Sałatka „Hunter”: przepisy na zimę z pomidorami, kapustą, marchewką, ogórkami, czosnkiem +

Sałatka „Hunter” na zimę: opcje zbioru warzyw z ryżem, grzybami i bakłażanem

Półfabrykat, który pochodził z ZSRR, wciąż można znaleźć na półkach sklepowych. Dlaczego dokładnie sałatka nazywa się „Łowca”, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Łatwo założyć, że warzywna przystawka dobrze komponuje się z gorącym mięsem gotowanym na węglach. Jednocześnie przystawka jest wygodna podczas wędrówki, można ją zjeść na zimno lub podgrzać na ogniu.

Przydatna kompozycja

Kucharze uwielbiają ten preparat za łatwość przygotowania i niski koszt produktów. Warzywa można znaleźć w każdym supermarkecie lub uprawiać na własnej działce. Dary natury zawierają przydatne chemikalia, podtrzymują sylwetkę, są łączone z różnymi potrawami, nadającymi się zarówno do kuchni mięsnej, jak i wegetariańskiej. Zawartość substancji i kalorie składników przedstawiono w tabeli.

Tabela – Skład jakościowy i zawartość kalorii w sałatce

Składniki Kalorie na 100 g, kalorie Skład chemiczny
Kapusta biała 25 — Witaminy B6, B9, C, K, PP;
– potas;
– kobalt;
– wapń;
– mangan;
– Miedź;
– molibden;
– chrom
Marchewka 41 — Witaminy A, B5, B6, C, K, PP;
– beta karoten;
– magnez;
– fosfor;
– żelazo;
– potas
Żarówka 47 — Witaminy B1, B6, C;
– potas;
– kobalt;
– mangan;
– Miedź;
– chrom;
– cynk;
– fosfor;
– magnez
Ogórek szesnaście — Witaminy B5, C, K;
– potas;
– kobalt;
– mangan;
– Miedź;
– chrom;
– fosfor;
– jod;
– żelazo
Pomidor osiemnaście — witaminy A, B1, B5, B6, B9, C, E, K, PP;
– beta karoten;
– likopen;
– kobalt;
– mangan;
– potas;
– Miedź;
– molibden;
– chrom;
– żelazo;
– magnez;
– sód
Papryka dwadzieścia — Witaminy A, B1, B2, B6, C, E, PP;
– beta karoten;
– potas;
– żelazo;
– fosfor;
– magnez;
– wapń
Olej roślinny 884 – Witaminy B, D, E, K, PP;
– beta karoten;
– potas;
– wapń;
– mangan;
– żelazo;
– cynk;
– magnez;
– selen;
– fosfor

Sałatka zawiera 147 kalorii na 100 g gotowego produktu. Większość kalorycznej „wagi” to olej.

Sałatka „Łowca”: przepisy kulinarne

Sałatka jest przygotowywana szybko i łatwo. Aby jednak przystawka była soczysta, pachnąca i piękna, zaleca się użycie pięciu wskazówek.

  • Patelnia. Warzywa duszone są we własnym soku bez mieszania, więc bardziej odpowiednie są naczynia emaliowane. Możesz również wziąć kociołek lub patelnię z powłoką teflonową. W przeciwnym razie gotowanie przykleja się do ścian i pali.
  • Banki. To, czy sterylizować pojemniki do przechowywania, czy nie, to sprawa każdego kucharza. Jednak przed ułożeniem warzyw pamiętaj o umyciu i wysuszeniu słoików. Możesz kilkakrotnie parzyć wrzątkiem. Obrabiany przedmiot jest układany na gorąco, więc pojemnik nie powinien być zimny.
  • Warzywa. Wybieraj tylko gęste, równe, piękne warzywa bez żadnych wad. Nie używaj do gotowania zgniłych owoców. Umyj dokładnie przed gotowaniem, ponieważ każdy brud, który dostanie się do środka, może wywołać fermentację.
  • Marynata. Warzywa gotowane są w marynacie olejowo-octowej. Ocet nadaje się do każdego – wina, stołu, jabłka. Możesz wziąć oliwę, olej słonecznikowy, kukurydziany, ale zawsze rafinowany.
  • Sól. Nie używaj soli jodowanej, która powoduje fermentację. Weź kamień lub zwykłą kuchnię.
  • Warzywa kroimy nie za małe, ale nie za duże. Grubość idealnego kręgu warzywnego wynosi 1 cm Pamiętaj, że rezultatem powinna być sałatka, a nie jednorodny kawior.

