Sałatka „Panna Młoda”: przepis krok po kroku z wędzoną i gotowaną piersią, burakami, wątróbką

Sałatka "Panna Młoda": z wędzonym kurczakiem, pieczarkami, serem, burakami i innymi oryginalnymi dodatkami

Dlaczego sałatka nazywa się „Oblubienica”? Prawdopodobnie na widok zwiewnej białej potrawy jej twórca wymyślił analogię do wspaniałej sukni ślubnej. Być może twoja wyobraźnia zaprowadzi gdzieś indziej. Ale bez względu na to, jak nazywa się sałatka „Panna Młoda” z wędzonym kurczakiem, dzięki jej smakowi i atrakcyjnemu wyglądowi spodoba się zarówno Tobie, jak i Twoim gościom.

Algorytm gotowania

Aby przygotować pyszną i elegancką sałatkę, nie są potrzebne szczególne umiejętności kulinarne. Ważne jest tylko dobranie odpowiednich składników i połączenie ich w gotowe danie. Przepis na zimową sałatkę Panna Młoda krok po kroku obejmuje pięć kroków.

  • Trening. Składniki wymagające obróbki cieplnej gotuje się do miękkości.
  • Szlifowanie. Niektóre produkty muszą być cięte ręcznie, a niektóre muszą być starte.
  • Montaż. Zgodnie z recepturą produkty układa się warstwami, z których każda jest nasączona majonezem.
  • Dekoracja. Ostatnia warstwa to starte białko jaja, dzięki czemu danie wygląda śnieżnobiało. Możesz uzupełnić projekt świeżymi ziołami, oliwkami i czarnymi oliwkami, pokrojonymi warzywami i innymi dekoracjami.
  • Impregnacja. Zaraz po ugotowaniu sałatka jest gotowa do spożycia. Ale jeśli zostawisz go przez kilka godzin w lodówce, produkty będą przesiąkać swoimi smakami, a danie stanie się jeszcze smaczniejsze.
  • Podczas serwowania skup się na warstwowej teksturze sałatki. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie go w przezroczystym szklanym naczyniu. Sałatkę można również ułożyć na płaskim naczyniu, używając metalowej formy do ciasta jako ramki.

    Sałatka „Panna Młoda”: przepisy kulinarne

    Przepis na sałatkę Panna młoda w domu można modyfikować zgodnie z preferencjami członków rodziny. Istnieje ogromna liczba opcji jedzenia. Możesz użyć sprawdzonej kombinacji składników lub stworzyć własne unikalne kombinacje.

    Klasyczny

    Osobliwości. Jasny aromat wędzonego kurczaka warto łączyć z produktami o bardziej stonowanych smakach. Wszystkie składniki będą nasycone „dymem” i dadzą pikantne, a jednocześnie delikatne danie na wyjściu.

    Warstwy

  • 300 g drobno posiekanego wędzonego kurczaka.
  • Majonez.
  • Zielona lub marynowana cebula. Określ ilość do smaku.
  • Majonez.
  • Kilka gotowanych ziemniaków, posiekanych na tarce.
  • Majonez.
  • Cztery starte żółtka gotowanych jaj kurzych.
  • Majonez.
  • Ser topiony lub twardy, tarty.
  • Majonez.
  • Cztery starte białka jajka na twardo.
  • Aby zamarynować cebulę, pokrój ją w krążki lub małe kawałki. Pozostaw na 20 minut w mieszaninie octu stołowego z równą ilością przegotowanej wody. Marynata usunie gorycz z cebuli i doda pikanterii.

    Wędzony kurczak

    Dietetyczny

    Osobliwości. Dla dietetyków wakacje to nie lada wyzwanie. Większość świątecznych potraw jest bogata w kalorie i szkodzi sylwetce. Jeśli Ty lub Twoi bliscy zmagacie się z dodatkowymi kilogramami, możesz ugotować dietetyczną wersję sałatki, która w smaku nie ustępuje klasycznej.

    przygotowanie sosu

  • Wymieszaj dziesięć łyżek niskotłuszczowej kwaśnej śmietany z kilkoma łyżkami musztardy.
  • Utrzeć dwa żółtka na gładką łyżkę soku z cytryny.
  • Wymieszaj śmietanę i masę jajeczną.
  • Dodaj trochę soli i czarnego pieprzu według własnych upodobań.
  • Warstwy

  • Drobno posiekana gotowana pierś z kurczaka.
  • Sos.
  • Cztery starte żółtka gotowanych jaj kurzych.
  • Sos.
  • Marynowana cebula.
  • Sos.
  • Twardy ser, tarty.
  • Sos.
  • Garść posiekanych suszonych śliwek.
  • Sos.
  • Dwa jabłka, posiekane na grubej tarce.
  • Kilka kropli soku z cytryny.
  • Sos.
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
  • Sos.
  • Cztery starte białka jajka na twardo.
  • Dietę „Panna Młoda” można gotować nie tylko z kurczakiem, ale także z soczystą szynką. Dla podkreślenia lekkości dania i zdrowego składu połóż je na liściach kapusty pekińskiej.

