Sałatka „Delikatna”: przepisy krok po kroku z kurczakiem, paluszkami krabowymi, szynką, serem, rybą i warzywami

Sałatka „Delikatna”: 6 przepisów, w których znane produkty „bawią się” w nowy sposób

Nie ma specjalnych zasad dotyczących podawania dania. Składniki układa się warstwami lub miesza. Każda gospodyni domowa ma swój klasyczny przepis na sałatkę „Delikatną”. W większości przypadków jest to mieszanka mięsa z kurczaka, świeżego ogórka, jajek, twardego sera, majonezu.

Z Chikenem

Opis. Przepis krok po kroku na sałatkę „Delikatna” z kurczakiem pozwala na połączenie głównego składnika nie tylko z warzywami, ale również z owocami. Na przykład, jeśli chcesz, możesz dodać ananasa, mandarynki, winogrona, kiwi i jabłko. Dodadzą tej samej „przewiewności” przekąsce.

Składniki:

  • pierś z kurczaka – 1 kg;
  • cztery jaja kurze;
  • ser (dowolny twardy) – 100 g;
  • jeden świeży ogórek;
  • jedna żarówka;
  • majonez;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Pokrój w drobną kostkę lub rozerwij ugotowane mięso na krótkie włókna.
  • Drobno posiekaj cebulę. Jeśli jest gorzki, przed użyciem marynować w occie lub zalać wrzątkiem.
  • Trzy duże ogórki i serek oraz małe jajka.
  • Ułóż produkty warstwami (mięso, ogórek, półpierścienie lub kostki cebuli, jajka, ser), doprawiając sosem.
  • W projekcie wykorzystujemy krążki z pomidorów lub czerwonej papryki. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

    Z szynką

    Opis. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji, tego dania nie trzeba doprawiać majonezem. Decydując się na przygotowanie sałatki „Delikatna” z szynką, koniecznie musisz przygotować specjalny sos. To ona nadaje przystawce oryginalny smak. Jeśli nie ma szynki, zastępujemy ją kiełbasą.

    Składniki:

    • szynka – 300 g;
    • cztery świeże ogórki;
    • cztery jajka;
    • ser twardy – 200 g;
    • liście sałaty – 300 g;
    • dwie papryki;
    • cztery łyżki octu winnego;
    • jedna łyżka musztardy francuskiej;
    • oliwa z oliwek – 130 ml;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Paprykę, szynkę, ogórki, jajka pokroić w paski.
  • Pocieramy ser, rozdzieramy rękoma liście sałaty.
  • Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny i musztardę.
  • Wymieszaj składniki, polej, dodaj przyprawy.
  • Pozostaw na dwie godziny na zimno, podawaj.
  • Z serem

    Opis. Do dania nadają się słodko-kwaśne odmiany jabłek. W większości przypadków przepis na sałatkę „Delikatną” z serem zawiera minimalną ilość produktów. Nie ma tu składników mięsnych, ale czasami mogą być obecne grzyby marynowane: pieczarki, grzyby.

    Składniki:

    • trzy jabłka;
    • jeden ząbek czosnku;
    • pięć łyżek majonezu;
    • dwie główki cebuli (lepiej wziąć słodkie);
    • trzy jajka;
    • przyprawy, zioła.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj cebulki.
  • Osobno trzy żółtka i białka.
  • Usuń skórkę z jabłka, wytnij rdzeń. Zmiel na dużej tarce.
  • Wykonujemy następujące obliczenia: cebula, wiewiórki, jabłka, tarty ser. Warstwy namoczyć majonezem czosnkowym, posypać przyprawami.
  • Wierzch posyp posiekanymi żółtkami, udekoruj ziołami.
  • Jeśli w naczyniu używane są grzyby, to warstwa z nimi jest pierwsza.

    Z paluszkami krabowymi

    Opis. Decydując się na przygotowanie sałatki „Delikatna” z paluszkami krabowymi, zaleca się ułożenie jej warstwami, powtarzając je dwukrotnie. Dla niego lepiej jest brać jabłka odmian słodko-kwaśnych lub kwaśnych.

    Składniki:

    • paluszki krabowe – 150 g;
    • jedna żarówka;
    • pięć jaj kurzych;
    • jeden ser topiony;
    • masło – 150 g;
    • jedno jabłko;
    • majonez – 300 g;
    • przyprawy;
    • zieleń.

