Sałatka z bakłażana na zimę: przepisy z pomidorami, papryką, marchewką, bez sterylizacji, język teściowy, dziesięć, Vkusnotishcha

Przepis na sałatkę z bakłażana na zimę: zwiń „Vkusnotishcha” i inne opcje na niebieskie preparaty

Niebieskie to wybawienie dla miłośników domowych przetworów. Fioletowy owoc jest bardzo smaczny, szczególnie w połączeniu z innymi warzywami jest dobry dla organizmu. Ale to zimą tak bardzo potrzebujemy witamin i innych składników odżywczych.

Co warto wiedzieć o niebieskich owocach

W kuchni bakłażan nazywany jest warzywem, co wiąże się z obszarami jego zastosowania: kawior, sałatki, dodatki do ryb i mięsa. Ale naukowo, fioletowy owoc to jagoda.

Korzyści dla organizmu

Skład produktu zawiera substancje przynoszące korzyści organizmowi:

  • witamina C – wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy zapalne;
  • Witaminy z grupy B – poprawiają funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego;
  • witamina E – zapewnia działanie przeciwutleniające;
  • beta-karoten – korzystnie wpływa na funkcję wzrokową;
  • potas – poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych;
  • fosfor, miedź i wapń – wzmacniają tkankę kostną, zęby;
  • magnez – stymuluje procesy metaboliczne;
  • żelazo – zwiększa poziom hemoglobiny;
  • sód – reguluje poziom płynu w przestrzeni międzykomórkowej;
  • chlor – aktywuje metabolizm wodno-solny;
  • błonnik – normalizuje pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny i toksyny.

Początkowo w krajach europejskich bakłażan był uprawiany jako roślina lecznicza, dopiero po pewnym czasie warzywo zaczęło być doceniane przez specjalistów kulinarnych. Fioletowe owoce normalizują poziom cholesterolu i usuwają z organizmu sole kwasu moczowego.

Możliwa szkoda

Skład owocu zawiera solaninę – toksyczną substancję nadającą warzywu charakterystyczną goryczkę. W młodych bakłażanach stężenie toksyn jest niskie: łatwo ulegają zniszczeniu przez sól i/lub obróbkę cieplną. W przejrzałych owocach gromadzi się zbyt dużo solaniny, dlatego ich stosowanie jest przeciwwskazane: jest to obarczone ciężkim zatruciem.

Ostrożnie płód powinien spożywać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego oraz diabetycy poddawani insulinoterapii.

Zasady selekcji

Aby przygotować zimowe sałatki z bakłażana na zimę, najpierw musisz wybrać odpowiedni główny składnik. Należy pamiętać o czterech wytycznych.

  • Rozmiar. Preferuj owoce średniej wielkości: małe są w większości niedojrzałe, a zbyt duże przejrzałe (lub wyrosły z powodu nadmiernego nawożenia pestycydami).
  • Stan skóry. Powierzchnia bakłażana powinna być błyszcząca. Nie kupuj owoców z ciemnymi plamami, rysami, wgnieceniami i innymi defektami.
  • Waga. Bakłażan o „właściwej” dojrzałości wydaje się zwykle cięższy niż w rzeczywistości.
  • Ogonek. Pomarszczony, suchy, zgniły „ogon” sygnalizuje zepsucie płodu. Niektórzy zaradni sprzedawcy celowo usuwają łodygę, więc jej brak powinien zaalarmować oświeconego kupującego.
  • Czasami nienadające się do spożycia owoce znajdują się dopiero po wycięciu. Brązowe nasiona o nieprzyjemnym zapachu, a także szybko ciemniejący w powietrzu miąższ wskazują na wysokie stężenie solaniny. Jedzenie takiego bakłażana nie jest tego warte.

    Etapy konserwacji

    Do produkcji sałatek zimowych musisz podejść z „znajomością sprawy”. Jeśli zastosujesz się do zaleceń doświadczonych gospodyń domowych, puste miejsca okażą się pyszne i będą przechowywane przez długi czas.

    Przygotowuję niebieskie

    Są trzy sposoby na pozbycie się goryczy.

