Sałatka „Shopska”: klasyczny przepis krok po kroku, wersje bułgarska i serbska, odmiany z kurczakiem i grzybami

Przepis na sałatkę szopską (bułgarską): idealna na śniadanie, lunch i kolację

Kucharze, zwłaszcza początkujący, często mylą danie z Bułgarii z daniem z Grecji. Jaka jest różnica między sałatką „Shopska” a „grecką”? Pierwszy musi mieć świeżą słodką paprykę. Tradycyjnie przyrządza się ją z serem, a „grecką” – z fetą. Klasyczna sałatka „Shopska” jest koniecznie ułożona warstwami. W Bułgarii produkty do dania są drobno siekane, w Grecji – grubo.

Historia: zmiksowała wszystko, co było pod ręką

Sałatka to narodowe danie bułgarskie. Po raz pierwszy pojawił się na zachodzie kraju. Swoją nazwę otrzymał na cześć Sklepów, grupy etnicznej Bułgarów. Mieszkańcy obszarów górskich używali w kuchni najprostszych i najtańszych produktów. Tak było z sałatką – wszystko, co było pod ręką, zostało do niej zmieszane.

Przepis na sałatkę szopską stał się znany w 1956 roku. W tym czasie w Bułgarii aktywnie rozwijała się turystyka. W kurorcie Drużba szefowie kuchni postanowili zaoferować pikantną przekąskę z sezonowych warzyw i sera. Potem popularność dania gwałtownie wzrosła: przepis został opublikowany w publikacjach kulinarnych, używanym w menu restauracji w innych krajach. Dziś chętnie go gotują Czesi, Macedończycy, Serbowie, Albańczycy i inni mieszkańcy Europy Wschodniej.

W Bułgarii tradycyjne danie jest często podawane w meze (zestaw przystawek) z napojami alkoholowymi. Tutaj lubią go używać razem z rakiją (lokalna brandy). Danie ma inną nazwę – „Gwiazda Bałkanów”.

Klasyczny (bułgarski) przepis na sałatkę „Shopska”

Opis. W wersji tradycyjnej składniki układa się warstwami: pomidory, ogórki, ser. Białe, zielone, czerwone produkty symbolizują flagę narodową. Bułgarski przepis na sałatkę „Shopska” zakłada użycie świeżej papryki. W sezonie lepiej dawać pierwszeństwo produktom glebowym.

Składniki:

  • pomidory – 100 g;
  • ogórki – 100 g;
  • dwie zielone i czerwone papryki;
  • cebula – 50 g;
  • ser – 50 g;
  • oliwki – 50 g;
  • pietruszka – 20 g;
  • jedna łyżka oliwy z oliwek;
  • półtorej łyżki soku z cytryny;
  • sól morska, przyprawy.

Gotowanie

  • Pokrój pomidory bez łodyg na małe kawałki.
  • Zmiel ogórki na półokrągłe plastry.
  • Pokrój obrane papryki w paski.
  • Cebulę siekamy.
  • Warzywa wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, oliwą, dodać przyprawy.
  • Zmiel pietruszkę, oliwki podziel na cienkie krążki. Dodaj je do masy sałatkowej na wierzchu, nie mieszając.
  • Wierzch posyp grubo startym serem.
  • Sos przygotowujemy osobno, a zamiast soku z cytryny można dodać jabłko, wino, ocet stołowy. Cebula powinna być słodkimi odmianami.

    Serbska wersja „Gwiazdy Bałkanów”

    Opis. W przeciwieństwie do klasycznego przepis na serbską sałatkę szopską zawiera ostrą paprykę, którą można łączyć ze słodką, a nawet ją zastępować. Ogórki muszą być obrane. Zamiast soku z cytryny – wino, ocet stołowy.

    Składniki:

    • trzy świeże ogórki;
    • trzy pomidory;
    • trzy papryki;
    • jedna ostra zielona papryka;
    • ser – 150 g;
    • jedna cebula słodkiej odmiany;
    • jedna łyżka octu;
    • oliwa z oliwek – 35 ml;
    • zielenie, oliwki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Pokroić w małe kółka lub plasterki paprykę, pomidory, ogórki.
  • Drobno posiekaj warzywa, cebulę, gorzki pieprz.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy przyprawami i przyprawami.
  • Drobno posiekaj lub grubo trzy sery feta, posyp je sałatką.
  • Często podawany z narodowymi daniami mięsnymi. Serbowie zamiast sera lubią dodawać kajmak (bardzo gęstą śmietankę). Rosyjskie gospodynie eksperymentują z podawaniem i używają do dekoracji nie tylko oliwek, ale także winogron, kawałków kiwi, pestek granatu.