    Gotowanie

  • Osobno trzy białka i żółtka, ser topiony, jabłko.
  • Zamroź paluszki krabowe i masło. W tej formie produkty łatwiej się rozcierają.
  • Jeśli cebula jest gorzka, najpierw ją marynujemy. Drobno siekamy.
  • Przystawkę robimy warstwami: białka, ser topiony, masło, cebula, paluszki krabowe, jabłko. Impregnujemy je siatką majonezową.
  • Tarte żółtko, gałązki pietruszki lub koperku bierzemy do dekoracji. Możesz dodać suszone śliwki bez pestek.

    Z rybą

    Opis. Przygotowanie „Delikatnej” sałatki rybnej w domu nie jest trudne, ponieważ można w niej użyć produktów marynowanych, konserwowych, a nawet wędzonych.

    Składniki:

    • jedna puszka konserw lub 300 g marynowanej/wędzonej ryby (łosoś różowy, łosoś);
    • trzy jaja kurze;
    • ser twardy – 200 g;
    • jedna żarówka;
    • pół kapusty pekińskiej;
    • dwa pomidory;
    • majonez;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Konserwy zagniatamy widelcem, czerwoną rybę siekamy nożem.
  • Drobno posiekaj kapustę pekińską.
  • Z gotowanych jajek pomidory pokroić w małe kwadraty.
  • Jeśli cebula jest gorzka, najpierw ją marynuj. Kroimy w kostkę.
  • Wymieszaj składniki, dopraw sosem, dodaj przyprawy.
  • Przed użyciem posyp startym serem, udekoruj gałązkami zieleni.
  • Zamiast ryb możesz wziąć wątrobę dorsza. Przed dodaniem do sałatki należy spuścić olej. Nie zaleca się wybierania przejrzałych pomidorów, ponieważ dają dużo soku.

    Sałatka z burakami w sekcji

    Z warzywami

    Opis. Charakterystyczną cechą tej opcji jest to, że danie może składać się z absolutnie dowolnych składników, które można znaleźć w kuchni i lodówce. Przepis na sałatkę warzywną „Delikatny” bez mięsa pozwala przygotować zdrową, niskokaloryczną przekąskę.

    Składniki:

    • dwa buraki;
    • trzy ziemniaki;
    • dwie marchewki;
    • dwa jajka;
    • trzy ząbki czosnku;
    • pół cebuli;
    • majonez – 100 g (można zastąpić jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu, kwaśną śmietaną z przyprawami);
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Ugotuj warzywa i jajka, zmiel na tarce.
  • Osobno zmiażdżyć czosnek.
  • Kolejność: ziemniaki, cebula, marchewka, burak, warstwy jaj. Namoczyć z majonezem czosnkowym.
  • Aby przystawka była dobrze nasączona, pozostaw ją na zimno na trzy godziny. Po warstwie buraków można dodać posiekane orzechy włoskie, co sprawi, że danie będzie bardziej pożywne.

    Wskazówki dotyczące notatek

    Proces gotowania zostanie znacznie uproszczony, jeśli zwrócisz uwagę na kilka prostych zasad:

    • naczynia – gotujemy i przechowujemy warzywa, owoce w szklanych naczyniach, ceramice (sałatka szybko się psuje w metalowych pojemnikach);
    • temperatura – nie mieszaj ciepłych składników z zimnymi, poczekaj, aż wszystkie produkty całkowicie ostygną;
    • „reanimacja” sałaty – jeśli liście sałaty straciły świeżość, to przed użyciem zanurzamy je w ciepłej wodzie z dodatkiem octu na 15 minut;
    • opcje sosów – w menu dietetycznym zamiast majonezu wypełniamy sałatkę gęstym niesłodzonym jogurtem;
    • gotowanie jajek – aby żółtko nie miało szarego obrzeża, włóż jajka do wrzącej wody nie dłużej niż pięć do siedmiu minut, a następnie trzymaj pod zimną bieżącą wodą, aż ostygną;
    • warzywa sezonowe – świeże ogórki w przepisie można zastąpić marynowanymi;
    • dodatkowy „składnik” – z kukurydzy w puszkach, marynowanych grzybów i podobnych produktów, koniecznie odsącz marynatę, solankę, olej.
    • warzywa z zamrażarki – nie rozmrażaj mrożonych warzyw przed gotowaniem, w przeciwnym razie staną się wodniste, nieapetyczne.

    Sałatka „Delikatna” nie jest „znudzona”. W końcu za każdym razem gra w nowy sposób. Najważniejsze, że nie boją się eksperymentów i „niezgodnych” kombinacji.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Sałatka Kaprys Męski
    Sałatka Królewska
    Sałatka Jeż
    Rozkosz i przemiana w Orgazm
    Sałatka Panna Młoda

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author