    Klasyczny

    Opis. Klasyczna sałatka „Hunter” na zimę łączy w sobie cały ogród. Okazuje się pachnącą zimową przystawką z przyjemnym kwaśnym posmakiem. Warzywa duszone są warstwami i nie wymagają mieszania podczas gotowania. Wydajność gotowej sałatki – 7 litrów.

    Co przygotować:

    • kapusta biała – 1 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • ogórki – 1 kg;
    • pomidory – 3 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • cukier – 250 g;
    • sól – 80 g;
    • olej roślinny – 250 ml;
    • groszek czarny – dziesięć sztuk;
    • 9% roztwór octu – 150 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój marchewki w cienkie plasterki i połóż je na dnie patelni.
  • Posiekaj kapustę, dodaj do kółek marchwi.
  • Cebulę i paprykę pokroić w półpierścienie, ułożyć na kapuście.
  • Pokrój ogórki w krążki, ułóż w warstwie.
  • Pomidory pokroić w plasterki, odciąć szypułki, ułożyć na wierzchu warzyw.
  • Umieść na średnim ogniu.
  • Gdy warzywa zaczną mięknąć i osiąść, wlać mieszankę oliwy z octem, posolić, osłodzić, dodać przyprawy.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez dziesięć minut.
  • Wymieszaj i włóż sałatkę do sterylnych słoików.
  • Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez pięć do dziesięciu minut, w zależności od objętości pojemnika.
  • Zwiń, odwróć i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
  • Zaleca się uzupełnienie sałatki drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Marchew można zetrzeć na koreańskie sałatki. Aby sok warzywny był szybszy, pamiętaj o posiekanych składnikach rękami.

    Cukinia

    Opis. Niektórzy kucharze uważają, że ogórki są dodatkowym składnikiem, więc przygotowują sałatkę Hunter na zimę z kapustą i cukinią. Według smakoszy cukinia, w przeciwieństwie do ogórków, nie jest tak wodnista i świetnie nadaje się do marynowania. Do zbioru lepiej jest brać młode owoce. Jeśli używa się dojrzałych, dużych warzyw, obierz i usuń twarde nasiona.

    Co przygotować:

    • kapusta – 1 kg;
    • cukinia – 500 g;
    • cebula – 500 g;
    • papryka słodka – 500 g;
    • marchewki – 500 g;
    • cukier – 150 g;
    • sól – 60 g;
    • 9% roztwór octowy – 150 ml;
    • olej roślinny – 150 ml;
    • wawrzyn – kilka listków.

    Jak zrobić

  • Pokrój warzywa na plasterki lub kostki.
  • Połóż warstwę marchwi na dnie patelni.
  • Połóż kapustę na wierzchu.
  • Zrób trzecią warstwę plasterków cukinii.
  • Warstwy cebuli i pieprzu ułożyć na końcu.
  • Wymieszaj mieszankę oleju i octu z solą i cukrem.
  • Dodaj marynatę do warzyw, dodaj wawrzyn.
  • Gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
  • Wymieszać, ułożyć w sterylnych słoikach.
  • Korek, fajny w pokoju.
  • Aby napełnione i skręcone pojemniki ostygły równomiernie i nie pękły, należy je odwrócić w temperaturze pokojowej. Przykryj kocem lub kocem. Możesz odwrócić blanki i zabrać je do przechowywania następnego dnia.

    Trzy bakłażany w misce

    bakłażan

    Opis. „Hunter” dobrze łączy różne warzywa. Możesz użyć niebieskich. Odetnij ogony i umieść owoce w garnku z wodą. Gotuj po gotowaniu przez pięć minut i pokrój w kostkę. Dodaj równą ilość posiekanej kapusty i trochę startej marchewki. Dopraw drobno posiekanym chili i ząbkami czosnku. Sól, dopraw roztworem octu. Wymieszaj, rozłóż sałatkę w sterylnych słoikach. Zamknij pokrywkami z cyny lub nylonu. Po tygodniu naparu w lodówce możesz spróbować. Kolejną wersję sałatki z bakłażana przedstawiono poniżej.

