Sałatka „Obzhorka”: przepisy kulinarne z kurczakiem lub wołowiną, gotowanie krok po kroku, składniki +

Klasyczny przepis na sałatkę „Obzhorka” i jej modyfikacje dla miłośników „pointy” i wegetarian

Nie bez powodu sałatka otrzymała tak uroczą i bynajmniej abstrakcyjną nazwę. Każdy może je zjeść, także silniejszy seks. Skład klasycznej sałatki „Obzhorka” koniecznie obejmuje mięso i majonez. I warzywa smażone na oleju roślinnym. Bogactwo potraw jest przesadzone. Dlatego może być bezpiecznie podawany jako główny.

Gospodynie domowe dodają do „Obzhorki” najśmielsze składniki – od fasoli po suszone śliwki. Każda nowa „modyfikacja” ma swój urok, swój urok i zupełnie niepowtarzalny smak. Często tradycyjna wołowina na danie jest zastępowana budżetowym kurczakiem lub wątróbką. Ale klasyczny przepis na sałatkę „Obzhorka” nadal pozostaje niezmieniony. To właśnie gotowana wołowina – jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa – odgrywała i pozostaje w niej główną rolę.

Jaki jest główny składnik

Mięso w piramidzie żywieniowej człowieka nie jest pierwszym, ale ważnym miejscem. Nie powinno być jej dużo w diecie, ale musi być obecne. I dobrze, jeśli to nie tłusta wieprzowina, a raczej sucha wołowina. Co więcej, ten rodzaj mięsa ma więcej niż wystarczające zalety.

  • Wysoka zawartość białka. Wołowina jest jednym z rekordowych pokarmów pod względem ilości białka. Tylko brokuły mogą konkurować z wołowiną. Ważne jest to, że białko zawiera aminokwasy – paliwo, którego organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
  • Wysoka zawartość żelaza Cielęcina zawiera dużo żelaza. Nie bez powodu kobietom w ciąży i osobom z niskim poziomem hemoglobiny zaleca się włączenie tego produktu do swojej diety. Stabilizacja poziomu hemoglobiny zapewnia sprawne funkcjonowanie serca i całego układu krążenia.
  • Broń przeciwko cholesterolowi. Zły cholesterol jest wrogiem człowieka. A wołowina to broń, która pomaga ją zneutralizować.
  • Stabilizacja poziomu kwasu w przewodzie pokarmowym. Jeden z najcenniejszych rodzajów mięsa spożywany korzystnie wpływa na narządy przewodu pokarmowego oraz normalizuje kwasowość w żołądku.
  • Wzmocnienie odporności. Wołowina jest często uwzględniana w tabelach diet. Powód jest prosty: mięso wołowe poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, czyli zwiększa właściwości ochronne organizmu.
  • Poprawa pamięci. Stosowanie produktu z umiarem korzystnie wpływa na funkcjonowanie pamięci i aktywność układu nerwowego, jednocześnie wzmacniając ludzkie mięśnie i nasycając kości wapniem.

Przepis na sałatkę Obzhorka z cielęciną i piklami: klasyk gatunku

Osobliwość. Cielęcina gotuje się dość długo, aż całkowicie zmięknie. Dlatego, aby przyspieszyć proces gotowania, składnik mięsny można bezpiecznie przygotować wieczorem. Mięso wołowe ugotować i odstawić. Rano pozostaje tylko rozłożyć na włókna.

Będziesz potrzebować:

  • gotowana cielęcina – 0,5 kg;
  • marchewki – dwie sztuki;
  • cebula – jedna średnia głowa;
  • ogórki kiszone – trzy sztuki;
  • majonez – 150-200 g;
  • zielenie – jako wystrój.

Algorytm gotowania

  • Przepis krok po kroku na sałatkę Obzhorka zaczyna się od przejścia warzyw pokrojonych w paski – marchewki i cebuli. Smaż je dobrze na oleju roślinnym lub oliwie z oliwek osobno przez siedem minut i umieść w różnych pojemnikach bez mieszania.
  • Cielęcinę rozkładamy na włókna. Opcjonalnie – pokrój w kostkę i wymieszaj z pasywowanymi warzywami.
  • Oczyszczamy pikle ze skóry, aby były delikatniejsze, a także kroimy w paski.
  • Dodaj ogórki do wystudzonej mieszanki sałat i dopraw danie kilkoma łyżkami sosu majonezowego.
  • Gotowe danie rozprowadzamy w eleganckiej salaterce i dekorujemy na wierzchu kilkoma gałązkami pietruszki, kolendry lub koperku – według upodobań.
  • Jeśli w domu nie było marynowanych lub marynowanych ogórków, nie jest to powód, aby odmówić ugotowania Żarłoka. Sałatkę można zakwasić jedną lub dwiema łyżkami octu.

