
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, 2 patelnie, szczypce, nóż, deska do krojenia, miska głęboka, łyżka stołowa, lodówka.
Składniki
Kałamarnice | 400 gramów |
Kapusta biała | 250g |
Kukurydza w puszce | 150 gramów |
Jajka | 3 szt. |
majonez | 80 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Zielona cebula | kilka piór |
Sok cytrynowy | 1-2 łyżki. l. |
Gotowanie krok po kroku
Przede wszystkim należy wyczyścić 400 g kałamarnicy. Większość kałamarnicy to jej ciało z płetwami. Ma głowę z oczami i mackami. Najpierw musisz wydobyć wnętrze. Trzymając jedną ręką ciało kałamarnicy, drugą pewnie ciągniemy głowę. Wewnątrz nadal znajduje się chitynowa płytka, którą należy usunąć, ponieważ jest ostra. Następnie odcinamy macki, umieszczając nóż przed oczami kałamarnicy. Macki służą do jedzenia. W pobliżu oczu znajduje się ostry dziób kałamarnicy, który czasami można przeoczyć i odciąć wraz z mackami. Musi zostać usunięty wraz z oczami. Oczyszczamy i usuwamy skórę kalmarów pod bieżącą wodą. Chwytamy go palcami i po prostu obieramy. Pod wodą łatwo go usunąć. 
Następnie myjemy kalmary w środku, sprawdzając, czy zostały wnętrzności. Istnieje drugi szybszy sposób na oskórowanie kałamarnicy. Oczyszczone kalmary bez wnętrzności i macek umieść w dużym garnku z wrzącą wodą. Mieszamy je i obserwujemy, jak skóra kałamarnicy zaczyna się zwijać. W niektórych kałamarnicach praktycznie sam znika. Kalmary trzymamy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyjmujemy je i natychmiast wkładamy do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostała skóra bardzo łatwo schodzi. Ponownie, po tym, dokładnie wypłucz ciało kałamarnicy wewnątrz i na zewnątrz. Następnie ugotuj kalmary. Wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty – nie więcej, w przeciwnym razie kalmary staną się „gumowe”. Wyciągamy je szczypcami i chłodzimy. 
Drobno posiekaj 250 g białej kapusty i przełóż do głębokiej miski. 
Zagotuj trzy jajka. Aby to zrobić, włóż je do garnka z zimną wodą. Aby jajka nie pękały, dodaj trochę soli lub octu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień na kuchence do minimum i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie należy spuścić gorącą wodę i napełnić ją zimną wodą, aby całkowicie ostygła. Następnie obierz skorupkę, pokrój jajka w kostkę i dodaj je do kapusty. 
Wrzucamy tutaj również 150 g kukurydzy w puszkach. Wymieszać z łyżką stołową. 
Kroimy kalmary. Sprawdzamy, czy dobrze je wyczyściliśmy w środku. Jeśli jeszcze coś zostało, myjemy i spłukujemy pod bieżącą wodą. Pokrój kalmary w paski. Posolić i włożyć do sałatki. 
Dodaj 80 g majonezu, zmielony czarny pieprz do smaku, trochę soli i wymieszaj. 
Sałatkę z kalmarami wkładamy do lodówki. Umyj kilka piór cebuli i osusz. Kroimy cienko. 
Przed podaniem dodaj trochę zielonej cebuli i 1-2 łyżki soku z cytryny dla ostrości. Wymieszajmy. Sałatka gotowa. 
Przepis
To pokazuje dynamikę procesu przygotowania sałatki.
W tym artykule dowiedziałeś się, jak zrobić prostą, ale niezwykłą sałatkę, która łączy jajka, kukurydzę i kapustę z kalmarami. Ponadto nauczyłeś się, jak prawidłowo czyścić i gotować kalmary. Jakie znasz dania z kalmarów, które są łatwe w przygotowaniu? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.