Niebieskie to wybawienie dla miłośników domowych przetworów. Fioletowy owoc jest bardzo smaczny, szczególnie w połączeniu z innymi warzywami jest dobry dla organizmu. Ale to zimą tak bardzo potrzebujemy witamin i innych składników odżywczych.
Co warto wiedzieć o niebieskich owocach
W kuchni bakłażan nazywany jest warzywem, co wiąże się z obszarami jego zastosowania: kawior, sałatki, dodatki do ryb i mięsa. Ale naukowo, fioletowy owoc to jagoda.
Korzyści dla organizmu
Skład produktu zawiera substancje przynoszące korzyści organizmowi:
- witamina C – wzmacnia układ odpornościowy, hamuje procesy zapalne;
- Witaminy z grupy B – poprawiają funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego;
- witamina E – zapewnia działanie przeciwutleniające;
- beta-karoten – korzystnie wpływa na funkcję wzrokową;
- potas – poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych;
- fosfor, miedź i wapń – wzmacniają tkankę kostną, zęby;
- magnez – stymuluje procesy metaboliczne;
- żelazo – zwiększa poziom hemoglobiny;
- sód – reguluje poziom płynu w przestrzeni międzykomórkowej;
- chlor – aktywuje metabolizm wodno-solny;
- błonnik – normalizuje pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny i toksyny.
Początkowo w krajach europejskich bakłażan był uprawiany jako roślina lecznicza, dopiero po pewnym czasie warzywo zaczęło być doceniane przez specjalistów kulinarnych. Fioletowe owoce normalizują poziom cholesterolu i usuwają z organizmu sole kwasu moczowego.
Możliwa szkoda
Skład owocu zawiera solaninę – toksyczną substancję nadającą warzywu charakterystyczną goryczkę. W młodych bakłażanach stężenie toksyn jest niskie: łatwo ulegają zniszczeniu przez sól i/lub obróbkę cieplną. W przejrzałych owocach gromadzi się zbyt dużo solaniny, dlatego ich stosowanie jest przeciwwskazane: jest to obarczone ciężkim zatruciem.
Ostrożnie płód powinien spożywać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego oraz diabetycy poddawani insulinoterapii.
Zasady selekcji
Aby przygotować zimowe sałatki z bakłażana na zimę, najpierw musisz wybrać odpowiedni główny składnik. Należy pamiętać o czterech wytycznych.
Czasami nienadające się do spożycia owoce znajdują się dopiero po wycięciu. Brązowe nasiona o nieprzyjemnym zapachu, a także szybko ciemniejący w powietrzu miąższ wskazują na wysokie stężenie solaniny. Jedzenie takiego bakłażana nie jest tego warte.
Etapy konserwacji
Do produkcji sałatek zimowych musisz podejść z „znajomością sprawy”. Jeśli zastosujesz się do zaleceń doświadczonych gospodyń domowych, puste miejsca okażą się pyszne i będą przechowywane przez długi czas.
Przygotowuję niebieskie
Są trzy sposoby na pozbycie się goryczy.
Wiele nowoczesnych odmian nie jest gorzkich, ale „zabiegów słonych” nie należy lekceważyć. Szkoda, jeśli dużą ilość sałaty psuje gorzki owoc, który przypadkowo wpadł do zbioru. Dodatkowo impregnacja solą przedłuży trwałość niebieskich.
Sterylizacja słoików i pokrywek
Osobliwości. Długotrwałe przechowywanie obrabianego przedmiotu jest możliwe tylko w sterylnych słoikach.
Procedura
Obróbka parowa
Osobliwości. Wśród specjalistów kulinarnych bakłażan jest uważany za „kapryśne” warzywo: zaleca się sterylizację nim półfabrykatów w łaźni parowej.
Procedura
Sałatkę z bakłażana można przygotować na zimę bez sterylizacji, jeśli zastąpimy ten proces długim duszeniem lub marynowaniem.
„Zawinąć”
Osobliwości. Tak więc sterylizacja półfabrykatów trwa przez pewien czas po zszyciu.
