Sałatka „Lover”: 10 przepisów z marchewką, burakami, suszonymi śliwkami, rodzynkami i innymi składnikami

Sałatka „Lubownica”: 10 przepisów i ciekawe pomysły na projekt

Dlaczego danie jest tak nazwane, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Możesz budować swoje domysły, próbując kilku łyżek. Być może połączenie słodkich i pikantnych smaków wiąże się z trudnymi relacjami miłosnymi. Ale nie bądź stronniczy w stosunku do sałatki ze względu na nazwę. Danie przyda się całej rodzinie, pozostawiając przyjemne wrażenie smakowe.

Skład i kalorie

Klasyczny przepis na sałatkę „Lover” obejmuje warzywa, orzechy, suszone owoce. Smak jest lekki, soczysty, a design niezwykły i jasny. Klasyczny przepis szczególnie ucieszy smakoszy, którzy liczą kalorie i przestrzegają zdrowej diety. Przydatne właściwości i wartości odżywcze sałaty opisano w tabeli.

Tabela – Skład i zawartość kalorii w sałatce „Lover”

składniki witaminy Minerały i materia organiczna Kalorie w 100 g, kalorie
świeża marchewka – A;
– DO;
– RR;
– grupa B
– jod;
– cynk;
– żelazo;
– fluor;
– potas;
– fosfor
32
gotowane buraki – A;
– E;
– Z;
– RR;
– NA 6;
– W 5;
– W 1
– Magnez;
– potas;
– sód;
– żelazo;
– fosfor
49
twardy ser Grupa B – Wapń;
– cynk;
– magnez;
– kwas tłuszczowy
356
Czosnek – Z;
– grupa B;
-D
– Magnez;
– wapń;
– potas;
– fitoncydy;
– olejki eteryczne
149
rodzynki – A;
– grupa B;
– Z
– Magnez;
– żelazo;
– potas;
– fosfor;
– bor
299
Orzechy włoskie – Żelazo;
– garbniki;
– kwas tłuszczowy
– Z;
– RR;
– W 1;
– W 2
654
suszone śliwki – Z;
– E;
– RR;
– grupa B
– Potas;
– żelazo;
– wapń;
– magnez;
– fosfor;
– Miedź;
– mangan
240
Majonez domowej roboty – Z;
– E;
– grupa B;
-D
– Wapń;
– żelazo;
– magnez;
– sód;
– aminokwasy;
– kwas tłuszczowy
680

Możesz zrobić sałatkę Mistress ze śliwek, gotowanych buraków, orzechów włoskich, czosnku, ostrej papryki, świeżych owoców. Jedna porcja zawiera około 540 kalorii. Jednak kucharze, którzy pilnują swojej sylwetki, muszą pamiętać, że dodanie mięsa, kurczaka czy ryby zwiększa kaloryczność dania.

Przepisy na sałatki dla miłośników: wybierz i eksperymentuj

Każdy ma inny gust, a wielu smakoszy stara się doprowadzić swoje potrawy do perfekcji, dodając swoje charakterystyczne akcenty. „Lover” to warstwowa sałatka warzywna, ale dzięki lekkiej dłoni kulinarnych znawców może zamienić się w obfitą, egzotyczną lub wytrawną przekąskę.

Klasyczny: warstwowy

Osobliwości. Przepis krok po kroku na sałatkę „Lover” w klasycznym stylu ułożony jest w warstwach posmarowanych sosem. Składniki mogą się powtarzać. Zwykle dolna i górna warstwa to buraki, a ser znajduje się między warstwami marchwi.

Czego potrzebujesz:

  • buraki (duże) – jedna sztuka;
  • jądra orzecha włoskiego – 100 g;
  • ser – 150 g;
  • marchewki – jedna lub dwie sztuki;
  • ząbki czosnku – trzy sztuki;
  • rodzynki – 50 g;
  • suszone śliwki – 100 g;
  • majonez – 200 g.

Jak zrobić

  • Suszone owoce namoczyć osobno w gorącej wodzie.
  • Grubo zetrzyj świeżą marchewkę.
  • Ugotuj buraki, obierz i zetrzyj.
  • Wyciśnij czosnek i wymieszaj z sosem.
  • Zetrzyj ser.
  • Suszone owoce wrzuć do durszlaka, pokrój suszone śliwki.
  • Zmiel orzechy nożem (możesz użyć blendera).
  • Na dno głębokiej miski ułożyć warstwę marchewki, wygładzić łyżką.
  • Namoczyć w sosie.
  • Posyp rodzynkami.
  • Rozłóż ser i posmaruj majonezem.
  • Posyp suszonymi śliwkami.
  • Podziel pokrojonego buraka i namocz w sosie.
  • Posyp orzechami włoskimi.
  • W razie potrzeby możesz zmniejszyć ilość słodkich składników lub całkowicie usunąć suszone owoce. Możesz także osłodzić startą marchewkę, posypując ją odrobiną cukru. Czosnek łatwo zastąpić ostrą papryką.

