Sałatka rumiankowa: przepisy z frytkami, wątróbka drobiowa, jak układać

Sałatka rumiankowa: „kwiatowe” pole do eksperymentów dla początkujących i doświadczonych kucharzy

„Rumianek” to zbiorcza nazwa przekąsek, które różnią się składem i sposobem podania, ale mają wspólne cechy konstrukcyjne. Gospodyni sama decyduje, jakich produktów użyć do gotowania. Głównymi składnikami są gotowane warzywa i jajka. Uzupełniają je różnego rodzaju mięsa, grzyby, ryby, a nawet owoce morza.

Układamy przystawkę w formie kwiatka. Wykonujemy warstwy lub slajdy lub po prostu mieszamy wszystkie produkty i układamy płatki już na wierzchu naczynia, na przykład za pomocą zieleniny i frytek, żółtek i białek jajek. Do sałatki wybierz płaski duży talerz. Jeśli jest to opcja zaciągnięcia, wystarczy głęboki przezroczysty pojemnik, porcjowane miski.

Danie znane jest również pod takimi nazwami jak „Pole Rumiankowe”, „Polana Rumiankowa”. Na wierzchniej warstwie wykonany jest zarówno jeden duży, jak i kilka małych kwiatów.

Przepis na sałatkę z rumianku: eksperymentowanie ze składnikami

Przystawka nie ma ścisłej receptury, dlatego dobieramy do niej nadzienie, biorąc pod uwagę osobiste preferencje smakowe produktów znajdujących się w lodówce i na kuchennych półkach. Możesz ugotować dietę „Rumianek” lub bardziej pożywne. W pierwszym przypadku wybieramy mięsa niskokaloryczne, używamy chudych ryb. Wykonujemy obróbkę cieplną: pieczemy, smażymy lub gotujemy.

Z Chikenem

Opis. Satysfakcjonująca i niedroga opcja. Przepis na sałatkę rumiankową z kurczakiem interpretujemy tak, jak chcemy. Do dekoracji bierzemy różne warzywa, warzywa. Robimy mniej kaloryczną przekąskę – zamiast kupionej w sklepie dodajemy domowy majonez, niskotłuszczową śmietanę.

Składniki:

  • mięso z kurczaka – 200 g;
  • jeden lub dwa ogórki kiszone;
  • trzy jajka;
  • pół cebuli;
  • jedna lub dwie bulwy ziemniaka;
  • majonez lub śmietana – 200 ml;
  • jedna łyżeczka octu;
  • przyprawy;
  • zieleń.

Gotowanie

  • Jajka, ziemniaki gotować.
  • Mięso jest gotowane lub pieczone.
  • Jeśli cebula jest gorzka, marynuj ją. Rozdrobnić na cienkie krążki, zalać przegotowaną, a następnie zimną wodą. Do marynaty dodać ocet i przyprawy. Nalegamy pięć minut.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę, ogórek w paski, trzy jajka (część zostawiamy do dekoracji).
  • Mieszamy produkty, doprawiamy sosem, posypujemy przyprawami. Wstępnie owinąć ściany i dno miski folią spożywczą.
  • Pojemnik z masą obracamy na duże, płaskie naczynie tak, aby uzyskać kształt ciasta wielkanocnego.
  • Z resztek białek i żółtek robimy kwiatek na wierzchu. Robimy to w formie rumianku: ostrożnie wycinamy płatki z białek i układamy je w kółko, a na środku dodajemy zmiażdżone żółtko. Możesz go po prostu zmiażdżyć widelcem. Łodygę robimy z piórka cebuli, liście z gałązek pietruszki.
  • Przed podaniem trzymaj danie na zimno do zaparzenia i namoczenia.

    Z wątróbką drobiową

    Opis. Sałatka rumiankowa z wątróbką drobiową to apetyczne połączenie produktów. Dobrze komponuje się z dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki lub ryż. Sprawi, że będzie godną rywalizacją na stole noworocznym z już nudnymi potrawami.

