Sałatka wielkopostna z kalmarami krok po kroku 🦑 przepis ze zdjęciem

Sałatka wielkopostna z kalmarami - delikatna, satysfakcjonująca i bardzo smaczna 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  rondel, kuchenka, deska do krojenia, nóż, miska głęboka, spodki, pierścień do serwowania, łyżka stołowa.

Składniki

Produkt Ilość
kałamarnica w puszkach 240 gramów
Ziemniak 200 gramów
Marchewka 1 szt.
groszek w puszce 100 gramów
Cebula 1 szt.
Zielona cebula 1 pęczek
chudy majonez 2 łyżki stołowe. l.
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Gotuj do ugotowania 200 g ziemniaków (kilka średnich lub 1 duży ziemniak) i 1 średnia marchewka. Oczyszczamy je z niejadalnych elementów, a następnie kroimy w drobną kostkę i wysyłamy do głębokiego pojemnika.

    Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę.

  • Czyścimy i myjemy 1 małą cebulę (będzie bardzo smaczna, jeśli będzie czerwona) i 1 pęczek zielonej cebuli. Zwykłą cebulę kroimy w jak najmniejsze kostki, a zieloną cebulę sieka się nożem, jak zwykłe warzywa. Wysyłamy go również do głębokiego kontenera.

    Posiekaj cebulę i zieloną cebulę.

  • Bierzemy 240 g kałamarnicy z puszki (1 puszka), spuszczamy z nich wodę i usuwamy nadmiar przypraw. Pokrój je w drobną kostkę i wyślij do reszty składników. Jeśli używasz mrożonych kalmarów, rozmroź je, pokrój, odpowiednio ugotuj i pokrój w drobną kostkę.

    Kalmary w puszkach są również krojone w kostkę.

  • Na koniec dodaj 100 g zielonego groszku w puszkach do pozostałych produktów.

    Dodaj zielony groszek do sałatki.

  • Posolić i popieprzyć danie do smaku i doprawić chudym majonezem, który można przygotować zarówno w sklepie, jak i w domu.

    Dodaj sól, pieprz, majonez.

  • Wymieszaj sałatkę tak, aby majonez równomiernie pokrył wszystkie składniki. Najlepiej by było, gdyby gotowy olivier stał w lodówce przez kilka godzin i moczył. Ale jeśli nie ma czasu, możesz od razu ułożyć sałatkę na talerzach tylko łyżką lub uformować porcje za pomocą pierścienia.

    Dobrze wymieszaj z majonezem.

  • Udekoruj posiekaną zieloną cebulką lub innymi zieleniami, a także startym serem. Danie podajemy na świątecznym lub zwykłym stole obiadowym.

    Za pomocą pierścienia do ciasta chuda sałatka z kalmarów może być bardzo pięknie podawana.

  • Czy wiedziałeś? Sałatka Olivier została nazwana na cześć francuskiego szefa kuchni Luciena Oliviera, który w latach 60. XIX wieku prowadził francuską restaurację Hermitage w Moskwie. Pomimo takiej francuskiej nazwy w krajach WNP, w pozostałych częściach świata ta sałatka nazywana jest „rosyjską” lub „huzarską”.

    Przepis

    Możesz również zapoznać się z przepisem na chude sałatki z kalmarów korzystając z przepisu. W nim zobaczysz, jakich składników potrzebujesz do dania, jakie manipulacje musisz z nimi zrobić, a następnie jak ozdobić gotowe danie.

    Cóż, czym są wakacje bez ulubionej przez wszystkich sałatki Olivier? Teraz już wiesz, jak zadowolić siebie i swoją rodzinę szczupłą wersją tego dania nadziewanego kalmarami i specjalnym majonezem. Taki Olivier jest świetny, jeśli jesteś na diecie, nie chcesz jeść mięsa podczas świąt religijnych lub z innych powodów. I nie martw się, że chuda sałatka straci swój smak – ze względu na doskonałe składniki tak się nie stanie. Jakie znasz i stosujesz przepisy Oliviera? Powiedz nam o tym w komentarzach poniżej. Smak Bon, bądź zdrowy i szczęśliwy!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author