Procedura
Sałatka z bakłażana na zimę: 11 przepisów
Jeśli tradycyjny kawior z bakłażana wydaje się zbyt banalny, niebieski można przygotować w inny sposób. Poniższe przepisy pomogą Ci krok po kroku zrobić pyszną zimową sałatkę.
z czosnkiem
Osobliwości. Ta metoda jest bardzo prosta, a zestaw niezbędnych składników jest minimalny.
Wymagałby:
- małe niebieskie – 2 kg;
- czosnek – jedna lub dwie głowy;
- pietruszka – jedna pęczek;
- woda – 1 l;
- pieprz i wawrzyn do smaku;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
Przed podaniem należy pokroić warzywa w kółko i posypać olejem roślinnym.
„Język Teschin”
Osobliwości. Sałatka z bakłażana „Język Teschin” na zimę to popularna przystawka, która ozdobi każdą ucztę. Specyfika przedmiotu polega na tym, że plastry bakłażana są cięte na talerze – „języki”. Talerze z bakłażana można wstępnie usmażyć w bezwonnym oleju roślinnym na żeliwnej lub nieprzywierającej patelni.
Wymagałby:
- bakłażan – 1 kg;
- papryka bułgarska – 1 kg;
- pomidory (lub 750 ml koncentratu pomidorowego) – 1 kg;
- czosnek – trzy głowy;
- ostra czerwona papryka – trzy strąki;
- bezwonny olej roślinny – 250 ml;
- ocet 9% – 150 ml;
- cukier granulowany – szklanka;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
„Kobra”
Osobliwości. Sałatkę „Kobra” docenią miłośnicy pikantnych przetworów.
Wymagałby:
- bakłażan – 3 kg;
- papryka bułgarska – sześć sztuk;
- ostra papryka – dwa strąki;
- czosnek – dwie głowy;
- ocet 9% – dwie łyżki stołowe;
- olej roślinny – 100 ml;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
Z pomidorami
Osobliwości. Na forach kulinarnych ta sałatka z bakłażana na zimę nazywa się „Vkusnotishcha”.
Wymagałby:
- bakłażan – 1 kg;
- pomidory – 3 kg;
- papryka słodka – 1 kg;
- czosnek – dwie głowy;
- woda – 100 ml;
- ocet 9% – 100 ml;
- olej słonecznikowy – pół szklanki;
- cukier – jedna szklanka;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
„Dziesięć”
Osobliwości. Sałatka z bakłażana „Dziesięć” na zimę zakochała się w gospodyniach domowych za swoją prostotę, spektakularny wygląd i przyjemny smak. Sałatka Troika jest przygotowywana w ten sam sposób, ale w tym przypadku każdy składnik jest pobierany w ilości trzech kawałków. Olej rafinowany nadaje się do wykrojów, ponieważ nie ma zapachu.
Wymagałby:
- bakłażan – dziesięć sztuk;
- pomidory – dziesięć owoców;
- papryka bułgarska – dziesięć strąków;
- żarówka – dziesięć głów;
- ząbki czosnku – dziesięć sztuk;
- olej roślinny – 0,5 l;
- ocet 9% – 200 ml;
- cukier – 100 g;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
z fasolą
Osobliwości. Na zimę warto zaopatrzyć się w sałatkę z marchwi, bakłażana i fasoli: preparaty z tymi składnikami są bardzo satysfakcjonujące i mogą być podawane jako samodzielne danie.
Wymagałby:
- bakłażan – 2 kg;
- pomidory – 1,5 kg;
- papryka bułgarska – 0,5 kg;
- marchewki – 0,5 kg;
- biała fasola – 0,5 kg;
- czosnek – 200 g;
- olej roślinny – 350 ml;
- ocet 9% – 100 ml;
- cukier – pół szklanki;
- sól – dwie łyżki stołowe.
Procedura
z kapustą
Osobliwości. Zbiór jest szczególnie dobry w przypadku białej kapusty odmian słodkich.