    Z suszonymi owocami

    Osobliwości. Oto kolejny podobny przepis na sałatkę „Lover” z rodzynkami i innymi słodkimi suszonymi owocami. Kucharze mogą dodawać do smaku figi, suszone morele, orzechy i inne składniki, zmieniając kompozycję na smak.

    Czego potrzebujesz:

    • suszone śliwki – 100 g;
    • figi – 50 g;
    • suszone morele – 100 g;
    • rodzynki – 50 g;
    • jądra orzecha włoskiego – 50 g;
    • buraki – dwie sztuki;
    • świeża marchewka – dwie sztuki;
    • ząbki czosnku – dwie sztuki.
    • sos majonezowy – do smaku.

    Jak zrobić

  • Zetrzyj gotowane i obrane buraki.
  • Suszone owoce namoczyć, spłukać zimną wrzącą wodą i drobno posiekać.
  • Posiekaj jądra orzechów.
  • Ser i marchewki zetrzyj na drobno osobno.
  • Wyciśnij ząbki czosnku.
  • Kawałki suszonych śliwek wymieszać z burakami, dodać orzechy włoskie.
  • Wymieszaj marchewki z suszonymi morelami, rodzynkami i pastą czosnkową.
  • Połącz ser z figami.
  • Rozprowadzając sos, ułóż warstwy marchewki, sera i buraków na płaskim naczyniu.
  • Owoc

    Osobliwości. Dla miłośników delikatnych przekąsek proponujemy przygotowanie sałatki „Lubownica” z orzechami i dojrzałymi owocami. Okazuje się, że „zjeżdżalnia” powietrzna jest ozdobiona wielokolorowymi plastrami. Danie będzie miało przyjemny kwaśny smak z nutą cytrusów i czosnku.

    Czego potrzebujesz:

    • gotowane buraki – dwie sztuki;
    • marchewki – dwie sztuki;
    • ser – 100 g;
    • mandarynki – trzy sztuki;
    • kwaśne jabłko – jeden kawałek;
    • suszone śliwki – 100 g;
    • jądra orzecha włoskiego – 50 g;
    • rodzynki – 50 g;
    • ząbki czosnku – trzy sztuki;
    • sos – 200 g.

    Jak zrobić

  • Obrane buraki zetrzyj na drobnej tarce.
  • Suszone owoce na parze przez 15 minut, spłukać, osuszyć.
  • Zetrzyj ser i marchew osobno.
  • Pokrój owoce w kostkę.
  • Orzechy posiekać, suszone śliwki posiekać na kawałki nożem.
  • Ząbki czosnku wycisnąć do majonezu.
  • Marchewki, rodzynki, jabłko włożyć do salaterki, namoczyć w sosie.
  • Posyp serem i posmaruj sosem.
  • Ułożyć kawałki mandarynki, buraki, suszone śliwki, namoczyć w sosie.
  • Posyp orzechami i odstaw do namoczenia.
  • Aby podać świąteczny stół, możesz ozdobić wierzch sałatki spiralą plasterków mandarynki, „kratą” majonezu, wzorem suszonych śliwek i sera. W razie potrzeby możesz wyciąć figurkę łabędzia z jabłka, umieścić ją na wierzchu majonezowej „siatki”.

    Z Chikenem

    Osobliwości. Przepis na sałatkę „Lubownica” z kurczakiem odnosi się do dietetycznych przekąsek mięsnych. Pikantności dodają marynowane krążki cebuli.

    Czego potrzebujesz:

    • filet z kurczaka – 300 g;
    • rodzynki – 50 g;
    • świeża marchewka – dwie sztuki;
    • ser – 50 g;
    • pomarańczowy – jeden kawałek;
    • cebula – dwie sztuki;
    • jądra orzecha włoskiego – 50 g;
    • ocet – dwie łyżki stołowe;
    • majonez – do smaku;
    • przyprawy, cukier, sól – opcjonalnie.

