Sałatka Caprese: przepis z mozzarellą i pomidorami po włosku, do wyboru z rukolą, burakami, pesto i szaszłykami

Klasyczny przepis na sałatkę Caprese i jej wariacje

Caprese jest uważane za najbardziej patriotyczną przystawkę we Włoszech. Często utożsamiany jest z flagą kraju, w którym został wytworzony, ze względu na tradycyjne składniki dania, pomidory, mozzarellę i bazylię. Ale uwielbiają oryginalną sałatkę w innych krajach.

4 wskazówki

Aby sałatka była smaczna i bogata, jak w jej ojczyźnie, ważne jest przestrzeganie czterech zasad przy wyborze składników. Prawdziwi koneserzy „Caprese” radzą co następuje.

  • Wybierz odpowiednie pomidory. Ta sałatka wymaga soczystych i słodkich odmian warzyw przechowywanych w temperaturze pokojowej. Jeśli nie udało się ich znaleźć (na przykład zimą), możesz uratować sytuację. Pomidory należy posiekać, posypać posiekanym czosnkiem, skropić oliwą. Ułóż je na blasze do pieczenia, susz w piekarniku w minimalnej temperaturze przez kilka godzin.
  • Nie ograniczaj się do czerwonych odmian. Aby lepiej wydobyć słodycz składników, smakosze zalecają dodawanie do sałatki nie tylko czerwonych, ale także zielonych pomidorów. Wygląda dziwnie, ale najwyraźniej trzeba spróbować, żeby to docenić.
  • Poszukaj wysokiej jakości mozzarelli. Zawsze należy przyjrzeć się składowi produktu. Gotowanie prawdziwego sera zajmuje dużo czasu, a lista jego składników zawiera tylko mleko, sól i enzymy. Jeśli na opakowaniu widnieje twarożek lub kwasek cytrynowy, to produkt został przygotowany w technologii przyspieszonej. Jest jadalny, ale smak będzie mdły.
  • Wybierz odpowiednią bazylię. Do sałatek nadaje się tylko zielona odmiana. Różni się od fioletu (czerwonego) nie tylko kolorem, ale także aromatem. Najlepiej byłoby znaleźć gatunek o małych liściach i wyhodować go w domu – na kwietniku lub parapecie.
  • Oczywiście nie zawsze można zastosować się do indywidualnych zaleceń smakoszy. Ale jest jeszcze jedna zasada, której należy przestrzegać: nie rób sałatki Caprese na przyszłość, ponieważ szybko staje się wodnista. Znając te subtelności, możesz zacząć gotować.

    Przepis na włoską sałatkę Caprese

    Opis. Klasyczna włoska receptura sałatki Caprese zawiera tylko trzy kolorowe składniki. Dlatego czasami nazywa się ją „Insalata Tricolore” („trójkolorowa sałatka”). Danie przygotowywane jest bardzo szybko, od razu podawane na stół.

    Z czego gotować:

    • świeża mozzarella – 125 g;
    • słodkie pomidory – dwie sztuki;
    • zielona bazylia – mała pęczek;
    • oliwa z oliwek – 20 g;
    • przyprawy – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Odcedź solankę z mozzarelli.
  • Pokrój ser i pomidory w plastry średniej grubości.
  • Oddziel liście bazylii od łodygi.
  • Połóż mozzarellę i pomidory na płaskim naczyniu, lekko nachodząc na siebie.
  • Rozłóż między nimi zielone liście bazylii.
  • Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
  • Skrop dobrej jakości oliwą z oliwek.
  • Do sałatki wystarczy wybrać tylko pierwszą oliwę z oliwek – tłoczoną na zimno, która jest lekko gorzka.

    Ze specjalną przyprawą winogronową

    Opis. Często uważany za „tradycyjny” przepis na sałatkę Caprese z mozzarellą i octem balsamicznym (przyprawa zrobiona z wyciśniętego i dojrzałego soku winogronowego). Jest szeroko stosowany ze względu na lekko kwaśny smak. Ta odmiana dania przypadnie do gustu tym, którzy uważają klasyczne wykonanie za mdłe.

