Sałatka z kałamarnicą i jajkiem krok po kroku z przepisem 🦑 zdjęcie

Prosta i pyszna sałatka z kalmarem i jajkiem 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, łyżka, tarka, deska do krojenia, nóż, miska, szpatułka.

Składniki

Produkt Ilość
Kałamarnice 300g
Kurze jajo 2 szt.
Ser topiony 1 szt.
Czosnek 1-2 goździki
Sól 1 łyżeczka
majonez 3 art. l.
świeża zieleń kopru smak

Gotowanie krok po kroku

  • Jeśli masz mrożone kalmary, musisz je rozmrozić. Następnie musisz dobrze spłukać i usunąć folię. Ugotuj jajka i pozwól im ostygnąć. Ser należy na kilka minut włożyć do zamrażarki, aby łatwiej było go pocierać na tarce.

    Oczyszczamy kalmary z filmu.

  • Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy litr wody i dodajemy sól. Jak tylko woda się zagotuje, gotowe kalmary wysyłamy na patelnię i gotujemy 2 minuty od momentu zagotowania. Następnie należy je wyjąć i położyć na talerzu do ostygnięcia.

    Opuszczamy kalmary na 2-3 minuty we wrzącej osolonej wodzie.

  • W tym czasie pokrój ugotowane jajka w kostkę.

    pokrojone w kostkę jajka na twardo.

  • Ser topiony nacieramy na grubej tarce, którą wyjmujemy z zamrażarki.

    roztopiony ser natrzyj na tarce.

  • Przełóż czosnek przez prasę lub drobno posiekaj nożem. Dodaj do majonezu i wymieszaj.

    wymieszać majonez z posiekanym czosnkiem.

  • Drobno posiekaj koperek.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Schłodzone kalmary pokrój w paski. Jeśli chcesz, możesz pokroić w cienkie pierścienie lub półpierścienie.

    Pokroić w paski kalmary.

  • Weź miskę sałatkową. Połóż posiekaną kałamarnicę na dnie.

    Umieść kalmary w misce.

  • Następnie rozłóż starty ser topiony.

    Do kalmarów dodać stopiony ser.

  • Następnie dodaj jajka i zioła.

    Dodaj jajka i zieleninę.

  • Dodaj majonez czosnkowy. Wszystko wymieszaj szpatułką.

    Sałatkę ubieramy w majonez z czosnkiem.

  • Sałatka gotowa. Połóż na talerzu i podawaj do stołu. Smacznego!

    Pożywna sałatka z kalmarami i jajkiem jest gotowa.

  • opcje gotowania

    Istnieją inne opcje przygotowania pysznej sałatki z kałamarnicą i jajkiem:

    • Do takiej sałatki możesz dodać świeży lub kiszony ogórek.
    • Bardzo popularne są sałatki witaminowe z kalmarami i zieloną cebulką, sałatą, pietruszką i innymi ziołami.
    • Możesz eksperymentować z dodawaniem ulubionych przypraw i ziół.
    • Do takiej sałatki można dodać pieczarki, zarówno konserwowe, jak i smażone.
    • Istnieje możliwość gotowania z kawałkami gotowanego kurczaka, ozorem wołowym, szynką lub wędzonym mięsem.
    • Możesz dodać zielony groszek i kukurydzę w puszkach.
    • Czasami dodaje się paluszki krabowe, krewetki, czerwony kawior, małże i inne owoce morza.
    • Opcjonalnie możesz dodać zielone jabłko.
    • Zamiast majonezu możesz użyć kwaśnej śmietany, sosu sojowego, octu.
    • Możesz dodać plasterki pomidora lub papryki sałaty.

    Przepis

    Proponujemy zapoznać się z przepisem na robienie sałatki z kalmarów z jajkiem. Autor fabuły opowiada i wyraźnie pokazuje etapy przygotowań. Wszystko jest bardzo proste i jasne. Będziesz także mógł zobaczyć, które danie jest wynikiem.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz sałatki z kalmarów? Proponujemy skorzystanie z przepisu krok po kroku ze zdjęciem i przygotowanie doskonałej przystawki. Podziel się z nami swoją opinią na temat tego dania. Co byś usunął lub dodał do składników? Czekamy na Wasze uwagi i pomysły.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author