
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- danie;
- Puchar;
- 4-5 talerzy;
- 2 garnki do gotowania warzyw i mięsa;
- tarka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka;
- wałek do ciasta lub młynek do kawy (do orzechów);
- film spożywczy.
Składniki
- granat – 2-3 szt.
- majonez – do smaku
- pierś z kurczaka – 2 szt.
- marchewki – 2 szt.
- ziemniaki – 3 szt.
- orzechy włoskie – 100 g
- buraki – 2 szt.
- jajko – 3 szt.
- sól dla smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
- cebula – 1-2 szt.
Gotowanie krok po kroku
Zanim zaczniesz formować sałatkę Granatowa Bransoletka, musisz przygotować wszystkie produkty. Weź 2-3 szt. pierś z kurczaka, dokładnie opłucz i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Ugotuj 2 marchewki, 2 buraki i 3 ziemniaki w mundurkach, a następnie ostudź i obierz.
Zmiel 100 g orzechów włoskich wałkiem do ciasta lub młynkiem do kawy.
3 jajka również należy ugotować, oblać zimną wodą, aby były lepiej oczyszczone i obrane.
Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie ćwiartki lub półpierścienie, a następnie smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu na złoty kolor.
Podczas smażenia cebuli możesz zacząć siekać warzywa. Zetrzyj ziemniaki, jajka, marchewki i buraki na grubej tarce bez mieszania składników. Wrzuć smażoną cebulę do durszlaka, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Następnie pokrój ugotowany filet w niezbyt duże kostki.
Teraz możesz zacząć składać sałatkę. Aby to zrobić, weź duże okrągłe naczynie i umieść na środku wysoką szklankę, dzięki której możesz pięknie uformować sałatkę.
1/2 fileta z kurczaka wyłożyć na naczynie i rozprowadzić na całej powierzchni wokół szklanki, posolić i popieprzyć filet. Następnie dobrze posmaruj filet majonezem, aby krawędzie nie wyschły.
Po majonezie wlej w kółko startą marchewkę. Trzeba go również posmarować sosem majonezowym, ale jego ilość powinna być nieco mniejsza niż w przypadku mięsa, ponieważ marchewki nie są tak suche. Górna warstwa majonezu powinna być odrobina pieprzu.
Następnie pojawia się warstwa startych ziemniaków. Rozłóż ½ całej części, a pozostałe ziemniaki będziesz potrzebować na jeszcze jedną warstwę. Ponownie rozprowadź warstwę majonezu i trochę pieprzu.
Weź 1/3 orzechów i lekko posyp je na wierzchu, rozprowadź na całej powierzchni sałatki, a następnie lekko dociśnij rękami.
Rozłóż ½ buraków na orzechach i posmaruj je odrobiną majonezu. Ponownie posyp orzechami.
Rozłóż smażoną cebulę na wierzchu orzechów. Cebuli nie trzeba smarować majonezem, wystarczy położyć resztę fileta z kurczaka na wierzchu.
Następnie pozostałe ziemniaki podążą za filetem, a po rozłożeniu ziemniaków i filetu posmaruj sałatkę majonezem i trochę pieprzem.
Połóż warstwę startego jajka na wierzchu majonezu i dociśnij sałatkę ręką, aby ją trochę ubić.
Po jajkach wsypać pozostałe orzechy, a następnie rozłożyć warstwę buraków i posmarować majonezem.
Następnie bez zdejmowania szklanki przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby się zacięła i nie rozpadła.
Gdy sałatka jest w lodówce, obierz granat i usuń z niego pestki. Wierzch i boki sałatki udekoruj pełnymi ziarnami, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejne półtorej godziny.
Przepis
Jeśli masz dość prostych sałatek majonezowych, czas poeksperymentować i przygotować niezwykłą bransoletkę z granatu, która zaskoczy Cię swoim pięknem. Zwraca się uwagę na przepis, w którym autor powie, jakie składniki i w jakiej kolejności należy ułożyć, które warstwy posmarować majonezem, a także jak uformować piękną dziurę w środku sałatki.
Drodzy czytelnicy, czy podobał wam się ten przepis na sałatkę? Czy kiedykolwiek sam robiłeś tę sałatkę? Jaką sałatkę z granatem już gotujesz?