    Z czego gotować:

    • pomidory „bycze serce” – dwie sztuki;
    • miękka mozzarella – 150 g;
    • ocet balsamiczny – jedna łyżka stołowa;
    • zielona bazylia – według własnego uznania;
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania;
    • przyprawy – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pokrój pomidory i ser na równe plasterki.
  • Grubo posiekaj bazylię.
  • Połóż pomidory na płaskim naczyniu, a na wierzch mozzarellę.
  • Posyp bazylią, solą.
  • Skropić przyprawą winogronową, a następnie oliwą z oliwek.
  • W tej odmianie smak sałatki będzie bardziej nasycony, więc nie można dodawać innych przypraw.

    w glazurze

    Opis. Dobrym sposobem na urozmaicenie jest użycie lukru zamiast tradycyjnego octu. Przygotowanie sałatki Caprese w domu z tym sosem jest bardzo proste. Ponieważ danie składa się bezpośrednio przed podaniem, lepiej wcześniej ugotować glazurę balsamiczną. Ale zamiast tego możesz użyć gotowego zakupionego sosu.

    Z czego gotować:

    • miękka mozzarella – 150 g;
    • duże pomidory – dwie sztuki;
    • ocet balsamiczny – jedna szklanka;
    • miód – ćwierć szklanki;
    • zielone liście bazylii – według własnego uznania;
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Do rondla wlać ocet i miód, zagotować, następnie zmniejszyć ogień. Gotuj ciągle mieszając przez 15 minut.
  • Gdy sos zmniejszy się i zgęstnieje, wyłącz ogień i ostudź całkowicie.
  • Pokrój pomidory i mozzarellę w plastry, ułóż na półmisku.
  • Posyp listkami bazylii.
  • Sałatkę posyp olejem, narysuj dużą „kratkę” polewą balsamiczną.
  • Przechowuj domowy lukier w lodówce, w dobrze zamkniętym szklanym pojemniku.

    Wariant z kaparami

    Opis. Zielone kapary sprawią, że sałatka Caprese z pomidorami będzie bardziej interesująca. Jednocześnie klasyczna kolorystyka pozostanie niezmieniona. Dzięki kaparom będzie można podkreślić słodycz pozostałych składników sałatki. W sałatce lepiej użyć kwiatów kaparów niż gotowego z nich makaronu.

    Z czego gotować:

    • miękka mozzarella – 200 g;
    • pomidory – cztery sztuki;
    • liście bazylii – jeden pęczek;
    • marynowane kapary – jedna łyżka stołowa.
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania;
    • przyprawy – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry.
  • Ułóż je na talerzu, na przemian z bazylią.
  • Drobno posiekaj kapary, posyp sałatkę
  • Gotowe danie doprawić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, w razie potrzeby – grubą solą.
  • ubrana w pesto

    Opis. Nie mniej smaczna będzie sałatka Caprese z sosem pesto, której kolor również nie zaprzecza tradycyjnemu połączeniu odcieni. Sos doda smaku potrawie, urozmaici zwykły smak. Aby sałatka była szybsza, możesz użyć gotowego sosu pesto.

    Z czego gotować:

    • mozzarella z pełnego mleka – 200 g;
    • pomidory mielone – cztery sztuki;
    • tarty parmezan – jedna łyżka stołowa;
    • orzeszki pinii – jedna łyżka stołowa;
    • bazylia mała zielona – pęczek średniej wielkości;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania;
    • przyprawy – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Na domowe pesto wrzuć do blendera orzeszki pinii, czosnek i parmezan. Dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek, liście bazylii od dwóch do trzech łodyżek. Zmiel wszystko na pastę.
  • Mozzarellę i pomidory pokroić w równe plastry, ułożyć na półmisku.
  • Całe liście bazylii posypać na wierzchu, doprawić oliwą, sosem.
  • Sól dla smaku.
  • Sałatka Z Serem I Pomidorami

    Gotowanie na stół w formie bufetu

    Opis. Bardzo wygodne jest podawanie sałatki na szaszłykach. Można je po prostu ułożyć na naczyniu w formie szaszłyków lub położyć na chrupiącej podstawie z grzankami. Taka przystawka jest szybko przygotowywana, wygląda spektakularnie na talerzu.

