Kucharze, zwłaszcza początkujący, często mylą danie z Bułgarii z daniem z Grecji. Jaka jest różnica między sałatką „Shopska” a „grecką”? Pierwszy musi mieć świeżą słodką paprykę. Tradycyjnie przyrządza się ją z serem, a „grecką” – z fetą. Klasyczna sałatka „Shopska” jest koniecznie ułożona warstwami. W Bułgarii produkty do dania są drobno siekane, w Grecji – grubo.
Historia: zmiksowała wszystko, co było pod ręką
Sałatka to narodowe danie bułgarskie. Po raz pierwszy pojawił się na zachodzie kraju. Swoją nazwę otrzymał na cześć Sklepów, grupy etnicznej Bułgarów. Mieszkańcy obszarów górskich używali w kuchni najprostszych i najtańszych produktów. Tak było z sałatką – wszystko, co było pod ręką, zostało do niej zmieszane.
Przepis na sałatkę szopską stał się znany w 1956 roku. W tym czasie w Bułgarii aktywnie rozwijała się turystyka. W kurorcie Drużba szefowie kuchni postanowili zaoferować pikantną przekąskę z sezonowych warzyw i sera. Potem popularność dania gwałtownie wzrosła: przepis został opublikowany w publikacjach kulinarnych, używanym w menu restauracji w innych krajach. Dziś chętnie go gotują Czesi, Macedończycy, Serbowie, Albańczycy i inni mieszkańcy Europy Wschodniej.
W Bułgarii tradycyjne danie jest często podawane w meze (zestaw przystawek) z napojami alkoholowymi. Tutaj lubią go używać razem z rakiją (lokalna brandy). Danie ma inną nazwę – „Gwiazda Bałkanów”.
Klasyczny (bułgarski) przepis na sałatkę „Shopska”
Opis. W wersji tradycyjnej składniki układa się warstwami: pomidory, ogórki, ser. Białe, zielone, czerwone produkty symbolizują flagę narodową. Bułgarski przepis na sałatkę „Shopska” zakłada użycie świeżej papryki. W sezonie lepiej dawać pierwszeństwo produktom glebowym.
Składniki:
- pomidory – 100 g;
- ogórki – 100 g;
- dwie zielone i czerwone papryki;
- cebula – 50 g;
- ser – 50 g;
- oliwki – 50 g;
- pietruszka – 20 g;
- jedna łyżka oliwy z oliwek;
- półtorej łyżki soku z cytryny;
- sól morska, przyprawy.
Gotowanie
Sos przygotowujemy osobno, a zamiast soku z cytryny można dodać jabłko, wino, ocet stołowy. Cebula powinna być słodkimi odmianami.
Serbska wersja „Gwiazdy Bałkanów”
Opis. W przeciwieństwie do klasycznego przepis na serbską sałatkę szopską zawiera ostrą paprykę, którą można łączyć ze słodką, a nawet ją zastępować. Ogórki muszą być obrane. Zamiast soku z cytryny – wino, ocet stołowy.
Składniki:
- trzy świeże ogórki;
- trzy pomidory;
- trzy papryki;
- jedna ostra zielona papryka;
- ser – 150 g;
- jedna cebula słodkiej odmiany;
- jedna łyżka octu;
- oliwa z oliwek – 35 ml;
- zielenie, oliwki;
- przyprawy.
Gotowanie
Często podawany z narodowymi daniami mięsnymi. Serbowie zamiast sera lubią dodawać kajmak (bardzo gęstą śmietankę). Rosyjskie gospodynie eksperymentują z podawaniem i używają do dekoracji nie tylko oliwek, ale także winogron, kawałków kiwi, pestek granatu.
Z pieczoną papryką i fetą
Opis. Ciekawa opcja o pikantnym smaku dzięki pieczonej papryce. Możesz przygotować taką sałatkę „Shopsky” w domu zarówno warstwami, jak i mieszanką. Ale w każdym razie na wierzchu jest tarty ser.
Składniki:
- cztery pomidory;
- dwie czerwone papryki;
- dwa ogórki;
- jedna słodka cebula;
- feta – 150 g;
- oliwki;
- mały pęczek pietruszki;
- oliwa z oliwek – 50 ml;
- sok z cytryny lub ocet winny – 20 ml;
- przyprawy.
Gotowanie
Danie można podawać zarówno w dużej salaterce, jak i w miseczkach porcjowanych. Nie zapominaj, że feta jest już słona, więc ostrożnie dodaj przyprawy.
Z kurczakiem i majonezem
Opis. Ten przepis krok po kroku na sałatkę „Shopska” znacząco różni się od wersji oryginalnej. Danie okazuje się bardziej pożywne dzięki mięsu, dodatkowym produktom. Nadaje się na dużą ucztę.
Składniki:
- Mięso (filet z kurczaka) – 400 g;
- jedna papryka;
- jedna szklanka czarnej fasoli;
- kukurydza w puszkach – 150 g;
- dwa pomidory;
- szalotka;
- mały pęczek pietruszki lub kolendry;
- majonez – 100 g;
- śmietana – 100 g;
- oliwki;
- sok cytrynowy;
- przyprawy.
Gotowanie
W niektórych przepisach do dania dodaje się okruchy frytek i awokado. Ciekawe są interpretacje np. z ziemniakami. Ale takie dania nie nadają się do menu dietetycznego. Zamiast filetu z kurczaka dodaje się do nich szynkę.
Z grzybami
Opis. Oprócz tradycyjnych produktów do przystawki dodaje się marynowane grzyby. Najlepsze są grzyby. Są soczyste, miękkie i delikatne.
Składniki:
- grzyby – 100 g;
- ser – 50 g;
- jeden ogórek i jeden pomidor;
- zieleń;
- sok z cytryny – 15-20 ml;
- oliwa z oliwek – 15-20 ml;
- przyprawy.
Gotowanie
Sałatkę „Shopską” z warzywami można ugotować na śniadanie z jajecznicą, a na obiad z daniami mięsnymi. Jeśli użyjesz go do obiadu, przestaniesz martwić się zbędnymi kilogramami, ponieważ produkty są szybko wchłaniane przez organizm.
Inne przepisy na sałatkę z kurczaka
Sałatka Sałatka Słonecznikowa
Delikatna
Sałatka Męska Sałatka Caprice
Sałatka Królewska
Jeż
Smacznego!