    Co przygotować:

    • kapusta – 1 kg;
    • marchewki – 500 g;
    • ogórki – 500 g;
    • cebula – 500 g;
    • bakłażan – 300 g;
    • papryka słodka – 200 g;
    • cukier – 100 g;
    • sól – 60 g;
    • olej roślinny – 150 ml;
    • 9% roztwór octowy – 150 ml;
    • laur;
    • czarny groszek.

    Jak zrobić

  • Pokrój marchewki w kółka, włóż do rondla.
  • Pokrój kapustę na małe kwadraty, włóż do rondla.
  • Pokrój ogórka w krążki, ułóż w warstwie.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, ułożyć na ogórkach.
  • Bakłażana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wkładamy do rondla.
  • Ułóż ostatnią warstwę posiekanej słodkiej papryki.
  • Wlej olej, a następnie roztwór octu.
  • Sól, osłodź, dopraw.
  • Gotuj przez pół godziny.
  • Wlać do pojemników i szczelnie zamknąć.
  • ogórek

    Opis. Dla przeciwników kapusty i miłośników ostrej kuchni na zimę czeka wariant sałatki Hunter z ogórkami i ostrym strąkiem chili. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi – duszoną wieprzowiną lub jagnięciną. Podczas serwowania zaleca się posypać startym serem i podgrzać w kuchence mikrofalowej.

    Co przygotować:

    • marchewki – 1 kg;
    • ogórek – 1 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • pomidory – 3 kg;
    • duży strąk chili;
    • pieprz czarny – dziesięć groszków;
    • liść laurowy – pięć sztuk;
    • olej roślinny – 250 ml;
    • cukier – 70 g;
    • sól – 70 g;
    • 9% roztwór octu – 150 ml.

    Jak zrobić

  • Pokrój marchewki w cienkie krążki i ułóż warstwę na dnie patelni.
  • Cebulę pokroić w kostkę lub półpierścienie, dodać do składników.
  • Pokrój ogórek w kółko, nałóż warzywa.
  • Paprykę pokroić w kostkę, równomiernie rozprowadzić.
  • Pokrój pomidory na kliny i uzupełnij warstwy warzyw.
  • Ustaw rondel na średnim ogniu.
  • Podczas gdy warstwy się nagrzewają, drobno posiekaj chili.
  • Jak tylko warzywa się zagotują dodać chili, przyprawy, sól, cukier.
  • Dodaj marynatę olejowo-octową.
  • Wymieszaj, zmniejsz ogień i odstaw na pół godziny.
  • Wyłącz palnik, włóż sałatkę do sterylnych słoików.
  • Zwiń i poczekaj, aż ostygnie.
  • Nasiona chili są gorzkie i cierpkie. Jeśli kapsuła nie zostanie wyczyszczona, obrabiany przedmiot okaże się zbyt ostry.

    pomidor

    Opis. Uproszczony przepis na sałatkę „Hunter” z pomidorami na zimę spodoba się początkującym i kucharzom, którzy nie lubią zawracać sobie głowy przygotowaniem przez długi czas. Okazuje się, że jest to soczysta sałatka z powodu przewagi pomidorów.

    Co przygotować:

    • pomidory – 3 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • papryka – 1 kg;
    • cukier – 200 g;
    • sól – 100 g;
    • olej roślinny – 200 ml;
    • 9% roztwór octu – 150 ml.

    Jak zrobić

  • Zetrzyj marchewki.
  • Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę.
  • Włóż składniki do rondla, wymieszaj.
  • Sól, dodaj cukier i gotuj po gotowaniu przez 15 minut.
  • Dodaj mieszankę octu i oleju, gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Ułóż w pojemnikach, wysterylizuj i zwiń.
  • Zielony

    Opis. Oryginał to sałatka z niedojrzałymi pomidorami, które dodatkowo dają kwas konserwujący. Przystawka dobrze komponuje się z tłustymi potrawami i mocnymi napojami.

    Co przygotować:

    • zielone pomidory – 200 g;
    • papryka słodka – 200 g;
    • kapusta – 300 g;
    • ogórki – 200 g;
    • duża żarówka;
    • duże marchewki;
    • olej – 30 ml;
    • zielenie – pęczek;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • 70% esencja octu – 5 ml;
    • sól – 10 g.