    Z czego gotować:

    • małe kulki mozzarelli – dziesięć sztuk;
    • pomidorki koktajlowe (czerwone) – dziesięć sztuk;
    • zielone liście bazylii – dziesięć sztuk;
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania;
    • przyprawy – według własnego uznania.

    Instrukcja krok po kroku

  • Poklep ser ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar solanki.
  • Wiśnię umyć, przekroić na pół.
  • Umyj i osusz liście.
  • Na szpikulcu nawlecz produkty w następującej kolejności: pół pomidora, kulka mozzarelli, liść bazylii, druga połowa wiśni.
  • Gotowe szaszłyki dopraw oliwą, suchym oregano i solą.
  • Możesz nawlec produkty na szaszłyki w dowolnej kolejności. Wszystko zależy od wielkości produktów, pożądanej wielkości porcji, a także wyobraźni szefa kuchni.

    Jeszcze zdrowsze z rukolą

    Opis. Czasami bazylia w naczyniu jest zastępowana innymi ziołami. Bardzo popularny przepis na sałatkę Caprese z rukolą. Uwielbiana przez wielu roślina sałatowa sprawi, że kompozycja będzie jeszcze zdrowsza.

    Z czego gotować:

    • rukola – pęczek średniej wielkości;
    • świeża mozzarella – 150 g;
    • pomidory „Krem” – cztery sztuki;
    • nasiona sezamu – jedna łyżeczka;
    • sos balsamiczny – jedna łyżka stołowa.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pokrój pomidory i mozzarellę na okrągłe plastry.
  • Zdemontuj rukolę ręcznie.
  • Wszystko wymieszaj, włóż do salaterki.
  • Dopraw sosem, posyp sezamem.
  • Zamiast sosu balsamicznego możesz użyć oliwy z oliwek, soku z cytryny lub octu balsamicznego.

    składniki sałatki caprese

    Z pieczonymi burakami

    Opis. Inną alternatywą dla klasycznego przepisu jest sałatka z buraków. To warzywo korzeniowe doda dyskretnej słodyczy do zwykłego smaku. Danie jest szczególnie istotne w zimnych porach roku, kiedy wybór pomidorów ogranicza się do odmian szklarniowych.

    Z czego gotować:

    • ser mozzarella – 150 g;
    • zielona bazylia – mała pęczek;
    • buraki – jeden kawałek;
    • pomidory – dwie sztuki;
    • suchy tymianek;
    • ocet balsamiczny;
    • oliwa z oliwek – według własnego uznania;
    • przyprawy – według własnego gustu.

    Instrukcja krok po kroku

  • Umyj buraki, wyczyść. Posyp tymiankiem i zawiń w folię.
  • Piecz w piekarniku, aż będzie gotowy. Potem fajnie.
  • Warzywa i ser pokrój w równe plastry.
  • Ułóż na płaskim talerzu, naprzemiennie między sobą.
  • Ułóż liście bazylii losowo między innymi składnikami.
  • Dodaj oliwę z oliwek wymieszaną z octem balsamicznym.
  • Aby buraki nie zmieniały koloru innych produktów, przed dodaniem do sałatki należy je nasmarować olejem roślinnym.

    Nie musisz obawiać się trudności w gotowaniu, ponieważ przepis na sałatkę Caprese krok po kroku jest dość wszechstronny. Możesz wybrać opcję obfitą lub dietetyczną, nieznacznie zmienić skład produktów. Danie polecane jako przystawka, dodatek do mięsa, przekąska między obiadem a kolacją.

    Inne przepisy na sałatki

    Śledź forshmak
    Lavash z paluszkami krabowymi
    Omlet z pomidorami i szynką
    Sushi Philadelphia
    Pasztet z wątroby

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author