  • Posyp solą. Posiekany bakłażan wymieszać z dużą ilością soli, odstawić na 40-60 minut. Spłucz zimną bieżącą wodą. Nie bój się przesolić – niebieskie nie wezmą więcej soli, niż potrzebują.
  • Namoczyć w słonej wodzie. Posiekany bakłażan moczyć w roztworze soli (półtorej łyżki stołowej na litr wody) przez 40-60 minut. Owoce należy ściskać talerzem, aby pozostały zanurzone w wodzie.
  • Zagotować w roztworze soli. W litrze wody wymieszaj łyżkę soli, zagotuj roztwór. Zanurz posiekane bakłażany w kompozycji, gotuj na średnim ogniu przez około dziesięć minut. Nie należy dopuścić do silnego wrzenia, aby masa nie zamieniła się w puree. Można w ten sposób gotować całe niebieskie, ale najpierw trzeba zrobić kilka otworów w owocach widelcem lub wykałaczką.
  • Wiele nowoczesnych odmian nie jest gorzkich, ale „zabiegów słonych” nie należy lekceważyć. Szkoda, jeśli dużą ilość sałaty psuje gorzki owoc, który przypadkowo wpadł do zbioru. Dodatkowo impregnacja solą przedłuży trwałość niebieskich.

    Sterylizacja słoików i pokrywek

    Osobliwości. Długotrwałe przechowywanie obrabianego przedmiotu jest możliwe tylko w sterylnych słoikach.

    Procedura

  • Dobrze umyj słoiki sodą oczyszczoną.
  • Umieść mokre pojemniki na blasze do pieczenia lub ruszcie do góry nogami, wyślij do zimnego lub ciepłego piekarnika.
  • Stopniowo podnosić temperaturę do 150°C. Odczekaj 15-20 minut.
  • Załóż rękawiczki, uchwyty na garnki, ostrożnie wyjmij pojemniki i połóż je do góry nogami na czystym ręczniku.
  • Opłucz pokrywki do sterylizacji sodą, a następnie gotuj przez 15 minut.
  • Obróbka parowa

    Osobliwości. Wśród specjalistów kulinarnych bakłażan jest uważany za „kapryśne” warzywo: zaleca się sterylizację nim półfabrykatów w łaźni parowej.

    Procedura

  • Wyłóż dno dużego rondla szmatką.
  • W misce umieść słoiki z półfabrykatami przykrytymi pokrywkami (nie mogą być mocno skręcone).
  • Wlej tyle ciepłej lub zimnej wody na patelnię, aby poziom płynu sięgnął „ramion” puszek.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, wyłącz ogrzewanie.
  • Półlitrowe słoiki trzymaj w łaźni parowej przez pół godziny, litrowe słoiki przez godzinę.
  • Ostrożnie wyjmij pojedynczo słoiki specjalnymi szczypcami, dokręć pokrywki.
  • Sałatkę z bakłażana można przygotować na zimę bez sterylizacji, jeśli zastąpimy ten proces długim duszeniem lub marynowaniem.

    „Zawinąć”

    Osobliwości. Tak więc sterylizacja półfabrykatów trwa przez pewien czas po zszyciu.

    Procedura

  • Odwróć słoiki z półfabrykatami do góry nogami, ułóż na palecie, blasze do pieczenia lub kocu.
  • Owiń kocem lub starym płaszczem.
  • Zostaw na dzień.
  • Umieść puste miejsca w magazynie.
  • Sałatka z bakłażana na zimę: 11 przepisów

    Jeśli tradycyjny kawior z bakłażana wydaje się zbyt banalny, niebieski można przygotować w inny sposób. Poniższe przepisy pomogą Ci krok po kroku zrobić pyszną zimową sałatkę.

    z czosnkiem

    Osobliwości. Ta metoda jest bardzo prosta, a zestaw niezbędnych składników jest minimalny.

    Wymagałby:

    • małe niebieskie – 2 kg;
    • czosnek – jedna lub dwie głowy;
    • pietruszka – jedna pęczek;
    • woda – 1 l;
    • pieprz i wawrzyn do smaku;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Odetnij przedni i tylny koniec bakłażana, gotuj warzywa przez pięć minut w osolonej wodzie.
  • Lekko wycisnąć owoce po ostygnięciu, umieścić między dwiema deskami do krojenia.
  • Zrób cięcie na każdym bakłażanie, pozostawiając około 2 cm od krawędzi. Powinny być jakieś „książki”.
  • Czosnek pokroić na cienkie talerze, pietruszkę posiekać, ale nie za drobno.
  • Do głębokiej emaliowanej patelni wrzuć pieprz i liść laurowy.
  • Nadziewaj każdego bakłażana mieszanką pietruszki i czosnku, aby owoce wyglądały na całe.
  • Niebieskie wkładamy do rondla z pieprzem i liściem laurowym.
  • W litrze zimnej wody wymieszać dwie łyżki soli, zagotować, schłodzić do temperatury pokojowej. Tak przygotowaną solankę wlać do rondla z warzywami, pojemnik przykryć pokrywką.
  • Przechowuj przedmiot w temperaturze pokojowej przez dwa do trzech dni.
  • Gdy solanka stanie się mętna, pojawią się bąbelki, włóż bakłażany do lodówki. Tydzień później przystawka czosnkowa jest gotowa.
  • Przed podaniem należy pokroić warzywa w kółko i posypać olejem roślinnym.

