Sałatka „grecka”: klasyczny przepis na horiaticę z serem feta, serem i fetą +

Przepis na sałatkę „grecką”: przygotowanie „górala”, który podbił świat

Ogólnie rzecz biorąc, sałatka wiejska była zawsze przygotowywana z tego, co chłop miał w koszach. Jak nasz winegret. Uważa się, że skład klasycznej sałatki „greckiej” powstał kilka wieków temu. I jest tylko jeden szkopuł – pomidory. Dziś to rumiane warzywo jest uważane za prawie główny składnik dania. Tymczasem pomidor trafił do Grecji nie tak dawno temu. Europejczycy dowiedzieli się o tym po raz pierwszy w XVI wieku, a do Grecji pomidory dotarły na początku XVIII wieku.

Uprawa pomidorów w Grecji rozpoczęła się w 1825 roku. Początkowo to warzywo jadano jak jakiś przysmak. Wysłanie takiej wartości do miski rustykalnej sałatki nie wchodziło w rachubę. I dopiero z czasem, gdy Grecy nauczyli się uprawiać tę roślinę, pomidory wraz z ogórkami i cebulą znalazły się wśród składników tradycyjnej potrawy.

Pomidory przywieźli do Grecji mnisi katoliccy. Na początku XIX wieku jako ozdobną ozdobę stosowano owoce pomidora. Nie jedli pomidorów, ponieważ byli głęboko przekonani o ich truciźnie.

Historia Horiatiki: 2 wersje

Historycy wciąż spierają się o to, kiedy i jak pojawił się przepis na sałatkę „grecką”. Istnieją dwie główne wersje pochodzenia tego dania (nie licząc starożytnej).

Emigrant wrócił do domu ojca

Pewnego razu, na samym początku XX wieku, grecki emigrant, który od wielu lat nie był w domu, wrócił do swojej ojcowizny z Ameryki. Okazja była godna – ślub własnego siostrzeńca. Emigrant przejechał tysiące kilometrów z jedną tylko myślą: jak tylko dotrze do rodzinnej wsi, od razu skosztuje oliwek, papryki, świeżych ogórków i słodkiej cebuli – produktów, które zawsze były w domu ojca i których nie znajdziesz w Amerykańskie sklepy po południu z ogniem.

W drodze do domu bohater tej legendy strasznie bolał ząb. Siostra serdecznie powitała drogiego gościa i od razu zaczęła uśmierzać mu dokuczliwy ból wódką anyżową. Po spłukaniu ból zęba ustąpił, ale nie do końca. I dlatego, aby w końcu móc zasmakować smaku dzieciństwa, nasz bohater zaczął jeść warzywa nie do końca, ale najpierw posiekał je na wspólny talerz i położył na wierzchu ciężki kawałek świeżej fety. Siostra była zaskoczona, ale po obfitym doprawieniu sałatki oliwą z oliwek, sama tego spróbowała. Kulinarna improwizacja brata tak jej się spodobała, że ​​w dniu ślubu poczęstowała wszystkich, którzy przyszli, aby pogratulować nowożeńcom tej sałatki.

A w karczmie skrzypce cicho płaczą…

Druga wersja mówi, że przepis na „grecką” sałatkę z fetaxem pojawił się pod koniec XX wieku. Miało to miejsce podobno w ateńskiej tawernie, znajdującej się w historycznej i najstarszej części greckiej stolicy – na Place. Goście zwrócili się do właścicieli karczmy z prośbą o ugotowanie czegoś obfitego i orzeźwiającego. I podczas gdy uliczny muzyk piłował skrzypce, zachwycając gości potpourri odjazdowych melodii, gospodyni w mgnieniu oka pokroiła tradycyjne greckie warzywa i doprawiła je oliwą z oliwek i fetą.

Tak czy inaczej, ale dziś w słonecznej Grecji nie znajdziesz ani jednej tawerny czy restauracji, która nie miałaby w menu horiatiki.

Feta, ser, fetax, tofu…

Istnieje wiele odmian przepisów. Niektórzy sugerują nałożenie fety na warzywa w masywnym kawałku. Inni twierdzą, że główną atrakcję sałatki należy pokroić w kostkę. Jeszcze inni używają nawet sera feta, fetaxu lub tofu zamiast fety. Tabela pomoże ci zrozumieć różnorodność składników sera choriatiki.

