
Sprzęt i przybory kuchenne: nóż, deska do krojenia, płaski, duży talerz, salaterka okrągła, tarka.
Składniki
Łosoś | 150 gramów |
Ryż | ½ ul. l. |
Twaróg śmietankowy | 140 gramów |
Twardy ser | 100 gramów |
Awokado | 1 szt. |
Sok cytrynowy | 2 łyżki stołowe. l. |
koperek | 1 pęczek |
Sól | 1-2 szepty |
Pieprz | 1-2 szczypty |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw ugotuj ryż. Myjemy pół szklanki płatków pod zimną bieżącą wodą do 10 razy, aż woda stanie się czysta. Następnie wysyłamy ryż na patelnię z grubym dnem, dodajemy do niej 2 razy więcej wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzebna będzie jedna szklanka. Doprowadzić do wrzenia, dodać trochę soli i gotować do miękkości na małym ogniu. Po ugotowaniu ryż należy wrzucić do durszlaka, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i ostygnąć. 
Mały pęczek koperku myjemy pod bieżącą wodą, kroimy bardzo drobno nożem. 
Na mały talerz włożyć 140 g twarogu, dodać do smaku posiekany koperek i zmielony czarny pieprz. Opcjonalnie możesz dodać trochę soli. Wymieszaj mieszankę twarogową. 
Obieramy jedno dojrzałe awokado, dzielimy na dwie połówki, usuwamy pestkę. Awokado pokrój w drobną kostkę, wyślij na osobny talerz i posyp sokiem z cytryny. Kupując, wybierz awokado o ciemnozielonej skórce, trochę miękkiej. To właśnie te wskaźniki wskazują na stopień dojrzałości. 
Teraz bierzemy 150 g fileta z łososia i kroimy w drobną kostkę. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: może to być łosoś kumpel, łosoś, łosoś różowy. 
Okrągły kształt kładziemy na dużym płaskim talerzu, aby uformować sałatkę i składamy ją. Możesz wstępnie nasmarować wnętrze formy bezwonnym olejem roślinnym, aby ułatwić późniejsze usunięcie. Schłodzony ugotowany ryż włożyć do pierwszej warstwy, równomiernie rozprowadzić, lekko ubić. 
Następnie ułóż na wierzchu łyżkę sosu twarogowego, ułóż z niego cienką warstwę. Aby łyżka nie przykleiła się do ryżu, okresowo zwilż ją zimną wodą. 
Ułóż kolejną warstwę awokado, lekko ubij, równomiernie wyrównaj. 
Następnie ułóż pozostały twaróg, uformuj z niego jednolitą cienką warstwę. 
Ostatnią warstwą będzie ryba – rozprowadź ją równomiernie, lekko ubij. 
Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby usztywnić sałatkę. Po godzinie wyjmujemy sałatkę, zdejmujemy krążek. Na drobnej tarce zetrzyj 100 g twardego sera i posyp na wierzchu. Możesz wybrać wybrany ser, o ile jest świeży. 
Jako dekorację posłużą gałązki pietruszki lub koperku. Do dekoracji można również użyć czarnych, zielonych oliwek, pomidorków koktajlowych. 
Przepis
A teraz proponujemy krótki przepis. Tutaj autor filmu demonstruje cały proces gotowania, szczegółowo opowiada o przygotowaniu sałatki z łososiem i awokado oraz podaje zalecenia. Film pomoże Ci szybko zrozumieć proces gotowania.
Drodzy Czytelnicy, czy przygotowaliście już tę prostą, ale bardzo smaczną i zdrową sałatkę? Czy podobało Ci się gotowe danie? Zostaw swoje komentarze i rekomendacje w komentarzach.
Inne przepisy na sałatki
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Sałatka z awokado i kurczakiem
Sałatka z rukolą z awokado i krewetką
Sałatka z wątróbką z dorsza
Sałatka zimowa
Smacznego!