Sałatka „Tbilisi”: klasyczny przepis z czerwoną fasolą i wołowiną, opcja bezmięsna i jak zrobić marynatę

Przepis na sałatkę Tbilisi: gruzińskie klasyki i wersje zaadaptowane przez rosyjskie gospodynie domowe

Ta sałatka znana jest pod kilkoma nazwami – „Tbilisi”, „Słońce Tbilisi”, „Stare Tbilisi”, a nawet „Tiflis”. Przygotowuje się ją z niewielkimi różnicami – jak wiadomo, każda gospodyni ma swoje kulinarne sekrety, a wołowinę w tradycyjnym przepisie często zastępuje się np. piersią z kurczaka. Ale postanowiliśmy zadowolić Cię przepisem krok po kroku ze zdjęciem klasycznej sałatki Tbilisi i przepisami na kilka adaptacji.

Dla wielu Gruzja kojarzy się z potrawami takimi jak chaczapuri, kharcho, które stały się już międzynarodowe. A o grillu nie ma nawet nic do powiedzenia, bo to „wizytówka” państwa. Lokalna gościnność znana jest niemal we wszystkich zakątkach świata. Wielogodzinne biesiady, zapełnione jedzeniem stoły, zdobne tosty, które ciągną się godzinami, stały się synonimem.

Kompozycja potraw w kuchni narodowej opiera się na dwóch zasadach – przyprawach i ostrości. Chyba nie ma takiego dania, w którym by ich nie używano. Połączenie mięsa i warzyw jest koniecznością. Sałatki zachwycają różnorodnością opcji i wzorów. Wiele z nich zostało „zrusyfikowanych” i dostosowanych do upodobań smakowych mieszkańców różnych krajów.

Klasyczny przepis na sałatkę „Tbilisi”

Osobliwości. Sałatka „Tbilisi” z czerwoną fasolą i wołowiną – to niezwykle zdrowe składniki i minimum tłuszczu. Można go gotować nie tylko w domu. Po wcześniejszym przygotowaniu produktów zabieramy je na piknik i tam mieszamy. Przyjrzyjmy się krok po kroku procesowi gotowania.

Czego potrzebujesz:

  • 200 g mięsa;
  • puszka czerwona fasola z puszki;
  • jedna słodka cebula;
  • jedna papryka;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • dwa ząbki czosnku;
  • łyżeczka chmielu suneli;
  • kolendra;
  • pięć łyżek oliwy z oliwek;
  • łyżka octu winnego;
  • ostra mielona papryka różnych rodzajów.

Procedura

  • Cebulę kroimy na cienkie połówki krążków. Jeśli jest pikantny, najpierw trzymaj go przez dwie minuty w gorącej wodzie.
  • Obraną paprykę pokroić w cienkie słupki.
  • Wołowinę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowe, schłodzone mięso pokrojone w kostkę.
  • Zmiel czosnek – posiekaj lub zmiażdż.
  • Odcedź płyn z fasoli, wypłucz fasolę zimną wodą.
  • Drobno posiekaj orzechy, posiekaj warzywa.
  • Wymieszaj oliwę z octem winnym.
  • Składniki polać dressingiem, posypać przyprawami i ziołami. Mieszamy.
  • Najważniejsze w tej przystawce jest wybór odpowiedniego mięsa. Świeża wołowina ma bogaty czerwony kolor bez żadnych wtrąceń, nie wydziela obcych zapachów. Wybierz kawałek bez tłuszczu. Im jest sucho, tym lepiej. Jeśli młode mięso, gotuj przez 30-40 minut. Aby była bardziej soczysta, na początku gotowania dodaj sól.

    Wybór autorskich opcji mięsnych …

    Podobnie jak w przypadku wielu innych sałatek, z „Tbilisi” nie tylko jest możliwe, ale także konieczne jest eksperymentowanie. Dlaczego? Nie każdy może zmieścić składniki przedstawione w klasycznej wersji. Wybieramy każdy rodzaj mięsa – kurczak, indyk, jagnięcina, wieprzowina. Gotujemy zarówno pikantne, jak i bardziej miękkie. Zamiast fasoli używamy kukurydzy. Aby przyprawić, dodaj oliwki lub czarne oliwki. Jako dressing używamy soku z granatów, octu jabłkowego lub majonezu.

