Sałatka „Delight”: klasyczny przepis z koreańską marchewką i opcjami z wędzonym kurczakiem, pomarańczami, grzybami

Przepis na sałatkę „Rozkosz” i przy jakiej kombinacji produktów zamieni się w „Orgazm”

„Rozkosz” jest znany wśród gospodyń domowych, więc istnieje wiele możliwości jego przygotowania. Korzystając z podstawowych produktów i kierując się podstawowymi technologiami, możesz z łatwością zamienić standardowe danie w kulinarne arcydzieło. Eksperymentowanie ze składnikami nie jest zabronione.

Co wziąć pod uwagę, aby było smaczniej

W nieskromnych firmach sałatka nosi intrygującą nazwę „Orgazm”, co już samo w sobie wskazuje na pikantny smak potrawy. Szefowie kuchni dzielą się czterema wskazówkami, które pomogą zaostrzyć apetyt i zwiększyć przyjemność z degustacji.

  • Okres pełnienia obowiązków. Udekoruj sałatki warstwowe tuż przed podaniem, aby miały reprezentacyjny wygląd. A jeśli jest przygotowany wcześniej, nie zdejmuj pierścienia do serwowania przed podaniem.
  • Marchewka. W sałatkach z koreańską marchewką uważaj na przyprawy, bo jest ich tak dużo w pikantnej przystawce. Nie zapomnij też pokroić marchewki na małe kawałki. Dzięki temu nie zakłóci ogólnego wyglądu sałatki i można ją bez problemu zabrać za pomocą sztućców.
  • Tankowanie. Jeśli do sałatki dodasz majonez, spuść płyn z koreańskiej marchewki. Jeśli w przepisie nie ma majonezu, nie powinno pojawić się pytanie, co doprawić: pikantna marynata z łatwością zastąpi dressing.
  • Sól. Przypadkowo solone danie? Dodaj do niego świeży ogórek lub ugotowane jajko. Wchłoną nadmiar soli, nie naruszając harmonii smaku.
  • Przepis na sałatkę „Rozkosz”: 9 opcji

    Zastanawiasz się, jak zaskoczyć gości podczas świątecznej uczty? Po prostu wybierz jedną z dziewięciu opcji dla smakoszy o nazwie „Orgazm” lub Ekstaza, gotuj według przepisu krok po kroku.

    Klasyczny

    Osobliwości. Klasyczna wersja przygotowania obfitego i świątecznego dania. Sałatka „Vostorg” z koreańską marchewką ułożona jest warstwami, ma doskonały smak, apetyczny wygląd i urzekający aromat.

    Z czego to się składa:

    • filet z kurczaka – 400 g;
    • boczniaki – 350 g;
    • marchewka po koreańsku – 250 g;
    • ogórki – dwie sztuki;
    • majonez – 200 g.

    Procedura

  • Usuń skórę z piersi, gotuj do miękkości. Następnie drobno posiekaj mięso.
  • Boczniaki i cebulę posiekać, podsmażyć w rondlu do miękkości.
  • Pokrój ogórki w paski.
  • Weź płaską płytę, posmaruj jej spód majonezem – to pierwsza warstwa.
  • Umieść smażenie w drugiej warstwie, nałóż cienką siatkę majonezu.
  • Połóż pierś na pieczarkach, ponownie dopraw.
  • Zrób czwartą warstwę marchewki po koreańsku, połóż na niej świeży ogórek.
  • Delikatnie posmaruj wierzch sałatki majonezem, wklep łyżką, aby składniki leżały równomiernie.
  • Aby uzyskać bardziej efektowną prezentację, ułóż sałatkę Orgasm (lub Delight) w osobnych porcjach misek.

    Z wędzonym kurczakiem

    Osobliwości. Ostra sałatka „Vostorg” z wędzonym kurczakiem ma lekki posmak dymu. Soczysty i jasny ozdobi świąteczny stół, stanie się przyjemną odmianą wśród klasycznych potraw. Wędzone mięso na sałatkę powinno mieć soczysty wygląd, mieć czerwonawy kolor. Skórę z kurczaka należy usunąć, ponieważ podczas wędzenia kumuluje się w nim substancje rakotwórcze.

    Z czego to się składa:

    • kurczak wędzony – 400 g;
    • jajka na twardo – trzy sztuki;
    • kukurydza – puszka;
    • ser twardy – 150 g;
    • pomidory – trzy sztuki;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • majonez – 150 g.

