Sałatka z awokado i łososiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka warstwowa z awokado i łososiem - prosty i zdrowy przepis bez majonezu

Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, płaski, duży talerz, salaterka okrągła, tarka.

Składniki

Łosoś 150 gramów
Ryż ½ ul. l.
Twaróg śmietankowy 140 gramów
Twardy ser 100 gramów
Awokado 1 szt.
Sok cytrynowy 2 łyżki stołowe. l.
koperek 1 pęczek
Sól 1-2 szepty
Pieprz 1-2 szczypty

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw ugotuj ryż. Myjemy pół szklanki płatków pod zimną bieżącą wodą do 10 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie wysyłamy ryż na patelnię z grubym dnem, dodajemy do niej 2 razy więcej wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzebna będzie jedna szklanka. Doprowadzić do wrzenia, dodać trochę soli i gotować do miękkości na małym ogniu. Po ugotowaniu ryż należy wrzucić do durszlaka, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i ostygnąć.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, ugotuj ryż

  • Mały pęczek koperku myjemy pod bieżącą wodą, kroimy bardzo drobno nożem.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, posiekaj warzywa

  • Na mały talerz włożyć 140 g twarogu, dodać do smaku posiekany koperek i zmielony czarny pieprz. Opcjonalnie możesz dodać trochę soli. Wymieszaj mieszankę twarogową.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, wymieszaj zieleninę z twarogiem

  • Obieramy jedno dojrzałe awokado, dzielimy na dwie połówki, usuwamy pestkę. Awokado pokrój w drobną kostkę, wyślij na osobny talerz i posyp sokiem z cytryny. Kupując, wybierz awokado o ciemnozielonej skórce, trochę miękkiej. To właśnie te wskaźniki wskazują na stopień dojrzałości.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, pokrój awokado

  • Teraz bierzemy 150 g fileta z łososia i kroimy w drobną kostkę. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: może to być łosoś kumpel, łosoś, łosoś różowy.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, pokrój rybę

  • Okrągły kształt kładziemy na dużym płaskim talerzu, aby uformować sałatkę i składamy ją. Możesz wstępnie nasmarować wnętrze formy bezwonnym olejem roślinnym, aby ułatwić późniejsze usunięcie. Schłodzony ugotowany ryż włożyć do pierwszej warstwy, równomiernie rozprowadzić, lekko ubić.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, włóż ryż do foremki

  • Następnie ułóż na wierzchu łyżkę sosu twarogowego, ułóż z niego cienką warstwę. Aby łyżka nie przykleiła się do ryżu, okresowo zwilż ją zimną wodą.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, posmaruj ryż twarogiem

  • Ułóż kolejną warstwę awokado, lekko ubij, równomiernie wyrównaj.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, ułóż składniki

  • Następnie ułóż pozostały twaróg, uformuj z niego jednolitą cienką warstwę.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Ostatnią warstwą będzie ryba – rozprowadź ją równomiernie, lekko ubij.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, ułóż wszystkie warstwy

  • Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby usztywnić sałatkę. Po godzinie wyjmujemy sałatkę, zdejmujemy krążek. Na drobnej tarce zetrzyj 100 g twardego sera i posyp na wierzchu. Możesz wybrać wybrany ser, o ile jest świeży.

    Aby przygotować sałatkę z awokado i łososiem, zetrzyj ser

  • Jako dekorację posłużą gałązki pietruszki lub koperku. Do dekoracji można również użyć czarnych, zielonych oliwek, pomidorków koktajlowych.

    Pyszna sałatka z awokado i łososiem gotowa

  • Przepis

    A teraz proponujemy krótki przepis. Tutaj autor filmu demonstruje cały proces gotowania, szczegółowo opowiada o przygotowaniu sałatki z łososiem i awokado oraz podaje zalecenia. Film pomoże Ci szybko zrozumieć proces gotowania.

    Drodzy Czytelnicy, czy przygotowaliście już tę prostą, ale bardzo smaczną i zdrową sałatkę? Czy podobało Ci się gotowe danie? Zostaw swoje komentarze i rekomendacje w komentarzach.

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka z awokado i tuńczykiem
    Sałatka z awokado i kurczakiem
    Sałatka z rukolą z awokado i krewetką
    Sałatka z wątróbką z dorsza
    Sałatka zimowa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author