    5 dodatkowych opcji gotowania

    Jeśli zastąpisz składniki klasycznej sałatki „Obzhorka” innymi odpowiednimi produktami, możesz uzyskać nowe kombinacje smaków w formie, którą od dawna kochasz. Spróbuj zrobić sałatkę „Obzhorka” z mięsem z kurczaka lub ozorem wołowym, dodając do niej suszone śliwki lub prażone orzechy i dopraw sosem śmietanowym zamiast majonezu. Eksperyment!

    Ptyś: z pieczonymi jabłkami i orzechami laskowymi

    Osobliwość. Chipsy tej sałatki to miąższ pieczonego jabłka i orzechów laskowych. Surowe orzechy wymagają obróbki cieplnej. Eksperci zalecają smażenie ich na patelni bez oleju przez kilka minut. Dopóki nie staną się złote. Produkty są ułożone warstwami. Specjalny pierścień do serwowania pomoże uformować idealne poziomy.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowana wołowina – 150 g;
    • słodkie jabłko – jedno;
    • majonez – dwie łyżki stołowe;
    • średnia marchewka – jedna;
    • głowa cebuli – jedna;
    • twardy solony ser – 50 g;
    • jajko kurze – jedno;
    • orzechy laskowe – 20-30 ziaren.

    Algorytm gotowania

  • Cebulę pokroić w półpierścienie, a marchewki pokroić w paski. Wysyłamy na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym i smażymy na złoty kolor.
  • Po odtłuszczeniu patelni usmażyć orzechy.
  • Jabłko zawinięte w folię piecze się w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 200 ° C. Następnie oczyścimy z folii i obierzemy, a miąższ zagniatamy widelcem.
  • Mięso pokroić w paski, doprawić łyżką majonezu, dodać trochę, posypać czarnym pieprzem i podzielić na dwie równe części. Do miski z jedną częścią wołowiny wrzuć posiekane orzechy laskowe.
  • Do formowania naczynia przystępujemy za pomocą pierścienia do serwowania. Pierwsza warstwa to wołowina z orzechami. Drugi to warzywa pasywowane. Następnie – siatka majonezowa. Dalej – gotowane jajko, starte na drobnej tarce, znowu majonez, a następnie – miąższ jabłkowy. Przedostatnią warstwę będzie ser starty na drobnej tarce z siateczką majonezu. Górna warstwa sałaty to druga część wołowiny już doprawiona majonezem.
  • Jeśli to możliwe, wysyłamy sałatkę na noc do lodówki. Przed podaniem zdejmij pierścień do serwowania i uformuj dekor z plasterków świeżych jabłek.
  • Aby nie przesadzić z majonezem i nie przetłuszczać potrawy, do plastikowej torebki można włożyć ilość sosu wskazaną w przepisie. Odetnij róg, tworząc coś w rodzaju strzykawki do ciasta. To proste urządzenie pozwoli na założenie opatrunku o jak najcieńszej siateczce.

    Pikantne: z marynowanymi grzybami i cebulą jałtańską

    Osobliwość. Ten przepis opiera się na połączeniu pieczarek z białym mięsem kurczaka. Aby potrawa była pikantna i nie przesadzała z ostrością, zwykłą cebulę należy zastąpić słodką jałtańską. Ten ostatni ma jaśniejszy aromat i nietypową dla cebuli słodycz. Sałatka okaże się soczysta, z przyjemną chrupiącą, ale wcale nie ostrą.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany filet z kurczaka – 300 g;
    • marynowane grzyby (dowolne, do wyboru) – słoik;
    • marchewki – jedna;
    • Łuk jałtański – głowa;
    • majonez – 150 g.

    Algorytm gotowania

  • Cebulę pokrojoną w półpierścienie i paski marchewki podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju słonecznikowego.
  • Odcedź marynatę ze słoika po grzybach i pokrój w dowolny sposób.
  • Filet z kurczaka zmiel w kostkę.
  • Wszystkie przetworzone składniki rozprowadzamy w jednym naczyniu, w razie potrzeby doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Wymieszaj i zjedz.
  • Aby sałatka była mniej tłusta, przed wysłaniem pasywowanych warzyw na wspólny talerz należy je ułożyć na warstwie papierowych serwetek. Papier wchłonie pozostały olej roślinny i jak najbardziej odtłuści smażone warzywa.