    Warstwowa Panna Młoda Sałatka

    Kolorowy

    Osobliwości. Na rodzinny obiad poleca się zrobić sałatkę Panna Młoda z burakami. Okazuje się bardziej satysfakcjonująca niż klasyczna wersja świąteczna. Dodatkowo warzywa nadadzą potrawie nowych kolorowych odcieni. Dlatego lepiej podawać sałatkę porcjami, używając do montażu specjalnych pierścieni formujących.

    Warstwy

  • Średnio gotowane buraki, posiekane na tarce.
  • Majonez.
  • 300 g drobno posiekanego wędzonego kurczaka.
  • Majonez.
  • Dwie gotowane marchewki, posiekane na tarce.
  • Majonez.
  • Ziemniaki gotowane, posiekane na tarce.
  • Majonez.
  • Posiekana zielona cebula.
  • Majonez.
  • Cztery starte żółtka gotowanych jaj kurzych.
  • Majonez.
  • Tarty ser wędzony.
  • Majonez.
  • Cztery starte białka jajka na twardo.
  • Obfitość gotowanych warzyw może sprawić, że sałatka będzie lekko mdła. Dlatego najlepiej gotować danie z wędzonym serem, który doda dodatkowej pikanterii i „wędzonego” smaku.

    Sałatka w kształcie koła

    Egzotyczny

    Osobliwości. Jeśli lubisz eksperymentować z teksturami i smakami, klasyczna „Panna Młoda” może wydawać się nieco nudna. Zwróć uwagę na pyszny przepis na sałatkę „Panna młoda” z pikantnymi grzybami, pachnącą i delikatną wątróbką drobiową, a także lekkimi słodko-kwaśnymi ananasami.

    Warstwy

  • 300 g posiekanej gotowanej wątróbki drobiowej;
  • Majonez.
  • 3-4 krążki ananasa z puszki (drobno posiekane)
  • Majonez.
  • Tarty topiony ser.
  • Majonez.
  • 150 g posiekanych pieczarek marynowanych.
  • Majonez.
  • Tarty topiony ser.
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich.
  • Majonez.
  • Cztery starte białka jajka na twardo.
  • Aby sałatka była jeszcze ostrzejsza i jaśniejsza, dodaj trochę zmielonego czarnego pieprzu i startego czosnku do majonezu. Sądząc po recenzjach, te przyprawy „grają” świetnie w każdych potrawach, w których jest ananas.

    z nutami orientalnymi

    Osobliwości. Inna wersja sałatki francuskiej dla tych, którzy lubią łączyć słone i słodkie smaki, polega na dodaniu gruszki. W romantycznej, orientalnej atmosferze zanurzą Cię owocowe inkluzje i aromat przypraw.

    Warstwy

  • 300 g drobno posiekanego wędzonego kurczaka.
  • Jogurt naturalny.
  • Marynowana cebula.
  • Jogurt.
  • Garść posiekanych prażonych migdałów.
  • Duża gruszka pokrojona w drobną kostkę.
  • Szczypta brązowego cukru.
  • Szczypta cynamonu.
  • Jogurt.
  • Mieszanka tartego topionego sera z tartą gotowaną marchewką.
  • Jogurt.
  • Cztery starte białka jajka na twardo.
  • Warstwowa Sałatka

    Jak zrobić to dobrze: 4 wskazówki

    Przygotowanie sałatki z reguły nie budzi żadnych pytań. Harmonijne połączenie produktów sprawia, że ​​danie jest wyjątkowo smaczne. Niemniej jednak poznanie kilku sekretów pozwala zamienić go w kulinarne arcydzieło. Istnieją cztery zalecenia, jak prawidłowo przygotować sałatkę Panna Młoda.

  • Zatrzymaj powietrze. Aby sałatka była najbardziej atrakcyjna ze względu na swój przepych, produkty należy nacierać bezpośrednio w trakcie składania potrawy.
  • Nie rozprowadzaj majonezu. Wystarczy więc docisnąć produkty, a sałatka okaże się płaska. Lepiej zrobić grubą siatkę majonezową.
  • Przygotuj ser. Jeśli wybrałeś przepis na Sałatkę Panna Młoda z roztopionym serem, musisz trzymać go w zamrażarce przez 30-40 minut. Stwardnieje i łatwo się ściera, zamiast rozmazywać się na tarce. Jeśli do sałatki włożysz ser holenderski, rosyjski lub jakikolwiek inny twardy ser, posiekaj go nie na grubej tarce, ale na drobnej tarce. Dzięki temu danie będzie bardziej przewiewne i lekkie.
  • Eksperyment. Liczba składników, kolejność i liczba warstw to nie dogmat, a jedynie zalecenie. Możesz dodawać lub wykluczać produkty z receptury, dodawać nowe warstwy, zamieniać je.
  • Teraz nikt nie będzie pamiętał, kto pierwszy wymyślił przepis na sałatkę Panna Młoda z serem i piersią z kurczaka. Nieznany jest również oryginalny skład dania. Do tej pory gospodynie domowe wymyśliły już dziesiątki opcji sałatek, z których każda ma swój niepowtarzalny smak. Możesz również wnieść swój wkład, eksperymentując z nowymi produktami. Najważniejsze jest zachowanie śnieżnobiałego wzoru i lekkiej porowatej tekstury.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Capercaillie Nest
    Sałatka Tęczowa
    Sałatka Rumiankowa
    Klasyczny przepis na sałatkę Cezar
    Sałatka z funchozą i warzywami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author