Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka (płyta grzewcza), rondel 1,5 litra, waga kuchenna, deska do krojenia, nóż, salaterka, łyżka stołowa, łyżeczka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
kapusta pekińska | 400 gramów |
Krewetki (obrane) | 300g |
Ananas w puszce (puszka 560-580 g) | 300g |
Granat (ziarna) | 100 gramów |
Sól | 1 łyżeczka |
Kwaśna śmietana | 3 art. l. |
Oliwa z oliwek | 1 ul. l. |
Musztarda Ziarnista | 1 łyżeczka |
Sok cytrynowy | 1 łyżeczka |
Woda | 1 l |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Wybierając granat, zwróć uwagę na skórkę: w dojrzałym owocu jest suchy i wydaje się pasować do ziaren.
- Nie kupuj owoców z brązowymi plamami, pęknięciami i wgnieceniami.
- Aby szybko wybrać nasiona granatu, wykonaj okrągłe nacięcie na skórce, cofając się o 2-3 cm od resztek kubka, ostrożnie usuń tę część. Wykonaj nacięcia wzdłuż linii wzrostu białych przegród w całej skórce od góry do dołu. Ostrożnie podziel owoc na „płatki” i wybierz ziarna. Tak rozłożony granat można obracać nad głęboką miską i dobrze stukać rękojeścią noża lub łyżką po całej powierzchni skórki – ziarna wpadną do miski.
- Kupując kapustę pekińską, zwróć uwagę na opakowanie: obecność w nim kondensatu wskazuje, że kapusta zaczyna się psuć.
- Kapusta pekińska prawie nie ma charakterystycznego aromatu, więc każdy silny zapach, który nie jest charakterystyczny dla warzyw liściastych, powinien Cię ostrzec.
- Lepiej wybrać nie gotowane mrożone, ale mrożone krewetki. Trzeba je rozmrozić na dolnej półce lodówki i dopiero potem ugotować.
- Krewetki z ogonem zgiętym w brzuch są uważane za wysokiej jakości.
- Jeśli kupujesz krewetki na sałatkę, lepiej wybrać te obrane, a jeśli podawane są jako samodzielne danie i po prostu jeść gotowane, wybierz te nieobrane.
Przepis
Ten przepis nauczy Cię, jak przygotować piękną i pyszną sałatkę z krewetkami, ananasem i kapustą pekińską. Szczegółowo opisuje, jakich składników potrzebujesz, jak najlepiej je pokroić i jak zrobić pikantny dressing.
Podobała Ci się kombinacja składników w tej sałatce? Co sądzisz o ziarnistym sosie musztardowym? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach z tym przepisem.