Sałatka z kirieshkami i fasolą: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną sałatkę z kirieshki i fasolą

Sprzęt kuchenny:

  • miska do moczenia fasoli;
  • garnek do gotowania fasoli;
  • patelnia i szpatułka do robienia domowych krakersów;
  • głęboka salaterka
  • deska do krojenia;
  • duża tarka;
  • szpatułka;
  • wagi kuchenne;
  • łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
gotowana fasola 150-200g
Marchewka 350-400g
Grzanki „Kirieszki” 110-120g
majonez 40-50 g
Czosnek 2-3 goździki
Sól smak
Woda do moczenia i gotowania fasoli
świeże warzywa udekorować danie

Gotowanie krok po kroku

Trening

  • Namocz 150-200 g fasoli w wodzie przez noc. Ugotuj fasolę do miękkości w lekko osolonej wodzie (potrwa to około godziny od momentu zagotowania) i ostudź.

    Fasolę wstępnie namoczoną myjemy, gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Jeśli nie ma krakersów Kirieshki, możesz pokroić 200-300 g świeżego chleba na małe kostki, po odcięciu z niego skórki i smażyć na patelni z olejem roślinnym do ugotowania. W środku powinny znaleźć się chrupiące, ale miękkie grzanki, przypominające swoją strukturą grzanki. Jeśli są krakersy, możesz pominąć ten krok.

    Gotujemy domowe krakersy lub bierzemy kupione.

  • przygotowanie sałatek

  • Włóż ugotowaną fasolę do głębokiej miski.

    Włóż fasolę do dużej miski.

  • Do fasoli wrzuć 110-120 g krakersów Kirieshki lub przygotowaną wcześniej domową wersję.

    Dodaj grzanki do fasoli.

  • Obierz, umyj i zetrzyj 350-400 g marchewki na grubej tarce, dodaj do fasoli.

    Zetrzyj marchewki i dodaj do pozostałych składników.

  • Dodaj 3 ząbki czosnku, miażdżąc je z ząbkami czosnku.

    Do sałatki dodać posiekany czosnek.

  • Dopraw składniki 40-50 g majonezu, dobrze wymieszaj.

    Sałatkę ubieramy w majonez.

  • Smakuj sałatkę, w razie potrzeby dostosuj. Jeśli używasz konkretnie Kirieshki, może to nie być konieczne, więc najpierw spróbuj, potem sól – w zakupionych krakersach jest sól i przyprawy.

    Mieszamy naszą sałatkę.

  • Pozostaw naczynie na 2-3 minuty i podawaj. Smacznego!

    Taka sałatka z kirieshkami i fasolą okazuje się smaczna, a także satysfakcjonująca.

  • Dekoracja i serwowanie

    Ta sałatka jest bardzo jasna i elegancka dzięki pomarańczowej marchwi. Możesz go uzupełnić rozprowadzając po powierzchni gałązki świeżej pietruszki lub po prostu posypując drobno posiekanymi ziołami. Sałatkę można podawać zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Jednocześnie możesz umieścić go w pięknej salaterce lub podawać w porcjach w małych miseczkach.

    Przepis

    Ten film wyraźnie pokazuje, jak gotować sałatkę z „Kirieshki” i fasolą. Pokazuje, jak przygotować fasolę, jak ją odpowiednio zagotować. Podpowiada też, jak zrobić domowe grzanki do tej sałatki i w jakich proporcjach warto łączyć główne składniki.

    Podobał Ci się ten przepis? Czy robiłeś własne grzanki, czy wybrałeś kupione w sklepie? Jaki smak miały twoje Kirieshki? Podobała Ci się ta kombinacja przypraw z resztą składników? Jeśli macie pomysły, jak zrobić to danie jeszcze smaczniejszym i lepszym, albo własną wersję tego, jak zrobić sałatkę z kirieshkami i fasolą, podzielcie się swoimi pomysłami i wiedzą w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author