Sałatka „Witamina” z kapusty i marchwi: przepisy krok po kroku z ogórkami, jabłkami, burakami, zielonym groszkiem

Przepis na sałatkę witaminową: ciekawe wariacje dania warzywnego

Jednak nie wszystkie warzywa są w stanie zachować swoją przydatność podczas długotrwałego przechowywania. Wyjątek stanowią kapusta, marchewka, cebula. Świeże sałatki na ich bazie szybko dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Korzyści płynące z takich potraw wpłyną również na sylwetkę, nie pozwalając przytyć zbędnych kilogramów przez zimę.

Najprostsza sałatka „Witamina” z kapusty i marchwi

Opis. Przepis krok po kroku na sałatkę witaminową obejmuje tylko trzy kroki: obierz, posiekaj i wymieszaj. Podobno za to zakochały się w nim sowieckie gospodynie domowe i pracownicy gastronomii. Danie można przygotować zawsze, niezależnie od pory roku. Składniki są najbardziej przystępne cenowo, zawsze pod ręką.

Z czego gotować:

  • kapusta biała – 500 g;
  • słodka marchewka – 300 g;
  • olej słonecznikowy – do smaku;
  • ocet – do smaku;
  • przyprawy – do smaku.

Instrukcja krok po kroku

  • Umyj warzywa, usuń plamy.
  • Pokrój w bardzo cienkie paski.
  • Wszystko wymieszaj w dużej misce, dobrze ugniataj rękami.
  • Dopraw olejem słonecznikowym, octem 9% i solą.
  • Przed podaniem pozwól sałatce trochę „odpocząć”, aby warzywa uwolniły sok.
  • Jeśli marchewki są niesłodzone, do gotowego dania można dodać trochę miodu lub cukru. Przepis na sałatkę witaminową pozwala eksperymentować ze składnikami w zależności od gustu kucharza.

    Spróbujmy z burakami

    Opis. Aby uzyskać maksymalne korzyści z jedzenia, pomoże przepis na sałatkę witaminową z burakami. Jego główną zaletą jest to, że wszystkie składniki nie muszą być gotowane. Oznacza to, że substancje biologiczne pozostaną niezmienione. Taka sałatka byłaby szczególnie odpowiednia jesienią, kiedy zaczyna się „zimna pora” i organizm potrzebuje dodatkowej ochrony.

    Z czego gotować:

    • świeża kapusta – ćwierć widelca;
    • słodka marchewka – jeden kawałek;
    • małe buraki – jeden kawałek;
    • sos sojowy – dwie łyżki;
    • olej roślinny – do smaku;
    • czosnek – opcjonalnie;
    • przyprawa „Do marchwi po koreańsku” – do smaku.

    Instrukcja krok po kroku

  • Obierz warzywa korzeniowe, zetrzyj na średniej tarce do marchewki koreańskiej.
  • Posiekaj kapustę bardzo cienko lub zetrzyj ją na tarce.
  • Pokrój czosnek nożem.
  • Wszystkie warzywa wymieszać w głębokiej misce, skropić sosem sojowym. Wlej dowolny olej roślinny, posyp aromatyczną przyprawą.
  • Pozostaw sałatkę do marynowania na pół godziny.
  • Przyprawa „Do marchwi po koreańsku” zawiera całą gamę przypraw, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ale jeśli smak lub aromat wydaje się zbyt nasycony, można go pominąć.

    Danie dla dorosłych z ostrą papryką i papryką

    Opis. Aby nie dać się ponieść ekscesom, gdy chcesz czegoś „gorętszego”, możesz ugotować sałatkę „witaminowa” z kapustą, marchewką i papryką. Sekret pikanterii tego dania tkwi w gorzkiej czerwonej papryce. Urozmaica menu przyjemną ostrością i niezwykłym smakiem.

    Z czego gotować:

    • kapusta biała – pół głowy;
    • cebula – jedna głowa;
    • duże marchewki – dwie sztuki;
    • papryka ostra – ćwiartka strąka;
    • zielona papryka – jeden kawałek;
    • olej roślinny – do smaku;
    • przyprawy – do smaku.

    Instrukcja krok po kroku

  • Cebulę pokroić wcześniej, marynować w mieszance octu i cukru.
  • Resztę warzyw należy posiekać nożem lub szatkownicą. Im cieńszy, tym lepiej.
  • Wlej do nich cebulę bez marynaty. Dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Dopraw sałatkę oliwą, dopraw solą, przyprawami.
  • Ostra papryka do tego dania może być przyjmowana jako papryka lub w postaci suchej przyprawy. Dostosuj ilość do swoich upodobań. W razie wątpliwości lepiej dodać mniej.

