Sałatka krabowa: przepisy z kukurydzą, krewetkami, kalmarami, ryżem, kiełbasą, ogórkami, ananasami i pomarańczami, warstwami i bez majonezu

Sałatka z paluszkami krabowymi: 14 przepisów na każdy gust

Stany Zjednoczone są uważane za miejsce narodzin twojej ulubionej sałatki. Początkowo nazywał się „Louis”. Pod tą nazwą danie stopniowo podbijało wybrzeże Pacyfiku. Światową popularność zawdzięcza największemu śpiewakowi operowemu, tenorowi Enrico Caruso. Włoszka pokochała sałatkę i chętnie podzieliła się przepisem.

Wybór głównego składnika

Sałatka z paluszkami krabowymi nie wymaga od szefa superumiejętności. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki. Głównym składnikiem są paluszki krabowe. Dlatego ich wybór musi być podejmowany odpowiedzialnie.

  • Wygląd i cień. Dobre sztyfty są gładkie, elastyczne i zgrabne. Po naciśnięciu wyczuwalna jest soczystość. Biała część nie zawiera inkluzji, ma czysty odcień. Kolorowa strefa jest jasnoróżowa lub czerwona. Zażółcenie wskazuje na nieświeżość. Jasna część, która ma szary kolor, wskazuje na wysoką zawartość mąki lub ryby o niskiej wartości. Jaskrawoczerwony lub pomarańczowy kolor wskazuje na nadmiar barwników.
  • Pakiet. Jeśli produkt jest wysokiej jakości, to jest próżniowy, nie uszkodzony. Podana jest nazwa producenta, daty ważności, informacje o składzie. Należy zwrócić uwagę na następujące punkty: na opakowaniu nie ma daty produkcji, daty ważności są wymazane; pałeczki sprzedawane są w opakowaniach jednostkowych lub na wagę bez wkładek potwierdzających jakość produktu.
  • Pogarszać. W dobrym produkcie opis składu zaczyna się od filetu rybnego lub surimi (w takich patyczkach ryba stanowi ponad 60%). Jeśli pierwsze pozycje są przypisane do białka sojowego, to ryb jest bardzo mało, a czasami jest całkowicie nieobecny. Nie kupuj też produktu oznaczonego jako „imitacja” – oznacza to, że rybę zastąpiła soja.
  • Przechowywanie. Mrożone paluszki są w zamrażarkach. Schłodzone – w gablotach o niskiej temperaturze, ale nie niższej niż 0°C. Nie powinny leżeć obok surowych ryb, mięsa, zwłaszcza jeśli są sprzedawane na wagę.

Zawarte w sałatce paluszki krabowe nie są poddawane obróbce cieplnej. Dlatego lekarze zalecają zakup produktu w wysokiej jakości opakowaniu próżniowym i lepiej odmówić zakupu na wagę.

Wybór przepisu

Termin „sałatka z krabów” łączy w sobie wiele różnych odmian ulubionego dania. Jak widać z poniższych przepisów, pałeczkami można łatwo improwizować. Łącząc je z nowymi produktami można uzyskać oryginalne smaki.

Klasyczny

Osobliwości. Klasyczna odmiana obejmuje tylko cztery produkty. Czasami do dania dodaje się cebulę. Ten składnik nie zepsuje przepisu, ale nie ma go w klasycznej wersji.

Czego potrzebujesz:

  • paluszki krabowe – 240 g;
  • jajka na twardo – pięć;
  • kukurydza w puszkach – 370 g;
  • sól dla smaku;
  • majonez – 100 g.

Jak zrobić

  • Surimi pokrój na małe kawałki.
  • Posiekaj jajka na desce.
  • Wymieszać składniki.
  • Dodaj do nich kukurydzę.
  • Wprowadź majonez, posol danie i wymieszaj.
  • Sałatki to nie tylko pałeczki. Możesz dodać mięso kraba, jest bardziej soczyste.

    z ogórkami

    Osobliwości. Sałatka ze świeżym ogórkiem i zieloną cebulką ma delikatną konsystencję. To lekkie i soczyste danie, które przyjemnie zaskoczy nie tylko doskonałym smakiem, ale również paletą kolorów.