    Jak zrobić

  • Umyte warzywa pokrój w kostkę tej samej wielkości.
  • Włóż do rondla, wymieszaj.
  • Pozostaw na 20 minut, aż powstanie sok.
  • Gotować na średnim ogniu.
  • Po dziesięciu minutach dodać marynatę olejowo-octową, doprawić.
  • Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Ułóż sałatę w czystych, suchych miskach.
  • Sterylizuj, przekręć.
  • Zaleca się posmarować sałatkę na gorąco. Aby utrzymać dużą porcję w cieple przed napełnieniem ostatniego słoika, podczas układania utrzymuj niski poziom ciepła.

    Grzyb

    Opis. Niezwykle smaczną i pachnącą sałatkę uzyskuje się z borowików, na przykład borowików lub borowików. Do smaku preparat przypomina mieszankę. Dobry do ciast jako baza do nadzienia lub zupy.

    Co przygotować:

    • kapusta – 1 kg;
    • grzyby (dowolne) – 500 g;
    • marchewki – 300 g;
    • cebula – 300 g;
    • pomidory – 200 g;
    • sól – 50 g;
    • cukier – 30 g;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • 6% roztwór octu – 70 ml.

    Jak zrobić

  • Pieczarki pokroić, podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju.
  • Zmiksuj pomidory w blenderze, aż będą gładkie.
  • Zetrzyj marchewki i dodaj do pieczarek.
  • Cebulę posiekać losowo, dodać do mieszanki marchewkowo-grzybowej.
  • Mieszaj, gotuj na wolnym ogniu, aż skończysz.
  • Posiekaj kapustę, włóż do rondla.
  • Dodaj smażone warzywa z pieczarkami.
  • Wymieszać, posolić, posłodzić.
  • Dodaj przecier pomidorowy i mieszankę oliwy z octem.
  • Dusić przez pół godziny na średnim ogniu, pamiętając o mieszaniu.
  • Włóż do sterylnego pojemnika, zwiń, pozostaw do ostygnięcia.
  • Ryż

    Opis. Niezwykła opcja gotowania sałatki „Hunter” na zimę. Podgrzewana przekąska ryżowa służy jako samodzielna przystawka lub nadzienie do ciast. W razie potrzeby dodaj kapustę.

    Co przygotować:

    • pomidory – 3 kg;
    • ryż – szklanka;
    • papryka – 1 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • olej roślinny – 400 ml;
    • cukier – 100 g;
    • sól – 80 g;
    • 9% roztwór octu – 100 ml.

    Jak zrobić

  • Paprykę pokroić w paski.
  • Zetrzyj marchewki.
  • Pokrój cebulę w kostkę.
  • Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w inny sposób.
  • Klej pomidorowy osłodzić i posolić, wlać olej.
  • Mieszaj, gotuj pod pokrywką, gotuj przez pięć minut.
  • Dodaj posiekane warzywa, poczekaj, aż się zagotują.
  • Wsyp ziarna ryżu, gotuj na małym ogniu przez 25 minut, aż będą ugotowane.
  • Wlej roztwór octu, gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Włóż gorącą sałatkę do przygotowanego sterylnego pojemnika.
  • Zakręć pokrywki i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ilość roztworu octu należy dostosować do smaku, w zależności od kwasowości pomidorów. Najpierw wlej połowę przygotowanego roztworu i spróbuj sałatki. Warzywa nie powinny być kwaśne, ale jednocześnie mieć bogaty smak. Jeśli pomidory są „brak”, wodniste, możesz bezpiecznie wlać objętość wskazaną w przepisie.

    Warzywa w koszu i słoikach

    Bez sterylizacji

    Opis. Prosty przepis na sałatkę „Hunter” na zimę zapewnia bezpieczeństwo potrawy bez sterylizacji. Przed rozłożeniem warzyw dokładnie umyj i osusz pojemnik. Jeśli półfabrykaty są przechowywane w lodówce, możesz zamknąć pojemniki nylonowymi pokrywkami.

    Co przygotować:

    • pomidory – 1,2 kg;
    • ogórki – 1,2 kg;
    • cebula – 600 g;
    • marchewki – 600 g;
    • olej roślinny – 70 ml;
    • 9% roztwór octowy – 45 ml;
    • sól – 35 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój ogórki i włóż do miski.
  • Cebulę pokroić w kostkę, dodać do ogórków.
  • Zetrzyj marchewki, ułóż warstwę.
  • Gotuj warzywa przez 15 minut na małym ogniu.
  • Pokrój pomidory na plasterki, dodaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
  • Sól, osłodź, wlej mieszankę oliwy z octem.
  • Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  • Podziel mieszankę warzywną między słoiki i uszczelnij.
  • Bez gotowania

    Opis. Sałatka „Hunter” bez gotowania zachowuje witaminy i pierwiastki na zimę, z których większość ulega zniszczeniu podczas obróbki cieplnej. Okazuje się pachnącą chrupiącą przekąską. Aby utrzymać obrabiany przedmiot do zimy nawet w temperaturze pokojowej, zaleca się sterylizację napełnionego pojemnika.

