Sałatka „Czułość”: przepis na ptysie, plastry, z kurczakiem, szynką, ogórkiem, pieczarkami, owocami morza i dietą bez majonezu

Klasyczny przepis na sałatkę „Czułość”, czyli niekończące się eksperymenty kulinarne na podstawie „Cezara”

Trudno powiedzieć, jak prawidłowo przygotować sałatkę Tenderness. W tej chwili pod tą nazwą kryje się ponad 100 przepisów. Różnią się technologią przygotowania, zestawem produktów i wyglądem. Ale jest coś, co ich łączy. Ma miękki i nienarzucający się smak oraz przyjemną delikatną konsystencję. Tym samym pod spektakularną i kuszącą nazwą „Czułość” możesz zaprezentować najbardziej nieoczekiwaną kombinację swoich ulubionych produktów.

Przepisy na sałatki „Czułość”: plastry …

Najłatwiejszym sposobem przygotowania sałatki jest posiekanie i wymieszanie wybranych produktów. Dzięki tej technologii składniki nasycają się wzajemnie aromatami, łącząc się w jasną symfonię smaków.

Z jajecznicą

Osobliwości. Omlet jest postrzegany jako samodzielne danie. Tym ciekawiej jest spróbować go w ramach sałatki. Przepis krok po kroku na sałatkę Tenderness z kurczakiem i zwiewnymi naleśnikami jajecznymi jest niezwykle łatwy do naśladowania.

Będziesz potrzebować:

  • cała gotowana pierś z kurczaka;
  • pięć jaj kurzych;
  • duża cebula;
  • 100 g startego twardego sera;
  • cztery do pięciu łyżek majonezu;
  • sól i przyprawy do wyboru.

Gotowanie

  • Pokrój kurczaka w kostkę lub ręcznie rozłóż na włókna.
  • Drobno posiekaj cebulę.
  • Jajka ubić trzepaczką, posolić i doprawić do smaku i usmażyć dwa lub trzy cienkie naleśniki na oleju roślinnym.
  • Gdy omlet ostygnie, pokrój go w paski.
  • Wymieszać kurczaka, cebulę i jajecznicę, doprawić majonezem.
  • Sałatkę ułożyć w stos na wspólnym naczyniu lub w porcjach i obficie posypać startym serem.
  • Jeśli chcesz, aby smak sałatki był jak najbardziej miękki i delikatny, namocz cebulę we wrzącej wodzie na dziesięć minut przed dodaniem jej do naczynia. Dzięki temu zniknie nadmiar goryczy.

    Z wędzoną kiełbasą

    Osobliwości. Ta sałatka jest bardziej codzienna niż świąteczna. Z prostego zestawu produktów, które prawie zawsze znajdują się w lodówce, możesz zbudować pyszny obiad, gdy nie ma czasu ani energii na ugotowanie pełnowartościowego dania.

    Będziesz potrzebować:

    • jedna trzecia główki kapusty;
    • 200 g wędzonej kiełbasy;
    • dwa duże pomidory;
    • trzy ząbki czosnku;
    • pół szklanki majonezu;
    • sól i świeża pietruszka do wyboru.

    Gotowanie

  • Kapustę białą posiekać, posolić i lekko rozgnieść rękoma lub ubić drewnianym tłuczkiem.
  • Kiełbasę i pomidory pokroić w podłużne paski.
  • Posiekaj warzywa.
  • Wyciśnij czosnek i wymieszaj z majonezem.
  • Połącz wszystkie składniki i dopraw powstałym sosem.
  • Z szynką

    Osobliwości. Jeśli chcesz udekorować świąteczny stół jasnym daniem błyskawicznym, spróbuj zrobić sałatkę Tenderness z szynką. Składnik mięsny nada potrawie bogaty aromat, warzywa – soczystość, a roztopiony ser – delikatną i gęstą konsystencję.

    Będziesz potrzebować:

    • 200 g szynki;
    • dwa sery topione;
    • świeży ogórek;
    • dwa gotowane jajka kurze;
    • pół puszki groszku konserwowego;
    • szklanka majonezu.

