Sprzęt kuchenny:
- deska do krojenia;
- nóż;
- dwie salaterki;
- łyżka;
- talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Korzeń selera | 1 szt. |
Ogórek | 2 szt. |
Cytrynowy | 2 szt. |
Orzechy włoskie | 3 rdzenie |
majonez | 60-80g |
musztarda Dijon | 4-6 gramów |
Sól | smak |
Marchewka | 2 szt. |
Czosnek | 3 goździki |
świeże liście pietruszki | do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
Sałatka z korzenia selera to bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe danie warzywne, mimo że wielu ma uprzedzenia co do samego korzenia i jego smaku. Sekretem smaku tego dania jest to, że posiekany seler polewa się sokiem z cytryny (można też użyć do tego soku z limonki, wyjdzie jeszcze smaczniej).
Jednocześnie danie jest dość niskokaloryczne, świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jeśli wstydzisz się majonezu, kwaśna śmietana lub biały jogurt doskonale zastąpią go w sosie. Wyjdzie równie smacznie, ale znacznie zdrowszy.
Musztarda Dijon też nie jest „zdaniem”. Zamiast tego możesz użyć zwykłego, smak nie pogorszy się od tego. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami laskowymi lub migdałami, kieruj się własnymi preferencjami.
Każdą sałatkę można ugotować i zjeść osobno. I możesz postępować zgodnie z tym przepisem i podawać dwie sałatki na raz, na jednym daniu. Więc sama sałatka wygląda ciekawiej i jaśniej. I trzeba przyznać – zjedzenie dwóch opcji na jednym posiedzeniu jest łatwiejsze i smaczniejsze niż jednej w tej samej ilości.
Przepis
To wizualna demonstracja, jak zrobić sałatkę z korzenia selera. Zobaczysz, jak pięknie pokroić warzywa, które włożyć do jakich sałatek i jak połączyć dwie opcje gotowania na jednym daniu.
Podobał Ci się opisany przepis na sałatkę z korzenia selera? Która połowa talerza zrobiła na Tobie większe wrażenie – z ogórkami i orzechami czy z marchewką i czosnkiem? Czy ugotujesz tylko jedną opcję, czy połączysz obie? Jeśli wiesz, jak uzupełnić lub ulepszyć powyższą opcję gotowania, lub masz własny pyszny przepis na tę sałatkę, napisz w komentarzach!