    Eksperyment: udekoruj piklami

    Opis. Jeśli przygotujesz sałatkę „Witamina” z kapusty i ogórków, zaoszczędzisz dużo czasu. To danie będzie alternatywą dla zwykłego przystawki na mięso lub ryby. I możesz to zrobić podczas przygotowywania głównych produktów. Ze względu na niską zawartość kalorii danie to można przygotować na obiad.

    Z czego gotować:

    • świeża kapusta – pół głowy;
    • ogórki kiszone – trzy sztuki;
    • świeża pietruszka – mały pęczek;
    • olej roślinny – do smaku.
    • przyprawy – do smaku.

    Instrukcja krok po kroku

  • Rozdrobnij kapustę szatkownicą lub szerokim nożem.
  • Zetrzyj ogórki lub pokrój w małe paski.
  • Rozerwij pietruszkę rękoma.
  • Wszystko wymieszaj, dopraw olejem. Jeśli ogórki nie są bardzo słone, dodaj sól.
  • Zazwyczaj sałatkę doprawia się olejem słonecznikowym. Ale można go zastąpić oliwką, siemieniem lnianym, dynią, sezamem. Dla większego dobra powinna być nierafinowana.

    Fajerwerki z jajkami i pomarańczami

    Opis. Aby zrobić sałatkę „witaminą” w domu na świąteczny stół, wystarczy skomplikować przepis, dodać więcej składników. To danie jest nie tylko pyszne, ale także bardzo piękne dzięki połączeniu składników o różnych kolorach.

    Z czego gotować:

    • kapusta czerwona – ćwierć głowy;
    • świeża marchewka – jeden kawałek;
    • jajka kurze – cztery sztuki;
    • groszek konserwowy – 400 g;
    • paluszki krabowe – jedno opakowanie;
    • pomarańczowy – jeden kawałek;
    • przyprawy – do smaku;
    • olej roślinny lub śmietana – do smaku.

    Instrukcja krok po kroku

  • Jajka na twardo. Oczyścić i pokroić w kostkę.
  • Marchew i kapustę – posiekaj w cienkie paski.
  • Zetrzyj paluszki krabowe lub pokrój w kostkę.
  • Skórka pomarańczowa, białe filmy. Delikatnie połam mięso na małe kawałki rękoma.
  • Odcedź wodę z grochu.
  • Wszystko wymieszać i doprawić masłem lub kwaśną śmietaną. Możesz użyć majonezu.
  • Aby czerwona kapusta nie zabarwiła wszystkich produktów w salaterce, należy ją skropić sokiem z cytryny.

    Sałatka witaminowa

    Dla zwolenników zdrowego odżywiania

    Opis. Sałatka dietetyczna „Witamina” z jabłkami spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sos dodaje potrawie szczególnej lekkości. Jogurt uwydatnia smak pozostałych składników, pomaga im lepiej się wchłaniać.

    Z czego gotować:

    • słodkie jabłko – dwa kawałki;
    • kapusta – 200 g;
    • łodygi selera – trzy sztuki;
    • jogurt naturalny niesłodzony – dwie łyżki;
    • przyprawy – opcjonalnie.

    Instrukcja krok po kroku

  • Rozdrobnij kapustę.
  • Jabłka obrane ze skórki, zetrzyj.
  • Pokrój łodygi selera na słupki lub paski.
  • Przełóż wszystko do salaterki, dopraw jogurtem.
  • Aby uzyskać przyjemną kwaskowatość, możesz posypać warzywa sokiem z cytryny.
  • W sałatce możesz użyć zieleniny selera lub jej korzenia. Ale z ogonkami okazuje się, że jest bardziej soczysty.

    Proste sałatki warzywne powinny służyć gospodyni. Z reguły nie wymagają dużego wysiłku i pieniędzy. Nawet w sytuacji „gości na wyciągnięcie ręki” możesz ugotować sałatkę „witaminowa” z octem lub innym podstawowym dressingiem.

    Inne przepisy na sałatkę z jarmużu

    Sałatka vinaigrette
    Sałatka ze świeżą kapustą Sałatka z buraków
    na zimę
    Marynowane buraki

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author