    „Język Teschin”

    Osobliwości. Sałatka z bakłażana „Język Teschin” na zimę to popularna przystawka, która ozdobi każdą ucztę. Specyfika przedmiotu polega na tym, że plastry bakłażana są cięte na talerze – „języki”. Talerze z bakłażana można wstępnie usmażyć w bezwonnym oleju roślinnym na żeliwnej lub nieprzywierającej patelni.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 1 kg;
    • papryka bułgarska – 1 kg;
    • pomidory (lub 750 ml koncentratu pomidorowego) – 1 kg;
    • czosnek – trzy głowy;
    • ostra czerwona papryka – trzy strąki;
    • bezwonny olej roślinny – 250 ml;
    • ocet 9% – 150 ml;
    • cukier granulowany – szklanka;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Czosnek obrać, z pomidorów zdjąć skórkę, paprykę (bułgarską i ostrą) uwolnić od pestek. Zmiel warzywa za pomocą maszynki do mięsa.
  • Do masy wymieszać sól i cukier, olej, ocet.
  • Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na talerze o grubości 0,5 cm, goryczkę usunąć posypując solą.
  • Niebieskie wkładamy do dużego rondla, wlewamy puree warzywne, trzymamy na małym ogniu przez 30-40 minut, delikatnie mieszając.
  • Ułóż gorącą sałatkę w sterylnych słoikach.
  • Przykręć osłony.
  • Bakłażany są na stole

    „Kobra”

    Osobliwości. Sałatkę „Kobra” docenią miłośnicy pikantnych przetworów.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 3 kg;
    • papryka bułgarska – sześć sztuk;
    • ostra papryka – dwa strąki;
    • czosnek – dwie głowy;
    • ocet 9% – dwie łyżki stołowe;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Bakłażana pokroić w krążki i posypać solą, aby pozbyć się goryczy.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Paprykę (ostrą i bułgarską) bez pestek, obrać czosnek, warzywa zmielić maszynką do mięsa.
  • Gotuj puree w rondelku z grubym dnem, aż nadmiar płynu wyparuje. Wlej ocet.
  • Włóż plastry bakłażana do sterylnych słoików, zanurzając je wcześniej w nadzieniu warzywnym.
  • Na wierzch polać sosem czosnkowo-pieprzowym.
  • Sterylizuj sałatę.
  • Przykręć osłony.
  • Z pomidorami

    Osobliwości. Na forach kulinarnych ta sałatka z bakłażana na zimę nazywa się „Vkusnotishcha”.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 1 kg;
    • pomidory – 3 kg;
    • papryka słodka – 1 kg;
    • czosnek – dwie głowy;
    • woda – 100 ml;
    • ocet 9% – 100 ml;
    • olej słonecznikowy – pół szklanki;
    • cukier – jedna szklanka;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Pokrojone w duże kostki małe niebieskie w dowolny sposób pozbywają się goryczy.
  • Pieprz pokroić w półpierścienie.
  • Przekręć pomidory maszynką do mięsa lub posiekaj blenderem, usuwając skórkę z owoców. Masę wlać do naczynia żaroodpornego, podgrzać na małym ogniu.
  • Do ugotowanego makaronu wymieszać wodę, ocet i olej, dodać cukier i sól, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Wprowadź pieprz i bakłażan, poczekaj na zagotowanie.
  • Podpalaj przez 30 minut, ciągle mieszając.
  • Dopraw drobno posiekanym czosnkiem, gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Przydziel do banków.
  • Zakasać.
  • Plastry bakłażana

    „Dziesięć”

    Osobliwości. Sałatka z bakłażana „Dziesięć” na zimę zakochała się w gospodyniach domowych za swoją prostotę, spektakularny wygląd i przyjemny smak. Sałatka Troika jest przygotowywana w ten sam sposób, ale w tym przypadku każdy składnik jest pobierany w ilości trzech kawałków. Olej rafinowany nadaje się do wykrojów, ponieważ nie ma zapachu.