    Gotowanie

  • Szynkę, ogórek i jajka pokroić w kostkę.
  • Ruszt serowy na grubej tarce.
  • Wymieszaj wszystkie produkty i dopraw majonezem.
  • Aby konsystencja sałatki była bardziej jednolita i delikatna, zamień starty ser i żółtka w sos. Wystarczy połączyć te produkty z majonezem i ubić blenderem.

    z ananasem

    Osobliwości. W słonych potrawach słodki ananas zwykle łączy się z soczystą wieprzowiną, delikatnym kurczakiem lub pachnącą szynką. Ale sądząc po recenzjach hostess, ten egzotyczny owoc doskonale współgra z rybami. Ta cecha może być wykorzystana do przygotowania delikatnej tropikalnej sałatki.

    Będziesz potrzebować:

    • puszka konserwowego tuńczyka;
    • cztery krążki ananasa w puszkach;
    • dziesięć oliwek;
    • trzy łyżki ugotowanego ryżu;
    • majonez;
    • liście sałaty.

    Gotowanie

  • Rozgnieć rybę w puszkach widelcem.
  • Drobno posiekaj ananasy.
  • Każdą oliwkę podzielić wzdłuż na cztery części.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Ułóż liście sałaty na półmisku i ułóż na nich danie w zgrabny stos.
  • z bananem

    Osobliwości. Banany tradycyjnie dołączane są do deserów. Ale zakres owoców o gładkiej, delikatnej konsystencji i jasnym smaku jest znacznie szerszy. Okazuje się, że dobrze komponuje się z ostrymi paluszkami krabowymi i pikantnymi piklami.

    Będziesz potrzebować:

    • dwa banany;
    • 200 g paluszków krabowych;
    • puszka kukurydzy w puszkach;
    • 200 g twardego tartego sera;
    • trzy gotowane jajka;
    • duża cebula;
    • kilka pikli;
    • trzy ząbki czosnku;
    • szklanka majonezu.

    Gotowanie

  • Zmiel wszystkie składniki.
  • Wymieszaj wyciśnięty czosnek z majonezem.
  • Połącz wszystkie produkty.
  • Jeśli nie zamierzasz od razu podawać sałatki na stole, nie spiesz się, aby dodać majonez. Wprowadź go do potrawy bezpośrednio przed użyciem, w przeciwnym razie banan przeniesie do sosu niepotrzebną słodycz.

    Z wątrobą

    Osobliwości. Wątróbka drobiowa to pachnący i całkowicie samowystarczalny produkt. Jej jasny smak i miękka konsystencja są w pełni zgodne z nazwą dania. Pozostaje tylko uzupełnić obraz słodkimi burakami i neutralną fasolą.

    Będziesz potrzebować:

    • 300 g gotowanej wątróbki drobiowej;
    • 150 g gotowanej białej fasoli;
    • średniej wielkości gotowane buraki;
    • trzy ząbki czosnku;
    • majonez.

    Gotowanie

  • Pokrój wątrobę.
  • Zetrzyj buraki na grubej tarce.
  • Wymieszaj majonez z wyciśniętym lub startym czosnkiem.
  • Połącz wszystkie produkty.
  • … i opcje zaciągania

    Sałatki francuskie wyróżnia nie tylko atrakcyjny wygląd, ale także specyficzna konsystencja. Dzięki temu, że produkty nie są ze sobą mieszane, każdy z nich zachowuje swoją indywidualność.

    Z grzybami

    Osobliwości. Przepis na sałatkę francuską „Czułość” z grzybami różni się nieco od zwykłego. W przeciwieństwie do innych podobnych naczyń, każda warstwa tutaj składa się nie z jednego, ale z dwóch składników. Dzięki temu smaki znanych produktów grają w zupełnie nowy sposób.

    Będziesz potrzebować:

    • cała gotowana pierś z kurczaka;
    • 150 g pieczarek marynowanych;
    • trzy gotowane jajka kurze;
    • 100 g startego twardego sera;
    • Średnia cebula;
    • majonez.

    Warstwy

  • Siekany kurczak, starte żółtka, majonez.
  • Posiekane pieczarki i białka jajek.
  • Posiekana cebula.
  • Siekany kurczak, starte żółtka, majonez.
  • Posiekane pieczarki i białka jajek.
  • Majonez.
  • Tarty ser.
  • Aby zademonstrować piękną warstwową strukturę dania, ugotuj je w przezroczystej salaterce. Możesz również użyć specjalnego pierścienia do formowania.

