Sałatka z korzenia selera według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka z korzenia selera - łatwa, smaczna i bardzo zdrowa

Sprzęt kuchenny:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • dwie salaterki;
  • łyżka;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Korzeń selera 1 szt.
Ogórek 2 szt.
Cytrynowy 2 szt.
Orzechy włoskie 3 rdzenie
majonez 60-80g
musztarda Dijon 4-6 gramów
Sól smak
Marchewka 2 szt.
Czosnek 3 goździki
świeże liście pietruszki do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Pokrój 2 ogórki i 2 marchewki w cienkie paski o długości 3-4 cm.

    Ogórek i marchew pokroić w cienkie paski.

  • Pokrój 1 korzeń selera w te same cienkie paski.

    korzeń selera kroimy tą samą cienką słomą.

  • Pokrój pestki 3 orzechów włoskich na małe kawałki.

    Zmiel orzechy włoskie.

  • Drobno posiekaj 3 ząbki czosnku.

    Siekamy również czosnek.

  • Wymieszaj w misce 60-80 g majonezu, 4-6 g musztardy Dijon, posol sos do smaku.

    Przygotowujemy sos na bazie majonezu, musztardy Dijon i soli.

  • Połowę posiekanego selera wrzuć do salaterki. Wlej sok z 1 cytryny na seler i odstaw na 4-5 minut.

    Seler włożyć do miski, polać sokiem z cytryny.

  • Dodaj posiekane ogórki do salaterki.

    Dodaj ogórki do selera.

  • Połowę przygotowanego sosu wyłożyć na warzywa i dodać drobno posiekane orzechy włoskie.

    Dodaj połowę sosu i orzechy włoskie.

  • Dobrze wymieszaj zawartość miski sałatkowej.

    Mieszamy składniki.

  • W drugiej misce sałatkowej umieść pozostały posiekany korzeń selera. Tak jak w poprzednim przepisie polać sokiem z 1 cytryny i odstawić na 4-5 minut.

    Druga połowa selera to również Mariune w soku z cytryny.

  • Do salaterki dodać posiekaną marchewkę, czosnek, pozostały sos.

    Do selera dodać marchewki, pozostały sos i czosnek.

  • Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

    Mieszamy składniki.

  • Na talerzu ułożyć sałatkę z selera i ogórka. Powinno zająć połowę naczynia. Na drugą połowę talerza położyć wersję marchewkową. Udekoruj sałatki świeżymi liśćmi pietruszki. Danie gotowe, można je podawać do stołu. Smacznego!

    Oto taka wspaniała sałatka z korzenia selera, którą można przygotować, jak widać, na dwa różne sposoby.

  • Sałatka z korzenia selera to bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe danie warzywne, mimo że wielu ma uprzedzenia co do samego korzenia i jego smaku. Sekretem smaku tego dania jest to, że posiekany seler polewa się sokiem z cytryny (można też użyć do tego soku z limonki, wyjdzie jeszcze smaczniej).

    Jednocześnie danie jest dość niskokaloryczne, świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jeśli wstydzisz się majonezu, kwaśna śmietana lub biały jogurt doskonale zastąpią go w sosie. Wyjdzie równie smacznie, ale znacznie zdrowszy.

    Musztarda Dijon też nie jest „zdaniem”. Zamiast tego możesz użyć zwykłego, smak nie pogorszy się od tego. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub migdałami, kieruj się własnymi preferencjami.

    Każdą sałatkę można ugotować i zjeść osobno. I możesz postępować zgodnie z tym przepisem i podawać dwie sałatki na raz, na jednym daniu. Więc sama sałatka wygląda ciekawiej i jaśniej. I trzeba przyznać – zjedzenie dwóch opcji na jednym posiedzeniu jest łatwiejsze i smaczniejsze niż jednej w tej samej ilości.

    Przepis

    To wizualna demonstracja, jak zrobić sałatkę z korzenia selera. Zobaczysz, jak pięknie pokroić warzywa, które włożyć do jakich sałatek i jak połączyć dwie opcje gotowania na jednym daniu.

    Podobał Ci się opisany przepis na sałatkę z korzenia selera? Która połowa talerza zrobiła na Tobie większe wrażenie – z ogórkami i orzechami czy z marchewką i czosnkiem? Czy ugotujesz tylko jedną opcję, czy połączysz obie? Jeśli wiesz, jak uzupełnić lub ulepszyć powyższą opcję gotowania, lub masz własny pyszny przepis na tę sałatkę, napisz w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author