Wymagałby:
- kapusta – 1 kg;
- bakłażan – 1 kg;
- marchewki – 300 g;
- czosnek – dziesięć ząbków;
- ocet 9% – 100 ml;
- sól – półtorej łyżki stołowej;
- ziarna pieprzu – dziesięć sztuk;
- ostra papryka do smaku.
Procedura
„Tęcza”
Osobliwości. Osobliwością przedmiotu obrabianego jest to, że jego elementy są ułożone warstwami w wąskim wysokim słoiku. Ta przystawka to kolejny oryginalny sposób na przygotowanie sałatki z pomidorów i bakłażana na zimę.
Wymagałby:
- Bakłażan – 300 g;
- papryka bułgarska – 300 g;
- pomidory – 300 g;
- czosnek – cztery ząbki;
- koperek i zielona cebula – 50 g;
- olej roślinny – 50 ml;
- ocet winny – dwie łyżki stołowe;
- woda – łyżka stołowa;
- cukier – łyżeczka;
- sól dla smaku.
Procedura
Z orzechami
Osobliwości. Sałatka z bakłażana i papryki na zimę może stać się szczególnie ostra, jeśli wzbogacisz klasyczny tandem o orzechy.
Wymagałby:
- bakłażan – 2 kg;
- papryka bułgarska – 1 kg;
- czosnek – cztery głowy;
- posiekane orzechy włoskie – pół szklanki;
- olej roślinny – 200 ml;
- ocet 9% – pół szklanki;
- sól – łyżka stołowa;
- zielenie do smaku.
Procedura
z majonezem
Osobliwości. Sałatka okazuje się być wysokokaloryczna, więc nie należy dać się jej ponieść emocjom, ale jako przystawka na świątecznej uczcie będzie pasować idealnie.
Wymagałby:
- bakłażan – 6 kg;
- cebula – 2,5 kg;
- czosnek – trzy głowy;
- majonez – 0,5 l;
- ocet 9% – 100 ml;
- olej roślinny do smażenia;
- sól i zmielony czarny pieprz do smaku.
Procedura
„Mandżo”
Osobliwości. Tę bułgarską sałatkę zimową można przygotować w powolnej kuchence.
Wymagałby:
- bakłażan – 0,5 kg;
- papryka bułgarska – 0,5 kg;
- pomidory – 750 g;
- cebula – 250 g;
- marchewki – jedna lub dwie sztuki;
- czosnek – cztery do pięciu ząbków;
- ostra papryka – jeden strąk;
- olej roślinny – 50 ml;
- ocet 9% – 25 ml;
- cukier i sól – po 25 g;
- zmielony czarny pieprz do smaku.
Procedura
Każdy przepis na sałatkę z bakłażana na zimę można zmienić zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Liczne puste miejsca z niebieskimi wskazują na pozytywny wynik takich eksperymentów.
Jak dobrze znasz to cudowne danie „język Teschin”! Przystawka jest doskonała na każdą okazję. Nie gotuję go w słoikach, ale po prostu w pojemniku i przechowuję w lodówce pod pokrywką. Nie znika, a jedynie staje się smaczniejszy, wchłaniając i nasycając opatrunkiem, w którym się znajduje. W słoikach oczywiście wygodniej, wyjęłam małą porcję i zjadłam tyle ile potrzebowałam.
Szura, https://1000.menu/cooking/2290-salat-teshchin-yazjk-iz-baklazhanov-konservirovannji
I kosztem zieleni i czosnku … Naprawdę uwielbiam przyprawy i przyprawy, ale nawet nie chcę niczego dodawać do tych bakłażanów … Naprawdę przypominają grzyby w śmietanie (przepraszam, w majonezie) , a pieczarki smażone są zawsze pyszne z cebulą, ale nie z czosnkiem… Chociaż oczywiście każdy ma inny gust…
Natalia Nikołajewna, http://forum.say7.info/topic32926.html
Inne przepisy na sałatki
Bakłażan po koreańsku na zimę
Przepis Kostka Bens z cukinii
Kiszona cukinia
Kiszony bakłażan na zimę
Kawior z bakłażana
Smacznego!