    Procedura

  • Posiekaj wędzone mięso.
  • Pokrój pomidory w kostkę.
  • Zmiel jajka i ser na drobnej tarce.
  • Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem.
  • Składniki są gotowe, ułóż warstwy w ten sposób: wędzony kurczak, kukurydza, pomidory, jajka, tarty ser. Wierzch udekoruj świeżymi ziołami.
  • z pomarańczą

    Osobliwości. „Atrakcją” tej sałatki jest połączenie słodko-kwaśnych owoców, pikantnej marchewki i kurczaka. Przepis na sałatkę „Guests’ Delight” z pomarańczą jest prosty i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Wierzch sałatki można udekorować pestkami orzecha włoskiego, dodadzą one potrawie smaku i lekkiej goryczki.

    Z czego to się składa:

    • filet z kurczaka – 400 g;
    • pomarańczowy – dwie sztuki;
    • jajko kurze – cztery kawałki;
    • marchewka po koreańsku – 300 g;
    • ser „rosyjski” – 150 g;
    • majonez – 150 g.

    Procedura

  • Filet z kurczaka zetrzyj z przyprawami, piecz pod folią w piekarniku przez 40 minut. Gdy ptak będzie gotowy, pokrój go w równe plasterki.
  • Za pomocą specjalnego pierścienia ułóż kurczaka w pierwszej warstwie naczynia. Nasmaruj tę i wszystkie kolejne warstwy niewielką ilością majonezu.
  • Odcedź płyn z koreańskiej marchewki, wyślij po kurczaka.
  • Pokrój pomarańcze w zgrabną kostkę, ułóż trzecią warstwę.
  • Ser „rosyjski” i jajka na twardo zetrzeć na grubej tarce w różnych pojemnikach.
  • Dodaj rozgniecione jajka w piątej warstwie.
  • Wszystkie składniki przykryć startym serem. Zdejmij pierścień do serwowania.
  • Z grzybami

    Osobliwości. Przepis na sałatkę „Rozkosz” z grzybami to świetna przekąska dla miłośników marynowanych grzybów. Ich lekko cierpki smak i przyjemny aromat będą dopełnieniem dania. Jeśli używasz świeżego ogórka, musisz ugotować sałatkę Delight w domu bezpośrednio przed podaniem. W przeciwnym razie warzywo zwilży składniki sokiem, zamieniając produkty w „owsiankę”.

    Z czego to się składa:

    • pierś z kurczaka – 450 g;
    • pieczarki marynowane – 400 g;
    • marchewka po koreańsku – 200 g;
    • ogórek – dwie sztuki;
    • majonez – 150 g;
    • zielenie – 30 g.

    Procedura

  • Z piersi kurczaka zdjąć skórę, zagotować z solą i cebulą. Następnie rozłóż mięso na włókna, wyślij na talerz. Smaruj majonezem.
  • Z marynowanych grzybów odcedź wodę, pokrój na połówki. Ułóż pieczarki w drugiej warstwie, dociśnij łyżką, aby leżały płasko. Tankować.
  • Pokrój ogórki w paski. Przykryj nimi warstwę grzybów. Ponownie nasmaruj majonezem.
  • Dokończ sałatkę koreańską marchewką. Jasny blat udekoruj zielenią i ciesz się smakiem.
  • Ze śliwkami jak na zdjęciu

    Osobliwości. Przepis na sałatkę „Delight” ze śliwkami nadaje intrygującej słodyczy smaku. Pieczone orzechy nadają potrawie pikantny smak. Ale najciekawszą rzeczą w kompozycji są delikatne naleśniki jajeczne. Spróbuj, nie będziesz w stanie zatrzymać się na jednej porcji.

    Z czego to się składa:

    • udko z kurczaka – 500 g;
    • jajko przepiórcze – sześć sztuk;
    • orzechy włoskie – 100 g;
    • suszone śliwki – 100 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • olej kukurydziany (może być roślinny) – do smażenia;
    • majonez – 200 g.

    Procedura

  • Uda gotować. Następnie schłodzić mięso, oddzielić je od kości, pokroić na małe kawałki.
  • Ubij jajka, sól. Podgrzej patelnię, wlej do niej trochę masy jajecznej. Smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony. W ten sposób zrób sześć naleśników jajecznych z kroplą oleju kukurydzianego.
  • Naleśniki pokrój w cienkie paski.
  • Dla miękkości suszone śliwki zalać wrzącą wodą przez 15 minut. Po namoczeniu drobno posiekaj suszone owoce.
  • Zmiel orzechy włoskie blenderem.
  • Przełóż ząbki czosnku przez prasę, dodaj do majonezu.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw.
  • Sałatka Rozkosz

    Z ananasami

    Osobliwości. Ta wersja przepisu łączy wołowy ozorek i miąższ ananasa, dzięki czemu jest wyjątkowo soczysty. A przygotowanie zajmie nie więcej niż 30 minut.

    Z czego to się składa:

    • język w puszkach – bank;
    • cebula marynowana – 200 g;
    • ananas – słoik;
    • jajko kurze – trzy kawałki;
    • marchewka po koreańsku – 200 g;
    • Ser Edamski – 150 g;
    • zielenie – 30 g;
    • majonez – 150 g.