    Składniki:

    • wątróbka drobiowa – 350 g;
    • grzyby – 350 g;
    • dwie żarówki;
    • trzy jajka;
    • jedna łyżka oleju roślinnego;
    • ser – 150 g;
    • pięć łyżek majonezu;
    • zieleń;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Przede wszystkim ugotuj wątrobę. Wrzucamy go do osolonej wody i gotujemy nie dłużej niż 15 minut, inaczej stanie się twardy i suchy. Ostudzić i posiekać słomą.
  • Aby skrócić proces gotowania, możesz wziąć pieczarki na danie, ponieważ nie trzeba ich gotować. Pokroić na małe kawałki i podsmażyć razem z posiekaną cebulą do miękkości. Na patelni nie powinno być płynu.
  • Jedno jajko zostawiamy do dekoracji, a pozostałe trzy.
  • Kolejność: wątróbka, cebula-pieczarki, jajko, warstwa sera. Każdy z nich nasączamy siatką majonezową, posypujemy przyprawami.
  • Wierzch dekorujemy rumiankiem z białek i żółtka. Z zieleni robimy łodygi i liście.
  • Z kiełbasą i frytkami

    Opis. Taka „Polana Rumiankowa”, dzięki oryginalnemu układowi płatków z frytek, wygląda bardzo pięknie i świątecznie na stole. Do dekoracji lepiej nadają się duże wióry o tym samym kształcie w postaci płatków.

    Składniki:

    • kiełbasa – 250 g;
    • ser – 150 g;
    • dwa ząbki czosnku;
    • dwa pomidory;
    • trzy jajka;
    • pięć łyżek majonezu;
    • zielenie, chipsy do dekoracji;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Produkty przygotowujemy krok po kroku. Przede wszystkim nie kroić ich zbyt drobno, ponieważ smak każdego składnika powinien być wyraźnie wyczuwalny.
  • Ser grubo rozetrzeć, czosnek zmiażdżyć i dodać do majonezu, ugotowane jajka i pomidory pokroić w plastry lub kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy sosem czosnkowo-majonezowym, posypujemy przyprawami.
  • Wierzch dekorujemy w formie jednego dużego kwiatka. Środek wierzchu wypełniamy startym białkiem lub żółtkiem i układamy płatki z chipsów wzdłuż krawędzi.
  • Wstawić do lodówki do podania.
  • Przepis na sałatkę rumiankową z frytkami sugeruje pewną kolejność w dekorowaniu. Połóż frytki na brzegach naczynia tuż przed podaniem. W przeciwnym razie stracą swoją chrupkość.

    Z paluszkami krabowymi

    Opis. Nadziewane przekąski są znane wielu gospodyniom domowym. Połączenie kapusty pekińskiej i paluszków krabowych jest bardzo popularne. Tandem jest świeży, delikatny i smaczny.

    Składniki:

    • „Pekin” – 250 g;
    • paluszki krabowe – 150 g;
    • cztery jajka;
    • oliwki;
    • trzy łyżki kwaśnej śmietany;
    • jedna łyżeczka soku z cytryny;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Kroimy kapustę, ugniatamy rękoma, aby stała się bardziej miękka i pojawiło się trochę soku.
  • Pokrój paluszki krabowe i dwa jajka w kostkę, oliwki w ćwiartki lub połówki.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy kwaśną śmietaną i sosem cytrynowym.
  • Ułóż na talerzu, aby uformować równy stos.
  • Rozgnieć żółtko widelcem i połóż na środku wierzchu. Wokół niego są „płatki” białka.
  • Dodatkowe warzywa i zioła sprawią, że sałatka rumiankowa będzie bardziej kolorowa. Do dekoracji bierzemy liście bazylii, szczaw, gałązki pietruszki i kopru, plasterki papryki, zielone oliwki.

    Z konserwami rybnymi

    Opis. Bierzemy wszelkie konserwy w oleju. Mogą to być sardynki, szproty. Ryba jest bogata w pierwiastki śladowe, więc przystawka okaże się nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Jest ułożony warstwami i jest nieco podobny do znanej wielu Mimozy.

    Składniki:

    • gotowany ryż – 300 g;
    • różowy łosoś z puszki – 150 g;
    • trzy ogórki;
    • dwie żarówki;
    • jedna marchewka;
    • trzy jajka;
    • majonez;
    • przyprawy;
    • zieleń.