    Czego potrzebujesz:

    • jajka na twardo – trzy;
    • kraby – 240 g;
    • ogórek – trzy;
    • kukurydza – 370 g;
    • zielona cebula – 80 g;
    • majonez – 100 g.

    Jak zrobić

  • Pokrój mięso kraba, schłodzone jajka i korniszony na równe kostki.
  • Posiekaj zieloną cebulę na desce do krojenia.
  • Połącz składniki. Wrzuć kukurydzę.
  • Dodaj majonez na końcu.
  • Aby sałatka stała się soczysta, musi chwilę stać. Aby to zrobić, przykryj pojemnik folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

    Z pomidorami

    Osobliwości. Oryginalny smak sałatki nada pomidorowi. Lepiej jest wypełnić danie nie czystym majonezem, ale połączeniem ze śmietaną.

    Czego potrzebujesz:

    • pomidor – dwa;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • ser twardy – 80 g;
    • jajko na twardo – dwa;
    • papryka – jeden;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • śmietana – 40 g;
    • majonez – 40 g.

    Jak zrobić

  • Kraby do tego dania pokroić na dość duże kawałki.
  • Spróbuj pokroić pomidory tak, aby pasowały do ​​krabów.
  • Jajka, ser najlepiej posiekać grubą tarką.
  • Soczystą paprykę pokroić w paski.
  • Zmiel czosnek.
  • Teraz przygotuj sos do dressingu, łącząc śmietanę z majonezem.
  • Doprawić jasne danie powstałym sosem.
  • z ryżem

    Osobliwości. Jeśli chcesz zrobić obfitą sałatkę, dodaj do niej jeszcze jeden składnik – gotowany ryż. Taka przystawka może stać się niezależnym daniem. Daj pierwszeństwo długim polerowanym płatkom zbożowym.

    Czego potrzebujesz:

    • ryż (gotowany) – 120 g;
    • jajka – trzy;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • kukurydza – 370 g;
    • zielona cebula – 45 g;
    • majonez – 120 g.

    Jak zrobić

  • Paluszki krabowe należy pokroić tak małe, jak to możliwe, aby kawałki były praktycznie tej samej wielkości co ziarna ryżu.
  • Jajka i zielona cebula są również drobno posiekane.
  • Komponenty są połączone.
  • Dodają kukurydzę.
  • Do sałatki dodaje się majonez i miesza.
  • Aby nadać oryginalności sałatce ryżowej, można ją podawać w tartaletkach. A jeśli chcesz świeżych, jasnych kolorów, umieść tartaletki na liściach sałaty.

    Bez majonezu

    Osobliwości. Majonez lub kwaśna śmietana absolutnie nie nadają się jako dressing, jeśli próbujesz schudnąć. Są w stanie zastąpić cytrynę.

    Czego potrzebujesz:

    • paluszki krabowe – 240 g;
    • kukurydza – 370 g;
    • jabłko – jeden;
    • ogórki – trzy;
    • koperek – 40 g;
    • cytryna to pół cytrusa.

    Jak zrobić

  • Kraby pokroić w kostkę.
  • Aby nadać sałatce delikatność, usuń skórkę z ogórków. Pokrój je.
  • Obierz połowę jabłka i pokrój je.
  • Wymieszaj składniki, dodaj kukurydzę.
  • Posiekaj koperek i dodaj do sałatki.
  • Wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj naczynie.
  • Pozostałą połowę jabłka pokroić w plastry i udekorować danie.
  • Z kapustą pekińską

    Osobliwości. Niedroga, ale jednocześnie bardzo smaczna i niskokaloryczna sałatka. Można go również przygotować bez majonezu. Do dressingu nadają się sos sojowy, sok z cytryny, oleje roślinne.

    Czego potrzebujesz:

    • paluszki krabowe – 240 g;
    • kapusta pekińska – 180 g;
    • jajko – dwa;
    • majonez – 75 g.