    Z Chikenem

    Osobliwości. Opcja jest łatwa do uzyskania dzięki dietetycznemu i niskokalorycznemu mięsu z kurczaka. Jest też mniej ostrych przypraw i nie dodaje się papryczek chili. Przepis na sałatkę Tbilisi z kurczakiem można modyfikować. Na przykład mięso można gotować lub smażyć.

    Czego potrzebujesz:

    • 600 g fileta z kurczaka;
    • dwie puszki czerwonej fasoli;
    • trzy ząbki czosnku;
    • dwie czerwone cebule;
    • cztery żółte i czerwone papryki;
    • 100 g orzechów włoskich;
    • dwie łyżki soku z cytryny;
    • 30 ml octu winnego;
    • 100 ml oleju słonecznikowego;
    • łyżeczka chmielu suneli;
    • kolendra.

    Procedura

  • Smaż klopsiki na złoty kolor.
  • Posiekaj kolendrę, osobno posiekaj czosnek i orzechy.
  • Paprykę pokroić w paski, cebulę w półpierścienie.
  • Fasolę myjemy i czekamy, aż spłynie z niej nadmiar płynu. Możemy wrzucić go do durszlaka lub sitka.
  • Wymieszaj ocet z olejem. Masę sałatkową polać dressingiem, dodać przyprawy, przyprawy i wymieszać.
  • Z wieprzowiną i pietruszką

    Osobliwości. Danie można podawać nie tylko na zimno. Sałatka „Tbilisi” z wieprzowiną i pietruszką jest trochę podgrzewana w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. W tej wersji smaki potrawy zostaną jeszcze lepiej ujawnione.

    Czego potrzebujesz:

    • 200 g gotowanego mięsa;
    • 150 g fasoli z puszki;
    • dwie słodkie cebule;
    • jedna papryka;
    • ząbek czosnku;
    • pięć lub sześć pomidorków koktajlowych;
    • mały pęczek pietruszki;
    • mielona papryka, sól;
    • 15 ml octu balsamicznego;
    • 15 ml oleju słonecznikowego.

    Procedura

  • Mięso kroimy w paski, paprykę w paski, pomidory w kółka, jedną cebulę w półpierścienie.
  • Zmiel czosnek i zioła.
  • Odcedź płyn z fasoli, spłucz.
  • Marynata do sałatki „Tbilisi”: sól i cukier przyjmujemy w stosunku 1: 2, 50 ml wody, jedną łyżkę octu i oleju roślinnego. Dodaj mielony pieprz.
  • Marynatę dzielimy na dwie połówki, jedną na mięso, drugą na pozostałą cebulę, którą kroimy w krążki. Napełnij i odczekaj 10-15 minut.
  • Cebulę i mięso ekstrahujemy, mieszamy z innymi produktami. Nie biegamy.
  • Możemy użyć świeżej fasoli zamiast konserw. Ale najpierw ugotuj. Aby zaoszczędzić czas, namocz go na dzień lub na noc. Gotuj przez około godzinę, aż będzie gotowe. Jeśli nie ma czerwonej fasoli, możemy wziąć białą. Zamiast mięsa można użyć wątroby. Tylko gotujemy, ale nie marynujemy. Nada potrawie delikatniejszy smak.

    Z sercem i kukurydzą

    Osobliwości. Serce wołowe (96 kalorii) jest prawie o połowę mniej kaloryczne niż mięso (187 kalorii) i jest często uwzględniane w tabelach diet i diet terapeutycznych.

    Czego potrzebujesz:

    • 350-400 g serca wołowego;
    • puszka kukurydzy w puszkach;
    • jedna słodka cebula;
    • jedna papryka dowolnego koloru;
    • pół ostrej papryki;
    • 20 g dowolnych zieleni;
    • chmiel suneli, mielona papryka, sól;
    • 60 ml oleju słonecznikowego;
    • 15 ml soku z cytryny.

