Sałatka z krewetkami i kapustą pekińską według przepisu krok po kroku

Sałatka z krewetkami i kapustą pekińską - bardzo smaczny i prosty przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka (płyta grzewcza), rondel 1,5 litra, waga kuchenna, deska do krojenia, nóż, salaterka, łyżka stołowa, łyżeczka.

Składniki

Nazwa Ilość
kapusta pekińska 400 gramów
Krewetki (obrane) 300g
Ananas w puszce (puszka 560-580 g) 300g
Granat (ziarna) 100 gramów
Sól 1 łyżeczka
Kwaśna śmietana 3 art. l.
Oliwa z oliwek 1 ul. l.
Musztarda Ziarnista 1 łyżeczka
Sok cytrynowy 1 łyżeczka
Woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Granat umyć, rozłożyć na ziarna, odmierzyć potrzebną ilość (100 g). Wyjmij ananasa z puszki z syropu i lekko wyciśnij. Jeśli krążki ananasa – pokrój w kostkę. Do sałatki potrzebna jest prawie cała zawartość słoika o wadze 560-580 g (masa głównego produktu to 340 g). Do rondelka wrzucić 300 g krewetek, zalać wodą do przykrycia owoców morza (ok. 1 litr). Pod pokrywką zagotować, dodać 1 łyżeczkę. posolić i gotować przez 2 minuty, następnie spuścić wodę.

    Sałatka do gotowania z krewetkami i kapustą pekińską

  • Kapustę pekińską podzielić na liście, umyć i posiekać (400 g).

    Przygotuj składniki na sałatkę

  • Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj 3 łyżki. l. kwaśna śmietana, 1 łyżka. l. oliwa z oliwek, 1 łyżeczka. ziarnista musztarda i 1 łyżeczka. sok cytrynowy. Dobrze wymieszaj, możesz lekko ubić trzepaczką lub mikserem.

    Aby przygotować sałatkę, przygotuj sos

  • Schłodzone krewetki, kapustę pekińską, pestki granatu i kostki ananasa przełożyć do salaterki, polać dressingiem i wymieszać.

    Połącz składniki, aby przygotować sałatkę.

  • Udekoruj pestkami granatu i podawaj. Smacznego!

    sałatka z krewetkami i kapustą pekińską

  • Pomocne wskazówki

    • Wybierając granat, zwróć uwagę na skórkę: w dojrzałym owocu jest suchy i wydaje się pasować do ziaren.
    • Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, pęknięciami i wgnieceniami.
    • Aby szybko wybrać nasiona granatu, wykonaj okrągłe nacięcie na skórce, cofając się o 2-3 cm od resztek kubka, ostrożnie usuń tę część. Wykonaj nacięcia wzdłuż linii wzrostu białych przegród w całej skórce od góry do dołu. Ostrożnie podziel owoc na „płatki” i wybierz ziarna. Tak rozłożony granat można obracać nad głęboką miską i dobrze stukać rękojeścią noża lub łyżką po całej powierzchni skórki – ziarna wpadną do miski.
    • Kupując kapustę pekińską, zwróć uwagę na opakowanie: obecność w nim kondensatu wskazuje, że kapusta zaczyna się psuć.
    • Kapusta pekińska prawie nie ma charakterystycznego aromatu, więc każdy silny zapach, który nie jest charakterystyczny dla warzyw liściastych, powinien Cię ostrzec.
    • Lepiej wybrać nie gotowane mrożone, ale mrożone krewetki. Trzeba je rozmrozić na dolnej półce lodówki i dopiero potem ugotować.
    • Krewetki z ogonem zgiętym w brzuch są uważane za wysokiej jakości.
    • Jeśli kupujesz krewetki na sałatkę, lepiej wybrać te obrane, a jeśli podawane są jako samodzielne danie i po prostu jeść gotowane, wybierz te nieobrane.

    Przepis

    Ten przepis nauczy Cię, jak przygotować piękną i pyszną sałatkę z krewetkami, ananasem i kapustą pekińską. Szczegółowo opisuje, jakich składników potrzebujesz, jak najlepiej je pokroić i jak zrobić pikantny dressing.

    Podobała Ci się kombinacja składników w tej sałatce? Co sądzisz o ziarnistym sosie musztardowym? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach z tym przepisem.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author