Sałatka z fasoli: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną sałatkę z fasolą

Sprzęt i przybory kuchenne: głęboka miska, kilka średnich pojemników, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa.

Składniki

Produkt Ilość
puszkowana fasola 800 gramów
Pomidor 1 szt.
Ogórek 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
Zielona słodka papryka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ocet 4-5 art. l.
Oliwa z oliwek 2-3 łyżki. l.
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • 1 dużą cebulę obrać z łuski i pokroić w cienkie paski (ćwiartki).

    Cebulę pokroić w półpierścienie.

  • Opłucz 1 średnią zieloną paprykę. Usuwamy z niego nasiona i nadmiar żył. Pokrój go w średnie paski o długości 4-5 cm i szerokości 3-4 mm. W ten sam sposób przetwarzamy czerwoną słodką paprykę. Jeśli jest duży, wystarczy połowa.

    Pokrój słodką paprykę w paski.

  • Wszystkie powyższe składniki są ciasno umieszczone na średnim talerzu i zalej 4-5 łyżek. l. ocet winny. Jest to konieczne, aby warzywa trochę się zamarynowały; potem ten ocet jest odsączany. W razie potrzeby można go zastąpić sokiem z cytryny.

    Cebulę i paprykę marynować w occie winnym.

  • Myjemy 1 średni pomidor i 1 mały ogórek. Pokrój je w średnie paski lub kostki według własnego uznania.

    Kroimy również ogórki i pomidory na kawałki.

  • Myjemy 800 g fasoli w puszkach, odcedzamy marynatę. Włóż do głębokiej miski. Dodaj tam pokrojonego pomidora i ogórka.

    Fasolę wrzucamy do miski, dodajemy do niej ogórki i pomidory.

  • Z cebuli i papryki, gdy odstają przez 5 minut, odcedź ocet winny i wyślij te warzywa wszystkim innym.

    Do sałatki dodajemy również marynowaną cebulę i paprykę.

  • Woda sałatkowa 2-3 łyżki stołowe. l. oliwa lub inny olej roślinny, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki, spróbuj na obecność pieprzu – sałatka powinna być lekko pikantna.

    Sałatkę ubieramy w olej roślinny.

  • Gotowe danie układamy na talerzach. Jemy razem z dowolnymi dodatkami, jako jedno z dań na obiad, a nawet na diecie, jako danie główne ze względu na wysoką zawartość białka w ziarnach.

    Nasza pyszna sałatka z fasoli jest gotowa.

  • Ważny!  Sól lepiej włożyć do każdej porcji osobno. W ten sposób każdy może dobrać tę przyprawę do swoich upodobań, a warzywa w głównej masie sałatkowej nie wypuszczą nadmiaru soku i dłużej zachowają świeżość.

    Przepis

    Przygotowanie sałatki z fasolą i warzywami jest bardzo proste i nie będzie trudne nawet dla niedoświadczonego kucharza. Ale aby jeszcze raz powtórzyć wszystkie niezbędne kroki przepisu i poznać cenne wskazówki, spójrz na przepis na danie.

    W ten sposób można łatwo i prosto zrobić bardzo smaczną i pożywną chudą sałatkę z fasolą i różnymi warzywami. Wartość fasoli jako produktu polega na tym, że zawiera ona naturalne białka roślinne i nie odkłada się w organizmie człowieka, w przeciwieństwie do zwierząt. Jeśli więc jesteś na diecie, pościsz, oczyszczasz organizm lub po prostu eksperymentujesz w kuchni, koniecznie ugotuj tę sałatkę i poczęstuj nią wszystkich swoich bliskich. Kochasz dania z fasoli? Jakie znasz przepisy na pyszne sałatki i chcesz podzielić się nimi z innymi użytkownikami? Możesz zostawić swoje odpowiedzi w komentarzach. Dzięki za oglądanie, jedz pysznie i bądź zdrowy!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author