Sałatka „Capital”: klasyczny przepis z kurczakiem, a także opcje z rybą, kiełbasą, wołowiną i grzybami

Przepis na sałatkę Stolichny: gotowanie jak w sowieckiej restauracji i dodawanie nowych składników

Według jednej wersji sałatka Stolichny została wymyślona w latach 30. ubiegłego wieku przez szefa kuchni moskiewskiej restauracji (stąd nazwa dania) Iwana Iwanowa. Do tradycyjnej sowieckiej wersji Oliviera dodał kilka „swoich” składników, a rezultatem była nowa przystawka.

Od tego czasu pojawiło się wiele odmian przygotowania sałatek. W przepisie kurczaka zastąpiono wołowiną, kiełbasą lekarską, mięsem kraba i rybą. Zamiast świeżych ogórków zaczęli używać solonych lub marynowanych. A z każdym nowym eksperymentem kulinarnym Stolichny nabierał nieoczekiwanych smaków.

Dziś najczęstszym przepisem na sałatkę Stolichny z mięsem jest pokrojona wołowina. Jednak dla miłośników bardziej obfitego posiłku można użyć chudej wieprzowiny, ozorów wołowych, gęsi, a nawet czerwonej ryby. Jeśli gotujesz przekąskę bez mięsa, możesz użyć grzybów. Na przykład pieczarki po usmażeniu na złoty kolor. Smak jest delikatniejszy, a danie lekkie, ponieważ składa się głównie z warzyw i białka roślinnego.

Małe sztuczki przy przygotowywaniu składników

Ale niezależnie od tego, który przepis wolisz, zawsze rozważ następujące sztuczki.

  • Ziemniaki i marchewki. Lepiej gotować z wyprzedzeniem. Jest to możliwe bez skórki. Jeśli gotujesz w mundurze, ostrożnie usuń brud za pomocą pędzla.
  • Cebula. Powinny być drobniejsze niż pozostałe składniki. Jeśli używa się cebuli, należy ją zalać wrzącą wodą. To usunie gorycz.
  • Mięso i ryba. Niezależnie od odmiany gotuje się je w osolonej wodzie na małym ogniu. Wrzuć do już gotującego się płynu. Lepiej schłodzić w bulionie, który zachowa soczystość.
  • Tankowanie. Idealnie sałatka jest ubrana w domowy majonez. Aby to zrobić, wymieszaj dwa żółtka z kurczaka, 250 ml oleju roślinnego, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę pasty musztardowej. Plus sól i cukier. Jeśli nie ma czasu na przygotowanie sosu własnymi rękami, możesz użyć zakupionego lub wymieszać śmietanę z musztardą (najważniejsze, aby nie przesadzić z tym drugim).

Aby zachować zalety składników dania, spróbuj ubrać sałatkę tuż przed podaniem. I weź dokładnie tę porcję, którą jesteś gotowy do spożycia. Sałatka ubrana w majonez szybko się zepsuje nawet w lodówce.

Sałatka kapitalna: podstawowy przepis i kulinarne eksperymenty

Według doświadczonych kucharzy oryginalny przepis Stolichny obejmuje filet z kurczaka, pikle i jest przygotowywany bez gotowanej marchewki. Jednak fantazje gastronomiczne są nieograniczone, co nie ominęło słynnej „moskiewskiej” przekąski. Poniżej różne popularne wariacje dania, w tym przepis krok po kroku na sałatkę Stolichny z wołowiną, marchewką i bez mięsa.

Klasyczny

Z czego przygotowujemy:

  • filet z kurczaka – 300 g;
  • ziemniaki – trzy sztuki;
  • jajka – trzy sztuki;
  • ogórki kiszone – trzy sztuki (250 g);
  • cebula – według własnego uznania;
  • sól, pieprz, majonez, zioła – według własnego uznania.

Gradacja

  • Filet z piersi ugotować bez skóry, ziemniaki, jajka.
  • Zmiel składniki w kostkę (bok 5 mm).
  • Dodaj przyprawy i dopraw.
  • Drobno posiekaj warzywa. Dodaj do pozostałych składników lub po prostu posyp je na wierzchu.
  • W klasycznej wersji dania wykorzystuje się marynaty, ale aby ograniczyć spożycie soli, można je zastąpić świeżymi. Przepis na sałatkę Stolichny z kurczakiem i świeżymi ogórkami jest zdrowszy, bo sól jest już zawarta w majonezie w dużych ilościach.

    z wołowiną

    Z czego przygotowujemy:

    • wołowina – 300 g;
    • ziemniaki – trzy sztuki;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • jajka – trzy sztuki;
    • ogórki kiszone – trzy sztuki;
    • cebula – trzy sztuki;
    • sól, pieprz, majonez, zioła – według własnego uznania.

