Sałatka z krewetkami i paluszkami krabowymi według przepisu krok po kroku

Super sałatka z krewetkami i paluszkami krabowymi

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż kuchenny, tarka, waga kuchenna.

Składniki

Nazwa Ilość
Paluszki krabowe 250g
Krewetki 100 gramów
Duże jaja kurze 4 rzeczy.
Twardy ser 100 gramów
majonez 100-150 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Ugotuj 4 duże jajka kurze na twardo. Obierz, pokrój w średniej wielkości kostkę. Do gotowania dobrze jest wziąć domowe jajka kurze o bogatym żółtym kolorze żółtka. Danie okazuje się jaśniejsze i bardziej apetyczne. Zagotuj 100 gram obranych krewetek, pozwól im całkowicie ostygnąć. Podczas gotowania dodaj do wody sól, liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu (nie wskazano w przepisie). W takim przypadku mięso z krewetek będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Jeśli owoce morza są duże, przeciąć na pół. Małe krewetki można wkładać w całości bez siekania.

    Sałatka do gotowania z krewetkami i paluszkami krabowymi

  • Usuń folię barierową z produktu. Pokrój paluszki krabowe na średniej wielkości kawałki o długości około 5-6 mm. Kawałki wszystkich składników, z wyjątkiem twardego sera, kroi się zazwyczaj w jeden sposób (kostki, paski, słomki) jednakowej wielkości. Kupując paluszki krabowe, spójrz na ich konstrukcję – malowana jest tylko zewnętrzna powierzchnia. Kolor może być różny, zwykle jasnoróżowy, czerwony. Nie bierz mrożonych, pękniętych produktów. Zwróć uwagę na obecność danych w dniu wygaśnięcia. Nie zaleca się zamrażania produktów po drugim rozmrożeniu.

    Przygotuj składniki na sałatkę

  • Zetrzyj 100 gram twardego sera na grubej tarce. Ser odpowiedni do gotowania: szwajcarski holenderski, rosyjski, cheddar, edam, parmezan, romano, gouda i inne. Jeśli weźmiesz włoski ser pecorino, który ma wyraźny pikantny smak, sałatka okaże się bardzo niezwykła. Bardzo ciekawe jest połączenie słodko-słonej Gruyère z nutami orzechowymi z krewetkami.

    Super sałatka z krewetkami i paluszkami krabowymi

  • Danie podawać w tradycyjny sposób – po wymieszaniu wszystkich składników i doprawieniu ich 100-150 gramami majonezu. Udekoruj posiekanymi ziołami lub czerwonym kawiorem. Porcja łączona – pokruszone składniki ułóż na talerzu do serwowania w szkiełkach, nie mieszając ich, umieść majonez na środku talerza. Taka sałatka jest już wymieszana na stole.

    sałatka z krewetkami i paluszkami krabowymi gotowa

  • Ten przepis może być podstawą do stworzenia innych podobnych potraw. Wprowadza się kompozycję: zielona cebula, koperek, pietruszka, bazylia. Można dodać: kukurydzę w puszkach, plastry ananasa, paprykę, świeże ogórki lub pomidory, oliwki, awokado, kapustę pekińską, owoce morza (mule, kalmary, białe i czerwone ryby) i inne składniki. Do dressingu oprócz majonezu stosuje się jogurty i różne sosy.

    Przepis

    Cały proces przygotowania produktów i montażu sałatki w dynamice możecie obejrzeć na poniższym filmie. Szczegółowy opis i wyjaśnienia odpowiadają na wszystkie pytania hostess.

    Teraz wiesz również, jak przygotować szybką, pyszną sałatkę na rodzinny lub świąteczny stół.

    A jakie niezwykłe potrawy, w tym paluszki z krewetek i krabów, gotujesz? Będziemy wdzięczni za przepisy napisane w komentarzach do artykułu.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author