    Dla amatora: z wątróbką wołową i grzankami

    Osobliwość. Powszechnie przyjmuje się, że dzieci nie lubią wątroby. Nie obchodzi ich, że ten produkt jest prawdziwym magazynem aminokwasów i witamin A, C i D. Dlaczego więc nie ukryć znienawidzonej użyteczności, krojąc go jak najcieńszym i „ukrywając” w ulubionej sałatce bez majonezu? Krakersy dodadzą entuzjazmu i chrupkości oraz sprawią, że danie będzie atrakcyjne nawet z nastoletniego punktu widzenia.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowana wątroba wołowa – 250 g;
    • ogórki kiszone – dwa;
    • marchewki – jedna;
    • łuk – jeden;
    • kwaśna śmietana – osiem łyżek stołowych;
    • grzanki lub gotowe grzanki – 50 g.

    Algorytm gotowania

  • Warzywa podajemy na patelnię z dodatkiem oleju słonecznikowego. Marchewki pokroić w paski, a cebulę w pół lub ćwiartki pierścieni.
  • Gotuj wątrobę we wrzącej wodzie przez trzy minuty, a następnie włóż ją na patelnię z olejem roślinnym i smaż z obu stron przez dwie do trzech minut z każdej strony.
  • Schłodzoną wątróbkę pokrój w cienkie paski, wymieszaj z ogórkami kiszonymi pokrojonymi w paski, dodaj smażone warzywa i sos śmietanowy.
  • Przed podaniem dodaj grzanki do sałatki i ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Nudną śmietanę można błyskawicznie zamienić w pikantny dressing do sałatek, dodając do niej kilka łyżek sosu sojowego i pół łyżeczki musztardy.

    Sałatkowy żarłok z marchewką

    Świąteczny: ze śliwkami i nutami czosnku

    Osobliwość. W tym przepisie nie ma smażonych warzyw. Zostały one z nawiązką zastąpione lekko pikantną słodko-kwaśną koreańską marchewką. Suszone śliwki nadają potrawie lekko wędzony smak. Świeży ogórek nadaje sałatce lekkości i przyjemnej chrupkości. Eksperci zalecają moczenie suszonych śliwek przed wysłaniem ich do naczynia, zalanie wrzątkiem i moczenie w wodzie przez około godzinę.

    Będziesz potrzebować:

    • gotowany język wołowy – 200 g;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • suszone śliwki – 70 g;
    • marchewka po koreańsku – 150 g;
    • świeży ogórek – dwa;
    • majonez – 150 g.

    Algorytm gotowania

  • Czosnek obrać, posiekać drobno i drobno i podsmażyć na kropli oliwy z oliwek do uzyskania mocnego aromatu i jasnozłotego koloru.
  • Filet z kurczaka rozkładamy na włókna, ogórek obieramy ze skóry i kroimy w paski, suszone śliwki w drobną kostkę.
  • Za pomocą pierścienia do serwowania układamy warstwy w następującej kolejności: filet z kurczaka, czosnek, świeży ogórek, suszone śliwki, marchew po koreańsku. Ostatni z wymienionych składników powinien znajdować się na najwyższym poziomie. Nie zapomnij posmarować każdą warstwę, z wyjątkiem górnej, niewielką ilością majonezu.
  • Zgodnie z tym samym przepisem możesz ugotować sałatkę „Obzhorka” z kurczakiem, zastępując ją drogim językiem wołowym.
  • Jeśli pierścień do serwowania nie znajduje się w arsenale, możesz go zbudować z improwizowanych środków. Wystarczy odciąć dno niskiej puszki i posmarować jej ścianki olejem roślinnym. Dzięki temu pod koniec procesu zaimprowizowany pierścień do serwowania można łatwo wyjąć z naczynia do ptysie.

    Wegańskie: z fasolą i zielonym groszkiem

    Osobliwość. Dla tych, którzy jedzą wyłącznie żywność pochodzenia roślinnego, istnieje wariant „Glutton” z fasolą w puszkach i groszkiem z puszki. Składnikiem białkowym tego dania są pieczarki marynowane. Sałatka podawana jest z domowym majonezem. Rezultatem jest nie tylko zdrowe, ale także obfite jedzenie.