    Procedura

  • Gotujemy serce. Razem z papryką pokrój w drobną kostkę.
  • Drobno posiekaj obraną ostrą paprykę i dodaj do serca.
  • Cebulę pokroić w krążki i napełnić sokiem z połowy cytrusów. Nalegamy nie dłużej niż pięć minut.
  • Odcedź płyn z kukurydzy.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy olejem, przyprawami i przyprawami, ziołami.
  • Nie trzeba używać serca. Język też to zrobi. Jeśli wydaje się, że przystawka okazała się bardzo ostra, przed podaniem włóż ją na zimno. Za kilka godzin niewielka część ostrości zniknie. Jeśli przy stole są dzieci, lepiej nie używać papryczek chili.

    Szynka i papryka ułożone na desce

    Z szynką

    Osobliwości. Ta opcja jest dość szybka w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba wstępnie gotować mięsa. Używamy nie tylko szynki. Zamiast tego dodaj dowolną kiełbasę, którą lubisz.

    Czego potrzebujesz:

    • 300 g szynki;
    • czerwona fasola z puszki;
    • jedna słodka cebula;
    • 50 g orzechów włoskich;
    • dwie papryki;
    • czosnek, zioła, przyprawy i przyprawy do smaku;
    • 45 ml oleju słonecznikowego;
    • 15 ml soku z cytryny.

    Procedura

  • Pieprz, mięso mielone na małe kwadraty.
  • Cebulę pokroić w połówki krążków.
  • Odcedź marynatę z fasoli.
  • Mieszamy składniki, doprawiamy przyprawami i przyprawami, ziołami.
  • Udekoruj orzechami włoskimi na wierzchu.
  • Przed podaniem danie możemy przechowywać w lodówce, aby było dobrze nasączone. Decydując się na ugotowanie sałatki Tbilisi, stosujemy małą sztuczkę. Aby była równomiernie ułożona i doprawiona przyprawami, dodaj je nie do suchej mieszanki sałat, ale do dressingu. Tak przygotowanym sosem polać produkty.

    …oraz ryby i warzywa

    Przepis na sałatkę Tbilisi bez mięsa to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych, stosują dietę lub dietę szczupłą. Zastępujemy główny składnik rybą lub przygotowujemy przystawkę z niektórych warzyw, przypraw i przypraw. Dodajmy więcej zieleni. Dopraw sokiem z cytryny, octem jabłkowym lub winnym, olejem roślinnym. Dekorujemy pestkami granatu, oliwkami, czarnymi oliwkami. Przed podaniem możesz posypać wierzch krakersami.

    Z fasolką szparagową

    Osobliwości. Zamiast tradycyjnej czerwonej fasoli bierzemy świeżą lub mrożoną zieloną fasolę. Dobrze komponuje się nie tylko z warzywami, ale także z przyprawami. Danie okazuje się witaminowe, zdrowe i smaczne. Podajemy do mięs, ryb, dodatków.

    Czego potrzebujesz:

    • 150-200 g zielonej fasoli;
    • jedna puszka kukurydzy w puszkach;
    • jedna papryka;
    • jedna słodka cebula;
    • dwa ząbki czosnku;
    • dwa pomidory;
    • pęczek pietruszki;
    • 75 ml oleju słonecznikowego;
    • 45 ml octu (jabłko lub wino);
    • 45 ml płynnej musztardy;
    • 30 ml miodu;
    • sól, pieprz, chmiel suneli.

    Procedura

  • Ugotuj fasolkę szparagową w osolonej wodzie.
  • Odcedź marynatę z kukurydzy.
  • Paprykę, pomidory, cebulę posiekać w kostkę.
  • Siekamy warzywa.
  • Sos przygotuj osobno. Wymieszaj olej z octem, miodem i musztardą, posiekanym czosnkiem. Dobrze wymieszaj opatrunek.
  • Wszystko mieszamy, polewamy sosem masę sałatkową, dodajemy przyprawy i przyprawy.
  • Jeśli zielona fasola jest świeża, gotuj ją przez cztery do pięciu minut, a zamrożoną trzymaj we wrzącej wodzie przez dwie do trzech minut. Pamiętaj, aby spuścić wodę. Możesz przyspieszyć proces, wrzucając produkt do durszlaka. Dodaj schłodzoną fasolę do przystawki.