    Wymagałby:

    • bakłażan – dziesięć sztuk;
    • pomidory – dziesięć owoców;
    • papryka bułgarska – dziesięć strąków;
    • żarówka – dziesięć głów;
    • ząbki czosnku – dziesięć sztuk;
    • olej roślinny – 0,5 l;
    • ocet 9% – 200 ml;
    • cukier – 100 g;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Bakłażana pokroić w kostkę, goryczy pozbyć się mocząc w soli fizjologicznej.
  • Pomidory kroimy w plastry, cebulę w półpierścienie, ząbki czosnku w cienkie talerze.
  • Do rondla włożyć wszystkie warzywa, masło, cukier i sól.
  • Poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień, gotuj przez 30-40 minut.
  • Dodaj ocet, podpalaj przez kolejne pięć minut.
  • Przydziel do banków.
  • Zakasać.
  • z fasolą

    Osobliwości. Na zimę warto zaopatrzyć się w sałatkę z marchwi, bakłażana i fasoli: preparaty z tymi składnikami są bardzo satysfakcjonujące i mogą być podawane jako samodzielne danie.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 2 kg;
    • pomidory – 1,5 kg;
    • papryka bułgarska – 0,5 kg;
    • marchewki – 0,5 kg;
    • biała fasola – 0,5 kg;
    • czosnek – 200 g;
    • olej roślinny – 350 ml;
    • ocet 9% – 100 ml;
    • cukier – pół szklanki;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Procedura

  • Fasolę moczyć całą noc, rano opłukać i gotować do miękkości.
  • Z pomidorów zdjąć skórkę, zmielić razem z czosnkiem za pomocą maszynki do mięsa.
  • Zmiel marchewki na tarce, posiekaj paprykę w kostkę.
  • Niebieskie pokrój na duże kawałki.
  • W rondelku zagotować mieszankę pomidorowo-czosnkową, wmieszać olej, ocet, cukier i sól, poczekać, aż się zagotuje.
  • Włóż bakłażany, paprykę i marchewki na patelnię, gotuj przez 30 minut.
  • Dodaj fasolę, gotuj przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Rozdaj do banków, zwiń.
  • Sałatka z bakłażana w dużej misce

    z kapustą

    Osobliwości. Zbiór jest szczególnie dobry w przypadku białej kapusty odmian słodkich.

    Wymagałby:

    • kapusta – 1 kg;
    • bakłażan – 1 kg;
    • marchewki – 300 g;
    • czosnek – dziesięć ząbków;
    • ocet 9% – 100 ml;
    • sól – półtorej łyżki stołowej;
    • ziarna pieprzu – dziesięć sztuk;
    • ostra papryka do smaku.

    Procedura

  • Niebieskie gotuj w całości w słonej wodzie przez pięć do siedmiu minut.
  • Pokroić kapustę, marchewki przetrzeć grubą tarką, czosnek zmiażdżyć prasą, drobno posiekać ostrą paprykę.
  • Połącz warzywa, dodaj ziarna pieprzu.
  • Bakłażana pokroić w 2cm kostkę i dodać do masy.
  • Wlej mieszaninę octem, solą.
  • Włożyć do słoików, dokręcić nakrętkami, odstawić na tydzień w chłodne miejsce.
  • „Tęcza”

    Osobliwości. Osobliwością przedmiotu obrabianego jest to, że jego elementy są ułożone warstwami w wąskim wysokim słoiku. Ta przystawka to kolejny oryginalny sposób na przygotowanie sałatki z pomidorów i bakłażana na zimę.

    Wymagałby:

    • Bakłażan – 300 g;
    • papryka bułgarska – 300 g;
    • pomidory – 300 g;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • koperek i zielona cebula – 50 g;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • ocet winny – dwie łyżki stołowe;
    • woda – łyżka stołowa;
    • cukier – łyżeczka;
    • sól dla smaku.

    Procedura

  • Niebieskie kroimy w krążki, pozbywamy się goryczy, posypujemy solą, smażymy na złoty kolor. Posmaruj każdy kawałek ząbkiem czosnku.
  • Połóż plasterek smażonego bakłażana na dnie sterylnego słoika, a następnie ułóż składniki w następującej kolejności: koło pomidora, drobno posiekane warzywa, papryka pokrojona na średniej wielkości kawałki.
  • Kontynuuj, aż pojemnik będzie pełny.
  • Wymieszaj ocet, wodę, cukier i sól, wlej marynatę do obrabianego przedmiotu.
  • Zamknij słoik, wyślij do lodówki. Po dwóch lub trzech dniach sałatka jest gotowa.
  • Paski z bakłażana

    Z orzechami

    Osobliwości. Sałatka z bakłażana i papryki na zimę może stać się szczególnie ostra, jeśli wzbogacisz klasyczny tandem o orzechy.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 2 kg;
    • papryka bułgarska – 1 kg;
    • czosnek – cztery głowy;
    • posiekane orzechy włoskie – pół szklanki;
    • olej roślinny – 200 ml;
    • ocet 9% – pół szklanki;
    • sól – łyżka stołowa;
    • zielenie do smaku.

