Ogólnie rzecz biorąc, sałatka wiejska była zawsze przygotowywana z tego, co chłop miał w koszach. Jak nasz winegret. Uważa się, że skład klasycznej sałatki „greckiej” powstał kilka wieków temu. I jest tylko jeden szkopuł – pomidory. Dziś to rumiane warzywo jest uważane za prawie główny składnik dania. Tymczasem pomidor trafił do Grecji nie tak dawno temu. Europejczycy dowiedzieli się o tym po raz pierwszy w XVI wieku, a do Grecji pomidory dotarły na początku XVIII wieku.
Uprawa pomidorów w Grecji rozpoczęła się w 1825 roku. Początkowo to warzywo jadano jak jakiś przysmak. Wysłanie takiej wartości do miski rustykalnej sałatki nie wchodziło w rachubę. I dopiero z czasem, gdy Grecy nauczyli się uprawiać tę roślinę, pomidory wraz z ogórkami i cebulą znalazły się wśród składników tradycyjnej potrawy.
Pomidory przywieźli do Grecji mnisi katoliccy. Na początku XIX wieku jako ozdobną ozdobę stosowano owoce pomidora. Nie jedli pomidorów, ponieważ byli głęboko przekonani o ich truciźnie.
Historia Horiatiki: 2 wersje
Historycy wciąż spierają się o to, kiedy i jak pojawił się przepis na sałatkę „grecką”. Istnieją dwie główne wersje pochodzenia tego dania (nie licząc starożytnej).
Emigrant wrócił do domu ojca
Pewnego razu, na samym początku XX wieku, grecki emigrant, który od wielu lat nie był w domu, wrócił do swojej ojcowizny z Ameryki. Okazja była godna – ślub własnego siostrzeńca. Emigrant przejechał tysiące kilometrów z jedną tylko myślą: jak tylko dotrze do rodzinnej wsi, od razu skosztuje oliwek, papryki, świeżych ogórków i słodkiej cebuli – produktów, które zawsze były w domu ojca i których nie znajdziesz w Amerykańskie sklepy po południu z ogniem.
W drodze do domu bohater tej legendy strasznie bolał ząb. Siostra serdecznie powitała drogiego gościa i od razu zaczęła uśmierzać mu dokuczliwy ból wódką anyżową. Po spłukaniu ból zęba ustąpił, ale nie do końca. I dlatego, aby w końcu móc zasmakować smaku dzieciństwa, nasz bohater zaczął jeść warzywa nie do końca, ale najpierw posiekał je na wspólny talerz i położył na wierzchu ciężki kawałek świeżej fety. Siostra była zaskoczona, ale po obfitym doprawieniu sałatki oliwą z oliwek, sama tego spróbowała. Kulinarna improwizacja brata tak jej się spodobała, że w dniu ślubu poczęstowała wszystkich, którzy przyszli, aby pogratulować nowożeńcom tej sałatki.
A w karczmie skrzypce cicho płaczą…
Druga wersja mówi, że przepis na „grecką” sałatkę z fetaxem pojawił się pod koniec XX wieku. Miało to miejsce podobno w ateńskiej tawernie, znajdującej się w historycznej i najstarszej części greckiej stolicy – na Place. Goście zwrócili się do właścicieli karczmy z prośbą o ugotowanie czegoś obfitego i orzeźwiającego. I podczas gdy uliczny muzyk piłował skrzypce, zachwycając gości potpourri odjazdowych melodii, gospodyni w mgnieniu oka pokroiła tradycyjne greckie warzywa i doprawiła je oliwą z oliwek i fetą.
Tak czy inaczej, ale dziś w słonecznej Grecji nie znajdziesz ani jednej tawerny czy restauracji, która nie miałaby w menu horiatiki.
Feta, ser, fetax, tofu…
Istnieje wiele odmian przepisów. Niektórzy sugerują nałożenie fety na warzywa w masywnym kawałku. Inni twierdzą, że główną atrakcję sałatki należy pokroić w kostkę. Jeszcze inni używają nawet sera feta, fetaxu lub tofu zamiast fety. Tabela pomoże ci zrozumieć różnorodność składników sera choriatiki.
