Sałatka z awokado i tuńczykiem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka z awokado i tuńczykiem - pyszna i bez majonezu

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz sałatki;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • pierścień do ciasta;
  • widelec;
  • pojemnik na sos;
  • łyżka;
  • wagi kuchenne;
  • prasa do czosnku;
  • patelnia;
  • miska.

Składniki

Awokado 2 szt.
Pomidor 2 szt.
Konserwy z tuńczyka 1 słoik
Oliwa z oliwek 100 ml
Sok cytrynowy 2 – 3 łyżki. l.
Oregano 2 – 3 szczypty
Czosnek 1 goździk
Sól smak
liście sałaty 3-5 szt.
Woda 300-500 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Przygotujemy wszystkie produkty, a także sprzęt do gotowania. Zacznijmy od sosu sałatkowego. Wymieszaj oliwę (100 ml), sok z cytryny (2-3 łyżki stołowe) i oregano widelcem.

    Przygotowujemy sos z soku z cytryny, oliwy z oliwek i oregano.

  • Obierz awokado. Awokado pokrój wzdłuż na dwie połówki, sięgając nożem do kości. Zdejmij awokado z obu stron i delikatnie odwróć na bok. Ciągniemy się. Masz w rękach dwie połówki awokado. Przywieramy do kości nożem i łatwo ją wyjmujemy. Weź łyżkę i przejedź nią po skórze awokado. Oddziel skórkę od miąższu.

    Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, a następnie wyciągnij miąższ ze skórki łyżeczką.

  • Awokado grubo posiekać, włożyć do miski i rozdrobnić widelcem na puree.

    Miąższ z awokado pokroić w plastry, a następnie widelcem na puree ziemniaczane.

  • Siekamy czosnek. Możesz go drobno posiekać nożem lub zmiażdżyć prasą do czosnku. Do awokado dodać czosnek, połowę przygotowanego dressingu.

    Dodaj czosnek, pieprz do puree z awokado, wymieszaj.

  • Wszystko dobrze miksujemy. Sól, możesz pieprz.

    Dodaj sos sałatkowy i ponownie wymieszaj.

  • Stawiamy garnek z wodą na ogniu, czekamy, aż woda się zagotuje. Weź pomidora i zrób dwa przekroje poprzeczne na wierzchu. Zanurz pomidora we wrzącej wodzie na minutę. Zdejmij skórkę z pomidora. W ten sposób skórka jest bardzo łatwo usuwana.

    Pomidory włożyć na kilka minut do wrzącej wody, a następnie obrać.

  • Pokrój pomidory wzdłuż, usuń pestki i miąższ. Pokrój w średnią kostkę.

    Pomidora pokroić w kostkę.

  • Otwórzmy tuńczyka w puszce. Usuń z niego olej.

    Otwieranie puszki tuńczyka w puszkach.

  • Okres pełnienia obowiązków

  • Bierzemy płaski talerz i pierścień do ciasta.

    Możesz uformować sałatkę za pomocą kulinarnego pierścienia.

  • Połóż zieloną warstwę awokado na spodzie.

    Pierwsza warstwa dania to puree z awokado.

  • Drugi rząd to czerwone pomidory. Posolmy trochę.

    Następnie ułóż warstwę pomidora, soli.

  • Trzeci rząd to tuńczyk. Zmiel wszystkie duże kawałki widelcem.

    Ostatnią warstwą dania będzie tuńczyk.

  • Na wierzch dodaj pozostałą połowę oleju i cytryny.

    Sałatkę skropić przygotowanym dressingiem.

  • Usuwamy pierścień. Sałatka z awokado i tuńczykiem gotowa. Możesz udekorować boki sałatą i pomidorkami koktajlowymi lub możesz tak zostawić.

    Tak pięknie można podać tę sałatkę z awokado i tuńczykiem.

  • Przepis

    W tym szczegółowym przepisie zobaczysz proces przygotowania sałatki z tuńczykiem i awokado.

    Dziś dowiedzieliśmy się, jak gotować pyszną zdrową i szybką sałatkę z awokado i tuńczykiem, dowiedzieliśmy się, jak łatwo i prosto można obrać awokado. Jeśli masz własne przepisy na tę sałatkę, napisz je w komentarzach. Czy dodajesz jakieś inne składniki? Czy Twoi bliscy kochają awokado? Jak często robisz tę sałatkę i z jakiego powodu? Napisz swoje wrażenia w komentarzach.

    Inne przepisy na sałatki

    Sałatka Z Awokado I Kurczaka
    Sałatka Z Awokado Rukolą I Krewetkami
    Sałatka Z Wątróbką Dorsza
    Zimowa Sałatka
    Marynowane Cebule

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author