    Kiszone ogórki z czerwoną fasolą z bliska

    Z korniszonami

    Osobliwości. W przepisie możesz użyć zarówno produktu sklepowego, jak i ręcznie robionych półfabrykatów. Małe ogórki powinny być chrupiące, niezbyt słone lub kwaśne. Koniecznie spróbuj przekąski, aby dostosować ilość soli.

    Czego potrzebujesz:

    • 100 g marynowanych korniszonów;
    • jedna puszka tuńczyka w puszkach;
    • jedna puszka czerwonej fasoli;
    • jedna czerwona cebula;
    • jedna papryka;
    • 50 g orzechów włoskich;
    • jedna mała ostra papryczka chili;
    • zieleń;
    • 60 ml oliwy z oliwek;
    • 15 ml soku z cytryny.

    Procedura

  • Ogórki kroimy na połówki, cebulę – w półpierścienie lub w kostkę, paprykę – w paski, na gorąco – bardzo drobno.
  • Zmiel zieleninę – pietruszkę, bazylię lub kolendrę.
  • Przygotuj sos: połącz sok z cytryny z olejem i przyprawami.
  • Produkty mieszamy, doprawiamy sosem.
  • Dodaj tuńczyka do dressingu sałatkowego przed podaniem.
  • Jeśli kupujemy w sklepie prefabrykowane przyprawy, to nie zapominamy, że mają już sól. Czytamy skład produktu i bierzemy to pod uwagę podczas napełniania przekąski. Aby danie nie było zbyt ostre, wybierz odpowiednią cebulę. Może to być nie tylko czerwona, ale także biała cebula. Kupując zwróć uwagę na jego kształt i rozmiar. Najsłodsze jest duże, wydłużone warzywo.

    Pochylać się

    Osobliwości. Sałatka gruzińska „Tbilisi” bez składnika mięsnego to danie, które gotujemy na czczo lub na dietę. Pikantna przekąska nadaje się nie tylko na śniadanie i lunch, ale także na lekkie kolacje.

    Czego potrzebujesz:

    • 150 g czerwonej fasoli;
    • jedna puszka oliwek bez pestek;
    • dwie czerwone cebule;
    • trzy ząbki czosnku;
    • kolendra, liście sałaty;
    • przyprawy i przyprawy;
    • 45 ml oleju słonecznikowego.

    Procedura

  • Ugotuj fasolę, schłódź ją.
  • Pokrój oliwki w krążki, cebulę w półpierścienie.
  • Zmiel warzywa, czosnek.
  • Ręce porwać liście sałaty na małe kawałki.
  • Wymieszaj składniki, dopraw oliwą i dodaj przyprawy.
  • Przed podaniem zostaw przystawkę na zimno. Będzie bardziej soczysta. Aromaty produktów będą jeszcze lepiej wyeksponowane. Wystarczy dwie lub trzy godziny. Nie zapomnij przykryć pojemnika z sałatką pokrywką lub folią spożywczą. Więc nadmiar wilgoci nie dostanie się do niego, nie będzie nasycony obcymi zapachami.

    Jeśli chcesz dodać swoją skórkę do przepisu na sałatkę Tbilisi, eksperymentuj nie tylko ze smakiem, ale także z designem. Najprościej jest podać danie na stole w pięknej przezroczystej salaterce lub miseczkach na porcje. Przystawkę można położyć na płaskim dużym naczyniu, ozdobionym liśćmi sałaty. Jednym z najbardziej oryginalnych sposobów archiwizacji jest układanie „slajdów”. Produkty przygotowujemy i rozlewamy osobno w stosy. Pośrodku lub z boku kładziemy sos z sosem.

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Sałatka Z Fasolą I Grzankami
    Sałatka Szczotka
    Sałatka Sałatka Żółw
    Sałatka Francuska
    z Kurczakiem I Śliwkami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author