraca się uwagę na przepis, w którym autor powie, jakie składniki i w jakiej kolejności należy ułożyć, które warstwy posmarować majonezem, a także jak uformować piękną dziurę w środku sałatki.

    Drodzy czytelnicy, czy podobał wam się ten przepis na sałatkę? Czy kiedykolwiek sam robiłeś tę sałatkę? Jaką sałatkę z granatem już gotujesz?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author