    Gradacja

  • Ugotuj wołowinę i warzywa (marchew, ziemniaki), jajka.
  • Zmiel składniki w kostkę (bok 5 mm).
  • Dodaj przyprawy i dopraw.
  • Drobno posiekaj warzywa. Dodaj do pozostałych składników lub po prostu posyp je na wierzchu.
  • Aby przygotować sałatkę Stolichny z kiełbasą wystarczy w tym przepisie zastąpić wołowinę gotowanym mięsem. Ta opcja przekąsek narodziła się w czasach niedoboru, kiedy nie było tak łatwo uzyskać dobre „sparowane” mięso.

    Z groszkiem, świeżymi ogórkami i zieloną cebulką

    Z czego przygotowujemy:

    • filet z kurczaka – 300 g;
    • ziemniaki – trzy sztuki;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • jajka – trzy sztuki;
    • świeże ogórki – trzy sztuki;
    • cebula – jeden kawałek;
    • zielona cebula i koperek – według własnego uznania;
    • zielony groszek w puszkach – 150 gr;
    • sól, pieprz, majonez lub śmietana z musztardą – według własnego uznania.

    Gradacja

  • Ugotuj filet z kurczaka i warzywa (marchew, ziemniaki), jajka.
  • Zmiel składniki w kostkę (bok 5 mm).
  • Odcedź płyn ze słoika groszku, dodaj go do pozostałych składników.
  • Dodaj przyprawy i dopraw.
  • Drobno posiekaj warzywa. Dodaj do pozostałych składników lub po prostu posyp je na wierzchu.
  • Aby przygotować sałatkę Stolichny z szynką, możesz skorzystać z klasycznego przepisu, zastępując filet szynką w tych samych proporcjach. Danie nabierze oryginalnego odcienia, jeśli dodasz kostki zielonego jabłka (lepiej wziąć Antonovkę). Niezwykle okaże się też, jeśli gotowane mięso zastąpimy wędzonym kurczakiem.

    Z rybą

    Z czego przygotowujemy:

    • filet rybny – 300 g;
    • ziemniaki – trzy sztuki;
    • jajko – dwa kawałki;
    • jabłko – jeden kawałek;
    • pomidory – trzy sztuki;
    • marynowane korniszony – 100 g;
    • marynowane kapary – garść;
    • krewetki – 100 g;
    • majonez i ketchup – według własnego uznania;
    • sól, pieprz – według własnego uznania.

    Gradacja

  • Ugotuj rybę, ziemniaki, jajka, krewetki.
  • Wszystkie składniki pokroić w kostkę (bok około 5 mm), wymieszać.
  • Dodaj przyprawy i dopraw.
  • Sałatka przyozdobiona gotowanymi jajkami

    „Kapitał” lub „Olivier”: różnica w opowieściach i gustach

    Jaka jest różnica między znaną sałatką „Olivier” a sałatką „Capital”? Przede wszystkim „biografia”. To dwie różne sałatki, wymyślone przez dwie różne osoby. Pierwotne źródło, nazwane na cześć jego autora, Francuza Luciena Oliviera, obejmowało cietrzew, kapary, korniszony, szyjki rakowe i wiele innych składników, które wciąż są przedmiotem dyskusji. Szef kuchni nie zdradził nikomu tajemnicy. Przysmak był bajecznie drogi.

    Istnieje wersja, w której w kraju Sowietów sałatka Olivier pojawiła się pod kierunkiem samego Józefa Stalina. Chcąc opowiedzieć Zachodowi o dobru swojego kraju, Stalin polecił „uprościć” przygotowanie słynnego przysmaku, aby mógł się nim cieszyć każdy obywatel sowiecki.

    W ten sposób z sałatki zniknęły wszystkie produkty burżuazyjne, a proste i znajome składniki pozostały. Przywódca nakazał zachować nazwę, aby na Zachodzie nie było wątpliwości co do pomyślności okolicznych mieszkańców. Mówiono, że obcokrajowcy, którzy pamiętają historię drogiego Oliviera, byli zdumieni, że w Związku Radzieckim ucztują na takim daniu prawie codziennie.

    Robienie sałatki „Kapitał” w domu jest bardzo proste. Wystarczy znać listę składników i nie trzeba zapamiętywać gramów – wystarczy mieszać produkty w równych proporcjach. Jedynym minusem przepisu na sałatkę Capital jest powolne gotowanie. Biorąc pod uwagę gotowanie i chłodzenie produktów (i w zależności od składników), zajmie to półtorej godziny. Aby skrócić czas, możesz użyć specjalnej rozdrabniacza do warzyw. Kroi je na równe kostki i znacznie przyspiesza proces gotowania. Jeśli położysz taką sałatkę na talerzu za pomocą kulinarnego pierścienia, porcja będzie wyglądać jak restauracja, aw domu – zapewni się poczucie świętowania.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatki z wątróbką wołową i drobiową
    Klasyczna sałatka z kurczakiem
    Z kapustą pekińską i piersią z kurczaka
    Sałatka z ananasem, kurczakiem i kukurydzą
    Lekka sałatka z gotowanym kurczakiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author