    Co przygotować:

    • marchewki – 1 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • pomidory – 2 kg;
    • ogórki – 1,5 kg;
    • kapusta – 1,5 kg;
    • cukier – 200 g;
    • sól – 60 g;
    • woda – 1 l;
    • roztwór octowy 9% – 150 ml;
    • olej roślinny – 250 ml;
    • pietruszka, koperek – pęczek;
    • goździk – cztery pąki;
    • wawrzyn – trzy liście.

    Jak zrobić

  • Warzywa pokrój w paski lub zetrzyj na specjalnej tarce do marchwi koreańskiej.
  • Wymieszać, szczelnie ułożyć w pojemnikach.
  • Słodzić, słoną wodą, zagotować.
  • Dodaj przyprawy, roztwór octu i olej.
  • Wlej marynatę do słoików.
  • Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez kilka minut.
  • Szczelnie zamknąć, pozostawić do ostygnięcia.
  • Połącz preparat z kiełbaskami myśliwskimi. Kiełbasy smażone z obu stron na oleju zaleca się podawać z sosem śmietanowym lub majonezem wymieszanym z ząbkami czosnku i koperkiem.

    Sałatka „Hunter for the Winter” to prawdziwy ratunek w przypadku nagłych gości. Przystawka dobrze wygląda zarówno na lunchu w dni powszednie, jak i na świątecznym stole. Eksperymentuj z przyprawami i składnikami. Spróbuj dodać fasolę, goździki, bazylię, dynię, buraki. Pamiętaj, aby spróbować sałatki podczas gotowania, aby dostosować się do słonych i kwaśnych smaków.

    Kobieta krojąca warzywa

    Przepis jest łatwy w przygotowaniu. Wszystkie składniki są dostępne. Jak miło w mroźny zimowy dzień iść na grilla i wziąć słoik takiej sałatki warzywnej! Wszystkie właściwości warzyw są zachowane! Smakowitość jest po prostu nie do opisania!

    westa, https://1000.menu/gotowanie/10195-zagotovka-salat-oxotnichii-na-zimu

    Dobry dzień. …Czasami sałatki mają podobną zawartość, ale inną nazwę. Macie go „Łowca na zimę”, a tutaj, w naszej dzielnicy, nazywa się „Jesień”, został odziedziczony, ja sam go robię od ponad 25 lat, tak, kładziemy czerwone pomidory. Wypróbuj też. Jak zimna przekąska

    Natalia, https://1000.menu/gotowanie/10195-zagotovka-salat-oxotnichii-na-zimu

    Banki można sterylizować w ten sposób: wlej wodę na patelnię i podpal. Gdy woda się zagotuje, połóż durszlak na patelni, włóż do niego słoik do góry nogami. Czas sterylizacji zależny jest od objętości słoika. Jeśli chodzi o pomidory w sałacie, lepiej wziąć mocniejsze warzywa, wtedy po 20 minutach marnowania w ogniu nie zamienią się w wodę.

    Maja, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/2171091/

    Najłatwiejszym sposobem wysterylizowania słoików jest ich dokładne wypłukanie i przytrzymanie nad dziobkiem czajnika. Nigdy nie sterylizuję przez długi czas, nie zawracam sobie głowy. I. nad czajnikiem, aby zachować je przed bezpośrednim użyciem, czyli tuż przed ułożeniem sałatki lub czegoś innego. Bierzesz jeden słoik, trzymasz go przez chwilę nad parą, następnie nakładasz sałatkę, przekręcasz słoik i bierzesz następny.

    lulu, http://www.woman.ru/home/culinary/thread/2171091/

    Inne przepisy na sałatkę z jarmużu

    Koreański
    kalafior Sałatki z kapusty w słoikach na zimę
    Sałatka Chuka
    Sałatki z czerwoną kapustą

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author