    Z ogórkiem i suszonymi śliwkami

    Osobliwości. Przepis na sałatkę Tenderness z ogórkiem i śliwkami jest lekki i świeży dzięki obecności w kompozycji świeżych soczystych warzyw i słodkich suszonych owoców. A filet z kurczaka i orzechy nadają potrawie niezbędną sytość i gęstość. Jeśli nieznacznie zmienisz przepis na sałatkę Tenderness i ugotujesz ją bez majonezu, ale np. z jogurtem, otrzymasz doskonałe danie dietetyczne.

    Będziesz potrzebować:

    • cała gotowana pierś z kurczaka;
    • garść suszonych śliwek;
    • duży świeży ogórek;
    • dwa gotowane jajka;
    • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich;
    • majonez.

    Warstwy

  • Pokrojony w kostkę kurczak.
  • Majonez.
  • Posiekane śliwki.
  • Majonez.
  • Orzechy.
  • Posiekane białka jaj.
  • Majonez.
  • Posiekany ogórek.
  • Majonez.
  • Tarte żółtka.
  • Jeśli wybrałeś dla siebie przepis na sałatkę Tenderness ze śliwkami, namocz suszone owoce we wrzącej wodzie przez kwadrans. Jest to konieczne, aby nadać im miękkość.

    Sałatka z bliska

    Z paluszkami krabowymi

    Osobliwości. Ten przepis jest podobny do zasady robienia sałatki Mimosa. Tylko zamiast konserw rybnych wkładają paluszki krabowe. Danie jest delikatniejsze zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji.

    Będziesz potrzebować:

    • cztery średniej wielkości ziemniaki gotowane;
    • duże gotowane marchewki;
    • pięć gotowanych jajek;
    • 200 g paluszków krabowych;
    • majonez.

    Warstwy

  • Rozdrobnione ziemniaki.
  • Majonez.
  • Paluszki krabowe, pokrojone w poprzek.
  • Majonez.
  • Tarte białka jaj.
  • Majonez.
  • Rozdrobnione ziemniaki.
  • Majonez.
  • Rozdrobniona marchewka.
  • Tarte żółtka.
  • Dwie ostatnie warstwy powinny pokrywać nie tylko wierzch, ale także boki sałaty. W rezultacie danie będzie wyglądać jak ciasto.

    Z owocami morza i jabłkiem

    Osobliwości. Większość ludzi ma negatywny stosunek do połączenia słonego i słodkiego. Ale kiedy zdecydujesz się poeksperymentować, nie możesz już odmawiać sobie możliwości ponownego odczucia tej eksplozji smaków. Jedną z udanych kombinacji słodko-słonych jest jabłko i owoce morza.

    Będziesz potrzebować:

    • puszka kałamarnicy w puszkach;
    • 100 g gotowanej krewetki;
    • 100 g startego twardego sera;
    • trzy gotowane jajka;
    • duże jabłko;
    • majonez.

    Warstwy

  • Rozdrobnione kalmary.
  • Majonez.
  • Krewetki.
  • Majonez.
  • Jajka tarte.
  • Majonez.
  • Tarte jabłko.
  • Majonez.
  • Ser.
  • Aby jabłko nie brązowieło, posyp je sokiem z cytryny. Ponadto nada sałatce dodatkowej kwaskowatości, która doskonale współgra z owocami morza.

    Według jednej wersji klasyczny przepis na sałatkę Tenderness to nic innego jak słynny na całym świecie Cezar. Połączenie miękkiego kurczaka z rozpływającymi się w ustach nieważkimi grzankami wywołało właśnie takie skojarzenia. Stopniowo uzupełniając danie o nowe składniki, zastępując niektóre produkty innymi, gospodynie zmieniły podręcznikową potrawę nie do poznania, tworząc setki jej wariacji. Możesz ugotować jeden z nich lub stworzyć własną unikalną „Czułość”.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka lodowa
    Sałatka z kurczakiem z
    ananasami Sałatka Stolichniy Sałatki z wołowiną
    i wątróbką drobiową
    Klasyczna sałatka z kurczakiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author