Tabela – Feta i „substytuty fety”
Nazwa sera | Definicja | Kiedy złożyć wniosek |
---|---|---|
Feta | – Grecki ser z mieszanki mleka owczego i koziego | – Główny składnik klasycznego przepisu |
Bryndża | – Ser mleczny gotowany w solance | – Główny składnik wersji „Russified” |
Fetaksa | – Domowy ser, charakteryzujący się jednorodną konsystencją | – Budżetowy zamiennik fety |
ser z tofu | – twaróg fasolowy | – Lean alternatywa dla fety |
Co włożyć do sałatki, zależy od Ciebie. Ale feta to tradycyjna królowa tego zmieniającego świat dania. Pierwszy przepis na ser został odnotowany pod koniec XVI wieku i sprowadzał się do prostego algorytmu: pokrój zwykły ser na porcje i zalej niewielką ilością wody morskiej tak, aby pokryła powierzchnię nabiału. Potem pojawiło się wiele kontrowersji dotyczących tego, kto ma prawo do produkcji sera i uważa się za jego autora. Na początku XXI wieku spór ten wygrała Grecja. Od tej pory tylko ona może nazywać siebie jedynym producentem fety na całym świecie.
Uważa się, że odpowiednio ugotowana feta po przecięciu nie pozostawi śladów na ostrzu noża. Ten test jest nadal używany do określania jakości sera.
Oliwki: zielone lub czarne
Tak się złożyło, że zielone owoce drzew oliwnych nazywamy oliwkami, a czarne – oliwkami. W rzeczywistości wszystko jest znacznie prostsze. Oczywiste jest, że zarówno oliwki, jak i oliwki to te same „jagody”, które dojrzewają na oliwce. Kolor owocu zależy od stopnia dojrzałości i odmiany drzewa. W zasadzie nie ma znaczenia, jaki kolor oliwki wybierzesz. Najważniejsze, że lubisz ich smak.
Gotowanie sałatki „greckiej” w domu bez oliwek nie jest tego warte. Ten składnik urozmaici i sprawi, że danie będzie zdrowsze. Owoce oliwki zawierają prawie 60% zdrowych tłuszczów i olejów. Są bardzo pożywne i doskonale zaspokajają uczucie głodu.
Lekarze nazywają oliwki jednym z najlepszych naturalnych „leków”, które zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych.
Przepis na klasyczną grecką sałatkę
Osobliwość. Główną cechą Horiatiki jest to, że wszystkie składniki sałatki „greckiej” nie są miażdżone, ale siekane. W dawnych czasach warzywa te jedzono w całości. W tym cebula. Dziś są po prostu siekane na duże kawałki, aby składniki nie straciły swojego bezcennego soku.
Będziesz potrzebować:
- pomidory – 0,5 kg;
- duża papryka – trzy kawałki;
- ogórek – 400 g;
- szalotka lub czerwona cebula jałtańska – 200 g;
- drylowane oliwki – słoik;
- feta – 200 g;
- oliwa z oliwek – sześć dużych łyżek;
- sok z cytryny – trzy duże łyżki;
- oregano, sól, pieprz – do smaku.
Kroki gotowania
Jako alternatywny dressing możesz użyć mieszanki oliwy z oliwek i octu balsamicznego. W tym celu do wskazanej ilości oleju dodaj jedną łyżkę octu i po dokładnym wymieszaniu od razu dopraw sałatkę.
Nowoczesne „zrusyfikowane” opcje
Dla naszych lokali klasyczny przepis na choriatikę to za mało kalorii. Dlatego możesz bezpiecznie ulepszyć danie, dodając do niego bardziej satysfakcjonujące składniki. Na przykład białe mięso z kurczaka lub owoce morza.
Z gotowanym mięsem z kurczaka i grzankami
Osobliwość. Sałatka z gotowanym mięsem z kurczaka może być bezpiecznie podawana jako danie główne. Nawet mężczyzna może mieć tego dość, a nie jak kruchy przedstawiciel płci pięknej. Jednak danie nadal pozostanie dietetyczne i zdrowe. Kurczak nie tylko sprawi, że przekąska będzie bardziej satysfakcjonująca, ale również wypełni ją niezbędnymi dla organizmu białkiem i pierwiastkami śladowymi (fosfor, wapń, potas, cynk).
Będziesz potrzebować:
- piersi z kurczaka – 400 g;
- feta – jedno małe opakowanie;
- krakersy z białego chleba – 50 g;
- pomidorki koktajlowe – sześć sztuk;
- ogórek – jedno medium;
- papryka słodka – jedna duża;
- marynowane oliwki – 20 sztuk;
- cebula jałtańska – jedna głowa;
- oregano – łyżka deserowa;
- liście sałaty – dziesięć sztuk;
- miód – łyżka deserowa;
- oliwa z oliwek – pięć łyżek stołowych;
- sól, pieprz, oregano, sok z cytryny – do smaku.
Kroki gotowania
Grzanki w przepisie na sałatkę nie pojawiły się przypadkowo. Tradycyjnie danie podawano z grzankami z białego chleba, którymi „nasączano” pachnącą juszkę.