Tabela – Feta i „substytuty fety”

Nazwa sera Definicja Kiedy złożyć wniosek
Feta – Grecki ser z mieszanki mleka owczego i koziego – Główny składnik klasycznego przepisu
Bryndża – Ser mleczny gotowany w solance – Główny składnik wersji „Russified”
Fetaksa – Domowy ser, charakteryzujący się jednorodną konsystencją – Budżetowy zamiennik fety
ser z tofu – twaróg fasolowy – Lean alternatywa dla fety

Co włożyć do sałatki, zależy od Ciebie. Ale feta to tradycyjna królowa tego zmieniającego świat dania. Pierwszy przepis na ser został odnotowany pod koniec XVI wieku i sprowadzał się do prostego algorytmu: pokrój zwykły ser na porcje i zalej niewielką ilością wody morskiej tak, aby pokryła powierzchnię nabiału. Potem pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących tego, kto ma prawo do produkcji sera i uważa się za jego autora. Na początku XXI wieku spór ten wygrała Grecja. Od tej pory tylko ona może nazywać siebie jedynym producentem fety na całym świecie.

Uważa się, że odpowiednio ugotowana feta po przecięciu nie pozostawi śladów na ostrzu noża. Ten test jest nadal używany do określania jakości sera.

Oliwki: zielone lub czarne

Tak się złożyło, że zielone owoce drzew oliwnych nazywamy oliwkami, a czarne – oliwkami. W rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze. Oczywiste jest, że zarówno oliwki, jak i oliwki to te same „jagody”, które dojrzewają na oliwce. Kolor owocu zależy od stopnia dojrzałości i odmiany drzewa. W zasadzie nie ma znaczenia, jaki kolor oliwki wybierzesz. Najważniejsze, że lubisz ich smak.

Gotowanie sałatki „greckiej” w domu bez oliwek nie jest tego warte. Ten składnik urozmaici i sprawi, że danie będzie zdrowsze. Owoce oliwki zawierają prawie 60% zdrowych tłuszczów i olejów. Są bardzo pożywne i doskonale zaspokajają uczucie głodu.

Lekarze nazywają oliwki jednym z najlepszych naturalnych „leków”, które zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.

Przepis na klasyczną grecką sałatkę

Osobliwość. Główną cechą Horiatiki jest to, że wszystkie składniki sałatki „greckiej” nie są miażdżone, ale siekane. W dawnych czasach warzywa te jedzono w całości. W tym cebula. Dziś są po prostu siekane na duże kawałki, aby składniki nie straciły swojego bezcennego soku.

Będziesz potrzebować:

  • pomidory – 0,5 kg;
  • duża papryka – trzy kawałki;
  • ogórek – 400 g;
  • szalotka lub czerwona cebula jałtańska – 200 g;
  • drylowane oliwki – słoik;
  • feta – 200 g;
  • oliwa z oliwek – sześć dużych łyżek;
  • sok z cytryny – trzy duże łyżki;
  • oregano, sól, pieprz – do smaku.

Kroki gotowania

  • Przede wszystkim przygotowujemy dressing, który zdaniem szefów kuchni powinien mieć czas na zaparzenie. Aby to zrobić, za pomocą trzepaczki wymieszaj oliwę z oliwek i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, po czym do kompozycji wprowadzamy oregano. Sól i pieprz.
  • Kroimy warzywa w najbardziej akceptowalny dla Ciebie sposób, ale zawsze duże.
  • Warzywa wysyłamy do salaterki, wlewamy dressing i dokładnie mieszamy.
  • Na wierzch kładziemy batonik fety, zakładając, że każdy weźmie dokładnie tyle sera, ile chce. I nie tyle losowo wpadam do jego talerza.
  • Posyp fetę resztą oregano. Posyp oliwkami na wierzchu. Podajemy na stole.
  • Jako alternatywny dressing możesz użyć mieszanki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. W tym celu do wskazanej ilości oleju dodaj jedną łyżkę octu i po dokładnym wymieszaniu od razu dopraw sałatkę.

    Nowoczesne „zrusyfikowane” opcje

    Dla naszych lokali klasyczny przepis na choriatikę to za mało kalorii. Dlatego możesz bezpiecznie ulepszyć danie, dodając do niego bardziej satysfakcjonujące składniki. Na przykład białe mięso z kurczaka lub owoce morza.

