Sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi według 🦑 przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Niesamowicie pyszna sałatka z kalmarami i paluszkami krabowymi na świątecznym stole 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna, łyżki do herbaty i stołowe, miski, deska do krojenia, nóż, tarka gruba, sito.

Składniki

Produkt Ilość
Gotowane kalmary 500 gramów
Paluszki krabowe / mięso kraba 400 gramów
Ser 250g
Gotowane białka jajeczne 6 szt.
majonez 150 gramów
Czerwony kawior 140 gramów
Cebula 1 szt.
Cukier 1 łyżeczka
Ocet 9% 3 art. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Woda koniecznie

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę pokroić w bardzo cienkie paski.

    Kroimy cebulę.

  • Cebulę przełożyć do miski i zamarynować. Aby to zrobić, wlej 1 łyżeczkę do cebuli. Sahara. Lekko sól.

    Do cebuli dodaj cukier i sól.

  • Dodajemy 3 łyżki. l. ocet (9%).

    Dodaj ocet.

  • Wlej tyle wody, aby całkowicie przykryć cebulę.

    Dodaj wodę do cebuli, aby całkowicie pokryła ją płynem.

  • Cebulę rozgnieść rękoma i pozostawić do zamarynowania.

    Dodaj cebulę i odstaw na kilka minut.

  • Pokrój w cienkie paski 500 g ugotowanej i całkowicie schłodzonej kałamarnicy (do uzyskania takiej ilości potrzebny jest 1 kg surowej kałamarnicy).

    Ugotowaną kałamarnicę pokrój w cienkie paski.

  • 400 g paluszków krabowych kroimy również na bardzo cienkie paski – najpierw wzdłuż, a następnie po przekątnej (można użyć mięsa kraba). Pałki wysyłamy do pojemnika z kałamarnicami.

    Kroimy również paluszki krabowe w cienkie paski.

  • W tej samej misce zetrzyj 250 g sera na grubej tarce.

    Wcieramy ser na torze.

  • Tutaj na grubej tarce zmiel białka z 6 jaj.

    ścieżka trzecia również zawiera białka jaj.

  • Cebulę przerzucamy na sitko, pozwalając płynowi spłynąć, lekko odciskamy, dodajemy do masy.

    Cebulę odkładamy na sito i dodajemy również do sałatki.

  • Do sałatki wkładamy również połowę całkowitej objętości (140 g) czerwonego kawioru – 70 g.

    Dodajemy kawior.

  • Sałatkę ubieramy w majonez – potrzebujesz około 150 g.

    Sałatkę ubieramy w majonez.

  • Dodaj trochę pieprzu i soli do smaku.

    Dodaj sól i pieprz do smaku.

  • Dokładnie wymieszaj.

    Sałatkę dokładnie wymieszaj.

  • Taką sałatkę możesz podawać we wspólnej salaterce lub miseczkach na porcje, dekorując pozostały kawior na wierzchu.

    Serwując sałatkę z kalmarami i paluszkami krabowymi udekoruj czerwonym kawiorem.

  • Przepis

    Wszystkie etapy przygotowania i zbierania niezwykle smacznej i eleganckiej sałatki z kalmarami, paluszkami krabowymi i czerwonym kawiorem można zobaczyć na filmie.

    Sałatka jest niesamowicie smaczna i wygląda nie tylko pięknie, ale bardzo uroczyście. Napiszcie, drodzy czytelnicy, jakie wrażenie wywarł na was ten wspaniały przepis na sałatkę z kalmarów i paluszki krabowe.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author