Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, salaterka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Łodyga selera | 4 rzeczy. |
jabłko | 1 szt. |
Orzechy włoskie | 3 szt. |
Kwaśna śmietana | 2 łyżki stołowe. l. |
majonez | 1 ul. l. |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Jak obrać łodygi selera
- Umyj łodygi selera.
- Delikatnie oderwij górną skórkę łodygi selera (usztywniacz) nożem.
- Obierz łodygę selera ze wszystkich stron, podważając wierzch.
Seler można również obrać obieraczką do warzyw.
Z czym podawać sałatkę
Tłuczone ziemniaki
- Obierz tyle ziemniaków, ile potrzebujesz. Umyj i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Zalej ziemniaki wodą i umieść na średnim ogniu.
- Ziemniaki gotujemy do miękkości. Sól dla smaku. Ziemniaki utrzeć tłuczkiem do ziemniaków, dodać ciepłe mleko, masło lub śmietanę.
Ryż z warzywami
- Ryż dokładnie opłukać i ugotować w proporcji 1:2 (1 część ryżu na 2 części wody), posolić do smaku. Najlepiej wybierać ryż kruchy, unikając kleistych odmian.
- Marchew i cebulę obrać, pokroić w duże kawałki, podsmażyć na patelni na oliwie, gdy warzywa będą już prawie gotowe, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodaj mrożony groszek i zieloną fasolkę. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie na patelnię wrzucić kukurydzę z puszki, smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu, dodać różyczki brokułów, smażyć przez 5 minut mieszając. Na patelnię wlej pół szklanki wrzącej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 15 minut. Na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy z warzywami.
Przepis
W przepisie zobaczysz, jakie części pokroić składniki sałatki i jak szybko posiekać orzechy włoskie nożem. Możesz też zobaczyć pomysł dekoracji sałatki podczas serwowania.
Nauczyłeś się gotować pyszną i lekką sałatkę z selera z jabłkiem. Seler to zdrowe, a jednocześnie niskokaloryczne warzywo. Taka sałatka dobrze komponuje się z innymi potrawami, a także może być traktowana jako samodzielne danie. Robisz tę sałatkę? Opowiedz nam o swoich wrażeniach w komentarzach!