    Procedura

  • Otwórz słoik z językiem, pokrój go w cienkie paski.
  • Jajka ugotować, posiekać.
  • Odcedź syrop z ananasa i pokrój w kostkę.
  • Zetrzyj ser Edam na grubej tarce.
  • Komponenty są gotowe. Ułóż starte jajka na płaskim naczyniu, posmaruj majonezem.
  • Połóż język na wierzchu cienką słomką. Tankować.
  • Kurczaka przykryć półpierścieniami marynowanej cebuli. Zastosuj siatkę majonezową.
  • Dodaj warstwę miąższu ananasa. Tankować.
  • Wykończ sałatkę warstwą startego sera.
  • Udekoruj gałązkami pietruszki i koperkiem. Połóż pozostałe plastry ananasa po bokach.
  • Aby przystawka była schludna i równomierna, do gotowania użyj specjalnego pierścienia do serwowania.

    Z wątrobą

    Osobliwości. Niedrogi, prosty i smaczny posiłek. Nadaje się na rodzinny obiad z członkami rodziny. A jasny kolor sałatki doda Ci otuchy podczas codziennego posiłku.

    Z czego to się składa:

    • wątróbka drobiowa – 400 g;
    • żarówka – jedna sztuka;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • ogórki kiszone – dwie sztuki;
    • jajko kurze – cztery kawałki;
    • grzyby – 300 g;
    • majonez – 150 g.

    Procedura

  • Wątróbkę pokroić w cienkie paski i poddusić.
  • Posiekaj marchewki, pieczarki i cebulę, smaż do miękkości.
  • Ogórki kiszone pokroić w paski.
  • Jajka ugotować, posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, dodać koreańską marchewkę i majonez.
  • Zamieszaj ponownie. W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami.
  • Z paluszkami krabowymi

    Osobliwości. Apetyczne i szybkie danie w przygotowaniu. Sałatkę wyróżnia pikantne połączenie ziaren kukurydzy i pikantnej koreańskiej marchewki.

    Z czego to się składa:

    • paluszki krabowe – 250 g;
    • jajko kurze – cztery kawałki;
    • marchewka po koreańsku – 200 g;
    • ogórek – dwie sztuki;
    • kukurydza – puszka;
    • majonez – 150 g.

    Procedura

  • Pokrój paluszki krabowe. Najpierw ciąć wzdłuż, a następnie drobno w poprzek. Półprodukt wsypać do salaterki
  • Jajka ugotować, obrać, pokroić w kostkę. Wyślij je po paluszki krabowe.
  • Świeże ogórki pokroić w cienkie paski, przelać do salaterki.
  • Wyślij koreańską marchewkę do innych składników, odprowadzając nadmiar płynu.
  • Otwórz słoik kukurydzy, odcedź marynatę, wsyp ziarna do salaterki.
  • Wymieszaj składniki, dodając majonez do smaku.
  • Klasyczna rozkosz sałatkowa

    z bakłażanem

    Osobliwości. Ta wersja sałatki jest inaczej nazywana „Summer Delight”. Lekki i smaczny, nie zostawi dodatkowych centymetrów w talii.

    Z czego to się składa:

    • bakłażan – dwa kawałki;
    • papryka bułgarska – dwie sztuki;
    • pomidorki koktajlowe – dziewięć sztuk;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • liście sałaty;
    • zieleń;
    • olej sezamowy – 30 g.

    Procedura

  • Pokrój bakłażana w kółko, umieść w misce z osoloną wodą na pół godziny. Ta sztuczka pomoże usunąć gorycz z warzyw.
  • Podczas moczenia bakłażana pokrój paprykę i pomidorki koktajlowe w dużą kostkę, a warzywa wyślij do miski sałatkowej.
  • Smażyć bakłażana, ostudzić, pokroić w kostkę.
  • Drobno posiekaj zioła i ząbki czosnku, oderwij liście sałaty. Wszystkie składniki wrzuć do miski z resztą.
  • Zawartość salaterki wymieszać, posolić, doprawić olejem sezamowym do smaku.
  • Chrupiące i pachnące grzanki podkreślają smak tej lekkiej przekąski. Posyp plastry bagietki ulubionymi przyprawami, opiekaj w piekarniku przez 15 minut i wymieszaj przed podaniem.

    Przepis na sałatkę Delight ma wiele odmian. Po opanowaniu podstawowych kroków jego przygotowania możesz przystąpić do eksperymentów w kuchni. Stwórz własne kulinarne arcydzieło, aby goście przy świątecznym stole mogli cieszyć się połączeniem smaków.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka panny młodej
    Sałatka z głuszca ziemniaczana
    Sałatka z tęczy
    Sałatka z rumianku
    Klasyczna sałatka Cezara

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author