    Jak zrobić

  • Rozdrobnić kapustę pekińską.
  • Pokrój paluszki krabowe w cienkie paski.
  • Jajka zaleca się zetrzeć na grubej tarce.
  • Połącz składniki i dopraw majonezem.
  • Sałatka z krabów w misce

    Z kałamarnicą

    Osobliwości. Oryginalne danie zawiera cztery składniki. Ale możesz też dodać szynkę, kukurydzę i zieleninę.

    Czego potrzebujesz:

    • kalmary – 200 g;
    • kraby – 210 g;
    • jajka – dwa;
    • majonez – 75 g.

    Jak zrobić

  • Kałamarnice należy rozmrozić i wyczyścić. Zanurz tusze kałamarnic we wrzącej wodzie na dosłownie 30 sekund. Nie prześwietlaj ich, w przeciwnym razie produkt nabierze gumowatej struktury.
  • Wystudzone kalmary i paluszki krabowe pokrój w paski.
  • Jajka pokrój lub zetrzyj na grubej tarce.
  • Dodaj majonez.
  • z ananasem

    Osobliwości. Paluszki krabowe i słodkie ananasy to połączenie, które nada sałatce lekkości, zwiewności i wykwintnego smaku.

    Czego potrzebujesz:

    • ser twardy – 120 g;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • ananasy w puszkach – 370 g;
    • jajka na twardo – dwa;
    • kukurydza – 370 g;
    • majonez – 120 g.

    Jak zrobić:

  • Ser musi być starty.
  • Jajka, kraby pokrojone na mniejsze kawałki. Połącz je z serem.
  • Dodaj kukurydzę.
  • Wyjmij ananasa ze słoika, lekko osusz i dodaj do sałatki.
  • Dodaj majonez do mieszanki, wymieszaj.
  • w warstwach

    Osobliwości. Ta sałatka w swoim wyglądzie jest zupełnie inna od wszystkich opisanych powyżej. Jego główną cechą jest ułożenie wszystkich elementów w warstwach. Wygląda bardzo oryginalnie w szerokiej szklanej zlewce.

    Czego potrzebujesz:

    • paluszki krabowe – 240 g;
    • pomidory – trzy lub cztery;
    • majonez – 75 g;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • chipsy ziemniaczane – kilka sztuk;
    • ser twardy – 120 g.

    Jak zrobić:

  • Pokrój paluszki krabowe na duże kawałki. Umieść je na dnie szklanki.
  • Na wierzch ułóż warstwę posiekanych pomidorów.
  • Posmaruj pomidory majonezem wymieszanym z czosnkiem.
  • Połóż frytki na majonezie, wystarczą trzy kawałki.
  • Wykończ sałatkę warstwą startego sera.
  • Taką sałatkę można pięknie ułożyć za pomocą kulinarnego pierścienia. Urządzenie można wykonać samodzielnie, wycinając plastikową dwulitrową butelkę.

    Z krewetkami

    Osobliwości. Aby danie było jeszcze delikatniejsze, zamiast majonezu użyj kwaśnej śmietany.

    Czego potrzebujesz:

    • ser topiony – 90 g;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • gotowane ziemniaki – dwa;
    • jajka – dwa;
    • krewetki – 220 g;
    • majonez – 75 g;
    • zielona cebula – pięć piór.

    Jak zrobić:

  • Na pierwszą warstwę musisz zetrzeć gotowane ziemniaki. Jest solony i posmarowany majonezem.
  • Następnie połóż starte jajka. Poleca się je również posolić i nasmarować majonezem.
  • Następnie kładą warstwę krabów, posiekają zieloną cebulę, drobno posiekają krewetki i uzupełniają „wieżę” tartym serem. Każda warstwa, z wyjątkiem ostatniej, jest posmarowana majonezem.
  • z fasolą

    Osobliwości. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące. Pikantny smak i jasna kolorystyka sprawią, że będzie najpopularniejsza na wakacjach.

