Sałatka Wenecka: przepisy z kiełbasą, kurczakiem i konserwami rybnymi, podawane warstwami, gotowane z koreańską marchewką, suszonymi śliwkami, kukurydzą, ananasem i orzechami włoskimi

Sałatka „Wenecja”: przepisy z kiełbasą, kurczakiem, różowym łososiem w puszkach

To danie jest łatwe w przygotowaniu, a składniki są dostępne. Możesz zadowolić nie tylko gości na uroczystości, ale całą rodzinę w normalny dzień z przekąską. Istnieje kilka opcji tworzenia dania.

Z marchewką po koreańsku

Z czego gotować:

  • kiełbasa wędzona – 250 g;
  • marchewka koreańska – 250 g;
  • ser holenderski – 200 g;
  • świeży ogórek – jeden kawałek;
  • kukurydza – jedna puszka;
  • majonez.

Instrukcja krok po kroku

  • Kiełbasę i ogórka pokroić w cienkie paski.
  • Ser grubo zetrzyj na tarce, a kukurydzę wyrzuć na durszlak.
  • Wymieszaj ser, ogórek, kukurydzę i kiełbasę w jednym pojemniku.
  • Koreańskie marchewki również trochę odcedzić i dodać do salaterki.
  • Napełnij majonezem.
  • Kukurydza i ogórek nadają potrawie lekkości i wiosennego nastroju. A dzięki koreańskiej marchwi i wędlinom sałatka okazuje się bardzo ostra i ciekawa w smaku.

    ptyś

    Z czego gotować:

    • pierś z kurczaka – 300 g;
    • jajko kurze – cztery kawałki;
    • ziemniaki – trzy sztuki;
    • ser holenderski – 150 g;
    • suszone śliwki – 130 g.
    • świeży ogórek – jeden kawałek;
    • grzyby (pieczarki, kurki) – 250 g;
    • granat – jeden kawałek;
    • majonez.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pierś, jajka i ziemniaki ugotować do ugotowania, a następnie ostudzić.
  • Smażyć pokrojone w plasterki pieczarki do bursztynu. Jednocześnie posolić i dodać do nich przyprawy (tymianek, pieprz, oregano).
  • Suszone śliwki na parze we wrzącej wodzie.
  • Zetrzyj twardy ser i jajka, a kurczaka i ziemniaki pokrusz na drobną kostkę.
  • Ogórki i suszone śliwki pokroić w cienkie paski.
  • Ułóż warstwami na małych spodkach lub pierścieniu cukierniczym: suszone śliwki; pierś i majonez; ziemniaki i pieczarki smażone; tarte jajka i majonez; ogórki; tarty ser i pestki granatu.
  • To obfita i wysokokaloryczna sałatka, idealna, by zadowolić ukochanego mężczyznę. Jeśli chcesz nadać potrawie smak, grzyby można zastąpić bakłażanem.

    Sałatka z ogórkami i wędzoną kiełbasą

    Z kapustą i ananasem

    Z czego gotować:

    • gotowana pierś z kurczaka – 250 g;
    • suszone śliwki – 100 g;
    • marynowany ananas – 200 g;
    • Ser rosyjski – 100 g;
    • świeża biała kapusta – 150 g;
    • ogórek – dwie sztuki;
    • sól, sok z cytryny, majonez, śmietana, zioła.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pierś ugotować wcześniej z przyprawami, ostudzić bezpośrednio w rondelku z bulionem.
  • Suszone śliwki gotuj na parze przez 15-20 minut.
  • Drobno posiekaj świeżą kapustę.
  • Pokrój ogórki, ananasa i mostek.
  • Zmiel suszone śliwki na parze.
  • Do sosu wymieszaj sok z cytryny z majonezem i kwaśną śmietaną, sól do smaku.
  • Połącz składniki w salaterce, dodaj posiekane warzywa, dopraw.
  • W przystawkach zamiast piersi stosuje się również gotowaną wołowinę lub szynkę. Jeszcze smaczniej będzie, jeśli do sałatki dodasz paprykę, oliwki lub buraki. Przeciwnicy majonezu mogą go wypełnić tylko kwaśną śmietaną lub jogurtem.

    Z kukurydzą i świeżą marchewką

    Z czego gotować:

    • pierś wędzona – 250 g;
    • surowa marchewka – 150 g;
    • kukurydza – 200 g;
    • Ser rosyjski – 100 g;
    • ogórek – dwie sztuki;
    • orzech włoski – 50 g;
    • sól, sok z cytryny, majonez, musztarda, zioła.

    Instrukcja krok po kroku

  • Oddziel mięso z kurczaka od kości i skóry. Pokroić w paski razem z ogórkiem.
  • Odcedź marynatę z kukurydzy.
  • Zetrzyj na grubo marchewkę i ser.
  • Lekko podsmaż orzechy włoskie na patelni, a następnie posiekaj.
  • Do dressingu dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i trochę musztardy do majonezu.
  • Składniki wymieszać w salaterce, doprawić sosem i posypać ziołami i orzechami włoskimi.
  • Lepiej napełnić przystawkę bezpośrednio przed podaniem, aby nie wypuściła nadmiaru soku.

    Sałatka Z Naleśnikami I Kiełbasą

    Z owocami morza?

    Z czego gotować:

    • łosoś w puszkach – 250 g;
    • krewetki koktajlowe – 300 g;
    • jajko kurze – cztery kawałki;
    • Ser rosyjski – 100 g;
    • winogrona – 100 g;
    • oliwki drylowane – jeden słoik;
    • surowe pomidory – cztery sztuki;
    • sok z cytryny, oliwa z oliwek, sok rybny w puszkach, zioła (pióra cebulowe, pietruszka).

    Instrukcja krok po kroku

  • Obierz i gotuj krewetki przez dwie do trzech minut (wystarczy włożyć obrane krewetki do mikrofalówki na minutę).
  • Odcedź marynatę z różowego łososia do osobnego pojemnika, rozgnieć kawałki ryby widelcem, aż powstanie kleik.
  • Jajka ugotować do ugotowania, ostudzić, pokroić w paski razem z pomidorami.
  • Ostrożnie pokrój oliwki i winogrona na pół.
  • Zetrzyj twardy ser.
  • Do sosu weź marynatę rybną, oliwę z oliwek (dwie łyżki) i sok z połowy cytryny. Wymieszaj w blenderze.
  • Ułóż warstwami: puree z łososia i sos; jajka i sos; pomidory i sos. (Jeśli pozwala na to liczba składników, te trzy warstwy można powtórzyć).
  • Obficie posyp tartym serem.
  • Na przemian oliwki z winogronami, ułóż piękne koła na obwodzie. Umieść kilka krewetek na środku kompozycji i rozłóż je na krawędzi talerza.
  • Okazuje się, że jest to bardzo kolorowa i nietuzinkowa sałatka, której nawet najbardziej wybredni goście z pewnością zechcą spróbować.

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatki z kalmarami Sałatka
    Olivier
    Sałatka z paluszkami krabowymi
    Czerwone grzyby na zimę
    Ogórki w pomidorach na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author