    Z gotowanym mięsem z kurczaka i grzankami

    Osobliwość. Sałatka z gotowanym mięsem z kurczaka może być bezpiecznie podawana jako danie główne. Nawet mężczyzna może mieć tego dość, a nie jak kruchy przedstawiciel płci pięknej. Jednak danie nadal pozostanie dietetyczne i zdrowe. Kurczak nie tylko sprawi, że przekąska będzie bardziej satysfakcjonująca, ale również wypełni ją niezbędnymi dla organizmu białkiem i pierwiastkami śladowymi (fosfor, wapń, potas, cynk).

    Będziesz potrzebować:

    • piersi z kurczaka – 400 g;
    • feta – jedno małe opakowanie;
    • krakersy z białego chleba – 50 g;
    • pomidorki koktajlowe – sześć sztuk;
    • ogórek – jedno medium;
    • papryka słodka – jedna duża;
    • marynowane oliwki – 20 sztuk;
    • cebula jałtańska – jedna głowa;
    • oregano – łyżka deserowa;
    • liście sałaty – dziesięć sztuk;
    • miód – łyżka deserowa;
    • oliwa z oliwek – pięć łyżek stołowych;
    • sól, pieprz, oregano, sok z cytryny – do smaku.

    Kroki gotowania

  • Ugotuj filet z kurczaka i pokrój go w plasterki. Nie kurczymy się.
  • Grubo posiekaj wszystkie składniki warzywne i wymieszaj z kurczakiem.
  • Ręcznie rozerwij liście sałaty.
  • Cebulę jałtańską kroimy w duże pierścienie lub półpierścienie.
  • Wszystkie przygotowane składniki mieszamy i doprawiamy mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu i przypraw. Dobrze wymieszać.
  • Posyp krakersami – i natychmiast potraktuj gości.
  • Grzanki w przepisie na sałatkę nie pojawiły się przypadkowo. Tradycyjnie danie podawano z grzankami z białego chleba, którymi „nasączano” pachnącą juszkę.

    Sałatka grecka z pomidorami

    Z krewetkami i serem

    Osobliwość. Przygotowanie „greckiej” sałatki z serem i krewetkami nie jest trudne. W przepisie tego autora nie ma zasadniczych zmian. Lekka konsystencja i pachnące krewetki są po prostu dodawane do tradycyjnego zestawu składników – całkowicie śródziemnomorskiego składnika. A feta została zastąpiona serem feta – dla nas gęstszym i bardziej znanym serem marynowanym.

    Będziesz potrzebować:

    • pomidory – 100 g;
    • papryka – 100 g;
    • ogórek – 100 g;
    • czerwona cebula – jedna głowa;
    • obrane małe krewetki – 200 g;
    • ser – 150 g;
    • oliwki – 100 g;
    • oliwa z oliwek, oregano, sok z cytryny – do dressingu.

    Kroki gotowania

  • Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i oregano, sosem sosem i pieprzem, odsuwamy na bok, żeby zdążył się zaparzyć.
  • Warzywa pokrój w średniej wielkości kostki.
  • Cebulę kroimy na ćwiartki krążków.
  • Bryndzę pokroić w drobną kostkę.
  • Usuń skorupki z krewetek i dodaj do miski.
  • Ubierz sałatkę i wymieszaj wszystkie składniki.
  • W recenzjach kucharze domowi zalecają używanie nie czerwonej, ale żółtej papryki. W żaden sposób nie wpłynie to na smak potrawy. Ale paleta kolorów naczynia stanie się jaśniejsza i bardziej kolorowa.

    sos jogurtowy

    Osobliwość. Jeśli chcesz udekorować grecką sałatkę czymś wyjątkowym i nie całkiem tradycyjnym, przygotuj dressing na bazie jogurtu. Czosnek nada sałatce pikantnego smaku, a baza jogurtowa doda świeżości. Nie wspominając o korzystnym wpływie na układ pokarmowy.

    Będziesz potrzebować:

    • jogurt bez wypełniaczy – pół szklanki;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • ocet jabłkowy – łyżka stołowa;
    • miód – łyżka deserowa;
    • sól i pieprz do smaku.