    Z pieczoną papryką i fetą

    Opis. Ciekawa opcja o pikantnym smaku dzięki pieczonej papryce. Możesz przygotować taką sałatkę „Shopsky” w domu zarówno warstwami, jak i mieszanką. Ale w każdym razie na wierzchu jest tarty ser.

    Składniki:

    • cztery pomidory;
    • dwie czerwone papryki;
    • dwa ogórki;
    • jedna słodka cebula;
    • feta – 150 g;
    • oliwki;
    • mały pęczek pietruszki;
    • oliwa z oliwek – 50 ml;
    • sok z cytryny lub ocet winny – 20 ml;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Piecz paprykę przez pół godziny. Po włożeniu ich do plastikowej torebki na 15 minut.
  • Z pieczonej papryki obrać skórkę i usunąć pestki. Rozdrobnić na cienkie patyczki.
  • Drobno posiekaj pomidory, ogórki w kostkę lub plastry, cebulę w półpierścienie.
  • Zmiel warzywa, pokrój oliwki w krążki.
  • Mieszamy produkty, sól, doprawiamy przyprawami.
  • Posyp grubo startą fetę na wierzchu.
  • Danie można podawać zarówno w dużej salaterce, jak i w miseczkach porcjowanych. Nie zapominaj, że feta jest już słona, więc ostrożnie dodaj przyprawy.

    Filet z kurczaka i posiekana wielokolorowa papryka

    Z kurczakiem i majonezem

    Opis. Ten przepis krok po kroku na sałatkę „Shopska” znacząco różni się od wersji oryginalnej. Danie okazuje się bardziej pożywne dzięki mięsu, dodatkowym produktom. Nadaje się na dużą ucztę.

    Składniki:

    • Mięso (filet z kurczaka) – 400 g;
    • jedna papryka;
    • jedna szklanka czarnej fasoli;
    • kukurydza w puszkach – 150 g;
    • dwa pomidory;
    • szalotka;
    • mały pęczek pietruszki lub kolendry;
    • majonez – 100 g;
    • śmietana – 100 g;
    • oliwki;
    • sok cytrynowy;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Ugotuj kurczaka, fasolę.
  • Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, mięso w małe plasterki lub słomki.
  • Dodaj kukurydzę, posiekane warzywa.
  • Mieszamy produkty.
  • Aby wypełnić sałatkę szopską, bierzemy osobny pojemnik i przygotowujemy sos. Wymieszaj majonez ze śmietaną, przyprawami, niewielką ilością soku z cytryny.
  • Masę sałatkową doprawiamy, dekorujemy zieleniną i kółeczkami oliwek.
  • W niektórych przepisach do dania dodaje się okruchy frytek i awokado. Ciekawe są interpretacje np. z ziemniakami. Ale takie dania nie nadają się do menu dietetycznego. Zamiast filetu z kurczaka dodaje się do nich szynkę.

    Z grzybami

    Opis. Oprócz tradycyjnych produktów do przystawki dodaje się marynowane grzyby. Najlepsze są grzyby. Są soczyste, miękkie i delikatne.

    Składniki:

    • grzyby – 100 g;
    • ser – 50 g;
    • jeden ogórek i jeden pomidor;
    • zieleń;
    • sok z cytryny – 15-20 ml;
    • oliwa z oliwek – 15-20 ml;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Pomidor, ogórek pokrojony w średniej wielkości plastry.
  • Marynować kostki pieczarek w przyprawach.
  • Kroimy zielenie.
  • Wymieszaj składniki, posyp tartym serem. W razie potrzeby dodaj kostki sera, a nie wiórki.
  • Sałatkę „Shopską” z warzywami można ugotować na śniadanie z jajecznicą, a na obiad z daniami mięsnymi. Jeśli użyjesz go do obiadu, przestaniesz martwić się zbędnymi kilogramami, ponieważ produkty są szybko wchłaniane przez organizm.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Sałatka Słonecznikowa
    Delikatna
    Sałatka Męska Sałatka Caprice
    Sałatka Królewska
    Jeż

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author