Sałatka selerowa z jabłkiem ​​według przepisu krok po kroku

Pyszna i prosta sałatka z selera naciowego z jabłkiem

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, miska, łyżka, salaterka.

Składniki

Nazwa Ilość
Łodyga selera 4 rzeczy.
jabłko 1 szt.
Orzechy włoskie 3 szt.
Kwaśna śmietana 2 łyżki stołowe. l.
majonez 1 ul. l.
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie opłucz 4 łodygi selera, jeśli na łodydze selera są grube włókna, usuń je.

    Przygotowanie sałatki z łodygi selera z jabłkiem

  • Drobno posiekaj seler.

    Przygotuj składniki na sałatkę

  • Umyj 1 jabłko (w razie potrzeby można je obrać), pokrój jabłko na małe kawałki, usuwając nasiona.

    Posiekaj składniki na sałatkę

  • Obierz 3 orzechy włoskie z łupiny. Zmiel orzechy, krojąc je nożem (możesz użyć blendera).

    Posiekaj orzechy na sałatkę

  • Do miski wrzuć pokrojone jabłka i seler.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić sałatkę

  • Dodaj do miski z jabłkami i selerem 1 łyżkę. l. majonez i 2 łyżki. l. śmietana, wymieszać.

    Dodaj śmietanę, aby zrobić sałatkę

  • Posolić sałatkę do smaku.

    Dodaj sól, aby zrobić sałatkę

  • Przełóż sałatkę do salaterki, posyp sałatkę posiekanymi wcześniej orzechami włoskimi.

    Sałatka z selera naciowego z jabłkiem jest gotowa

  • Jak obrać łodygi selera

    • Umyj łodygi selera.
    • Delikatnie oderwij górną skórkę łodygi selera (usztywniacz) nożem.
    • Obierz łodygę selera ze wszystkich stron, podważając wierzch.

    Seler można również obrać obieraczką do warzyw.

    Z czym podawać sałatkę

    Tłuczone ziemniaki

    • Obierz tyle ziemniaków, ile potrzebujesz. Umyj i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Zalej ziemniaki wodą i umieść na średnim ogniu.
    • Ziemniaki gotujemy do miękkości. Sól dla smaku. Ziemniaki utrzeć tłuczkiem do ziemniaków, dodać ciepłe mleko, masło lub śmietanę.

    Ryż z warzywami

    • Ryż dokładnie opłukać i ugotować w proporcji 1:2 (1 część ryżu na 2 części wody), posolić do smaku. Najlepiej wybierać ryż kruchy, unikając kleistych odmian.
    • Marchew i cebulę obrać, pokroić w duże kawałki, podsmażyć na patelni na oliwie, gdy warzywa będą już prawie gotowe, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodaj mrożony groszek i zieloną fasolkę. Smaż warzywa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    • Następnie na patelnię wrzucić kukurydzę z puszki, smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu, dodać różyczki brokułów, smażyć przez 5 minut mieszając. Na patelnię wlej pół szklanki wrzącej wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 15 minut. Na patelnię wrzucamy ugotowany wcześniej ryż i mieszamy z warzywami.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz, jakie części pokroić składniki sałatki i jak szybko posiekać orzechy włoskie nożem. Możesz też zobaczyć pomysł dekoracji sałatki podczas serwowania.

    Nauczyłeś się gotować pyszną i lekką sałatkę z selera z jabłkiem. Seler to zdrowe, a jednocześnie niskokaloryczne warzywo. Taka sałatka dobrze komponuje się z innymi potrawami, a także może być traktowana jako samodzielne danie. Robisz tę sałatkę? Opowiedz nam o swoich wrażeniach w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author