    Jak zrobić

  • Ugotuj filet i drobno posiekaj.
  • Posiekaj cebulę w półpierścienie
  • Cebulę posyp cukrem, solą, dodaj ocet, marynuj przez około godzinę.
  • Zetrzyj osobno ser i marchewkę.
  • Rodzynki na parze, spłucz.
  • Zmiel orzechy ręcznie lub w blenderze.
  • Ułożyć jeden na drugim i posmarować majonezowym mięsem, półpierścieniami cebuli, rodzynkami, marchewką, serem, orzechami.
  • Ułóż górną warstwę z plastrami pomarańczy w kółko.
  • Pikantny

    Osobliwości. Sałatka jest obfita i wysokokaloryczna, więc z łatwością zastąpi drugie danie. Zaleca się zabranie świeżych pieczarek, ale odpowiednie są również pieczarki marynowane lub mrożone.

    Czego potrzebujesz:

    • pieczarki – 300 g;
    • szynka drobiowa – 300 g;
    • cebula – jeden kawałek;
    • świeży ogórek – dwa lub trzy kawałki;
    • jajko na twardo – trzy sztuki;
    • marchewka po koreańsku – 200 g;
    • majonez – trzy do pięciu łyżek stołowych;
    • warzywo lub masło – do smażenia;
    • przyprawy, przyprawy – do smaku.

    Jak zrobić

  • Szynkę ugotować, mięso z kurczaka oddzielić od kości.
  • Pokrój miąższ na małe kawałki.
  • Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w krążki.
  • Pieczarki usmażyć z krążkami cebulowymi na maśle, doprawić.
  • Pokrój marchewki i ogórki.
  • Jajka zmielić nożem lub na tarce.
  • Posmarować majonezem ułożyć warstwy: pieczarki, mięso, marchew, jajka, ogórki.
  • Pozostaw na zimno na kilka godzin.
  • Warstwowa Sałatka

    z kapustą

    Osobliwości. Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem i kapustą różni się tym, że składniki nie są układane warstwami, ale mieszane z majonezem.

    Czego potrzebujesz:

    • filet z kurczaka – 400 g;
    • winogrona bez pestek – 150 g;
    • Kapusta pekińska – jedna głowa;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • pistacje – 100 g;
    • majonez – do smaku;
    • olej do smażenia;
    • przyprawy, przyprawy – opcjonalnie.

    Jak zrobić

  • Pokrój surowe mięso, smaż dobrze na patelni z przyprawami.
  • Rozdrobnij kapustę.
  • Pokrój duże winogrona w plasterki.
  • Posiekaj orzechy nożem.
  • W sosie wycisnąć ząbki czosnku.
  • Wymieszaj składniki w misce sałatkowej.
  • Doprawić przed podaniem.
  • Egzotyczny

    Osobliwości. Czasami nie zaszkodzi dodać „Kochankowi” egzotyczny owoc. Oprócz kawałków ananasa przepis zawiera kurczaka, zielone jabłko i kukurydzę.

    Czego potrzebujesz:

    • gotowany filet z kurczaka – 300 g;
    • ananasy w puszkach – jedna puszka;
    • kukurydza w słoiku – jeden kawałek;
    • ser – 200 g;
    • zielone jabłko – jeden kawałek;
    • orzeszki pinii – jedna garść;
    • cytryna – pół owocu;
    • majonez – 200 g.

    Jak zrobić

  • Drobno posiekaj kurczaka (można rozłożyć na włókna).
  • Ser zmiel na grubej tarce.
  • Odcedź syrop ze słoika i, jeśli to konieczne, posiekaj kółka ananasa (kawałki z puszki można pozostawić niepokrojone).
  • Jabłko wydrążyć, pokroić w paski, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  • Odcedź kukurydzę ze słoika do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
  • W razie potrzeby upiecz orzechy.
  • Przygotowane składniki wymieszać, namoczyć w sosie.
  • Udekoruj naczynie ziołami.
  • Składniki w tym przepisie nie są układane warstwami, ale mieszane przed podaniem. Okazuje się przewiewna, ale jednocześnie obfita przekąska o przyjemnym kwaśnym smaku. Lepiej ułożyć go w formie zjeżdżalni na środku płaskiego naczynia.

    Sałatka z rybą chrupiącą

    Ryba

    Osobliwości. Miłośnikom eksperymentów w kuchni proponujemy wykonanie ryby jednowarstwowej. Do gotowania odpowiedni jest różowy łosoś, tuńczyk lub sardynki w słoiku. Możesz również użyć lekko solonego śledzia, ale w tym przypadku sałatka będzie przypominać „Futro”.