    Kroki gotowania

  • Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej.
  • Wciśnij do niego czosnek.
  • Wlej miksturę do jogurtu i dodaj tam ocet.
  • Dokładnie wymieszaj, sól, pieprz, trochę ubij – i wyślij sos jogurtowy do lodówki.
  • Dopraw danie tuż przed podaniem.
  • Sałatka grecka i kawałek sera

    Wskazówki od śródziemnomorskich gospodyń domowych

    Każda Greczynka ma swój sekret tradycyjnej sałatki. Istnieją jednak dobrze znane zasady jego przygotowania. Postępując zgodnie z pięcioma zaleceniami, z łatwością stworzysz danie „a la z greckiej tawerny”.

  • Ogórki bez skórki. Grecy uważają, że ogórek należy obrać przed wysłaniem go do sałatki. Dzięki temu konsystencja przekąski będzie bardziej miękka.
  • Tylko czerwona cebula. Jeśli łuk, jak wierzą Grecy, to jest wyłącznie czerwony. Bez szalotki? Weź słodką Jałtę jako godną alternatywę.
  • Chłodzenie przed podaniem. Idealnie sałatka powinna być co najmniej pół godziny w lodówce przed wysłaniem do stołu. Jeśli czasu jest mało, po prostu schłódź sos przed doprawieniem potrawy.
  • Chlebowy „materac”. Mieszkańcy Krety układają dno salaterki kromkami świeżego chleba. Po zjedzeniu całej sałatki na dnie zostaje chleb nasączony sokiem – przysmak dla koneserów.
  • Różowy ocet zamiast cytryny. Gdyby w domu nie było cytryny, ten składnik można bezpiecznie zastąpić octem winogronowym. Tylko różowy, nie biały.
  • Olbrzymia porcja Horiatiki została ugotowana na greckiej wyspie Krecie. Mieszkańcy Ierapetry, najbardziej wysuniętego na południe greckiego miasta, potrzebowali 70 centów pomidorów, 30 centów ogórków, 0,5 tony masła i 800 kg sera, aby zostać absolutnymi mistrzami w tym przedsięwzięciu i dostać się do Księgi Rekordów Guinnessa.

    Nieskomplikowany i prosty przepis na sałatkę „grecką” sprawia, że ​​danie to jest absolutnym hitem zarówno na świątecznych, jak i codziennych stołach. Przekąska uosabia rzadką kombinację korzyści zdrowotnych, wartości odżywczych i doskonałego smaku, która jest aktualna o każdej porze roku. Pomidory nasycają rustykalną sałatkę witaminą C i zamieniają ją w gastronomiczny „magazyn” przeciwutleniaczy. Dlatego horiatiki to pozycja obowiązkowa dla smakoszy, którym zależy na zdrowiu i nie jest obojętny stan swojego ciała.

    : „Sekret tkwi w prostocie”

    „Sekret sałatki greckiej” polega na tym, że nie zawiera kukurydzy, paluszków krabowych, ani nawet majonezu Calvet, choć to oczywiście może wydawać się dziwne i niejadalne. To tylko ogórki, pomidory, oliwki, feta, oliwa z oliwek i posypane tym oregano.

    Anonimowy, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/2846273/

    Mój mąż też nie był zadowolony z sałatki greckiej, nie jadł, tam też zaczęłam dodawać do niego kurczaka, tylko nie osobno, ale w kawałkach, a powiem, że ta sałatka się nie zepsuła w ogóle, a nawet nadał mu nowy smak. Teraz w naszym domu mamy sałatkę grecką dla kobiet i sałatkę grecką dla mężczyzn.

    Irina, http://www.arabio.ru/recept/salat/greece.htm

    A u nas inaczej przyrządzają: siekaną sałatę (mamy rzymską, ale można użyć dowolnego innego) polaną włoskim dressingiem (można użyć tylko oliwy), na wierzchu ogórek (w ćwiartkach po 3 mm), czerwony dzwonek papryka (słoma), czerwona cebula (półpierścienie), ser feta (pokrojony w kostkę), połóż 3 plastry pomidora, 2 stosy posiekanych oliwek i 2 oliwki na brzegach talerza. jeśli mówimy o gramach, to jedna porcja to 15 g czerwonej cebuli, 30 g ogórków, 70 g sałaty, 10 g pieprzu, 30 ml dressingu, 30 g fety

    Katia, https://gotovim-doma.ru/recipe/156-salat-grecheskii

    Inne przepisy na sałatki

    Suszone pomidory Przepis na
    klasyczny sos Cezar
    Sos Teriyaki
    Jak gotować
    sałatki z wołowiny i czerwonej ryby

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author