Jednak nie wszystkie warzywa są w stanie zachować swoją przydatność podczas długotrwałego przechowywania. Wyjątek stanowią kapusta, marchewka, cebula. Świeże sałatki na ich bazie szybko dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Korzyści płynące z takich potraw wpłyną również na sylwetkę, nie pozwalając przytyć zbędnych kilogramów przez zimę.
Najprostsza sałatka „Witamina” z kapusty i marchwi
Opis. Przepis krok po kroku na sałatkę witaminową obejmuje tylko trzy kroki: obierz, posiekaj i wymieszaj. Podobno za to zakochały się w nim sowieckie gospodynie domowe i pracownicy gastronomii. Danie można przygotować zawsze, niezależnie od pory roku. Składniki są najbardziej przystępne cenowo, zawsze pod ręką.
Z czego gotować:
- kapusta biała – 500 g;
- słodka marchewka – 300 g;
- olej słonecznikowy – do smaku;
- ocet – do smaku;
- przyprawy – do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Jeśli marchewki są niesłodzone, do gotowego dania można dodać trochę miodu lub cukru. Przepis na sałatkę witaminową pozwala eksperymentować ze składnikami w zależności od gustu kucharza.
Spróbujmy z burakami
Opis. Aby uzyskać maksymalne korzyści z jedzenia, pomoże przepis na sałatkę witaminową z burakami. Jego główną zaletą jest to, że wszystkie składniki nie muszą być gotowane. Oznacza to, że substancje biologiczne pozostaną niezmienione. Taka sałatka byłaby szczególnie odpowiednia jesienią, kiedy zaczyna się „zimna pora” i organizm potrzebuje dodatkowej ochrony.
Z czego gotować:
- świeża kapusta – ćwierć widelca;
- słodka marchewka – jeden kawałek;
- małe buraki – jeden kawałek;
- sos sojowy – dwie łyżki;
- olej roślinny – do smaku;
- czosnek – opcjonalnie;
- przyprawa „Do marchwi po koreańsku” – do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Przyprawa „Do marchwi po koreańsku” zawiera całą gamę przypraw, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ale jeśli smak lub aromat wydaje się zbyt nasycony, można go pominąć.
Danie dla dorosłych z ostrą papryką i papryką
Opis. Aby nie dać się ponieść ekscesom, gdy chcesz czegoś „gorętszego”, możesz ugotować sałatkę „witaminowa” z kapustą, marchewką i papryką. Sekret pikanterii tego dania tkwi w gorzkiej czerwonej papryce. Urozmaica menu przyjemną ostrością i niezwykłym smakiem.
Z czego gotować:
- kapusta biała – pół głowy;
- cebula – jedna głowa;
- duże marchewki – dwie sztuki;
- papryka ostra – ćwiartka strąka;
- zielona papryka – jeden kawałek;
- olej roślinny – do smaku;
- przyprawy – do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Ostra papryka do tego dania może być przyjmowana jako papryka lub w postaci suchej przyprawy. Dostosuj ilość do swoich upodobań. W razie wątpliwości lepiej dodać mniej.
Eksperyment: udekoruj piklami
Opis. Jeśli przygotujesz sałatkę „Witamina” z kapusty i ogórków, zaoszczędzisz dużo czasu. To danie będzie alternatywą dla zwykłego przystawki na mięso lub ryby. I możesz to zrobić podczas przygotowywania głównych produktów. Ze względu na niską zawartość kalorii danie to można przygotować na obiad.
Z czego gotować:
- świeża kapusta – pół głowy;
- ogórki kiszone – trzy sztuki;
- świeża pietruszka – mały pęczek;
- olej roślinny – do smaku.
- przyprawy – do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Zazwyczaj sałatkę doprawia się olejem słonecznikowym. Ale można go zastąpić oliwką, siemieniem lnianym, dynią, sezamem. Dla większego dobra powinna być nierafinowana.
Fajerwerki z jajkami i pomarańczami
Opis. Aby zrobić sałatkę „witaminą” w domu na świąteczny stół, wystarczy skomplikować przepis, dodać więcej składników. To danie jest nie tylko pyszne, ale także bardzo piękne dzięki połączeniu składników o różnych kolorach.
Z czego gotować:
- kapusta czerwona – ćwierć głowy;
- świeża marchewka – jeden kawałek;
- jajka kurze – cztery sztuki;
- groszek konserwowy – 400 g;
- paluszki krabowe – jedno opakowanie;
- pomarańczowy – jeden kawałek;
- przyprawy – do smaku;
- olej roślinny lub śmietana – do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Aby czerwona kapusta nie zabarwiła wszystkich produktów w salaterce, należy ją skropić sokiem z cytryny.
Dla zwolenników zdrowego odżywiania
Opis. Sałatka dietetyczna „Witamina” z jabłkami spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Sos dodaje potrawie szczególnej lekkości. Jogurt uwydatnia smak pozostałych składników, pomaga im lepiej się wchłaniać.
Z czego gotować:
- słodkie jabłko – dwa kawałki;
- kapusta – 200 g;
- łodygi selera – trzy sztuki;
- jogurt naturalny niesłodzony – dwie łyżki;
- przyprawy – opcjonalnie.
Instrukcja krok po kroku
W sałatce możesz użyć zieleniny selera lub jej korzenia. Ale z ogonkami okazuje się, że jest bardziej soczysty.
Proste sałatki warzywne powinny służyć gospodyni. Z reguły nie wymagają dużego wysiłku i pieniędzy. Nawet w sytuacji „gości na wyciągnięcie ręki” możesz ugotować sałatkę „witaminowa” z octem lub innym podstawowym dressingiem.
Inne przepisy na sałatkę z jarmużu
Sałatka vinaigrette
Sałatka ze świeżą kapustą Sałatka z buraków
na zimę
Marynowane buraki
Smacznego!