    Czego potrzebujesz:

    • konserwy rybne – jedna puszka;
    • ziemniaki – cztery sztuki;
    • żarówka – jedna sztuka;
    • ser – 100 g;
    • marchewki – jeden kawałek;
    • buraki – jedna lub dwie sztuki;
    • jajka na twardo – dwie sztuki;
    • majonez – 150 g;
    • przyprawy, przyprawy, sól – do smaku.

    Jak zrobić

  • Ziemniaki, marchewki i buraki gotujemy osobno.
  • Ser zetrzyj na grubo.
  • Odcedź nadmiar oleju z konserwy, zawartość zetrzyj widelcem.
  • Kroić cebule.
  • Ugotowane warzywa obrać, posiekać na grubej tarce.
  • Jajka zetrzyj osobno.
  • Rozprowadzając sos, ułóż składniki warstwami: ziemniaki, konserwy, cebulę, marchew, jajka, buraki.
  • witamina

    Osobliwości. Rzodkiewka i jabłka to świetne połączenie witamin. W razie potrzeby rzodkiewki można zastąpić rzodkiewkami.

    Czego potrzebujesz:

    • gotowane buraki (średnie) – dwie sztuki;
    • gotowana marchewka – dwa lub trzy kawałki;
    • rzodkiewka – jeden kawałek;
    • jabłko – dwa kawałki;
    • jajka na twardo – cztery sztuki;
    • żarówka – jedna sztuka;
    • majonez – kilka łyżek;
    • przyprawy, przyprawy – do smaku.

    Jak zrobić

  • Obierz warzywa, zetrzyj.
  • Kroić cebule.
  • Zmiel jajka, jabłko, rzodkiew osobno na tarce.
  • Okresowo rozkładając warstwy, ułóż na sobie buraki, cebulę, jajka, jabłka, rzodkiewki, marchewki.
  • Pozostaw do zaparzenia w lodówce.
  • „Czuły kochanek”

    Osobliwości. Przepis spodoba się „kochankom”, czyli męskiej części populacji. W przeciwieństwie do „Mistress” do kompozycji dodaje się mięso i ser, ale rezygnuje się z marchewki i buraków. Okazuje się, że jest to prosta wysokokaloryczna sałatka. Zarówno „kochanek”, jak i „kochanek” mogą znajdować się na tym samym stole.

    Czego potrzebujesz:

    • suluguni – 300 g;
    • szynka (suszone mięso) – 200 g;
    • czerwone pomidory – cztery sztuki;
    • zielenie – do smaku (pietruszka, bazylia, koperek);
    • majonez – do opatrunku.

    Jak zrobić

  • Zetrzeć na grubo lub pokroić w paski sera.
  • Rozdrobnij mięso.
  • Pokrój pomidory w kostkę.
  • Mięso wymieszać z serem, doprawić sosem.
  • W kółko, bez wypełniania środka, połóż powstałą masę na talerzu.
  • Połóż pokrojone pomidory na środku.
  • Pokrój warzywa i posyp je na wierzchu.
  • „Kochanek” lepiej nie solić, ser jest już słony. Jeśli chcesz zredukować słony smak, powinieneś na chwilę zanurzyć suluguni w wodzie. „Dodatkowa” sól zniknie za godzinę. Czosnek można wycisnąć do majonezu, aby uzyskać pikantność.

    Pani Sałatka

    9 kulinarnych tajemnic

    Przepis na sałatkę Mistress z burakami i marchewką możesz urozmaicić nie tylko dodatkowymi składnikami i przyprawami, ale także za pomocą dziewięciu prostych kulinarnych sekretów.

