Sałatka z fasolą i grzybami: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną sałatkę z fasolą i grzybami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • duża tarka;
  • kołek;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • głęboka miska;
  • prasa do czosnku;
  • łyżka;
  • talerze do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Czerwona fasola w puszkach 1 bank
Pieczarki 400 gramów
duże marchewki 1 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 1-2 goździki
świeży koper 1/2 pęczka
majonez 1 ul. l.
Sól smak
Olej roślinny 1-2 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowanie sałatki zaczynamy od obrania 1 dużej cebuli z łuski. Jeśli masz małą cebulę, użyj 2 główek. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Obierz i zetrzyj średniej wielkości marchewki.

    Trzy marchewki na grubej tarce.

  • Zacznijmy przygotowywać pieczarki. Potrzebujemy ich 400 g. Dobrze myjemy z brudu i piasku. Odcinamy nogę i czyścimy czapkę każdego grzyba, usuwając górną kulkę. Grzyby powinny stać się całkowicie białe. Przetworzone pieczarki pokrojone w plastry.

    Pieczarki drobno posiekaj.

  • Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy 1-2 łyżki. l. bezwonny olej roślinny. Włożyć cebulę w kostkę na rozgrzany olej i smażyć do połowy.

    Podsmaż cebulę na patelni, aż będzie miękka.

  • Jeśli cebula stała się już przezroczysta, dodaj do niej startą marchewkę. Wymieszaj warzywa i smaż przez kilka minut na średnim ogniu.

    Do cebuli dodać marchewki i razem podsmażyć warzywa.

  • Po 2-3 minutach włóż grzyby na patelnię do warzyw i smaż do miękkości, aż cały płyn wyparuje.

    Dodaj pieczarki do warzyw.

  • Kilka minut przed gotowaniem posolić warzywa na patelnię do smaku. Wyłącz ogień i pozwól składnikom trochę ostygnąć. Schłodzone grzyby z warzywami przekładamy do głębokiej miski.

    Schłodzone warzywa z grzybami przekładamy do pojemnej salaterki.

  • Dodaj 1 puszkę czerwonej fasoli w puszkach we własnym soku do miski. Możesz użyć produktu domowego lub zakupionego.

    Do warzyw z grzybami dodaj fasolę w puszkach.

  • Za pomocą prasy do czosnku zmiażdż 1-2 ząbki na sałatkę.

    Dodaj czosnek do przyszłej sałatki.

  • Do miski z resztą składników dodaje się umyty i posiekany świeży koperek. Średnio potrzeba około połowy pęczka, ale jeśli lubisz zielenie, możesz użyć całości.

    Dodaj posiekany koperek.

  • Aby sałatka była jednorodna, dodaj około 1 łyżki. l. majonez. Wszystko dobrze miksujemy.

    Sałatkę ubieramy w majonez.

  • Sałatka z fasoli i pieczarek gotowa. Możesz położyć go na pięknym talerzu i podawać na obiad lub kolację. Danie okazuje się dość pożywne, więc można je podawać samodzielnie, bez dodatków i mięsa.

    Apetyczna sałatka z fasolą i grzybami jest gotowa.

  • Przepis

    film poświęcony jest procesowi przygotowania pysznej i satysfakcjonującej sałatki z fasolą i grzybami. Na początku przedstawione są wszystkie potrzebne składniki oraz wskazana jest ich wymagana ilość. Cały proces jest bardzo szczegółowo opisany, dzięki czemu z łatwością możesz powtórzyć to danie w swojej kuchni i podać je na obiad lub lunch.

    Gotujesz sałatki z fasolą? Czy próbowałeś zrobić sałatkę według przepisu opisanego powyżej i czy jesteś zadowolony z rezultatu? Z czym zazwyczaj podajesz sałatkę z fasoli i grzybów, czy wolisz używać jej jako samodzielnego dania? Interesujące jest, aby wiedzieć w komentarzach o swoim doświadczeniu w przygotowywaniu takiej sałatki.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author