Z krewetkami i serem
Osobliwość. Przygotowanie „greckiej” sałatki z serem i krewetkami nie jest trudne. W przepisie tego autora nie ma zasadniczych zmian. Lekka konsystencja i pachnące krewetki są po prostu dodawane do tradycyjnego zestawu składników – całkowicie śródziemnomorskiego składnika. A feta została zastąpiona serem feta – dla nas gęstszym i bardziej znanym serem marynowanym.
Będziesz potrzebować:
- pomidory – 100 g;
- papryka – 100 g;
- ogórek – 100 g;
- czerwona cebula – jedna głowa;
- obrane małe krewetki – 200 g;
- ser – 150 g;
- oliwki – 100 g;
- oliwa z oliwek, oregano, sok z cytryny – do dressingu.
Kroki gotowania
W recenzjach kucharze domowi zalecają używanie nie czerwonej, ale żółtej papryki. W żaden sposób nie wpłynie to na smak potrawy. Ale paleta kolorów naczynia stanie się jaśniejsza i bardziej kolorowa.
sos jogurtowy
Osobliwość. Jeśli chcesz udekorować grecką sałatkę czymś wyjątkowym i nie całkiem tradycyjnym, przygotuj dressing na bazie jogurtu. Czosnek nada sałatce pikantnego smaku, a baza jogurtowa doda świeżości. Nie wspominając o korzystnym wpływie na układ pokarmowy.
Będziesz potrzebować:
- jogurt bez wypełniaczy – pół szklanki;
- czosnek – jeden ząbek;
- ocet jabłkowy – łyżka stołowa;
- miód – łyżka deserowa;
- sól i pieprz do smaku.
Kroki gotowania
Wskazówki od śródziemnomorskich gospodyń domowych
Każda Greczynka ma swój sekret tradycyjnej sałatki. Istnieją jednak dobrze znane zasady jego przygotowania. Postępując zgodnie z pięcioma zaleceniami, z łatwością stworzysz danie „a la z greckiej tawerny”.
Olbrzymia porcja Horiatiki została ugotowana na greckiej wyspie Krecie. Mieszkańcy Ierapetry, najbardziej wysuniętego na południe greckiego miasta, potrzebowali 70 centów pomidorów, 30 centów ogórków, 0,5 tony masła i 800 kg sera, aby zostać absolutnymi mistrzami w tym przedsięwzięciu i dostać się do Księgi Rekordów Guinnessa.
Nieskomplikowany i prosty przepis na sałatkę „grecką” sprawia, że danie to jest absolutnym hitem zarówno na świątecznych, jak i codziennych stołach. Przekąska uosabia rzadką kombinację korzyści zdrowotnych, wartości odżywczych i doskonałego smaku, która jest aktualna o każdej porze roku. Pomidory nasycają rustykalną sałatkę witaminą C i zamieniają ją w gastronomiczny „magazyn” przeciwutleniaczy. Dlatego horiatiki to pozycja obowiązkowa dla smakoszy, którym zależy na zdrowiu i nie jest obojętny stan swojego ciała.
: „Sekret tkwi w prostocie”
„Sekret sałatki greckiej” polega na tym, że nie zawiera kukurydzy, paluszków krabowych, ani nawet majonezu Calvet, choć to oczywiście może wydawać się dziwne i niejadalne. To tylko ogórki, pomidory, oliwki, feta, oliwa z oliwek i posypane tym oregano.
Anonimowy, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/2846273/
Mój mąż też nie był zadowolony z sałatki greckiej, nie jadł, tam też zaczęłam dodawać do niego kurczaka, tylko nie osobno, ale w kawałkach, a powiem, że ta sałatka się nie zepsuła w ogóle, a nawet nadał mu nowy smak. Teraz w naszym domu mamy sałatkę grecką dla kobiet i sałatkę grecką dla mężczyzn.
Irina, http://www.arabio.ru/recept/salat/greece.htm
A u nas inaczej przyrządzają: siekaną sałatę (mamy rzymską, ale można użyć dowolnego innego) polaną włoskim dressingiem (można użyć tylko oliwy), na wierzchu ogórek (w ćwiartkach po 3 mm), czerwony dzwonek papryka (słoma), czerwona cebula (półpierścienie), ser feta (pokrojony w kostkę), połóż 3 plastry pomidora, 2 stosy posiekanych oliwek i 2 oliwki na brzegach talerza. jeśli mówimy o gramach, to jedna porcja to 15 g czerwonej cebuli, 30 g ogórków, 70 g sałaty, 10 g pieprzu, 30 ml dressingu, 30 g fety
Katia, https://gotovim-doma.ru/recipe/156-salat-grecheskii
Inne przepisy na sałatki
Suszone pomidory Przepis na
klasyczny sos Cezar
Sos Teriyaki
Jak gotować
sałatki z wołowiny i czerwonej ryby
Smacznego!