  • Pieczone warzywa. Warzywa korzeniowe ugotowane w piekarniku w większym stopniu zachowają swój smak i dobroczynne właściwości. Warzywa pozostają w skórkach i są pieczone przez około godzinę (45-50 minut) w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu warzyw obierz je, zetrzyj na tarce, a następnie włóż do salaterki.
  • Zamiennik sera. Sery twarde można zastąpić serami topionymi w brykietach. Będziesz potrzebować dwóch lub trzech opakowań. Dla wygody ser topiony można wstępnie zamrozić, a dopiero potem zetrzeć.
  • Bez majonezu. Do opatrunku dozwolona jest śmietana. W takim przypadku klasyczny przepis stanie się całkowicie wegetariański. Jeśli użyjesz niskotłuszczowej śmietany lub niskotłuszczowego jogurtu, zawartość kalorii w sałatce zmniejszy się kilkakrotnie.
  • Dekoracje. Nazwa sałatki zobowiązuje do dekoracji gotowego dania. W tym celu dobrze nadają się soczyste nasiona granatu, którymi posypuje się sałatkę na wierzchu (można ułożyć wzór). Buraki lub marchewki zrobią róże na środku potrawy. Do dekoracji nadają się również gałązki pietruszki, kopru, bazylii, borówki czy żurawiny. Najważniejsze, aby nie przesadzić, aby „dekoracja” nie zakłóciła ogólnego smaku.
  • Orzechy. Orzechy włoskie zastąpią orzeszki ziemne lub laskowe. Aby wzmocnić smak, zaleca się wstępną obróbkę orzechów: usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub wysuszyć w kuchence mikrofalowej. Ważne jest, aby monitorować gotowanie, aby powierzchnia się nie zwęgliła.
  • Odżywianie. Lekką sałatkę można zamienić w obfite danie, dodając gotowaną wołowinę, wędzoną szynkę, ziemniaki gotowane w mundurkach lub ugotowany ryż. Możesz łączyć składniki razem. Czosnek, ostra papryka lub cebula dodadzą pikanterii.
  • Wygodne nakładanie warstw. Aby nie pokrywać każdej warstwy i nie układać składników osobno, zaleca się wcześniejsze wymieszanie pokruszonych produktów. W klasycznym przepisie warstwy można warunkowo podzielić na trzy – buraki, ser i marchew. Do sera dodaje się po prostu majonez. Marchewki miesza się z rodzynkami, a buraki z orzechami i suszonymi śliwkami. Każdą warstwę można posmarować na wierzchu podczas układania lub osobno doprawić majonezem, a następnie ułożyć w salaterce.
  • Porcja. Gotową przystawkę podaje się na wspólnym głębokim talerzu lub porcjuje w szklanych salaterkach. Aby nadać potrawie nietypowy kształt (na przykład serduszka) i równomiernie rozłożyć warstwy, zaleca się stosowanie specjalnych foremek do sałatek. Odpowiednie są również zdejmowane formy do pieczenia.
  • Fragment. Doświadczonym gospodyniom domowym radzi się trochę poczekać przed podaniem „Kochanek”. Danie należy podawać w chłodnym miejscu przez 40-60 minut. Składniki zanurzą się w sosie, a smak się wzbogaci.
  • Sałatka „Lover” to zdrowa i świąteczna przystawka, która przypadnie do gustu smakoszom liczącym kalorie. Klasyczna wersja jako dodatek dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. W zależności od osobistych preferencji smakowych przystawkę można łatwo połączyć z innymi produktami.

    i rekomendacje od właścicieli

    Wszyscy uwielbiali sałatkę. Połączenie produktów jest korzystne. Opiekałam lekko orzechy w kuchence mikrofalowej i dodatkowo każdą warstwę posypałam posiekanymi orzechami. Zdecydowanie ugotuję więcej. Prosty i szybki.

    Gekata1982, http://www.povarenok.ru/recipes/show/5239/

    Słyszałem o sałatce o tej nazwie, różni się tylko składem. Uwielbiam połączenie słodkiego i słonego. Próbowałam suszonych moreli w sałatkach, ananasa, pomarańczy i granatu. Nie widziałam kilku słodkich składników w jednym daniu, co będzie powodem do spróbowania.

    klepa36, http://forum.prokuhnyu.ru/viewtopic.php?t=2103

    Delikatna sałatka. Potrzebne będą surowe marchewki 1_2 szt., 200 g rodzynek, 2 szt. ser topiony 2 buraki gotowane tarte orzechy 100 g Układamy wszystko warstwami 1 warstwa 3 marchewek na tarce ja biorę za marchewki koreańskie. Na wierzch ułóż warstwę startych orzechów. Na stole ta sałatka jest spożywana jako pierwsza. A nazwę można zmienić …

    polusca, http://forum.hlebopechka.net/index.php?showtopic=3440

    Sałatka jest po prostu niesamowita! Ostatnio do sałatek z filetem z kurczaka zacząłem go nie gotować, ale piec w powolnej kuchence w trybie „Pieczenie” przez około 40 minut. Zdecydowanie posypuję przyprawami – dużo tymianku (to musi), łyżeczka oregano i odrobina suszonej bazylii. Smak fileta uzyskuje się jako lekko wędzony. Idealnie nadaje się na sałatkę. Dzięki za pyszny przepis!

    Marina Konfetka, https://1000.menu/cooking/13326-salat-francuzskaya-lubovnica

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Koza w ogrodzie
    Sałatka Czułość Sałata
    Lodowa
    Sałatka Z Kurczakiem Z
    Ananasami Sałatka Stolichny

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author