
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, lodówka, 2 miski, nóż, deska do krojenia, rondel, sitko, patelnia, łyżka, łopatka, folia spożywcza.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kałamarnice | 500 gramów |
Sól | smak |
Olej roślinny | 5 ul. l. |
Marchewka po koreańsku | 250g |
Czosnek | 3 goździki |
Przyprawa do marchwi po koreańsku | 2-3 łyżeczki |
Mieszanka pieprzowa | 1 łyżeczka |
Ocet jabłkowy 6% | 2-3 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Czyścimy 500 g schłodzonej kałamarnicy. Najpierw musisz wyjąć samą kałamarnicę. Jedną ręką trzymamy tułów, a drugą wyciągamy za macki. Bardzo łatwo się wyciąga. Odłóż ciało i odetnij macki. 
Należy zwrócić uwagę na to, że wśród macek znajduje się ostry pysk kałamarnicy, który należy wyciąć. 
Bierzemy ciało kałamarnicy i wykonujemy wzdłuż niego nacięcie. Wyjmujemy wszystko, co pozostaje. Na środku pleców jest przymocowana kość. Zdecydowanie trzeba go usunąć. Wyciągnij go zaczynając od góry. Usuwamy również wszelkie resztki wnętrzności. 
Oczyszczoną tuszę opuszczamy do miski z wodą. Możesz to również zrobić pod bieżącą wodą. Konieczne jest usunięcie ciemnego filmu. Aby to zrobić, musisz go podważyć i, pociągając, wyjąć w częściach. 
Nie czyścimy osobno macek. Po pierwsze, podczas gotowania część folii nadal zniknie, a po drugie, trudno jest z nich usunąć folię i nie można ich wyczyścić bez ich uszkodzenia. Dlatego po prostu myjemy je i zostawiamy. 
Bierzemy patelnię, zbieramy tam około 2 litrów wody i podpalamy. Dodaj trochę soli do wody, aby kalmary zagotowały się w osolonej wodzie. Aby kałamarnica nie okazała się twarda, nie trzeba jej długo gotować. Kalmary zanurza się we wrzącej wodzie na 30 sekund i usuwa. Ten przepis jest prosty, ponieważ możesz wziąć już obrane, pokrojone w paski kalmarów. Sprzedawane są w brykietach, co przyspiesza proces gotowania. 
Gdy woda się zagotuje, przygotuj w pobliżu miskę z zimną wodą. Wszystkie kalmary wysyłamy do wrzącej wody. Gdy włożysz kalmary, woda przestanie się gotować. Obracając kalmary łyżką cedzakową, czekamy, aż znów się zagotują. 
Gotuj nie dłużej niż pół minuty, a następnie natychmiast wyjmij łyżką cedzakową do zimnej wody. Jeśli masz więcej niż 0,5 kg kalmarów, musisz je ugotować w 2 etapach, wybierając duży garnek. 
Gdy kalmary ostygną, włóż je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. 
Bierzemy patelnię, wlewamy do niej 5 łyżek oleju słonecznikowego i stawiamy na dużym ogniu. 
Gdy olej będzie gorący, dodaj przyprawy na patelnię (2-3 łyżeczki koreańskiej przyprawy do marchwi, 1 łyżeczka mieszanki pieprzowej) i od razu zmniejsz ogień do minimum. Przyprawy należy dodawać według własnego gustu, bo ktoś lubi bardziej ostre, ktoś mniej. Wszystko wymieszaj szpatułką. 
W rozgrzanym oleju z przyprawami, gdy zacznie trochę bulgotać, gotową marchewkę wysyłamy po koreańsku i ponownie dobrze mieszamy. 
Wyłącz, zdejmij z ognia i po prostu wymieszaj marchewki w oleju. Odstaw na bok i poczekaj, aż patelnia ostygnie. 
W międzyczasie pokrój kałamarnicę. Nie przetniemy macek, ale tak zostawimy. I w przybliżeniu takie plastry pokroimy kalmary. Bierzemy nóż i kroimy je w cienkie paski. Nie trzeba ciąć zbyt gęsto, aby były współmierne do marchewki. 
Przenieś kalmary do głębokiej miski. 
Wysyłamy jeszcze gorące marchewki do kalmarów i wysyłamy 2 łyżeczki octu jabłkowego 6% tutaj. Możesz wziąć ocet stołowy 9%, ale w żadnym wypadku nie dodawaj esencji octu. 
Wszystko dobrze miksujemy. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-1,5 godziny, aby schłodzić naczynie. 
Obierz i umyj 3 duże ząbki czosnku. Dopiero gdy potrawa ostygnie, dopiero wtedy będzie można dodać czosnek. Nie dodajemy niczego do przypraw. Ale po wymieszaniu, jeśli chcesz, możesz dodać kolejną 1 łyżeczkę octu i marynować w dwóch łyżeczkach. Być może to ci wystarczy. 
Po schłodzeniu wyjmujemy nasze naczynie z lodówki i dodajemy do niego przepuszczony przez prasę czosnek. Wszystko, co pozostaje w prasie, drobno posiekaj nożem. 
Sałatkę można podawać, chociaż im dłużej marynuje, tym będzie smaczniejsza. 
Przepis
To pokazuje cały proces przygotowywania sałatki. Po jego obejrzeniu przekonasz się, że danie jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.
W tym artykule dowiedziałeś się, jak zrobić sałatkę, która z powodzeniem łączy koreańską marchewkę i kałamarnicę. Nauczyłeś się również, jak prawidłowo czyścić i gotować kalmary. Sałatka jest lekka i pikantna. A jakie sałatki z kałamarnicą gotujesz? Czy znasz jakieś „tajne” sposoby szybkiego czyszczenia kałamarnic? Napisz w komentarzach.