
Sprzęt i przybory kuchenne:
- ostry nóż;
- deska do krojenia;
- duża tarka;
- kołek;
- patelnia;
- Łopatka;
- głęboka miska;
- prasa do czosnku;
- łyżka;
- talerze do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Czerwona fasola w puszkach | 1 bank |
Pieczarki | 400 gramów |
duże marchewki | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 1-2 goździki |
świeży koper | 1/2 pęczka |
majonez | 1 ul. l. |
Sól | smak |
Olej roślinny | 1-2 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie sałatki zaczynamy od obrania 1 dużej cebuli z łuski. Jeśli masz małą cebulę, użyj 2 główek. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Obierz i zetrzyj średniej wielkości marchewki. 
Zacznijmy przygotowywać pieczarki. Potrzebujemy ich 400 g. Dobrze myjemy z brudu i piasku. Odcinamy nogę i czyścimy czapkę każdego grzyba, usuwając górną kulkę. Grzyby powinny stać się całkowicie białe. Przetworzone pieczarki pokrojone w plastry. 
Kładziemy patelnię na kuchence i wlewamy 1-2 łyżki. l. bezwonny olej roślinny. Włożyć cebulę w kostkę na rozgrzany olej i smażyć do połowy. 
Jeśli cebula stała się już przezroczysta, dodaj do niej startą marchewkę. Wymieszaj warzywa i smaż przez kilka minut na średnim ogniu. 
Po 2-3 minutach włóż grzyby na patelnię do warzyw i smaż do miękkości, aż cały płyn wyparuje. 
Kilka minut przed gotowaniem posolić warzywa na patelnię do smaku. Wyłącz ogień i pozwól składnikom trochę ostygnąć. Schłodzone grzyby z warzywami przekładamy do głębokiej miski. 
Dodaj 1 puszkę czerwonej fasoli w puszkach we własnym soku do miski. Możesz użyć produktu domowego lub zakupionego. 
Za pomocą prasy do czosnku zmiażdż 1-2 ząbki na sałatkę. 
Do miski z resztą składników dodaje się umyty i posiekany świeży koperek. Średnio potrzeba około połowy pęczka, ale jeśli lubisz zielenie, możesz użyć całości. 
Aby sałatka była jednorodna, dodaj około 1 łyżki. l. majonez. Wszystko dobrze miksujemy. 
Sałatka z fasoli i pieczarek gotowa. Możesz położyć go na pięknym talerzu i podawać na obiad lub kolację. Danie okazuje się dość pożywne, więc można je podawać samodzielnie, bez dodatków i mięsa. 
Przepis
film poświęcony jest procesowi przygotowania pysznej i satysfakcjonującej sałatki z fasolą i grzybami. Na początku przedstawione są wszystkie potrzebne składniki oraz wskazana jest ich wymagana ilość. Cały proces jest bardzo szczegółowo opisany, dzięki czemu z łatwością możesz powtórzyć to danie w swojej kuchni i podać je na obiad lub lunch.
Gotujesz sałatki z fasolą? Czy próbowałeś zrobić sałatkę według przepisu opisanego powyżej i czy jesteś zadowolony z rezultatu? Z czym zazwyczaj podajesz sałatkę z fasoli i grzybów, czy wolisz używać jej jako samodzielnego dania? Interesujące jest, aby wiedzieć w komentarzach o swoim doświadczeniu w przygotowywaniu takiej sałatki.