    Czego potrzebujesz:

    • paluszki krabowe – 240 g;
    • ser twardy – 220 g;
    • czerwona fasola (lepiej wziąć puszkę) – 240 g;
    • Bułgarska papryka (preferuj czerwoną) – jeden;
    • pietruszka – pięć gałązek;
    • majonez – 120 g.

    Jak zrobić

  • Kraby kroi się na małe kawałki.
  • Czerwona papryka pokrojona w paski.
  • Ser musi być starty.
  • Wszystkie składniki są mieszane, dodaje się fasolę, posiekaną pietruszkę.
  • Dodaje się majonez. W razie potrzeby danie można posolić.
  • w lawaszu

    Osobliwości. Sałatka w chlebie pita może być opcją śniadaniową. Danie bardzo pomoże gospodyni, jeśli goście niespodziewanie zejdą.

    Czego potrzebujesz:

    • cienki chleb pita – jeden;
    • ser – 210 g;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • jajko – cztery;
    • ząbek czosnku;
    • zielenie – pęczek;
    • majonez – 75 g.

    Jak zrobić:

  • Wskazane jest zetrzeć wszystkie składniki na tarce lub drobno posiekać.
  • Teraz przejdź do formowania rolki.
  • W tym celu na stole kładzie się chleb pita. Cała powierzchnia jest obficie posmarowana majonezem.
  • Układa się na nim warstwę krabów, następnie ser, jajka i dopełnia ziołami.
  • Mieszanka jest solona, ​​jeśli to konieczne, posypana pieprzem. W razie potrzeby można dodać posiekany czosnek (oczywiście, jeśli danie nie służy jako śniadanie).
  • Lawasz z gotowym nadzieniem zwija się w ciasną rolkę. Pokrój na kawałki ostrym nożem.
  • Aby chleb pita nie zmokł do wieczora, zamiast majonezu zaleca się użycie sera topionego startego na drobnej tarce.

    Kiełbasa

    Osobliwości. Ta sałatka przypomina Oliviera, ponieważ zawiera pikle i kiełbasę. Ale okazuje się, że jest łagodniejszy.

    Czego potrzebujesz:

    • kiełbasa – 120 g;
    • paluszki krabowe – 120 g;
    • ogórki kiszone (można wziąć świeże) – dwa;
    • kukurydza – 370 g;
    • cebula – jedna głowa;
    • majonez – 75 g;
    • zieleń.

    Jak zrobić

  • Kraby, kiełbasę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  • Dodaje się do nich kukurydzę, posiekaną cebulę i zieleninę.
  • Dodaje się majonez i zagniata sałatkę.
  • Piękna sałatka z kraba

    z pomarańczą

    Osobliwości. Świeże, lekkie i pyszne danie. Przygotuj się na to, że goście zapytają o jego przepis.

    Czego potrzebujesz:

    • jajka – cztery;
    • paluszki krabowe – 240 g;
    • kukurydza – 240 g;
    • świeża pomarańcza – jedna;
    • ząbek czosnku;
    • majonez – 120 g.

    Jak zrobić

  • Kraby i jajka kroi się na małe kawałki.
  • Pomarańcza jest obierana i krojona w plasterki. Konieczne jest usunięcie wszystkich filmów z plastrów, ponieważ mogą one dodać goryczy do sałatki i sprawić, że jej konsystencja nie będzie tak delikatna.
  • Do sałatki wprowadza się pokrojoną pomarańczę.
  • Dodaj posiekany czosnek i dopraw majonezem.
  • Nie bój się eksperymentować. Możesz urozmaicić klasyczny przepis na sałatkę z kraba prawie dowolnym składnikiem. Na przykład danie, do którego dodaje się marynowane grzyby i oliwki, nabierze szczególnej pikanterii.

    Inne przepisy na sałatki

    Rude na zimę
    Ogórki w pomidorach na zimę Sałatki z
    wędzoną kiełbasą
    Sałatki z tuńczyka w puszce
    Sałatki z awokado

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author