Sałatka z awokado i krewetką według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka z awokado, rukolą i krewetką - bardzo smaczna i lekka

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • rondel o pojemności 2 litrów;
  • durszlak;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • głębokie talerze (2 sztuki);
  • mała salaterka (2 sztuki);
  • duża salaterka do serwowania potraw;
  • miska o pojemności 3 litrów;
  • łyżka.

Składniki

Nazwa Ilość
Woda 1 l
mrożone krewetki 300g
Rukola 100 gramów
Awokado, małe, dojrzałe. 1 szt.
pomidory koktajlowe 200-250g
Cytryna, mała 0,5 szt.
Oliwa z oliwek 4 łyżki. l.
Sól 2-3 łyżeczki
Białe nasiona sezamu 1 ul. l.
  • Jak wybrać krewetki – kupując te skorupiaki zwróć uwagę na to, aby ogon krewetki był zgięty do wewnątrz, w kierunku brzucha. To główny znak, że przed zamrożeniem produkt nie leżał długo po złowieniu.
  • Rukola – wybieraj tylko świeże, elastyczne liście. Zioło nie przechowuje się długo, więc weź ilość potrzebną do przygotowania potrawy. Rukola nie może być zamrożona, po zamrożeniu całkowicie traci swój niepowtarzalny orzechowo-musztardowy smak. Pikantna trawa nie jest ścinana, ale rozdarta ręcznie.
  • Wybór awokado – Aby wybrać dojrzałe awokado, zwróć uwagę na miękkość owocu i kolor skórki. Awokado lekko miękkie. Skórka powinna być ciemnozielona, ​​zbliżona do brązowej (nie mówimy o awokado o czarnej skórze). Kolor skórki sadzonki jest jasnożółty, jeśli obwód sadzonki jest ciemniejszy, owoc jest przejrzały i nie nadaje się jako składnik sałatki.

Gotowanie krok po kroku

gotowanie krewetek

  • W obecności ugotowanych, a następnie zamrożonych krewetek (są różowe), włożyć produkt (300 g) do durszlaka i wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Zagotuj wodę (1 l), dodaj sól (1 łyżeczka z wierzchu). Zanurz krewetki w wodzie. Gotować po ugotowaniu wody przez 3-5 minut (w zależności od wielkości). Odsącz krewetki na durszlaku. Schłodzić, usunąć skorupę i wnętrzności.

    Jeśli kupiłeś gotowane mrożone krewetki, po prostu zalej je wrzątkiem przez 3 minuty.

  • Jeśli kupiłeś produkt mrożony (jest szary) – opłucz skorupiaki pod bieżącą wodą. Krewetki (300 g) gotować w osolonej (1 łyżeczka ze szkiełkiem) wodzie (1 l) przez 5-10 minut po ugotowaniu. Ugotowane krewetki będą unosić się na wodzie. Fajnie, czysto.

    Surowe krewetki mrożone należy gotować przez 5-10 minut, a następnie obrać.

  • Przygotowanie warzyw i ziół

  • Umyj i pokrój pomidorki koktajlowe na pół (200-250 g).

    Pomidory przeciąć na pół.

  • Umyć awokado (1 szt.), przekroić na pół. Pokrój w drobną kostkę około 1 cm na 1 cm.

    Awokado obrać i pokroić w kostkę.

  • Umytą rukolę (100 g) porwać rękami na duże kawałki.

    Rukolę po prostu rozdzieramy rękoma.

  • przygotowanie opatrunku

  • Umyj cytrynę. Pokrój cytrus na pół, użyj połowy. Wyciśnij sok z połowy do małej salaterki.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny.

  • Do soku dodać szczyptę soli, wymieszać. Wlej oliwę z oliwek (2 łyżki stołowe) na sok z cytryny.

    Do tego soku dodaj sól i oliwę z oliwek.

  • Dobrze wymieszać.

    Dobrze wymieszaj opatrunek.

  • Składanie i dekorowanie sałatki

  • Rukolę, pomidory i awokado włożyć do dużej miski.

    Na dużym talerzu połóż pokrojone pomidory i awokado.

  • Polej dressingiem. Dobrze wymieszać.

    Zalej warzywa dressingiem i wymieszaj.

  • Włóż miksturę do dużej salaterki w piękny szkiełko, rozłóż krewetki na powierzchni szkiełka do sałatek, posyp sałatkę białym sezamem (1 łyżka stołowa. L.). Natychmiast podawaj.

    Ta sałatka z awokado i krewetkami z pewnością ozdobi Twój stół.

  • Przepis

    Od poznasz tajniki przygotowywania produktów do przepisu na sałatkę, bardzo ciekawa jest metoda krojenia awokado:

    Prosty i szybki przepis, który spodoba się wielu. Teraz w krótkim czasie z łatwością przygotujesz oryginalną sałatkę z awokado, rukolą i krewetkami. Lubisz sałatki z owoców morza? Jakie ciekawe przepisy są zapisane w Twojej książce kucharskiej? Udostępnij w komentarzach.

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka z Wątroby Dorsza
    Zimowa Sałatka
    Marynowana Cebula
    Bakłażan Przekąska Z Pomidorami i Sałatką Czosnkową
    Żagiel

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author