    Gotowanie

  • Ugotowaną marchewkę natrzeć grubo, ogórki pokroić w półpierścienie, cebulę w kostkę.
  • Kolejność: gotowany ryż, ryba, cebula, marchewka, ogórki. Wszystkie warstwy, z wyjątkiem ostatniej, impregnujemy siatką majonezową.
  • Gotowane żółtka dzielimy na połówki, a białka na paski. Udekoruj górę.
  • Do przystawki można użyć świeżych warzyw, a nie gotowanych. Ale takie danie nie jest dla wszystkich. Nie każdy lubi surowe marchewki.

    Z marchewką po koreańsku

    Opis. Przystawkę podajemy na stole samodzielnie lub w połączeniu z ciepłymi daniami. Charakterystyczną cechą tej opcji jest to, że sałatkę rumiankową można formować nie tylko warstwami, ale także w stosach. Wystarczy rozłożyć produkty osobno w formie kwiatka.

    Składniki:

    • dwa ziemniaki;
    • wieprzowina (węglan);
    • ser (twardy) – 200 g;
    • marchewka po koreańsku – 300 g;
    • cztery jajka;
    • majonez – 300 g;
    • dwie żarówki;
    • zielenie, liście sałaty;
    • przyprawy;
    • olej roślinny.

    Gotowanie

  • Ugotuj mięso (schłodzone w bulionie), jajka, ziemniaki.
  • Podaj posiekaną cebulę.
  • Ser grubo rozetrzeć, ziemniaki, mięso pokroić w kostkę.
  • Ułożyć liście sałaty na płaskim naczyniu. Dalej jest mięso, cebula, ziemniaki, ser, warstwa marchewki. Każdy z nich impregnujemy siatką majonezową.
  • W gotowanych jajkach pokrój białka na duże paski, a żółtka zagnieść widelcem. Z pierwszych składników robimy „płatki”, z drugiego – środek kwiatu.
  • Jeśli wykonamy sałatkę rumiankową z koreańską marchewką w slajdach, to dodamy nie gotowane, ale smażone ziemniaki.

    Z burakami

    Opis. Listę produktów możemy zmieniać, uwzględniając własne upodobania kulinarne. Grzyby dobrze komponują się z mięsem i burakami. Najlepiej nadają się pieczarki marynowane lub świeże. Nie gotujemy ich, ale od razu je smażymy.

    Składniki:

    • jeden burak;
    • jedna marchewka;
    • mięso (wieprzowina, wołowina) – 300 g;
    • jedna żarówka;
    • frytki – 150 g;
    • pół puszki zielonego groszku w puszkach;
    • majonez;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Używamy świeżych buraków i marchwi. Razem z mięsem posiekaj je w kostkę.
  • Ziemniaki pokroić w paski i smażyć na głębokim oleju.
  • Odcedź płyn z groszku.
  • Na płaskim naczyniu ułóż produkty na szkiełkach, posyp przyprawami. Umieść pokrojoną w kostkę cebulę na środku. Skropić majonezem.
  • Pokazujemy wyobraźnię w projektowaniu. Zamiast żółtka bierzemy kukurydzę w puszkach, gotowane marchewki. „Płatki” są wykonane z chipsów, plasterków cytryny, kawałków rzodkiewki.

    Nie boimy się eksperymentować. Do przystawki dodajemy nie tylko różne rodzaje mięsa. Możesz eksperymentować z orzechami włoskimi, ananasem, rzepą. Przygotowujemy danie dla smakoszy w stylu francuskim, w którym łączymy jabłko z serem, jajkiem i czerwoną cebulą. Sałatka z rumianku to świetne rozwiązanie dla początkujących, którzy swoją kulinarną podróż mogą rozpocząć od przygotowania prostego dania. To prawie niemożliwe, żeby to schrzanić.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Klasyczny przepis na sałatkę Cezar
    Sałatka z funchozą i warzywami
    Sałatka Tiffany
    10 przepisów na sałatki Pani
    Sałatka z kozy w ogrodzie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author