    Będziesz potrzebować:

    • biała fasola – pół puszki;
    • groszek konserwowy – jedna trzecia puszki;
    • pomidorki koktajlowe – trzy;
    • marchewki – jedna;
    • żarówka – jedna;
    • majonez domowy – 200 g;
    • pieczarki marynowane – 150 g;
    • oliwa z oliwek – do smażenia;
    • olej słonecznikowy – szklanka;
    • jajko – jedno;
    • musztarda – łyżeczka;
    • sól, cukier i sok z cytryny – do smaku.

    Algorytm przygotowania sałatki

  • Fasolę i groszek odcedź i wymieszaj w salaterce.
  • Marchewki pokroić w paski, a cebulę pokrojoną w półpierścienie na patelni z dodatkiem oliwy.
  • Pieczarki kroimy na luz i dodajemy do salaterki razem z podsmażonymi warzywami.
  • Algorytm przygotowania sosu

  • Wbij jajko do plastikowej szklanki i ubij blenderem.
  • Stopniowo zacznij wlewać olej roślinny. Robimy to porcjami, nadal ubijając i obserwując jak masa gęstnieje i zmienia kolor.
  • Gotowe dodaj łyżeczkę soku z cytryny, trochę cukru i soli, musztardę. Ponownie dokładnie ubijaj przez dziesięć sekund.
  • Sałatkę ubieramy w domowy majonez i podajemy do stołu, przybierając plasterki pomidorków koktajlowych.
  • Jest bardzo podobna opcja – z szynką. Postępuj zgodnie z podobnym algorytmem, dodając do naczynia chudą szynkę pokrojoną w paski.

    Istnieje wiele opcji gotowania sałatki Obzhorka w domu. Co tu dużo mówić, skoro każda domowa restauracja serwuje to na swój sposób. Jednym z najbardziej udanych zaleceń jest zastąpienie koreańskiej marchewki lub smażonych warzyw kapustą kiszoną lub duszoną kapustą. Z jakiegoś powodu ta opcja gotowania nazywa się burger. Prawdopodobnie za połączenie kapusty z mięsem, które uwielbiali Niemcy.

    Niezależnie od wybranego przepisu na sałatkę Obzhorka, zawsze możesz podać to samo danie na różne sposoby. Jeśli chcesz, wymieszaj wszystkie składniki w salaterce, aby produkty nasiąkały sobą nawzajem smakiem i aromatem. A jeśli chcesz, do picia używaj zwykłych szerokich szklanek, układając sałatkę warstwami i podając porcje do stołu.

    : „Sekretem mojego Żarłoka jest mięso z kurczaka smażone z sosem sojowym”

    Kroję jedną część marchewki, jak na koreańską marchewkę i posypuję przyprawą „Koreańska marchewka i zasypiam ze smażoną drugą częścią marchewki + smażoną cebulą, mieszamy, gotujemy i dodajemy do sałatki. Jeśli nie ma wołowiny, to kroję w kostkę (palcem) białe mięso z kurczaka, dodaję sos sojowy i szybko podsmażam na patelni i do sałatki.

    Ludmiła, http://ovkuse.ru/recipes/salat-obzhorka-recept/

    Sałatkę Obzhorka robię co NG i za każdym razem prawie nie pamiętam, co włożyłam do poprzedniej sałatki. Ale pamiętam na pewno, że były domowe krakersy, mięso, suszone śliwki i pikantna marchewka, majonez. A potem możliwe są wariacje: pieczarki, ogórki kiszone, czosnek. Sałatka zawsze wychodzi z gwizdkiem. To właśnie włożyłem w ostatni nowy rok? 🙂

    Dasza, http://www.say7.info/cook/comments/52-Salat-Obzhorka-p1.html

    Dzięki temu projektowi w przezroczystym naczyniu porcjowanym sałatka nazywana jest sałatką koktajlową. Po prostu wygląda niesamowicie pięknie. Możesz usunąć suszone śliwki tym, którzy ich nie lubią. Możesz również umieścić kiwi zamiast ogórków)

    Julia, http://zapisnayaknigka.ru/salat-obzhorka/

    Inne przepisy na sałatki

    Jak szybko gotować buraki
    Jak długo gotować kalmary Sałatka z
    krewetek
    Sałatka z Morza Czerwonego
    Sałatka Caprese

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author