    Procedura

  • Z niebieskich usuwamy goryczkę, kroimy w kółko, posypujemy solą, smażymy z obu stron, aż się zrumienią.
  • Połącz orzechy z posiekanym czosnkiem i drobno posiekanymi ziołami, dodaj sól i ocet, wymieszaj.
  • Połącz pokrojoną w kostkę paprykę ze smażoną niebieską i marynatą orzechowo-czosnkową.
  • Włóż sałatkę do sterylnych słoików, wysterylizuj parą, zwiń.
  • z majonezem

    Osobliwości. Sałatka okazuje się być wysokokaloryczna, więc nie należy dać się jej ponieść emocjom, ale jako przystawka na świątecznej uczcie będzie pasować idealnie.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 6 kg;
    • cebula – 2,5 kg;
    • czosnek – trzy głowy;
    • majonez – 0,5 l;
    • ocet 9% – 100 ml;
    • olej roślinny do smażenia;
    • sól i zmielony czarny pieprz do smaku.

    Procedura

  • Niebieskie kroimy w dużą kostkę, w dowolny sposób pozbywamy się goryczy, a następnie smażymy.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, podsmażyć na oleju.
  • Połącz niebieskie, cebulę, zmiażdżoną prasę czosnkową, sól i wlej ocet.
  • Wymieszać z majonezem.
  • Rozłóż do słoików, wysterylizuj parą, zwiń.
  • Sałatka z bakłażana w misce

    „Mandżo”

    Osobliwości. Tę bułgarską sałatkę zimową można przygotować w powolnej kuchence.

    Wymagałby:

    • bakłażan – 0,5 kg;
    • papryka bułgarska – 0,5 kg;
    • pomidory – 750 g;
    • cebula – 250 g;
    • marchewki – jedna lub dwie sztuki;
    • czosnek – cztery do pięciu ząbków;
    • ostra papryka – jeden strąk;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • ocet 9% – 25 ml;
    • cukier i sól – po 25 g;
    • zmielony czarny pieprz do smaku.

    Procedura

  • Pokroić w niebieskie kółeczka, pozbyć się goryczy posypując solą.
  • Pomidory wraz z marchewką, czosnkiem i ostrą papryką bez pestek zmielić maszynką do mięsa.
  • Pokrój słodką paprykę w paski, cebulę w półpierścienie.
  • Wlej przecier pomidorowo-marchewkowy do miski multicooker, ustaw tryb „Gulasz” na godzinę.
  • Po 15 minutach wlej ocet, olej, wymieszaj cukier, sól i czarny pieprz.
  • Następnie wyślij do miski paprykę, cebulę i bakłażany, gotuj, aż licznik multicooker powiadomi Cię o zakończeniu procesu.
  • Gorący kęs układamy w sterylnych słoikach, zwijamy.
  • Każdy przepis na sałatkę z bakłażana na zimę można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Liczne puste miejsca z niebieskimi wskazują na pozytywny wynik takich eksperymentów.

    Jak dobrze znasz to cudowne danie „język Teschin”! Przystawka jest doskonała na każdą okazję. Nie gotuję go w słoikach, ale po prostu w pojemniku i przechowuję w lodówce pod pokrywką. Nie znika, a jedynie staje się smaczniejszy, wchłaniając i nasycając opatrunkiem, w którym się znajduje. W słoikach oczywiście wygodniej, wyjęłam małą porcję i zjadłam tyle ile potrzebowałam.

    Szura, https://1000.menu/cooking/2290-salat-teshchin-yazjk-iz-baklazhanov-konservirovannji

    I kosztem zieleni i czosnku … Naprawdę uwielbiam przyprawy i przyprawy, ale nawet nie chcę niczego dodawać do tych bakłażanów … Naprawdę przypominają grzyby w śmietanie (przepraszam, w majonezie) , a pieczarki smażone są zawsze pyszne z cebulą, ale nie z czosnkiem… Chociaż oczywiście każdy ma inny gust…

    Natalia Nikołajewna, http://forum.say7.info/topic32926.html

    Inne przepisy na sałatki

    Bakłażan po koreańsku na zimę
    Przepis Kostka Bens z cukinii
    Kiszona cukinia
    Kiszony bakłażan na zimę
    Kawior z bakłażana

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author