Sałatka z buraków krok po kroku przepis ze zdjęciem

Sałatka z buraków - prosta i bardzo smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głębokie pojemniki;
  • patelnia;
  • film spożywczy;
  • prasa do czosnku;
  • nóż;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • wyciskarka do cytrusów.

Składniki

Produkt Ilość
Buraczany 3 szt.
Czosnek 1-3 goździki
suszone śliwki 50g
Orzechy włoskie 50g
majonez 1 ul. l.
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Ważny! Ugotuj 3 duże buraki do miękkości, a gdy ostygną, obierz je. Aby buraki były smaczniejsze, musisz najpierw zagotować wodę, a następnie wysłać do niej okopową roślinę.

Sałatka №1

  • Na drobnej tarce pocieramy 1,5 buraków i wysyłamy do głębokiego pojemnika. Tutaj potrzebna jest drobna tarka, aby uzyskać więcej soku.

    Zetrzyj buraki na drobnej tarce.

  • Z łuski obrać 1-3 ząbki czosnku. Jego ilość można dostosować do własnych upodobań. Przeskakujemy czosnek przez prasę i wysyłamy do miski z burakami.

    Przełóż czosnek przez prasę i dodaj do buraków.

  • Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku, aby uzyskać odrobinę pikanterii. Tutaj wysyłamy 1 łyżkę. l. majonez.

    Dodaj majonez, sól.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby dobrze się ze sobą połączyły. Sałata powinna uzyskać atrakcyjny różowawy kolor. Przykrywamy pojemnik naczyniem folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby została zaparzona.

    Mieszamy składniki.

  • Po tym czasie sałatkę podajemy do stołu i dekorujemy świeżymi ziołami.

    Sałatka z buraków z majonezem jest gotowa.

  • Sałatka №2

  • Myjemy 50 g suszonych śliwek i zalewamy wrzątkiem na 10 minut do spęcznienia.

    Suszone śliwki zalać wrzątkiem.

  • Oczyszczamy 50 g orzechów włoskich z łupiny i przegród i mielimy je na kawałki o dowolnych rozmiarach.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie.

  • Pozostałe 1,5 buraków wciera się w grubą tarkę i wkłada do innego pojemnika.

    Zetrzyj buraki.

  • Gdy suszone śliwki puchną, spuść z nich wodę i pokrój produkt na małe kawałki, aby ułatwić przeżuwanie.

    Pokrój suszone śliwki.

  • Orzechy włoskie i suszone śliwki wysyłamy do kontenera na buraki. Dodaj trochę soli i mielonego pieprzu, a także 1 łyżkę. l. sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. W razie potrzeby sok z cytryny można zastąpić winem, jabłkiem lub octem stołowym 6%.

    Do buraków dodaje się śliwki i orzechy.

  • Aby uzyskać bogatszy smak i aromat, dodaj 1 łyżkę do sałatki. l. Oliwa z oliwek.

    Posmaruj sałatkę oliwą z oliwek.

  • Teraz pozostaje tylko wymieszać sałatkę i podać ją do stołu, dekorując całymi kawałkami orzechów i ziół.

    Lekka sałatka z buraków jest gotowa.

  • Przepis

    Główny składnik to jeden, ale są dwie sałatki – jak się nie pomylić? Aby temu zapobiec, zwróć uwagę na przepis, który dokładnie przeanalizuje obie sałatki. Zawsze możesz go przewinąć we właściwym czasie lub wstrzymać.

    Nauczyłeś się więc gotować aż 2 pyszne sałatki z buraków, które z pewnością przyciągną uwagę kolorem, aromatem i oczywiście nienagannym smakiem. A najważniejsze jest to, że przygotowanie tych potraw jest bardzo proste, szybkie i tanie, więc przewiń w dół i dodaj artykuł do zakładek, aby natychmiast go znaleźć i odświeżyć przepis w swojej pamięci. Kochasz buraki? W jakich potrawach używasz go najczęściej? Jak myślisz, jakie składniki można dodać, a które można wykluczyć z tych sałatek? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach. Smacznego, gotuj z miłością do drogich ludzi!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author